O presretačima

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Re: O presretačima

Post od Grujic »

Nemaju ni laser ni radar
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Odlika Vascara 5000 SB, pored velike preciznosti i nemogućnosti ometanja, jeste i prilična ”samostalnost” jer je ovaj sistem vezan sa automobilom samo preko napajanja i signala iz računarske jedinice motora ”matičnog vozila” koji mu pruža informaciju o brzini kretanja samog presretača. Jednostavan princip rada omogućuje ovom uređaju i ogromnu preciznost jer se merenje brzine zasniva na osnovnim referentnim tačkama, koje mogu predstavljati bilo šta na putu.

Na primer, prilikom početka praćenja, vozeći za automobila koji krši propise, dovoljno je da operater u vozilu startuje merenje, a kompjuter automatski izabere neku referentnu tačku na, oko ili iznad puta (bilbord, nadvožnjak, veliki saobraćajni putokaz, drvo itd.), pre nego što praćeni automobil prođe pored ili ispod nje. U tom momentu, sistem je uzima za koordinatu i kada presretač koji prati vozilo, prođe pored iste, jednostavnom računicom uz pomoć vremena i pređenog puta, dobija se prolazna brzina vozila.

Upravo ova jednostavnost i brzina rada čine Vascar 5000 SB jednim od najboljih uređaja u praksi. Iako su se pojavile priče da je ovaj uređaj moguće ometati, to možemo odmah demantovati, jer sam princip rada ne ostavlja mesta sumnji. Naime, Vascar 5000 SB ne emituje nikakve zrake ili impulse da bi ometanje imalo smisla i bilo efektno - on jednostavno snima i proračunava vreme i brzinu kretanja objekata.
http://www.b92.net/mobilni/automobili/330656
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Ok a ne pada na sudu jer uzima u obzir ljudski faktor koji određuje mernu jedinicu?
Sad čitam, bio sam ubeđen da mora da ima neki laser...
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

U kom smislu ljudski faktor?

edit:
H4wkeye napisao:
Grujic napisao:Pa PolCam ne radi bas na istom principu kao Vascar
Ja mislim da su slicni u tome kako mere brzinu. U svakom slucaju ne mozes da ometas sa nekim anti-radarom i tim sranjima.
Pa baš tu nisu slični.

Verovatno ima više verzija PolCam-a, ali evo sa sajta njihovog
PolCam EC-II is a user friendly, multipurpose in-car video recording system, developed for traffic control and speed measurement using Doppler Radar technology. Unique system architecture is designed so to be installed on almost any vehicle. The advanced technology makes it possible to use it in any weather conditions, day and night.
Inače, vidi se razlika na prvi pogled, kada je SAT išao sa njima pa su demonstracije radi izmerili brzinu vidi se da meri mnogo brže nego ostali koji moraju da imaju distancu pređenu
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Post od Mr.Rotor »

Sve to radi kamera i komp.
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

Vec smo par puta pricali o tome kako radi Vascar. Nema sta na sudu ti da dokazujes nikakav ljudski faktor. Ljudski faktor samo "klikne" da krene merenje i to je sve. Uredjaj ima atest i "bazdaren" je. Ti uredjaji su postojali i u manuelnoj formi jos pre 50 godina. https://en.wikipedia.org/wiki/VASCAR
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Grujic napisao:U kom smislu ljudski faktor?

edit:
H4wkeye napisao:
Grujic napisao:Pa PolCam ne radi bas na istom principu kao Vascar
Ja mislim da su slicni u tome kako mere brzinu. U svakom slucaju ne mozes da ometas sa nekim anti-radarom i tim sranjima.
Pa baš tu nisu slični.

Verovatno ima više verzija PolCam-a, ali evo sa sajta njihovog
PolCam EC-II is a user friendly, multipurpose in-car video recording system, developed for traffic control and speed measurement using Doppler Radar technology. Unique system architecture is designed so to be installed on almost any vehicle. The advanced technology makes it possible to use it in any weather conditions, day and night.
Inače, vidi se razlika na prvi pogled, kada je SAT išao sa njima pa su demonstracije radi izmerili brzinu vidi se da meri mnogo brže nego ostali koji moraju da imaju distancu pređenu
Ne znam tacno koju verziju ima Lancer.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Re: Ne brže od života!

Post od dragvorl »

Nasao sam ovu sliku od Vascar, i tacno ako podelite kao na slici 81 m sa 1.8 s dobicete 160 na sat. Znaci stopuju vreme i predjeni put izmedju dva objekta i uzimaju srednju brzinu.

Slika
Here's how it works. Assume you're driving down a stretch of divided Interstate roadway. Coming at you is a state trooper with VASCAR. As he spots you he'll look for a reference point where he can begin timing you. Many states paint broad white stripes across the road for this purpose but if the trooper is in open country he's unlikely to have these available. So he will improvise and make use of other landmarks: tar strips, road signs, and shadows across the road all serve nicely. At night he will use the flash of your headlights against reflective road signs, median barriers, reflective mileage markers or even discarded soft drink cans at roadside. As the front of your car passes his mark the trooper flips on his time switch, activating the internal timer. As you continue to approach him he will choose another reference point, wait until you hit the mark then turn off the timer. Now your elapsed time between the two reference points is stored in the computer.

The next step is simple. He passes you, U-turns through the median and drives to the first reference point. Here he turns on the distance switch, travels to the second point and turns it off, recording the distance you traveled. The computer handles the number crunching and displays your average speed to 0.1 mph. The hardware's accuracy tolerance is plus or minus 1 percent. Since at freeway speeds the minimum recommended clock is one tenth of a mile, the operator can miss his marks by a fair distance and still get a clock within a 2-3 percent accuracy window.

Since the operator has to take an active role in using the device, VASCAR has never been popular with lazy officers. But in the hands of an aggressive trooper, especially when used from an unmarked car, VASCAR can be deadly.

Knowing how meeting clocks are done, study up on the others:
http://radartest.com/article.asp?articleid=5500
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Re: Ne brže od života!

Post od Grujic »

Pisali smo ovde o tome, čak smo i komentarisali sa YT snimke ovih naših, lepo se vidi T-vreme, D-distanca i na kraju iskoči brzina...
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Boringly average, but also perfect for school run mums
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Jel to znaci da on mora ici neko vreme iza mene identicnom brzinom, da bi mi izeo meru?

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Ne, moze i sa velike razdaljine da ti izmeri brzinu, ne mora da ide tvojom brzinom. Moze i u krivini da meri.
Korisnikov avatar
zrnkemiki
Reactions:
Pridružio se: 18 Mar 2014, 11:33
Garaža: Audi A5 2.0 190KS

Post od zrnkemiki »

Sinoc sam se us*ro samo tako na ap NS-BG. Malo procepio masinu 200+ kad u jednom trenutku samo vidim blinkere i kako neko blica iza mene, pustim gas, sklonim se desno, a ono projuri BMW7 sa jedno 250kmh, a vec sam bio spreman za zatvor :D

Sent from my GT-I9505
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Dzoni_m napisao:Vec smo par puta pricali o tome kako radi Vascar. Nema sta na sudu ti da dokazujes nikakav ljudski faktor. Ljudski faktor samo "klikne" da krene merenje i to je sve. Uredjaj ima atest i "bazdaren" je. Ti uredjaji su postojali i u manuelnoj formi jos pre 50 godina. https://en.wikipedia.org/wiki/VASCAR
Pa da, Volvo je to uveo u svoja vozila još '68. :D
Korisnikov avatar
pankoz
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2014, 21:05
Garaža: Citroen C4 Grande Picasso 1.,6 hdi , Citroen C3 1,4 hdi

Post od pankoz »

U Petak,negde oko 8h izjutra pri povratku sa letovanja iz Grčke,imao sam vrlo zanimljivu situaciju par km od ulaska u Makedoniju.Naime,tačno na samom graničnom prelazu prilikom kontrole putnih isprava počne mi regeneracija DPF-a.Prođem granični prelaz i magistralnim putem vozim negde oko 100 km/h i vozim u trećoj da se regeneracija što kvalitetnije i brže odradi.Usporim u jednom momentu na 79 km/h (kao da mi je neko došapnuo) i uključim tempomat.Vozim tako nekoliko minuta i odjednom se iza mene stvorila bela Octavia sa civilnim MK tablicama.Vozim po tempomatu,prazan put,i prestigne me ta Octavia poprilično brže vozeći.Kad nakon minut,dva odjednom stižem Octaviu,komentarišem na glas šta je tako usporio i kilavi,a nigde nikog na putu.Obiđem ga po propisima,vozeći svega 10-ak km/h brže od njega,držeći i dalje po tempomatu i gps-u na 79 km/h.Vozi on tako prateći me dva,max tri min i odjednom dade gas i obiđe me.Dok me obilazio bilo mi je neobično ponašanje vozača i bacim pogled,a u Octaviji napred vidim veliki monitor po sredini centralne konzole i skontam da je to bio presretač.Garant bi me nahvatao da nisam vozio u nižim obrtajima zbog regeneracije DPF filtera.Dalje tokom vožnje kroz MK sam se držao ograničenja brzine,ali više nigde ne primetih tu belu Octaviu karavan.

Послато са ME173X
Odgovori