Obrazovanje i školstvo

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Re: Obrazovanje i školstvo

Post od Mr.Rotor »

...koja ne razmišlja puno.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Grujic napisao:Ljubitelj,
Svi koji povedu pricu o platama osim onih koji filozofiraju kao ti. Nepotrebno i tvrdoglavo komplikujes

Sent from my HTC One using Tapatalk
Idi pa popricaj o platama sa sefom racunovodtstva u tvojoj firmi, ili bilo kojoj firmi pitaj bilo koga ko se razume. Niko ne barata sa isplatom neto plate. Nije nista komplikovano, samo ti treba da se upoznas kako je kod nas regulisano. Potpisao si ugovor za bruto platu zar ti to nista ne govori jos uvek.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

U ugovoru ti eventualno pise bruto 1, ne bruto 2. A moze da ti pise i neto.
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:

Post od Mr.Rotor »

A dobit? Koju da trošimo? Bruto ili neto? :zbunjen:
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Jel racunas dobit sa placenim porezom na teret firme ili na teret firme i fizickog lica? :)

Al eto, kad se prica o dobiti firme, nikad se ne kaze e dobit mi je tolka i tolka posle placenih poreza na dobit.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

ljubitelj napisao:
Grujic napisao:Ljubitelj,
Svi koji povedu pricu o platama osim onih koji filozofiraju kao ti. Nepotrebno i tvrdoglavo komplikujes

Idi pa popricaj o platama sa sefom racunovodtstva u tvojoj firmi, ili bilo kojoj firmi pitaj bilo koga ko se razume. Niko ne barata sa isplatom neto plate. Nije nista komplikovano, samo ti treba da se upoznas kako je kod nas regulisano. Potpisao si ugovor za bruto platu zar ti to nista ne govori jos uvek.
Svi porede neto plate u medjusobnom razgovoru, to bi trebalo da tebi mesto govori.

Comi
Reactions:
Pridružio se: 11 Nov 2014, 09:49

Post od Comi »

Heinz napisao:
Comi napisao:Slikanja, filteri, instagram, manija lajkovanja i lajkova, pesme, net, fore, citati, bla bla bla. Pazi, u Srbiji!
Za dečake ne znam, ali za devojčice mi se čini da sve hoće da liče na pevaljke, žene fudbalera, starlete, sav taj trash kojima su okruženi putem TV reality, blatoida i sl.

Inače je tendencija u EU da jako malo broj ljudi (10%) ima dobro obrazovanje a da ostatak (90%) bude jeftina radna snaga.
Slazem se za prvi deo posta.
A reci ti meni, gde te silne pevaljek, rijalitije, spijune i ostalo smece...deca vide? Da cijem tv uredjaju?
To gledaju ti zabrinuti i 'normalni' roditelji.
Ona uceiteljica nesto popuje, a sve se svelo na neke lektirice, uvek iste naravno, samo prepricaj interpretaciju sa neta i bum, petica. Samo mali, mali primer.

Ovo sa tendencijom mi nije bas najjasnije, pa mi daj neke smernice, linkove...jer ja to nisam uocio.
Obrazovanje je jednako dostupno svima (ne mislim na pilote i slicna skupa skolovanja), slobodan si da odaberes struku, smer itd. Ako pricamo o zapadu.
Dobra sisa zlata vredi.
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

Uvek iste lektire? Ne očekuješ, valjda, da se plan i program školovanja menja za svaku generaciju? Možda bi i formule iz matematike i zakone fizike da menjaju povremeno?
Što se prepisivača i prekrupljenog "znanja" tiče, moja drugarica, prof. srpskog u srednjoj, u NS, pokupila je sa net-a sve gotove pismene radove, koji se tamo nude i objavila svojim učenicima da će im smanjivati ocenu u zavisnosti koliko budu "koristili taj tip pomoći".

Da se ne zavaravamo. Za današnje klince je čitanje knjiga, smaračina.
Sve ono, čemu treba posvetiti pažnju, duže od 10-15 min. je gušenje.
Mada nisam siguran da je to sadašnja pojava. Koliko je vas, koji ste u srednju išli krajem '90-ih, pročitalo "Anu Karenjinu", a kamo li "Rat i mir"?
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

@Comi loše sam se izrazio. Intencija, teorija zavere ako hoćeš.
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:

Post od Mr.Rotor »

aviator napisao:Uvek iste lektire? Ne očekuješ, valjda, da se plan i program školovanja menja za svaku generaciju? Možda bi i formule iz matematike i zakone fizike da menjaju povremeno?
Što se prepisivača i prekrupljenog "znanja" tiče, moja drugarica, prof. srpskog u srednjoj, u NS, pokupila je sa net-a sve gotove pismene radove, koji se tamo nude i objavila svojim učenicima da će im smanjivati ocenu u zavisnosti koliko budu "koristili taj tip pomoći".

Da se ne zavaravamo. Za današnje klince je čitanje knjiga, smaračina.
Sve ono, čemu treba posvetiti pažnju, duže od 10-15 min. je gušenje.
Mada nisam siguran da je to sadašnja pojava. Koliko je vas, koji ste u srednju išli krajem '90-ih, pročitalo "Anu Karenjinu", a kamo li "Rat i mir"?
Ja u srednjoj samo nisam pročitao Hazarski rečnik, sve ostalo jesam. Razredna je predavala srpski i bila je najzajebani profesor u školi. Zbog nje sam i zavoleo knjige i čitanje. Stavljala je crveni karmin samo kad se radi Ivo Andrić. :kezo:
Comi
Reactions:

Post od Comi »

Aviator,

Kamija i Kafku su citali i moji roditelji i nemoj mi pricu siriti na matematiku tako jeftino i povrsno.
Naravno da to nisam ni spomenuo, kao ni menjanje lektira i programa na godisnjem nivou.
A da ta uciteljica malo pogleda svoju motivaciju/zainteresovanost? No-no! Bitno je smornim drljavljenjem na svom jadnom bloku sebi podici vrednost kod kolega i jos po neki tako otrcan 'cilj'.
Znas li ti gde se deca decenijama vode na eskurzije??
Uvek ista mesta i redovno se ljube skuti raznim popovima i slicnim benama. Jebiga, taki smo jadni i zatucani.

Znaci, niko nije rekao da treba da se menja i obara Pitagorina teorema, Njutnovi zakoni i sl, vec da se unese nesto novo, zanimljivije, poucnije, zasto da ne-i prakticnije...a ne mehanicki. Ofkors brateu moj, mi cemo arciti ovaj sistem jos pola veka, bez problema.
Dobra sisa zlata vredi.
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

Ko spominje Kamija i Kafku i tvoje roditelje?
Ti si napisao "...neke lektirice, uvek iste" i tu stao.
Ne širi priču na ekskurzije jer ne znaš uzroke toga. Da znaš pomenuo bi.
Navedi "poučnije i zabavnije zamene" za klasičnu literaturu.
Comi
Reactions:

Post od Comi »

Au, au...kakav kiks.
Pa povezi'lektirice' i Kamiha i Kafku...za pocetak.
Mnogo si mi nesto emotivan/subjektivan....bice da sam pogodio jednu od 'zicica'. Avaj, nije moj problem.
Ma ne znam ja ko donosi programe, lupetam valjda.
Ne biraju nastavnici gde ce se ici (bira se od vise ponudjenih ponekad), ali biraju da bakave po rukama popova itd i uvek iste velikosrBske price i bajke.

Nacionalisti smo odvajkada, izmedju ostalog i zbog takvog skolivanja.
Dobra sisa zlata vredi.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Brate nešto si ozbiljno pomešao. Nisam nikada video popa na ekskurziji niti znam ikoga da im "ljubi ruke", na te nacionalističke baljezgarije bih odmah reagovao tako da ni toga nije bilo... tako je u srednjoj školi, u osnovnoj mi radi žena i nije mi prijavila da je bila na rukoljubu, al hvala na dojavi :rofl: :kezo:
Svakako, da ga jbm ako će taj jedan dan ekskurzije da napravi toliko bitnu promenu u vaspitanju/ponašanju.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:

Post od Mr.Rotor »

E sad si meni pogodio "žičicu" ali ću se iskulirati i preskočiti diskusiju. :thumbup:
Odgovori