Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Re: Zimske gume - da ili ne?

Post od TheWickerMan »

Da da, sinoć je baš klizalo. Srećom, Bridgestone je bio na nivou zadatka. Mada je bilo jako zanimljivo u kružnim tokovima, pretežak i jak motor na prednjoj osovini čini svoje :mrgreen:

sent from LG 4X HD frižider using TapaTalk2
botr
Reactions:
Pridružio se: 27 Maj 2013, 19:10

Post od botr »

Isporabao sam dosta guma, zivim u planinskom kraju, pa da kazem koju ;)

Odmah da krenemo sa izmisljanjem tople vode, ni jedna letnja guma, nova, ne moze da prismrdi zimskoj, sa 4-5 mm sare po snegu :)

BF goodrich nije nista posebno, obe domace su bolje od nje. Trajal Arctica dolazi sa dubokom sarom, dosta je meka, ali se posle jedne zime stvrdne. Po snegu je bolja od Winter1, i jedna od najboljih guma koje sam vozio. Gazi 30 cm snega ko od sale, ali po ledu nije nesto, Winter1 je tu dosta bolja i po trajnosti i po svemu ostalom. Winter1 za nase uslove, finansijske i klimatske, sasvim dobro resenje.

Sava Eskimo S3 +. Dobra guma, tu negde kao Winter1, po testovima bolja na mokrom, ali se strasno brzo trosi. Na istoj km, kao da je vozena 25% vise.

Fulda Kristal Montero 3, bolja od svih, ali ne nesto drasticno.

Vozio sam i neke premium brendove i zakljucak je da ne vrede te pare (osim ako ne planirate da jurcate auto putem i slicno), za neku normalnu upotrebu i normalan auto, sa fabrickom dimenzijom 15".
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Premiumi dolaze do izrazaja u vecim dimenzijama,16+ inca,i vecim sirinama,205+...
Ispod toga je zaista neisplativo doplatiti premium,to jest,nema potrebe.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
somi-car
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
Garaža: Skoda Superb, Opel Combo

Post od somi-car »

:plusone:
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Ali u dimenziji naprimer 195 65 15 je razlika izmedđu TOP gume i krša u obliku npr SAVA S3, možda 10 evra a ponekad i manje...za te pare ne bi ni pomislio da kupim slabiju gumu. U večim dimenzijama su razlike u ceni več osetne.
Korisnikov avatar
somi-car
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
Garaža: Skoda Superb, Opel Combo

Post od somi-car »

Mozda kod vas ali cisto sumnjam da je razlika tako mala. Opet 195/65 R15 je ''narodna'' dimenzija za ''narodne autmobile'' sto uglavnom znaci i normalan nacin koriscenja. Kada kupujes set to je oko 25 000 din za neku normalnu marku. Vec neki premijum bi bio preko 30 000 sto nasem narodu nije bas po volji.

Npr. ja prelazim oko 20 000 km godisnje (nekad i malo vise) i za zimski set imam Sava Eskimo S3. Za normalnu voznju meni odlicna.

Kada budem vozio jaci auto sa 17'' felnama icicu samo na premijum jer kao sto je neko gore napisao, to podrazumeva vecu snagu, tezi auto i mozda malo zustriju voznju.

Kao sto matorci govore, jak auto trazi jake gume :D
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Ja sam Michelin Alpin A4 platio 4x8400rsd (185/65r15)

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Next kakav je taj fluence

Sent from my GT-I9105P using Tapatalk
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Mislim da nisam kompetentan za to, kad predjem u njega direkt iz E klase.

Prevelika je razlika, ima nekih stvari koje mi ekstremno idu na... zivce..., koje su cak i na 406ici, koja je 15 godina star model i sa 350.000 km bile u mnogo boljem stanju, ili nisu ni imale tragove koriscenja...

Generalno je dobar auto, ima mnogo mesta, veliki gepek, relativno malo trosi, nema sta ni da se pokvari na njemu (mehanicki), ovaj je u top opremi, crn sa 17icama, cak i lepo izgleda.... Ali mislim da ga nikada ne bih kupio. Zapravo, siguran sam da ga nikada, ali nikada ne bi kupio kao novog, a u izuzetnim slucajevima bi dosao u obzir, kao sto je burazeru uletela ponuda...
dpkg
Reactions:
Pridružio se: 07 Feb 2012, 00:19

Post od dpkg »

@maniaxxx
+1
Kada sam kupovao zimske, dilema je bila GoodYear Ultragrip7+ vs Sava Eskimo3 u dimenziji 195 65 15, ali kada sam video da je razlika bila 600+ dinara za GY, naravno da sam se odlucio za njih. Doduse, nije kod svih prodavaca dobra cena za premium gume.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Kod nas je Sava Eskimo S3,kao i Tigar,oko 5.500 dinara po gumi,a vidis dole je DW napisao da je Michelin A4 platio 8400 po gumi...
To je 25e po gumi,sto znaci 100e vise,necija trecina plate,a ne mozes da mi kazes da mu je potrebna,ako prelazi recimo 1.000,2.000km preko zime,a imam primera oko mene koliko hoces ,da veoma malo zimi prelaze kolima,neki cak i godisnje ispod 10.000km...
Neka je razlika i 15e po gumi,tih 60e je neciji mali servis,zasto bi dao na bolje gume,kada mu apsolutno nisu potrebne.
Drugar je cak i na A3 1.9 TDI,nov kupljen,R17 205/45,stavio Sava Eskimo,i nista mu nije falilo.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Tu se slažem sa tobom Heroj, kod takve razlike, stvarno je za razmisliti, kakve ti gume trebaju. Svakako su bolje nove tigar ili sava ili slično nego neke stare, polovn ili letnje po snegu ( ne po zimi :mrgreen: ).

Nije sad da češ še odmah ubiti sa savom ili tigrom, posebno ako znaš, da nemaš baš top of the top gume i tome malo prilagodiš vožnju. A posebno kod manjih/starijih avta, koji sami po sebi nisu vrhunac sigurnosti ( nemaju esp, neki čak ni abs i slično), pa jim te "premijum2 gume ne bi donele bog zna kakve povečane sigurnosti.

Ja sam uvek za sigurnost, zbog sebe i zbog drugih, ali nije sve u gumama ( Iako je dosta ), nego je ko uvek najviše u glavi.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

http://www.youtube.com/watch?v=9Is7xWXxHpI

Sjajno poređenje smeše, zimska vs no-season Bridgestone.

Tapatalk 4
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Ovako testove radi Branko kockica :)
Jedan led zamrzne u modli koja ima male kukice...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Odgovori