pa jeste, za mene je manje bitno, i necu previse da ulazim u tu pricu. to sto ti i mnogi drugi komercijalni piloti radite svoj posao kako treba je jedna stvar i to postujem, ali znas i sam da ima indijanaca koji se ne ponasaju tako.zuzazu napisao:@Cica Maco, ne moras da gledas karakteristike pomenutog aviona jer MORA da ima radio stanicu.
@ dragan, "ovo nadmudrivanje da li treba prvo da zatreses krilima, upalis svetla ili opalis upozoravajuci rafal od toliko i toliko metaka u tom i tom smeru kretanja vazduhoplova koji presreces je manje bitno, a i razlikuje se od dokumenta do dokumenta u nekim sitnicama..."
Mozda je za tebe manje bitno, ali je za mene i te kako bitno jer je rec o Emergency proceduri, a siguran sam da znas sta to znaci. Prema tome, postoji tacno propisani red dogadjaja koji i on (presretac) i ja (presreteni) moramo da ispostujemo.
"Sitnice" kao razlike postoje, a nisu bez razloga publikovane u Jeppessenu u odeljku Emergency, i duzan sam da ih poznajem. Srbija sa ovim davanjem signala rafalima u pravcu leta vec odudara od ICAO procedura, a da ne pominjem Rusiju u kojoj treba znati njihove sasave procedure ispisane na par strana. Upravo zbog ovih procedura je u Jatu jedan od pet kontrolnih letova za zvanje kapetana, let za Moskvu, i smatra se kao najtezi.
Inace, ja sam radio u VOJIN http://sr.wikipedia.org/sr/VOJIN (ne znam koliko su nam radara srokali, ovaj moj na Murtenici znam da vise ne postoji) tako da se nadgledanje vazdusnog prostora vrsi i na nacin drugaciji od onoga koji pominjes na kraju svoga posta.
letos sam imao na sektoru slucaj da covek hoce da sleti u tivat posle radnog vremena aerodroma ( a lepo je objavljeno kad se aerodrom zatvara, i to je jedna od bitnijih informacija koju mora pilot da ima pre nego sto poleti ka istom ). zapeo da ga kontrolori sacekaju na aerodromu, da tamo nekog lika kojeg je dovozio iz rusije ceka limuzina, da ovo, da ono. a ljudi stavili katanac, proslo im radno vreme, i otisli kuci. ne samo kontrolori vec i sve ostale pratece sluzbe bez kojih bezbedno sletanje nije moguce. sto je i najnormalnije...
lik je molio, pa indirektno pretio, pa hteo naknadno da plati, i jednostavno zagusio frekvenciju kao da je sam ( sad bih mogao da tupim kako je time ugrozio bezbedno odvijanje saobracaja itd ), i na kraju ostavio neki mob sefu smene da zove vozaca da dodje u podgoricu po tog klijenta, jer sam coveka na kraju doveo tamo jer nije bilo drugog izbora... e sad zamisli koliku kolicinu ku.cobolje i bezobrazluka ima taj lik, i koliko njega boli patka da izucava presretanje

zato sam rekao da je poenta da taj sto presrece bude jasan u svojim namerama, a kako ce to tacno odraditi je manje bitna stvar...