Banke - odabir, utisci...

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Re: Banke - odabir, utisci...

Post od ftj »

Vidim da ima opcija sad da se skine nova aplikacija, u gornjem levom uglu.
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

Intesina app radi bez greške, nikad problem nisam imao a imao sam vrlo ozbiljnih transakcija i sve plaćam preko nje.
Intesa je od 01.05.2021 izvršila promenu cenovnika tarifiranja usluga. Ima da se skine kod njih na sajtu u PDFu.
Imajte u vidu, ja imam Hit račun, da su im kamate za kredite jedne od najnižih ako ne i najniže.
Npr za nov auto je 4.5% kamata. Teško da ćete negde naći nižu sem ako nije baš neka akcija. Isto je i za kredit za kupovinu stana.

Takođe u slučaju nesrećnih slučajeva klijenta i članova njegove porodice (operacije, smrtni slučajevi....) isplaćuju osiguranje preko kuće preko koje osiguravaju klijente. Lično sam naplatio osiguranje u dva koraka.

Raiffaisen se reklamiraju kao najveći profesionalci, al imaju najjače kamate, zatim malo ekspozitura I ogromne gužve.
Ta ista Raiffaisen banka treba da vrati novac koji je uzela kao proviziju za obradu kredita i, pazite sad, ne mogu da nađu u sistemu dokumentaciju od tog kredita za koji uredno naplaćuju rate i kamate. Naravno da se izvinjavaju na nelagodnosti ali oni eto tu ništa ne mogu i rade na tome mesecima. Sva sreća pa imam te ugovore o kreditu koje su im priložene i sad imaju zakonski rok da vrate novac.

Ne znam koji su vam kriterijumi u pogledu izbora banke al ove što posluju u Srbiji su u principu sve iste sa istim ciljem uzimanja novca. Ja uvek gledam rasprostranjenost bankomata i ekspozitura. Sa druge strane očekivao sam naplatu provizije kod intense za realizaciju računa i to će manj više uskoro svi imati, jer ako nema provizije onda će uzeti na drugom mestu, više krediti, održavanje računa....

Послато са SM-A715F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Rolla
Reactions:
Pridružio se: 06 Feb 2018, 15:00

Post od Rolla »

U potrazi za kes kreditom se odlucim za MTS skupim sve papire, podnesem zahtev i odbiju me juce sa obrazlozenjem da nemam dovoljno radnog staza u trenutnoj firmi iako sve zvanicne uslove kredita ispunjavam.
Krenem dalje da istrazujem ko je sledeci najpovoljniji i nabasam na sajt svikrediti.rs gde unesem parametre i dobijem na sajtu ponudu koja je povoljnija nekih 3-4% od onog sto sam imao u MTS. Nakon par min mi stigne na mail ponuda i u ponudi stoji OTP banka. U ponudi OTP-a tako nesto ne postoji ni blizu.
Kontaktiram sajt sa kog sam dobio ponudu i dobijem odgovor da oni imaju ugovor sa bankom i ljude koji se registruju kod njih na sajto sa ponudom salju u banke kao vip klijente.
Cekam papir iz firme pa idem na sastanak u banku, jvaljam ishod u narednim danima.
Korisnikov avatar
stefankmn
Pobednik Garaža - Kup takmičenja
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2015, 12:09
Garaža: VW PASSAT B8 1.6 TDI

Post od stefankmn »

Jedan update u vezi raiffeisen, danas sam isao da pokupim kartice za račune sto sam otvarao. Pre par dana kada sam otvarao niko mi nije rekao za cifru od 1200din za članarinu za Virtuon karticu ( za plaćanje preko interneta), danas su mi rekli da to treba da platim. Bezobrazan im je taj pristup bas. Da sam znao rekao bih ne treba, hvala.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

ftj
Reactions:

Post od ftj »

@BigMazzy

4.5 je solidno jaka kamata danas, eno delija je pomenuo direktnu banku koja nudi za 3% a pritom ne traze zalogu.
lami
Reactions:
Pridružio se: 19 Feb 2017, 15:34

Post od lami »

Direktna banka daje sta god, ne pitaju, ali to su one stare domace banke grupisane zajedno (Beobanka i slicno). Mislim da nisu toliko savremeni sa mbankingom, ali ako ti treba kredit, ok su i ne cinculiraju.
Kad mi je u Erste trebao neki kratkorocni kredit, koji je u sustini bio 1.5 moja plata, trazili su mi originale overene od mog direktora, koji je inace u inostranstvu, a mesec dana pre toga sam platio nov auto preko njih. Direktna je bez pitanja odobrila kredit sestri koja je tad imala okvirno 3 puta manju platu od mene.
Na kraju sam zbog toga i sto im je radno vreme 9-17 radnim danom, presao u Intesu.

Послато са SM-N960F помоћу Тапатока

ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Ja sam koristio staru aplikaciju, ali sam presao na novu (Intesa), i za sada dobro radi, ima konacno i Faceid.

Gesendet von meinem SM-T510 mit Tapatalk

BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

ftj napisao:[mention]BigMazzy[/mention]

4.5 je solidno jaka kamata danas, eno delija je pomenuo direktnu banku koja nudi za 3% a pritom ne traze zalogu.
Varaš se, idi do njih pa vidi za kredit sa tom kamatom. Nominalna godišnja 3.28% a EKS 4.15% i to je PROMOTIVNA ponuda, kao što rekoh, i otplata je max 60 meseci.
I onda odem ja kod njih i uporedim sa Intesom i izađem na isto.
Ja ni u intesi na kredit do 10000€ (kad se odbije učešće) nemam zalog na vozilu ni obavezan kasko.
I sad, uplatili se za 0.3% menjati nešto čime ste zadovoljni?

Ima još jedna stvar, kad često uzimate kredite u jednoj banci, svaki sledeći dobijate lakše ako ste redovno otplaćivali. Provere oni kreditni biro al provere i koliko ste im para ostavili do tad.

Послато са SM-A715F помоћу Тапатока

ftj
Reactions:

Post od ftj »

Pa i u intezi je 4.5 nominalna valjda? Al u sustini slazem se, male su to razlike da bi bile kljucan razlog za promenu.
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

stefankmn napisao: 15 Jun 2021, 23:27 Ja sam pre neki dan otvorio racun na fizičko lice u raiffeisen banci. Imam i dalje u mts banci ali cu ga uskoro zatvoriti. Ove promene od 1 juna ih ne stavljaju više u prednost u odnosu na ostale banke pa i ne vidim razlog ostajanja kod njih, čak sam primetio I da im aplikacija dosta baguje, logovanje traje sve duže i duže, desi se često da me u toku procesa plaćanja izbaci iz app pa jovo nanovo.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk
Takodje zatvaram racun u mts banci iz istih razloga.
Besplatno podizanje na svim bankomatima u srb je bila fenomenalna stvar. Bankomat postanske stedionice nemam nigde u blizini.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

ftj napisao: 16 Jun 2021, 14:17 Pa i u intezi je 4.5 nominalna valjda? Al u sustini slazem se, male su to razlike da bi bile kljucan razlog za promenu.
Ne mora nista da se menja. Direktna banka ne trazi prenos zarade - za razliku od Intese.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
lami
Reactions:
Pridružio se: 19 Feb 2017, 15:34

Post od lami »

Mali off, ali jeste li culi da ukidaju godisnji porez na dohodak za one koji su mladji od 40 godina.
Mislim da je Srbija prepuna tih omladinaca, pa ce budzet biti znatno ostecen
Ko ne zna sta je taj porez, za svaki dinar koji si zaradio preko trostruke prosecne plate-neto iznos, 2020 je to bilo skoro 3 miliona rsd, placa se 10% porez.
Sto se mene tice, sve mi jedno, nisam obveznik sve i da ne ukinu

Послато са SM-N960F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Nije ti dobra "definicija".

Placa se 10% porez na onaj deo neto zarade koji je veci od trostruke prosecne bruto zarade i to za iznos do sestrostruke prosecne bruto zarade - iznad toga se placa 15% (iliti, 15% se placa za deo koji premasuje devetostruku prosecnu bruto zaradu - malo stu to nesrecno definisali u tekstu zakona).

Da je tvoja definicija tacna, prosecna neto plata u Srbiji bi za 2020. godinu bila 82.984 dinara, sto, naravno, nije tako ni pod razno. To je bruto cifra.

BTW, nasli su kada ce to da urade - sada kada punim 4 banke :D

Bilo je takvih "obecanja" i ranije - pa nista. Ali ako to urade - nema trika da ne povecaju neki drugi porez koji kaci mnogo vise ljudi i koji ce im doneti mnogo vise para. Lopuze su to teske.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Rolla
Reactions:
Pridružio se: 06 Feb 2018, 15:00

Post od Rolla »

Da ali postoje olaksice po clanu porodice ukoliko taj clan ne ostvaruje pravo na olaksicu.

Pustio sam upin i u direktnu banku, ovo sto strazim je na 5g tako da mislim da ce biti tesko spustiti ispod 4%.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

"Olaksice" su jako male, da ne kazem smesne.
Odgovori