Fotografija

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Re: Koji foto-aparat koristite?

Post od nidza »

Drugi svet je 40D, doduše IQ mu je daleko ispod tvog trenutnog aparata. Pronađi stare fajlove i priseti se.

Zanimljivo je da sam najuspešnije slikao u vreme dok sam imao 40D, tako da je meni taj aparat ostao u nerealno pozitivnom sećanju.

Ja sam i dalje na strani Nex iz praktičnih razloga. Pogotovo me čudi da su nezadovoljan, s obzirom da imam daleko skromniju spravu.

Tapatalk Pro
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Nema potrebe da proveravam, odlicno znam koji od mojih aparata sta moze da uradi u losem svetlu.

Canon 40D. ISO 400

Ovo je fotografisano ispod zemlje u potpunom mraku Budimskih katakombi

Slika

A ovo sa ono malo svetla sa ulice. ISO 500

Slika

Sony A6000, ISO 2000, fotografisano sa jutarnjim suncem.

Slika

isto, sunce u zalasku

Slika

Tacno je da su fotografije sa Canonom radjene sa 4 x manjim ISO, ali je za njega to bio prihvatljivi maksimum pre 7 godina, kao sto je bi i ISO 2000 trebao da bude maciji kasalj za BIONZ X.

Fotografija, po danu, u senci. Pogledati sum na levoj strani.

Slika

Za A6000 ne bi trebalo da bude problema za vrednosti ISO do 3200, a ovo je sramota.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

ISO400 je odličan i na 20D. U visokim ISO se granice pomeraju najviše, mada ni tu nema nekih dramatičnih pomaka već nekoliko godina, barem ovih poslednjih 6 godina koliko sam na Nikonu. Mislim da su najbolji senzori otišli jedan korak dalje i to je sve.

Na tvom primeru vidim samo preagresivno čišćenje šuma koje mi se ne dopada uopšte - verovatno je JPEG direkt iz aparata? Ne slikam JPEG uopšte, tako da su mi podešavanja nepoznata, ali moralo bi da to može malo da se ublaži. Toplo preporučujem RAW, Nex 3n ima odličan fajl, a ne bih ništa manje očekivao od A6000, dapače.

Ovolika prednost A6000 u odnosu na 40D bi morala da se oseti u praksi:
http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/ ... 42_441_180
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Tacno je da je redukcija suma nakazno uradjena ali on ovaj ISO ne sme da oseti tj. da da neupotrebljivu fotku.

Zato smo I napredovali poslednjih X godina u usavrsavanju procesora da bi ono sto ranije nismo mogli da forkamo sada bilo ostvarivo; zar ne?

Da ne uvodim 5D u jednacinu, za njega je ovaj ISO decija igra.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Dva sveta. Mnogo znači veliki senzor. Kad god malo više vremena provedem sa DSLR ohladim se od prodaje, koja mi je na pameti dokle god mi stoji kod kuće.

http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/ ... 49_795_441

A7S ih je iskidao u lowlight, doduše i vreme je bilo posle ovoliko godina da se neko mrdne više od frtalj.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Jos dugo ce DSLR imati primat kada je u pitanju vrhunski kvalitet slike hteo to neko da opovrgne ili ne ali tako je.
Slika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Da, pogotovo flagship DSLR. Doduše, trenutno najbolji senzor se nalazi u bezogledalcu, pogledaj link iznad. Skini primere slika sa neta, neverovatno koliko je dobar. Za APS-C ili m43 senzor sada ne bih više išao na DSLR. Veliko telo, a mali senzor, bolje obrnuto. :)
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Da prvenstveno sam i mislio na flagship DSLR sa kvalitetnim objektivima koji pariraju takvom telu.
Slika
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Bezogledalci su još uvek daleko od to klase. Kao što smo već diskutovali... bezogledalci u svojoj klasi, razbijaju entry level DSLR-ove, u srednjoj klasi se nekako nose sa njima dok za flagshipovima dosta zaostaju. Pitanje je da li uopšte ima potrebe da se guraju u tu klasu jer ljudima kojima je fotkanje posao, nije problem da vuku 20 kg opreme na leđima, dok amaterima koji bi samo kvalitetnu fotku, itekako jeste.
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Nista I nikog oni ne deru. Upravo sam postovao primere krop senzora vrhunskog bezogledalca I 7 god starog DSLR.
Ko ume da gleda, sve ce da mu bude jasno.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Milos_kg napisao:@dragan
D3100 sa 18-55mm DX VR je 315e, a D3200 sa istim objektivom 390e. Nije neka velika razlika, a posto coveku malo fali da se pokaje, ipak sam odlucio da uzmem D3200 :)

Svidja mi se kako sam krenuo: Zoom Bridge kamera do 20k dinara -> polovan DSLR do 200e -> polovan DSLR do 300e -> nov DSLR 315e -> nov DSLR 390e. Moram da stanem ovde, inace cu da odem preko 1k evropljana :mrgreen:
sad da ti ja ubacim jos jedno zrno sumnje - d3200 vs d5100? razlika je oko 10 posto u ceni...
Korisnikov avatar
Milos_kg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:06
Garaža: Alfa 147 1.9 16v JTDm

Post od Milos_kg »

:palica:
Narucen vec, trebalo bi da stigne u cetvrtak. :)
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Neka je sa srećom.

Na konto rasprave iznad, nadam se da će neko da klikne na neki link koji sam ostavio.
http://www.dxomark.com/Cameras/Ratings

U top10 svih vremena sam izbrojao 4 aparata koja nisu DSLR/MF.
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Jes' vala sa srecom :pivo:

A na link sam kliknuo ja, a i malo koristio :search: sa frazom Canon 5DIII vs. A7, i ima sajtova koji se ne slazu sa DXo, vec tvrde suprotno.

Ali da se ne bismo bavili patkometrijom, preskocio sam komentar na link.

Najsmesniji mi je ironicni komentar da je + za Canon sto "ima malo vise objektiva". 168 naspram 4 Sonyjeva. :rofl:
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Neki objektivi se ponavljaju ko brzine na bajsu. :D
Odgovori