Ratna tehnika

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Re: Ratna tehnika

Post od dragan »

zuzazu napisao:@Cica Maco, ne moras da gledas karakteristike pomenutog aviona jer MORA da ima radio stanicu.

@ dragan, "ovo nadmudrivanje da li treba prvo da zatreses krilima, upalis svetla ili opalis upozoravajuci rafal od toliko i toliko metaka u tom i tom smeru kretanja vazduhoplova koji presreces je manje bitno, a i razlikuje se od dokumenta do dokumenta u nekim sitnicama..."

Mozda je za tebe manje bitno, ali je za mene i te kako bitno jer je rec o Emergency proceduri, a siguran sam da znas sta to znaci. Prema tome, postoji tacno propisani red dogadjaja koji i on (presretac) i ja (presreteni) moramo da ispostujemo.
"Sitnice" kao razlike postoje, a nisu bez razloga publikovane u Jeppessenu u odeljku Emergency, i duzan sam da ih poznajem. Srbija sa ovim davanjem signala rafalima u pravcu leta vec odudara od ICAO procedura, a da ne pominjem Rusiju u kojoj treba znati njihove sasave procedure ispisane na par strana. Upravo zbog ovih procedura je u Jatu jedan od pet kontrolnih letova za zvanje kapetana, let za Moskvu, i smatra se kao najtezi.

Inace, ja sam radio u VOJIN http://sr.wikipedia.org/sr/VOJIN (ne znam koliko su nam radara srokali, ovaj moj na Murtenici znam da vise ne postoji) tako da se nadgledanje vazdusnog prostora vrsi i na nacin drugaciji od onoga koji pominjes na kraju svoga posta.
pa jeste, za mene je manje bitno, i necu previse da ulazim u tu pricu. to sto ti i mnogi drugi komercijalni piloti radite svoj posao kako treba je jedna stvar i to postujem, ali znas i sam da ima indijanaca koji se ne ponasaju tako.
letos sam imao na sektoru slucaj da covek hoce da sleti u tivat posle radnog vremena aerodroma ( a lepo je objavljeno kad se aerodrom zatvara, i to je jedna od bitnijih informacija koju mora pilot da ima pre nego sto poleti ka istom ). zapeo da ga kontrolori sacekaju na aerodromu, da tamo nekog lika kojeg je dovozio iz rusije ceka limuzina, da ovo, da ono. a ljudi stavili katanac, proslo im radno vreme, i otisli kuci. ne samo kontrolori vec i sve ostale pratece sluzbe bez kojih bezbedno sletanje nije moguce. sto je i najnormalnije...
lik je molio, pa indirektno pretio, pa hteo naknadno da plati, i jednostavno zagusio frekvenciju kao da je sam ( sad bih mogao da tupim kako je time ugrozio bezbedno odvijanje saobracaja itd ), i na kraju ostavio neki mob sefu smene da zove vozaca da dodje u podgoricu po tog klijenta, jer sam coveka na kraju doveo tamo jer nije bilo drugog izbora... e sad zamisli koliku kolicinu ku.cobolje i bezobrazluka ima taj lik, i koliko njega boli patka da izucava presretanje :kezo:
zato sam rekao da je poenta da taj sto presrece bude jasan u svojim namerama, a kako ce to tacno odraditi je manje bitna stvar...
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Verujem da ima hajducije, mada mi je takvo ponasanje neshvatljivo. Takvi i zasluzuju da ih RV malo "otrese".
Koliko pricamo o presretanju, danas kontrola milion puta zove moju firmu 832, i ovaj se ne javlja. Negde pocne da mi radi rovac da ovaj na zemlji slabo vidi i da zapravo misli na mene 802.
Taman sam povukao roletne sa prozora da docekam Gripena s leve, kad me prebaci na Čehe.

Necu vise o presretanju, imam fobije...
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Opušteno, Slovenci imaju Pilatuse. :)
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

:kezo: Ima da im umakne Zuzazu samo tako.

Rusko raketno šilo za američki "kišobran"

Bojeve glave u završnoj fazi kreću se nadzvučnom brzinom i zaobilaze odbranu. Nove rakete odgovor na američke PRO sisteme „aegis“ stacionirane Rumuniji
Ruska balistička raketa RS 26
Slika

AMERIKANCI danas počinju montiranje elemenata svoje protivraketne odbrane (PRO) u bivšoj avio-bazi "Devesel" u Rumuniji. Tu informaciju su potvrdili u ambasadi SAD u Bukureštu, a u Deveselu se postavlja višefunkcionalni raketni kompleks "aegis", sa raketama-presretačima "standard-3".

Ni Rusija ne gubi vreme, pa njena armija već ispituje novi tip rakete RS-26, koju su neki već prozvali "ubicom američke PRO". Prvi put javnost je saznala za tu raketu pre nekoliko meseci, kada su rukovodioci Generalštaba informisali predsednika Vladimira Putina. U junu je lansirana raketa "rubež" ("granica"), interkontinentalni balistički projektil povišene preciznosti, sa znatno većim manevarskim sposobnostima u odnosu na sadašnje.

Posle probnih gađanja, raketni kompleks "rubež" bi trebalo da bude primljen u naoružanje ruskih raketnih jednica 2014. godine. Sada se za njega priprema potrebna infrastruktura i obučavaju se posade. Za razliku od sadašnje najbolje ruske rakete RS-24 "jars", novi projektil lakše i brže može da zaobiđe protivničku odbranu. Planirano je da se ove i početkom iduće godine izvede još nekoliko gađanja i, ako sve bude išlo po planu, "rubež" će se pojaviti na nekoj od narednih parada na Crvenom trgu.

Potpredsednik Vlade Dmitrij Rogozin kategorički tvrdi da raketu "rubež" ne može da uhvati nijedna postojeća raketa, a ni oni sistemi koje potencijalni protivnici tek razvijaju. Kad se u završnoj fazi leta odvoji "buket" sa atomskim glavama, svaka od njih leti ka svom cilju nadzvučnom brzinom. Generalni konstruktor ruskih raketa na tvrdo gorivo Jurij Solomonov objašnjava da slične bojeve glave ima operativno-taktički kompleks "iskander-M". Taj princip "driblanja" bojevih glava, tj. menjanja putanje sada je usavršen.

POGAĐA JABUKU

VOJNI analitičari tvrde da je "rubež" već imao tri uspešna gađanja, a četvrto se očekuje do kraja godine. Ruski konstruktori su, kako tvrdi Dmitrij Rogozin, uspeli da naprave visokoprecizno oružje, koje je u stanju da na velikoj daljini pogodi jabuku. Kao što su "Novosti" već pisale, Rusija je u državnom budžetu predvidela pozamašnu sumu novca predviđenu upravo za gradnju novih fabrika najmodernijih raketa.
Slika
Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:02
Garaža: Omega B2 2.0
Kontakt:

Post od kvcali »

Rusi su nenadjebivi u raketnoj tehnologiji i tehnici.

negde sam citao da rade na razvoju kinetickih projektila bez bojevih glava koje se krecu brzinama 5 puta vecim od brzine zvuka i samim tim postaju neuhvatljive za raketnu odbranu a tolika kineticka energija im daje ogromnu razornu moc.
Slika

GS, GS/E, GSE, GTE, GSI, OPC # Irmscher, Mantzel, Steinmetz, Zender, Lexmaul, Mattig, Rieger, Kissling

http://www.opelteamserbia.com/forum
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

Na tome i Ameri odavno rade, popularni Rail Gun (iz video igrica), evo na brzaka dva filmića:
http://www.youtube.com/watch?v=y54aLcC3G74

http://youtu.be/NWZPp3aEjuM

http://www.youtube.com/watch?v=NEmgSpJK9qQ
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

kvcali napisao:Rusi su nenadjebivi u raketnoj tehnologiji i tehnici.
Sto se tice raketne tehnike i sami Ameri su im skinuli kapu, cak su za pokretanje raketa nosaca ATLAS V za izbacivanje tereta u svemir koriste mnogo mocne motore RD180 Ruske proizvodnje. Ti motori su nesto sto Ameri tehnicki nisu mogli da proizvedu a znali su principe delovanja dvostruke komore sagorevanja.
Evo jedan dokumentarni video o raketnom motoru RD-180 vredi pogledati jer je bas zanimljivo.
http://www.youtube.com/watch?v=MZnYr94aa9E
Slika
Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Kontakt:

Post od kvcali »

i trenutno jedini sposobni da kad god pozele posalju coveka u svemir i jedini u mogucnosti na medjunarodnu kosmicku stanicu.

cisto radi price cini me se da sam isto negde procitao da su digli ruke od bajkonura i grade potpuno nov svemirski grad na ruskoj teritoriji
Slika

GS, GS/E, GSE, GTE, GSI, OPC # Irmscher, Mantzel, Steinmetz, Zender, Lexmaul, Mattig, Rieger, Kissling

Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

:plusone: Do sada su Bajkonur iznajmljivali, za koju godinu ce poletati sa svog uzletista :)
Slika
Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Kontakt:

Post od kvcali »

Aj kad smo vec kod rusa, a i da pozelimo srecu tomi da sutra ubedi "putka" da nam proda 6 migova, valjda je poneo karton "tomovace", valjda je gledao zikinu dinastiju, kako on siri diplomatiju :kezo:

Russian Tu-160 Strategic Bombers Land in Venezuela

Slika

MOSCOW, October 29 (RIA Novosti) – Two Russian Tupolev Tu-160 Blackjack strategic bombers on Monday flew from an airbase in southwestern Russia and landed in Venezuela, the Russian Defense Ministry said.
The nuclear-capable bombers, which took off from the Engels airbase in the Volga region, “flew over the Caribbean, the eastern Pacific and along the southwestern coast of the North American continent, and landed at Maiquetia airfield in Venezuela,” the ministry said in a statement.
According to the Russian ministry, the bombers covered a distance of more than 10,000 kilometers (over 6,200 miles) during a 13-hour non-stop flight. Two NATO F-16 fighter jets were scrambled from Bodo airbase to monitor their flight near the Norwegian airspace.
The ministry said the current mission was carried out “in line with the program of combat training.”
Russian strategic bombers conducted a similar mission in 2008. It was followed by a visit to Venezuela by a Russian naval task force, which took part in joint exercises with the Venezuelan navy.
The Tu-160 Blackjack is a supersonic, variable-geometry heavy bomber, designed to strike strategic targets with nuclear and conventional weapons deep in continental theatres of operation
Slika

Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

- "Koja su to kola bolja od Moskviča?" - Ilija Č. penzioner iz Beograda

- @Ilija Č.
Suzuki SX4 - Misha NS

- Jeste 4, ali Golf 4 TDI - Tex, ZR

- Zorica! - dr Miloš NS/NI

- AUDI mit 20+ zoll felgen - Adrei BG

...

:kezo:
Širim haos!
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

BAJKER napisao:
kvcali napisao:Rusi su nenadjebivi u raketnoj tehnologiji i tehnici.
Sto se tice raketne tehnike i sami Ameri su im skinuli kapu, cak su za pokretanje raketa nosaca ATLAS V za izbacivanje tereta u svemir koriste mnogo mocne motore RD180 Ruske proizvodnje. Ti motori su nesto sto Ameri tehnicki nisu mogli da proizvedu a znali su principe delovanja dvostruke komore sagorevanja.
Evo jedan dokumentarni video o raketnom motoru RD-180 vredi pogledati jer je bas zanimljivo.
http://www.youtube.com/watch?v=MZnYr94aa9E
Upravo završih gledanje ... odličan dokumentarac - odličan. Sa uživanjem sam ga odgledao.
Nisam pratio ovu tematiku pa nisam ništa konkretno o ovome ni znao, tako da je baš bilo interesantno videti sve ovo :)
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Ma Rusi su cudo ;)
Slika
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Tangošhit kasni sa informacijama o Turskim helikopterima na Batajnickom aerodromu, Vaš reporter je to objavio jos prošle nedelje :kezo:
http://tangosix.rs/2013/27/10/black-hawk-na-batajnici/
Slika
milosdoktorabs
Banned
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 13:12

Post od milosdoktorabs »

varas se sinko...ja teako nesto tesko da cu ikada izjaviti
Slika
Alfi pada cena isto koliko brzo ubrzava do sto
Odgovori