Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Imam komšije Šveđane. Priča žena da je tamo porodiljsko odsustvo godinu i po dana a ovde 4 meseca i to ti plaćaju 80% plate ali ima neki limit pa žene da jačom školom često ne dobiju ni toliko.
Švedska je mnogo bolja zemlja za porodice.
Švedska je mnogo bolja zemlja za porodice.
Poslednja izmena od Floyd u 30 Nov 2016, 10:36, izmenjeno 1 put ukupno.
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Da li je istina da u svedskoj i muskarci imaju "porodiljsko"?
I u NL moze da se bira ko ce da ima porodiljsko, taj deo je valjda svuda standardan, samo i u NL traje nekih 3 ili 4 meseca. Jedino sto imas pravo da dok dete ne napuni 7 godina uzimas ekstra jedan ili vise slobodnih dana nedeljno koji ce biti kroz porez delimicno kompenzovani..
A da ne pricam o kompenzaciji tokom bolesti. Sve vreme (prve 2 god) isplacuje firma, a tek posle 6 meseci neprekidnog bolovanja ti ukine pare za prevoz... a posle 2 godine prelazis na drzavni sistem (za istu platu)
A da ne pricam o kompenzaciji tokom bolesti. Sve vreme (prve 2 god) isplacuje firma, a tek posle 6 meseci neprekidnog bolovanja ti ukine pare za prevoz... a posle 2 godine prelazis na drzavni sistem (za istu platu)
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Pa to imas i u Srbiji. Moze da se bira - ili majka ili otac.Darko napisao:Da li je istina da u svedskoj i muskarci imaju "porodiljsko"?
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
- Darko
Nisam to mislio.
Rekao mi je jedan tip u svedskoj da dobijaju posebno i majka i otac.
Rekao mi je jedan tip u svedskoj da dobijaju posebno i majka i otac.
Mislim da nije tako nego da mogu da dele, s tim da otac može max 6 meseci.
- 123456
- Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
- Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna
Nemoj da mi zameriš ali ja na tu platu nikada ne bi uzeo auto tog cenovnog ranga. Pre bi u tu priču uključio one faktore, koje si naveo u zadnjoj rečenici ili se bar pripremao na njih, nego se pružao više nego što treba za jedan autoDarko napisao: Dacu ti moj primer, imam platu od 300-350e, i sad ce se neko pitati kako imam novi auto. Jednostavno, imam 30 godina, nemam zenu, nemam decu, nemam devojku, zivim sa roditeljima penzionerima. Nemam troskove hrane jer se hranim sa njima, nemam troskove stana, rezija, jer smo svi zajedno u nasoj nekretnini. Auto sam uzeo tako sto delimo ratu od 160e pola ja pola firma u kojoj radim kao i gorivo. Tako da mi preostalih 200 i nesto eura ostane za izlaske, garderobu (koju iskljucivo kupujem domace proizvodnje jer je jeftina i kvalitetna), ponekad neko putovanje (do grcke, crne gore ili slovenije). Svu tehniku, registraciju auta, gume, kompjuter..itd uzimam na cekove ili rate.
Cim u pricu ukljucis barem jedan faktor, sopstvena porodica, neki kredit za stan ili bilo sta drugo, sve pada u vodu.

- Darko
Najlakse prodati auto ako ti se desi neka promena u zivotu.
Kao sto rekoh, ratu od 160e delim sa firmom (jer auto ponekad koristim i za sluzbene potrebe). Tako da ako bih ostavljao tih 80e sa strane, trebale bi mi godine i godine da skupim neku pristojnu cifru.
Ako nista, barem sada dok sam mlad mogu da uzivam u novom automobilu, ipak se samo jednom zivi i to kratko
Kao sto rekoh, ratu od 160e delim sa firmom (jer auto ponekad koristim i za sluzbene potrebe). Tako da ako bih ostavljao tih 80e sa strane, trebale bi mi godine i godine da skupim neku pristojnu cifru.
Ako nista, barem sada dok sam mlad mogu da uzivam u novom automobilu, ipak se samo jednom zivi i to kratko

- 123456
Sigurno bi ti firma na neki drugi način nadoknadila tih 80 e ili je uslov jedino kroz kupovinu novog auta od 16 000 e?
- Darko
Meni je svakako trebao auto i zeleo sam da ga kupim. Posto radim kod rodbine, njima je odgovaralo da po potrebi vozim auto i poslovno i da mi dotiraju pola rate i gorivo. Po mojoj racunici mi se veoma isplati.
Ako bude neke krize, cak i auto na lizingu je lako prodati. Nadam se uvek da ce biti bolje u buducnosti. Ako nista, uvek imam opciju da taxiram na primer na slovenskom primorju, ne bih se bunio
Ako bude neke krize, cak i auto na lizingu je lako prodati. Nadam se uvek da ce biti bolje u buducnosti. Ako nista, uvek imam opciju da taxiram na primer na slovenskom primorju, ne bih se bunio

- 123456
Uzivaj Darko, i trebaš sebi da ispuniš želju, kad ces ako nećes sa 30 god, ja imam 33 tako da te u neku ruku i razumem
Samo sam izneo svoje mišljeje, ništa drugo...

Samo sam izneo svoje mišljeje, ništa drugo...
- Pulp Fiction
- Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
- Garaža: Astra G 1.7 dti
Dobro tako kako je on rekao, pola firma plaća, a firma rodbinska, ima nekog rezona.
Ja sam nešto mlađi, kad radim (radim preko kompa) zaradjujem od 40 do 50 hiljada, roditelji su od 28 do 35k (sljakeri) sestra radi u kancelariji kao kadrovsko ajmo reći, u istoj firmi i ima 28-30k kako kad.
I živimo očaj, ne znam ni da li je to prosek neki od života. Ono što je maniaxx pitao je moguće, ali kao što su mu rekli samo tamo gde je od 1500 do 2000evra zarada, a toga kod nas neam mnogo, naročito ne po manjim mestima. Mada poznajem ljude sa 1500e platom, u IT su uglavnom, i žive u BG, NS.
Ima ih i mnogo gore da zive od mene po selu, ima i bolje uglavnom poljoprivrednici jači malo, sa više zemlje koji se bave i ratarstvom i stočarstvom. Naravno takvi ljudi rade samo to. Onaj ko nema zemlju je najebao, ostaju mu firmice i javni sektor, a to je ovo 25 do 35 hiljada zavisi sta se radi.
Al hoću da kažem dakle, nema izleta, nema zimovanja, letovanje može nekad, nema high end telefona, obuća i odeća uglavnom neki srpski brandovi, ili ako odeš do NS ili BG jednom godisnje po TC da nešto uzmeš, patike od 5 do 8k ne više...
Hrana samo ono nužno, mada imam svoju, ali i za ishranu svinja uzimam kukuruz, mekinje tako da sve to opet se potire. Riba jednom mesečno. Govedinu, teletinu, volimo za supu pa češće kupujemo.
I tako sve u svemu preživljavanje, astru sam uzeo samo jer sam skupljao i dodao matori neku zaostalu zaradu isplaćenu. Šta znam ljudi još voze golf 2, lade, jugiće, ako kupuju ovako nešto od 2 do 3k se uzima kredit...
Imam rodbine u Nemačkoj i ozbiljno razmišljam da odem. Radnička klasa tamo i ovde nebo i zemlja. Malo će mi biti krivo zbog faksa da tamo radim krš poslove, jer sam to mogao onda odavno i da ne studiram, ali to je moja greška...
Ja sam nešto mlađi, kad radim (radim preko kompa) zaradjujem od 40 do 50 hiljada, roditelji su od 28 do 35k (sljakeri) sestra radi u kancelariji kao kadrovsko ajmo reći, u istoj firmi i ima 28-30k kako kad.
I živimo očaj, ne znam ni da li je to prosek neki od života. Ono što je maniaxx pitao je moguće, ali kao što su mu rekli samo tamo gde je od 1500 do 2000evra zarada, a toga kod nas neam mnogo, naročito ne po manjim mestima. Mada poznajem ljude sa 1500e platom, u IT su uglavnom, i žive u BG, NS.
Ima ih i mnogo gore da zive od mene po selu, ima i bolje uglavnom poljoprivrednici jači malo, sa više zemlje koji se bave i ratarstvom i stočarstvom. Naravno takvi ljudi rade samo to. Onaj ko nema zemlju je najebao, ostaju mu firmice i javni sektor, a to je ovo 25 do 35 hiljada zavisi sta se radi.
Al hoću da kažem dakle, nema izleta, nema zimovanja, letovanje može nekad, nema high end telefona, obuća i odeća uglavnom neki srpski brandovi, ili ako odeš do NS ili BG jednom godisnje po TC da nešto uzmeš, patike od 5 do 8k ne više...
Hrana samo ono nužno, mada imam svoju, ali i za ishranu svinja uzimam kukuruz, mekinje tako da sve to opet se potire. Riba jednom mesečno. Govedinu, teletinu, volimo za supu pa češće kupujemo.
I tako sve u svemu preživljavanje, astru sam uzeo samo jer sam skupljao i dodao matori neku zaostalu zaradu isplaćenu. Šta znam ljudi još voze golf 2, lade, jugiće, ako kupuju ovako nešto od 2 do 3k se uzima kredit...
Imam rodbine u Nemačkoj i ozbiljno razmišljam da odem. Radnička klasa tamo i ovde nebo i zemlja. Malo će mi biti krivo zbog faksa da tamo radim krš poslove, jer sam to mogao onda odavno i da ne studiram, ali to je moja greška...
Šteta kad pročitam ovakav post.
Ako imaš priliku, slobodno idi u inostranstvo. Sada još možeš, mlad si i nemaš zenu,decu, kredite. To što si završio faks, pa ništa, nisi ni prvi ni poslednji koji će raditi nešto drugo.
Proletos sam mladom komšiji skakao po glavi da traži šansu u inostranstvu. U Srbiji je završio hemiju. I neće najesti leba od hemije osim ako se zaposli kod Zarubice.
Ako imaš priliku, slobodno idi u inostranstvo. Sada još možeš, mlad si i nemaš zenu,decu, kredite. To što si završio faks, pa ništa, nisi ni prvi ni poslednji koji će raditi nešto drugo.
Proletos sam mladom komšiji skakao po glavi da traži šansu u inostranstvu. U Srbiji je završio hemiju. I neće najesti leba od hemije osim ako se zaposli kod Zarubice.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Iskreno, ne vidim sta je problem ako neces raditi sa faksom a imas sansu da zivis bolje, ne mora to uvek da znaci vise para, vec da mozes da uzivas u zivotu.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Skockano u SLO jeste, položaj je isto super ( ne znam kako bih mogao da živim u nekoj zemlji kde mi treba naprimer do mora 1000km ), ali vidim da nisi baš mnogo izvan turističkih krajeva otišao kad tvrdiš da je infrastruktura OKDarko napisao:Mogu da shvatim da se tesko sklapa kraj sa krajem u SLO. Ali je tamo jako cisto, lepo sredjeno, zelenilo svuda, tesko je naci kucu bez fasade kao od nas. Autoputevi su u svim smerovima, infrastruktura je vrh kao i sam polozaj zemlje. Mene recimo fascinira da SLO ima 65 posto pod sumom pa je dobar vazduh i zdrav zivot zagarantovan. Razumem da se zivi tesko ali drzava izgleda kao vasionski brod u odnosu na SRB pa cak i Hrvatsku. Tacno kad se vracas iz Slo ka Srb, vidis kako je ruznije u Hrvatskoj a u Srbiji smetliste.. Takodje mi je pad na losije kad iz slo predjem u trst.
Veoma rado i cesto biram Sloveniju za mesto za odmor jer se tamo osecam jako prijatno, na tako malom prostoru ima mnogo da se vidi. Deluje mi sve skockano i osecam se kao na zapadu. E sad nije isto ziveti tamo i biti turista.
Kakvo je radno vreme u svajcarskoj?

Inače, ja ne znam koliku platu bih morao da imam da živim u BG, jednostavno mi je grad prevelik, sve je previše umazano, prevelika gužva...ne bih nikako mogao da živim tamo ( ili tačnije mogao bi za stvarno neku dobru platu, ali ne bih bio sretan )