Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Re: Fiat 500L

Post od nuk »

Kako bre mozes da imas razumevanja za postupke unistavanja tudje imovine???

Da li neko nekoga primorava na rad, da li mu brani da ide kuci, da trazi drugi posao, da li ga je neko prisilno zaposlio bas tu?? Da li mu se plate ne isplacuju kao sto je danas cest slucaj u privatnim firmama?

Poredjenja radi u Vrbasu, u prodavnici mesovite robe je plata 10 000din, radi se od 5 do 15h, svaka druga nedelja slobodna, na crno, razume se.
Radnik, serviser za za fiskalne kase u Krusevackom HCP-u ima 16 000 platu, sta oni trebaju da rade ne bi li izrazili revolt??

Kakvo crno razumevanje za ovakve postupke, noga u guzicu i tuzba za nadoknadu stete i pravac njiva, za bolje nije ocigledno..

EDIT:

Vlada me pretece sa postom
Korisnikov avatar
Incognito
Reactions:
Pridružio se: 01 Apr 2012, 22:06

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Incognito »

Meni svuda daju racun i nikada nisam imao problema sa tim,osim cini mi se jednom kada je bio problem oko izdavanja gotovinskog racuna zbog firme.OMV,NIS,ECO ... svi redovno daju racune i nemam nikave zamerke :) Racun ne uzimam jedino kad uzimam nesto na sitno - hleb,zvake i slicno.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: AW: Fiat 500L

Post od Floyd »

Da jedan radnik u Srbiji kosta kao u Poljskoj, Fiat ne bi ni gradio novu fabriku u Srbiji ;)

Srbija investitore moze da privuce samo jeftinom radnom snagom a investicije, radna mesta i povecana proizvodnja ce dizati standard same po sebi.

Srbin ne moze da shvati da nista ne moze preko noci.

Gesendet von meinem GT-I9505 mit Tapatalk 2
Korisnikov avatar
Incognito
Reactions:

Post od Incognito »

To sto je Zastava bila unistena i opljackana to nije problem radnika vec drzave i politicara koji su tu izstu Zastavu unakazili,a zajedno sa njom i radnike. :) Mene kao radnika (govorim figurativno) uopste ne zanima da li je preduzece u problemu ili gubicima,vec me in teresuje samo da budem adekvatno placen za to sto radim.Hajde sad da svi srozamo plate pilotima na 300 evra mesecno zato sto je Srbija siromasna zemlja i ne moze da im isplati od 6-10.000 evra kao u svim normalnim zemljama.Ne slazem se sa takvom logikom.

Inace,nisam rekao da imam razumevanje za unistavanje automobila (vec sam rekao da to nikome ne sluzi na cast niti bih ja to uradio ma u kakvoj situaciji da se nalazim) ali imam razumevanje za ljude koji za mizernu dadoknadu rade danonocno izuzetno tezak posao.
Slazem se da radnici trebaku da se pokupe i odu negde u inostranstvo za rade jer ja licno ne bih nikada radio takav posao za takvu platu kakvu oni dobijaju.
Lako je nama ovako sa distance da komentarisemo kako prodaja cveta i kako je celokupan psoao sa Fiatom sjajna stvar za srpsku privredu,ali kada bi nekoga ubacili na mesto gde se nalaze ti radnici sigurno bi odatle pobegao glavom bez obzira.
Korisnikov avatar
Incognito
Reactions:

Post od Incognito »

Floyd napisao:Da jedan radnik u Srbiji kosta kao u Poljskoj, Fiat ne bi ni gradio novu fabriku u Srbiji ;)

Srbija investitore moze da privuce samo jeftinom radnom snagom a investicije, radna mesta i povecana proizvodnja ce dizati standard same po sebi.

Srbin ne moze da shvati da nista ne moze preko noci.

Gesendet von meinem GT-I9505 mit Tapatalk 2
Floyd, slazem se s tim,ali ako je u Srbiji jeftinija radna snaga,to ne znaci da su radnici u Srbiji stoka i da ih kao takve treba tretirati kao tovarne zivotinje.Opet kazem,ne interesuje me to sto drzava nema da isplati radnicima vise od 300 evra mesecno kao sto to mogu Cesi ili Slovaci.Ako ne moze da se u toj bransi adekvatno nosi sa konkrencijom,onda neka zabatali autoindustriju jer i ti ljudi koji rade u Srbiji moraju da kupuju hranu,da se obuku,izdrzavaju zenu i decu kao i svi drugi narodi.
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Nisu radnici nigde u svetu stoka već ih ima puno i lako se mogu uceniti sa platom i uslovima i naravno zameniti.
Kada ponuda radne snage postane mala i poslodavci počinju da menjaju uslove tj saradnju sa sindikatima i uslovima i cenom rada.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

Svi ste negde i donekle u pravu, ali zašto : Zašto je Srbija tu gde jeste? trpati u : Fiat 500L.
Plate su kolike jesu, da ne raspravljamo o tome ovde. Ovo bi trebalo da bude tema za objektivne i subjektivne utisle o samom automobilu.
Nadam se da će dunx uskoro da iznese prve utiske iz vožnje.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
mr.Big
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 21:02

Post od mr.Big »

nuk napisao:Kako bre mozes da imas razumevanja za postupke unistavanja tudje imovine???

Da li neko nekoga primorava na rad, da li mu brani da ide kuci, da trazi drugi posao, da li ga je neko prisilno zaposlio bas tu?? Da li mu se plate ne isplacuju kao sto je danas cest slucaj u privatnim firmama?

Poredjenja radi u Vrbasu, u prodavnici mesovite robe je plata 10 000din, radi se od 5 do 15h, svaka druga nedelja slobodna, na crno, razume se.
Radnik, serviser za za fiskalne kase u Krusevackom HCP-u ima 16 000 platu, sta oni trebaju da rade ne bi li izrazili revolt??

Kakvo crno razumevanje za ovakve postupke, noga u guzicu i tuzba za nadoknadu stete i pravac njiva, za bolje nije ocigledno..

Nabrajajući ove poražavajuće primere iz naše stvarnosti, ti si ustvari i pojasnio na koji su način ljudi kod nas primorani (bez izbora/alternative) da rade za novac od kog ne mogu da žive samostalan život zrelog čoveka u Srbiji 2013te - pogotovo van BG ili NS...
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Incognito napisao:jer i ti ljudi koji rade u Srbiji moraju da kupuju hranu,da se obuku,izdrzavaju zenu i decu kao i svi drugi narodi.
Kapitaliste to uopste ne interesuje a takvo ponasanje doticnih je jedan od inicijatora svetske ekonomske krize koja je prvo bila vestacka ali polako postaje prava.

Gledam skoro reportazu na FR televiziji kako ljudi u Bangladesu siju odecu za poznate EU brendove za samo 20e mesecno.
Taj mucenik ceo mesec radi za jednu majcu ali koga briga.
samo polako napisao:Nisu radnici nigde u svetu stoka već ih ima puno i lako se mogu uceniti sa platom i uslovima i naravno zameniti.
To je sustina :bravo:

Ljudi u Srbiji se bune sto su placeni 400e a sta da kazu oni na zapadu koji imaju ogromne kredite a ostanu na ulici (plata=0) jer je kapitalista odlucio da njegovo radno mesto preseli u Aziju ili istocnu Evropu?
To sto u buducnosti nece imati ko da kupuje njegovu robu ("jeftina" radna snaga ne kupuje skupu robu) je nebitno..."ekonomistima" je bitan samo trenutni profit, laka lova, milionski bonusi i sl.
Poslednja izmena od Floyd u 04 Jun 2013, 13:24, izmenjeno 2 puta ukupno.
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

I kao resenje namecemo sta, vandalizam u najglupljem obliku?
Zna se zasto je srbija tu gde jeste, taj sto je grebao te automobile je mogao energiju drugacije da kanalise ne bi li iskazao revolt i uradio nesto konkretno za svoje bolje sutra, ovo nije resenje i svakako ne zasluzuje podrsku.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk HD
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Jbg, trka za profitom ne kristališe uvek bolji proizvod. Nekad kristališe i manju platu :)
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

Off topic
U vezi svetske ekonomske krize. Ko je gledao film Blistavi um, video je na kraju filma da je čovek dobio Nobelovu nagradu i da se moderna ekonomija zasniva na njegovovom ekvilibrijumu.
Moram priznati da me stanje u svetskoj ekonomiji ni najmanje ne čudi ako ona počiva na teorijama, ipak, šizofrenog čoveka (bez ikakve zle namere prema istom).
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
bane valjevo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:57
Garaža: Hyundai Getz 1.3b

Post od bane valjevo »

Taj deo moderne ekonomije (o pohlepi koja je stvorila krizu koja ne jenjava) ne počiva na teorijama Džona Neša, i nije njegov deo... To je taj šizofreni na koga ti misliš.
http://www.felicity.edu.rs" onclick="window.open(this.href);return false;
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Teorija i praksa maksimiziranja profita po svaku cenu (npr intel ostvari rekordni profit u istoriji i otpusti 2000 ljudi) polako dolazi do svog zasluženog kraja. Šta će biti posle, ja ne znam :)
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Samo se bojim da će taj kraj neke nove generacije da čekaju.
Odgovori