Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od Delija »

A kako da Vam se obratimo, Vase Velicanstvo? :ccc:

Gledate ljude, a vidite vrece krompira.
Dovoljno govori to sto pises, a uopste ne citas sta drugi pisu.

Kojih 150, jbt???

Nije bilo vise od 10-15 pacijenata za 3 i po sata.
Poslednja izmena od Delija u 30 Dec 2016, 20:50, izmenjeno 1 put ukupno.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Delija napisao:Ma da, a kafa u ruci sa kojom je dosao je bila tu da mu smanji stres.
Nemojte me zajebavati.

Zato mi svi medicinari na gomili idu na onu stvar, ukljucujuci i sopstvenu sestru - toliko vam je jak lobi i toliko stitite jedan drugoga i medjusobno se uvlacite u bulju da je to strasno :glavomuzid:

Zato i kazem, pre nego sto placete i kukumacete - prvo krenite od sebe.
Upravo krecem od sebe, zato i kazem to sto kazem. Redovno mi jebu majku (da, bukvalno, mozes sve da kazes bez posledica) jer cekaju i ja "nista ne radim" a ja da ne pricam sta sam radio, sve samo ne bleja.

Idu i meni na... ti sa razmisljanjem kao ti, video jedan % i sad sa rigidnim stavom znas sve kako funkcionise ;) Zato i pisem drugi stranu medalje, da vidis da nije sve uvek crno/belo.

Ljubitelj, nidje veze sve sto pises, al tebi kuckam naknadno.

Sent from my HTC One using Tapatalk
vamik
Reactions:
Pridružio se: 25 Sep 2014, 15:40

Post od vamik »

Delija napisao:A kako zasluzujete, kad gledate ljude, a vidite vrece krompira.

Kojih 150, jbt???

Ti znas kako ko gleda pacijente.Odkud ti znas koliko ljudi bude primljeno za vece?
A ko sta zasluzuje opet govori o tebi.
Ja sam samo izneo cinjenice i brojke koje postoje ostalo je sve rekla kazala.
Zelim da zaista uvek naletite na dobrog i postenog kolegu od srca.
Od mene dosta.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

vamik napisao: Aman ljudi razumem ja vas sve, ali nisu vam samo lekari krivi krivo je celo zdravstvo i sistem ali jbg do onih gore ne mozete da dodjete pa udri po lekarima.
Pa ako razumes onda ne mozes da branis da je normalno celo zdravstvo i sistem.
Lekari su po pravilu ti koji se guraju i koji su menadzeri (izvrsni direktori) koji direktno organizuju sistem.
U tome i jeste deo problema, lekari sami prave haos iz neznanja upravljanja administracijom i trpaju se u upravu umesto da se bave svojoj profesijom. A da direktorovanje i organizaciju rada ostave skolovanim MBA ili slicnim profesijama.
Pre podne direktor, po podne hirurg, nocu dezurni- takav doktor supermen mora negde da trpi.
A znam desetine takvih koji su sebe tako pozicionirali.
I prave greske u upravljanju ne zato sto su im lose namere, nego ne razumeju kako se vodi biznis i sta su prioriteti.
Ne jednom sam bio u prilici da ispravljam zestoke pogresne procene lekara po obrazovanju a menadzera po zanimanju.

I sam ministar je lekar a to je cisto politicka pozicija. Tako ne treba, ako ce da se bavi politikom i upravom administracije onda napusta poziciju doktora.
Nadam se da razumes, nije krivo celo zdravstvo nego odredjeni ljudi i odredjeni delovi zdravstva.
Privatno je tu mnogo bolje sredjeno, izleceno od tih pocetnickih zabluda i uglavnom profesionalci vode upravu a doktori su savetnici i kontrolori procesa rada.

Treba da radis malo u privatnom sektoru, malo u drzavnom, mozda malo i u inostranstvu pa bi objektivnije sagledao poslovni stav "pa sta ako klijent ceka za ono sto je platio". To sam zakljucio iz onoga sto si pisao, da nemas takva razlicita iskustva iz drugacijih pozicija.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

vamik napisao:

Kojih 150, jbt???

Ti znas kako ko gleda pacijente.Odkud ti znas koliko ljudi bude primljeno za vece?
Od mene dosta.
Ja ne govorim o bilo kojoj veceri, vec veceri (ili jutru) kada sam licno sedeo/stajao tacno 3 i po sata u cekaonici i svojim ocima video koliko je tacno ljudi bilo.
Sta ti tu nije jasno? Jel treba i ja da crtam u 3D i da animiram?

Ili ces da me ubedjujes kako nisam dovoljno skolovan da brojim i da to nije 10-15, vec 150?

Nisi ni poceo da radis, a vec te je truli sistem totalno zaslepeo... "Branis" nekoga, a ne znas ni koga ni zasto, niti imas argumente za to.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

Čekaj Delija, on brani, a nije bio tamo, a ti napadaš sve, i svi ti idu na neki organ iako nisi bio ni kod 5% lekara. U čemu je razlika?
I pri tome je kafa jedini znak da je doktor bio kod sestre, a ne kod pacijenta.
Jel od tih 10-15 pacijenata neko ne daj bože kolabrirao? Na osnovu čega si procenio hitnost?
Ja sam bio prisutan u Urgentnom cenrtu u Beogradu, kada je čovek nezadovoljan, jer nije dobio neki nalaz udario lekara koji nije išao do sestre, nego da ukaže pomoć nekom koji je imao saobraćajku.
Znate li kako je taj bio kažnjen? Udaljilo ga obezbeđenje iz Urgentnog. A da li je doktor mogao da se sabere da pravilno pomogne unesrećenom posle toga? Pa ko ja j..., on je doktor, to je sam tražio.
Ne shvatam poentu kolektivnog pljuvanja po nekoj profesiji. Ako je neko primio mito, dajte ime i prezime, ako je neko nekoga upropastio za ceo život, isto tako. A ovo, bilo im prećeno, pa odustali, šta je to? Da neko upropasti život mom sinu, a ja se povučem zbog nekih pretnji. Pa koji sam ja to čovek.
@ Ljubitelj
Ti izgleda nikada nisi zvao Hitnu pomoć, niti si bio u Urgentnom, niti znaš čemu služe kada pišeš to što pišeš.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

zato sam se i osvrnuo na poentu a, Grujicu, nemoj da je relativizuješ na nivo mog škrabanja kad je dilema vrlo smislena.

Ova dvojica se prepucavaju kao da su ulozi jednaki a nisu. Ni blizu.

doktor pogreši - pacijent ostane bez dela tela ili umre. Doktor nema realnih posledica. Ne pišem da bih pisao, imao sam (a ko nije) slučajeve u porodici.
Ne kažem da treba da ima posledica već da se svi potrude da posledica ni ne bude - a ne verujem da je ijedna greška prouzrokovana greškom programera u nekoj aplikaciji za zdravsto.

Inače, profesionalnu etiku imaju i druga zanimanja, ne samo doktori, kod njih to seže do Hipokrata ali i drugi imaju jasno navedene stavke :)
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

@perfiko
Jel treba i tebi da crtam?
Pa taj momak i dalje mora da ide (tj. da ga odvedu) jednom nedeljno u bolnicu i zavisi od tih istih ili nekih drugih doktora da bi ziveo taj neki svoj "cetvrt-zivot". Roditelji su mu totalno pukli sa zdravljem tokom godina borbe da mu bude bar malo bolje. Nije im ostalo ni snage ni volje da se sude i tuku sa vetrenjacama.
vamik
Reactions:
Pridružio se: 25 Sep 2014, 15:40

Post od vamik »

Delija napisao:
vamik napisao:

Kojih 150, jbt???

Od mene dosta.
Ja ne govorim o bilo kojoj veceri, vec veceri (ili jutru) kada sam licno sedeo/stajao tacno 3 i po sata u cekaonici i svojim ocima video koliko je tacno ljudi bilo.
Sta ti tu nije jasno? Jel treba i ja da crtam u 3D i da animiram?

Ili ces da me ubedjujes kako nisam dovoljno skolovan da brojim i da to nije 10-15, vec 150?

Nisi ni poceo da radis, a vec te je truli sistem totalno zaslepeo... "Branis" nekoga, a ne znas ni koga ni zasto, niti imas argumente za to.
To ti crtaj nekom drugom sa mnom mozes da vodis diskusiju.
Sta ti znas o mom radu i kako sistem utice na mene?
Ja nemam argumente?ja izneo gole cinjenice a ti nemas nikakve argumente ali si zato najglasniji.
Pitao sam te lepo odkud znas koliko bude prijema za vece?Na osnovu 3 sata provedenih sa drugarom u cekaonici?
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

:glavomuzid: :glavomuzid: :glavomuzid:
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od McGruja »

Tu je država najveći problem, ogromne pare se troše nenamenski (2.4 milijarde EUR budžet zdravstva, pritom su lekovi samo 350 mil EUR)
Ja imam samo dubok naklon prema našim doktorima u ovako šugavom sistemu

Edit:
Delija, ti ideš kod istih tih doktora, u pokušaju normalnijeg sistema
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Ji 4Tze napisao:doktor pogreši - pacijent ostane bez dela tela ili umre. Doktor nema realnih posledica. Ne pišem da bih pisao, imao sam (a ko nije) slučajeve u porodici.
Ne kažem da treba da ima posledica već da se svi potrude da posledica ni ne bude - a ne verujem da je ijedna greška prouzrokovana greškom programera u nekoj aplikaciji za zdravsto.
Kad si vec pomenuo :), bilo je par slucajeva tokom istorije - ovaj je verovatno najpoznatiji vezan direktno za medicinu:
https://en.wikipedia.org/wiki/Therac-25

Naravno da su "letele glave" zbog toga...
Poslednja izmena od Delija u 30 Dec 2016, 21:52, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:

Post od perfiko »

Ji 4Tze napisao:zato sam se i osvrnuo na poentu a, Grujicu, nemoj da je relativizuješ na nivo mog škrabanja kad je dilema vrlo smislena.

Ova dvojica se prepucavaju kao da su ulozi jednaki a nisu. Ni blizu.

doktor pogreši - pacijent ostane bez dela tela ili umre. Doktor nema realnih posledica. Ne pišem da bih pisao, imao sam (a ko nije) slučajeve u porodici.

Inače, profesionalnu etiku imaju i druga zanimanja, ne samo doktori, kod njih to seže do Hipokrata ali i drugi imaju jasno navedene stavke :)
To je ono što i ja kažem ulog nije isti, pa ni odgovornost, zato i ne može samo tako da se relativizuje ko koju platu zaslužuje. Pa ni u jednom se poslu plata ne određuje prema dunsterima i neodgovornima.
A opet, šta ćemo sa ljudima koji su umrli, zato što je recimo zakazao aparat za veštačko disanje. Koji je pa električar odgovarao zbog toga?
@Delija,
Jel treba i ja tebi da crtam. Taj koji bi mi to rekao bio bi Bogin. I on i onaj koji posle ne bi pomogao mom sinu, zato što sam prijavio lekara Imenom i Prezimenom.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

vamik napisao: Ne nego ti nisi upucen kako nase zdravstvo funkcionise ako mislis da ti 2 coveka pregledaju preko 150 pacijenata za vece i da svi budu primljeni istog momenta.
Uopste ne vidim kao je to moguce ako imas resenje napisi molim te zaista mislim pa mozda neko iz ministrstva primeni u praksi.
Koje to nase zdravstvo, kada ih ima vise.
Niti mislim da 2 coveka pregledaju 150 pacijenta za vece, niti sam napisao.
Upravo suprotno, da organizacija urgentne sluzbe nije dobro postavljena ako se ceka na prvi pregled satima.
Resenje ima, naravno da je moguce organizovati zdravstvo kao i u boljim sistemima, naravno da je moguce da se drzavno zdravstvo priblizi privatnom.
Neko iz ministarstva treba da se zaposli u privatnom zdravstvenom sistemu pa da se uveri kako to funkcionise, ili mnogo jednostavnije da ministarstvo pocne da trazi i uzima profesionalce iz privatnog sektora da srede i drzavno.

Evo ti primer, elektronske zdravstvene knjizice i elektronski kartoni su uvedeni u privatnom zdravstvenom sistemu koji znam negde 2008 (mozda ranije ili kasnije koju godinu, no nije ni bitna tacno).
Elektronska komunikacija e mailom, ukljucivo i medinske dokumentacije je uvedena negde 2006.

Zakazivanje pregleda u datum/sat/minut jos pre toga, krajem 90tih.

Pogledaj stanje drzavnog sistema godine 2016., sta od toga imas da je funkcionalno a sta je jos u planovima.

Tebi je (nagadjam) cudno da kada zakazem kod stomatologa (ili bilo kojeg specijaliste od hiljadu lekara koliko ima ustanova) standardno se ne ceka duze od 3 minuta da se primi pacijent.
Ako ceka vise od 10 minuta polomi se osoblje da ispravi gresku (zdravstvenog sistema) pri cemu dolazi doktor zaduzen za kontrolu kvaliteta usluge da se licno izvini pacijentu sto je cekao.

Vidi, vise od 10 godina radim za takav privatni sistem i zamisli to je moguce kod nas, postoji i funkcionise.
Da, ima iskakanja, ima gresaka, ima jos sto sta sto ne valja i treba ispraviti ali to se ne opravdava vec se trazi resenje.
I da, nema se ni priblizno para kao u drzavnom sektoru, niti je zagarantovano svakog meseca (plata, zarada, doci pacijenti i platiti). Niti su zgrade i objekti ni priblizno namenski i skupo gradjeni.
Off topic
Ni lova nije neka za moj posao, ima mnogo boljih novcanih uslova u vecini javnih preduzeca za slican posao ali jeste posao interesantan i moze mnogo da se nauci. Za projekat koji sam osmislio i uradio sam dobio evropsku nagradu, za znanje i umece implementacije tog znanja u praksi. Novac ti mogu uzeti ali znanje uvek ostaje. U inostranstvu moj posao se vrednuje tacno 9 puta vise nego ovde, toliko vredi zvanicno u Nemackoj ili Austriji. Nisu doktori jedini u zemlji koji mogu da se zale na status.

Meni to vise znaci nego koja stotina ili hiljada nekog novca. Ne razumem kada novac izbije u prvi plan price nekog doktora. Jeste vazan ali nije dovoljan uslov za dobar osecaj. Nije se valjda doktor skolovao i postao doktor samo da bi se poredio novcem sa drugim profesijama. Ja to tako shvatam, mozda pogresno ali tako sam vaspitan da novac nije mera vrednosti ljudi.

Ali zgrade su sporedna stvar, glavni su ljudi. Doktori. Kod nekih se ceka na zakazivanje, kod nekih je gotovo uvek slobodan termin. Ista zdravstvena ustanova. Poznajem i jedne i druge doktore.
I nije slucajno tako.

ps. sasvim slucajno sam davno dosao do prilike da udjem u zdravstvo. Zvali me na preporuku da pogledam nesto. Rekli strucnjaci iz drzavne firme da ne moze, ja kazem mogu da napravim resenje.Posto su svi tvrdili da ne moze, i ne sme u radno vreme medicinske ustanove da ne bude krah sistema zakazu mi u 3 nocu. Ja uradim za cirka 40 minuta posao, ljudi ne veruju da radi.
Ja kazem nece biti jeftino, usred noci ste me naterali jer ste nepoverljivi. I posaljem racun, zestoki. Plate bez pitanja za 2 dana. Prodje mesec dana i zovu me za saradnju. To je bilo 2006. te, i dalje su zvali pa eto prodje i decenija. Bez ugovora, na rec 10 godina poslujemo. I danas opet slusam da nesto ne moze, kazu strucnjaci. I za ovo sto sam napravio ubedjuju da ne moze a ja uradio.
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:

Post od perfiko »

E sad jbg, novac ti nije bitan, posao radiš zato što je zanimljiv i može mnogo da se nauči, al si ih za svaki slučaj odrao. :D
Odgovori