pankoz napisao:Jeste,samo što su CTEK-ovi punjači 5 pa i više puta skuplji.
Послато са Redmi Note 9S помоћу Тапатока
65 evra je u DE MXS 5.
Za dizanje bas mrtvih baterija moguce da je logika slicna kao i sa NiMH baterijama kada su skroz prazne-mora sirovi punjac da ih ozivi na trenutak, smart punjac ih i ne detektuje.
Inace sam video u VW salonu da su prikljucili ID4 na Ctek punjac, verovatno ima 12v bateriju isto
Meni punjač iz Lidla jednom nije hteo da započne punjenje zbog niskog napona akumulatora. Onda sam na trenutak povezao paralelno i bateriju od šrafilice 12V tek da ga zavaram i napunio je bez problema.
Sad je taj ctek msx 5.0 9 500 dinara na KP,to mi je malo preskupo.
Imam i ja onog kineza foxsur sličan je kao na slici vec nekih 3 god je kod mene i zavrsava posao.
Narocito je dobar mod sa pulsiranjem,njega koristim kad je bas nizak napon na akumulatoru.
Dare4x4 napisao:Meni punjač iz Lidla jednom nije hteo da započne punjenje zbog niskog napona akumulatora. Onda sam na trenutak povezao paralelno i bateriju od šrafilice 12V tek da ga zavaram i napunio je bez problema.
Ovo je tačno. Čim je napon baš nizak ili nešto nije baš 100% u redu sa akumulatorom taj Lidlov neće ni da krene sa punjenjem. Dok recimo Cars Pro od 4A hoće, odnosno kao da ima mod u kome vrati u normalu ("popravi") akumulator pa onda krene normalno sa punjenjem. Inače ako je sve u redu sa akumulatorom Lidlov fino i puni i radi.
Znam da CTEK-ov punjač može da se prikači na akumulator bez skidanja klema ali zanima me kakva je situacija sa ovim iz Lidl klase. Skidate li kleme prilikom punjenja?
Ja ukljucim aku na punjac na svaka 3 meseca vise manje jer nece da mu skodi. A kleme ne skidam nikad.
Punio sam sa onim kinezom sa alija (foxsur) a od skoro i sa ovim osram punjacem.
Ja sam isključivo najviše zbog toga što su CTEK-ovi punjači izuzetno kvalitetni i što se kad se oni priključe na akumulator ne trebaju raskačivati kleme sa akumulatora.
Kod Picassa kao i pojedinih francuza da bi došao do minus kleme ima baš poprilično gimnastike i treniranja živaca.
Da bih bar tu sačuvao ionako tanke nerve kupih taj punjač.
Inače priključim ga 4-5 puta godišnje da dopuni akumulator.Pročitah negde da se tako akumulatorima produžava radni vek.