Oterao sam jutros na zamenu. Videcemo, bas me zanima kakvi su ovi posto je sa prethodnim amortizerima lezao vrhunski dok su radili, iako su bili stock.
Btw, moze protokomer da se zaprlja i te kako. Meni se nalazi izmedju filtera i creva iberlaufa. E sad, ja na svakom malom servisu sam promenim filter vazduha jer ni jedan mehanicar to nece da cisti i onda prebrisem, kuciste filtera, creva i sam protokomer. Bude prilicno masan od uljnih isparenja, pocrni krpa svaki put.
Pametno. Ja kuci menjam filter. Uvek usisam samo kuciste, nekad ga i operem, obrisem creva i sve lepo. Vidi protokomer bi trebalo cistiti bezkontaktno. Samo kontakt sprejem ili sprejem bas za to, i to prskati i cekati da se osusi jer brisanjem moze sensor da se osteti jer je osetljiv. Mada ima ljudi koji su ga posle ciscenje brisali krpom pa se nista nije desilo i opet radi.
Pa ja sam ga krpom brisao svaki put do sad, mada, trudim se da budem nezan, nije mu se nista desilo. Ali videcu da uzmem to sredstvo.
Ne znam po cemu se taj sprej razlikuje u odnosu na onaj za ciscenje kocnica? Kontam da bi moglo i sa tim?
nema veze sto je protokomer zaprljan od uljnih isprarenja ako auto radi oko tj ako mu ta masnoca ne smeta, kod dosta kola on bude malo zaprljan ali i kad ga ocistis nema nikakvog efekta tako da uzalud ciscenje jer kao sto rekoh njemu najmanje smeta kad se malo zaprlja sem ako mu nesto bas ne zacepi dotok vazduha pa ne moze da ocitava kako treba ali to ne moze a da se ne provali u radu motora, mada i tad kad pocne da zeza nesto oko protokmera onicno nije samo prljavstina vec trazi zamenu komplet
Nema potrebe non stop cistiti taj senzor. Brejk kliner je jak i napravljen je da radi drugi posao. Treba koristiti bas sprej za to ili KONTAKT sprej. Zasto ne moze brejk kliner jer druze on ostavlja iza sebe malo naslaga a ovaj kontakt sprej ne.
Gresis oko toga da ne treba cistiti senzor. On ima ulogu da meri tacnu vrednost vazduha koji ulazi u motor. Sto je tacnija vrednost motor bolje i preciznije radi. Znaci on treba biti potpuno cist bez ulja na sebi i naslaga drugih. Sto znaci da ciscenjem ima efekta jer mozes da smanjis potrosnju do 5%.
neki maf-ovi imaju foru samociscenja putem užarivanja zice tako da se te neke mikronske naslage ulja ili cega vec lako sprze i ne uticu na losa ocitavanja, e sad ako se bas zaprlja pa ni samociscenje ne pomaze onda moze neki kliner ali ne neki koji ostavlja masnocu za sobom poput nekih za kontakte i sl., u nasem narodu opste poznati wd40 ce uskoro poceti i sidu da leci koliko ga ljudi koriste za sve i svasta ali u ovom slucaju nije pogodan iako ga vecina koristi, za ovaj vid ciscenja trebaju aerosolni sprejevi koji ne ostavljaju nista za sobom vec brzo ispare, cak i alkohol vrsi posao odlicno samo je bitno nikako fizicki ne cistiti maf stapicimka, krpicama i sl. samo bezkontaktno ciscenje putem mlaza tecnosti.
Slazem se ali moze kontakt sprej jer se sva elektronika cisti njime. Taj sprej je isto brzosusiv i ne ostavlja nista. Pa pise na njemu. Taj MAF cleaner nije nista posebno. Samo mu je cena napumpana. Sta su sve ljudi radili protokomerima ja se pitam kako i rade. Sto ne znaci da i mi treba da radimo isto. Ali slobodno moze kontakt sprej.
igor_harris napisao: 22 Nov 2018, 20:36
Vracam se sad od majstora sa novim amortizerima (laksi za 18.500rsd) i udarim nekog kera i izlomim pola branika... Roknucu se majke mi...
Bedak, jel ima smisla da se radi ili mora drugi branik?
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56
nemam problem uvek sam najsporiji
Pa ja se nadam da ce moci da ce zavari. Mada je pukotina duga jedno 30cm. Maglenka i njen okvir su otisli skroz, neke zabice su popucale ali to bi moglo da se resi nekako.
Videcemo danas kakve su cene polovnih branika, mozda nadjem nesto.
Protokmer sa vrucom zicom od platine se ne moze uprljati sve dok je ispravan jer se sam cisti pri svakom gasenju motora.
Ako ne radi samociscenje onda je vec neispravan i menja se novim.
Protokomer sa filmom se moze uprljati i tada ocitavati pogresne vrednosti. On se cisti ali je rizik da se osteti veoma taniki sloj filma i onda je za bacanje tj mora novi.
Ovaj tip protokomera je osetljiv na tragove ulja jer ulje hemijski razjeda film tokom vremena ako dugo stoji tako prljav.
Isto tako za ovaj tip treba/mora namenski cistac koji nece hemijski ostetiti film.
Sa drugim tipovima nemam iskustva.
Ukoliko je fabricki pogresno postavljen protokomer u odnosu na sistem recirkulacije uljnih para onda se mora/treba odraditi par modifiakcija na usisu motora i problem prljanja protokomera se resava na dugi rok.
Da prokomentarisem Kayaba amortizere. Odlicni su, sada je dosta tvrdji auto, ali mi se to svidja. Ne mogu mnogo sa zimskim gumama da testiram, ali rekao bih da lezi vrhunski.
to sto je auto sada tvrdji ima uticaja i sto je nov amort ne mora da znaci da je sam amort tvrdo trimovan vec da su tvoji stari bili losi pa auto postao meksi, sasvim je ok kad se stave novi da se oseti razlika u tvrdoci.
sto se tice mekoce amorta na trzistu sve je relativno nisam bas siguran da ce odabirom marelia postici bas to sto ti treba