Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od maniaxxx »

Da u AT su po pitanju radnog vremena carevi, u DE je to več drukčije, kod nas u SLO svi više manje radimo do kasno, u nekim delatnostima ( posebno trgovina ) svaki dan i tako. Ja lično radim do 6-7 sati uveče svaki dan osim vikenda kad sam slobodan.
Xepoj87 napisao:
maniaxxx napisao:

To sa penzionerima u SLO je ovako...dosta njih ima penzije i preko 1000 evra a dosta njih jedva krpi kraj s krajem..prosek jim je OK.

inace u SLO je minimalna plata zaokruzeno 600e neto...sa tom platom ne dobijes ni kredit :mrgreen: ...znaci ne mozes da uzmes ni avto :mrgreen: . a i inace sa tom platom mozes da zivis ako zivis kod kuce i da nemas nekih troskova...ako nemas te mogucnosti najebao si ga. Ja npr samo kredit za stan i fiksne troskove placam barem 500e...to je bez auta hrane...i jos imam mali kredit za stan.
Pa mi u stanu od 70m2 placamo oko 200e u proseku samo racune, dakle infostan i struju, bez telefona i ostalih stvari.
Ako uzmes neki normalan stan, nece ti mesecni kredit biti ispod 300e.
U Beogradu sa 500e, ako zivis sam, ne mozes da vozis auto. Mislim, mozes nekog krsa i da stedis na drugim stvarima.
Ako hoces da jedes kvalitetno, treba ti minimum 200e za hranu.

Ja plačam oko 200 e troškove stana ( internet, obe vode, struja i slično ), mobitel plačam posebno 15 e na mesec, dodatno zdravstveno osiguranje 30 e na mesec, onda je tu leasing i osiguranje za avto ( osiguranje plačam oko 650 e na godinu ), i sigurno sam još što šta zaboravio....

Pa sam sam napisao da Srbija nije baš puno jeftinija od SLO, možda neke stvari ali su neke i skuplje pa ti u proseku izađe na isto...
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Post od dunx81 »

Priča mi drugar koji radu u NIS-u (preko lizinga) da skoro svakog dana ostaje prekovremeno bar 1 sat što mu se ne plaća već dobija slobodne dane za koje posle treba da se nateže da bi ih koristio. I kad dobije, bude to dan,najviše 2.
Ne može da veže više. A raditi u NIS-u preko lizing kuće je jedan od poželjnijih poslova u ZR.
Lance marketa kao što su Gomeks i ostali ne bih ni pominjao.
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Što si tiče Slovenije, imam rodbinu tamo, Ljubljana. Žale se jako. Roditelji od rođaka su u penziji oboje,i penzije im nisu dovoljne za normalan život pa su se vratili u Bosnu u porodičnu kuću i tamo žive. U Bosni s tim parama lepo žive + izdavaju svoj stan u Ljubljani pa im je i to prihod. Zato rođak grca u kreditima, razapet ko Isus,ne sme da se razboli.
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

member napisao:Što si tiče Slovenije, imam rodbinu tamo, Ljubljana. Žale se jako. Roditelji od rođaka su u penziji oboje,i penzije im nisu dovoljne za normalan život pa su se vratili u Bosnu u porodičnu kuću i tamo žive. U Bosni s tim parama lepo žive + izdavaju svoj stan u Ljubljani pa im je i to prihod. Zato rođak grca u kreditima, razapet ko Isus,ne sme da se razboli.
Ne verujem, SLO je obečana zemlja gde teče med i mleko :mrgreen: .

barem tako nam pričaju politiki
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

A tek Srbija. Za godinu, dve, svi će se vratiti koji su otišli jer ćemo biti najnaprednija zemlja u Evropi.

Tapatalk @ Desire 626
Posetite www.garaza.rs !
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

Doči če i drugi ne samo da če se vratiti oni koji su otišli :mrgreen:

Ozbiljno, strašno je u šta su se pretvorile ex YU države, strašno. I materijalno i moralno nisu opšte više prijatne za život
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Ovde ima sve više slovenaca koji dolaze na rad. Sad ne znam da li su pravi ili naturalizovani čefuri :)
Korisnikov avatar
havijer
Reactions:
Pridružio se: 28 Mar 2015, 07:55
Garaža: I30 mk1 1,4

Post od havijer »

Pa već sad je prosek hiljadu za godinu, najviše dve godine ćemo videti prve plodove rada vlade konačno će da počne da nam malo po malo bude bolje :D

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

ftj, pausalcima se resenjem poreske uprave odredjuje plata a uzima se prosek opstine uz korekciju -2 do +50%. Ne moze niti vise niti manje nego sto pise u resenju.
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Mogu da shvatim da se tesko sklapa kraj sa krajem u SLO. Ali je tamo jako cisto, lepo sredjeno, zelenilo svuda, tesko je naci kucu bez fasade kao od nas. Autoputevi su u svim smerovima, infrastruktura je vrh kao i sam polozaj zemlje. Mene recimo fascinira da SLO ima 65 posto pod sumom pa je dobar vazduh i zdrav zivot zagarantovan. Razumem da se zivi tesko ali drzava izgleda kao vasionski brod u odnosu na SRB pa cak i Hrvatsku. Tacno kad se vracas iz Slo ka Srb, vidis kako je ruznije u Hrvatskoj a u Srbiji smetliste.. Takodje mi je pad na losije kad iz slo predjem u trst.
Veoma rado i cesto biram Sloveniju za mesto za odmor jer se tamo osecam jako prijatno, na tako malom prostoru ima mnogo da se vidi. Deluje mi sve skockano i osecam se kao na zapadu. E sad nije isto ziveti tamo i biti turista.

Kakvo je radno vreme u svajcarskoj?
Korisnikov avatar
LukaMaletin
Reactions:
Pridružio se: 31 Maj 2015, 23:43
Garaža: Renault Clio 1.5 dci 2015

Post od LukaMaletin »

Ja sam u Sloveniju došao pre dva meseca , doduše kao student, ali i radim sa strane malo. Generalno je bolja atmosfera za život , ja kao student prilično lako dođem do love sa strane što je u Novom Sadu bila misaona imenica , a nije da tamo nisam gledao i tražio . Naravno da bi to sve bila sića da ne živim u domu , već da plaćam stan, zato i kažem , meni kao studentu je mnogo bolje ovde. Odjednom je postalo realno da zaradim za prvi auto, o čemu bi u NS mogao samo da maštam .

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Darko napisao:Kakvo je radno vreme u svajcarskoj?
Zavisi od posla kojim se baviš ali puno radno vreme je 42 sata nedeljno plus dve pauze od 30 i 15 minuta koje nisu uračunate u radno vreme.

Odmor je 4-5 nedelja.
Poslednja izmena od Floyd u 30 Nov 2016, 10:25, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Ja bi voleo da radim u fabrici čokolade. :D
Posetite www.garaza.rs !
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Nije nešto posebno plaćen posao ali imaš neke privilegije kad kupuješ čokoladu. Fazon, dobiješ 1kg za 1 chf :)
Korisnikov avatar
DasAuto
Reactions:
Pridružio se: 16 Sep 2015, 15:05

Post od DasAuto »

Floyd napisao:
Darko napisao:Kakvo je radno vreme u svajcarskoj?
Zavisi od posla kojim se baviš ali puno radno vreme je 42 sata nedeljno plus dve pauze od 30 i 15 minuta koje nisu uračunate u radno vreme.

Odmor je 4-5 nedelja.
U Svedskoj odmor 5-6 nedelja i imamo placenu pauzu :P

Samo rucak se ne placa.
Odgovori