Ogi napisao:Ti odes sutra i kupis drugi tako da mislim da efekat nije bas isti.

Uf nije bas tako veruj mi. Mnogo gadan osecaj.
Mada je jos gadnije kada ti udju u kucu/stan, poret stete koju naprave (ostete, ukradu...), uspomena koje odnesu (nakit)... mnogo je gadan osecaj kad dodjes u svoju kucu i znas da su tu svrljali lopovi, pa i samo saznanje da te je neko pikirao, pratio.... tesko je to opisati ali bas je odvratan osecaj.
Najmanje mi je neprijatno kad smo imali provale u firmu, onda pokradu kompjutere, imas nesto novcane stete, malo problema zbog ponovne organizacije posla, izgubljenih podataka... ali nema te gorcine. Da ne pominjem tek provale u maloprodajama, to vec dodje kao dobar dan i imamo ih i sada nekoliko svake godine...
Al zato sam ja pre nekoliko godina okrenuo novi list. Ako vec postoje sistemi sa kojima mogu da obezbedim svoju kucu, stan, auto... a za to je potrebno samo nesto volje, vremena i novca (koji je smesan naspram onoga sto treba da zastiti - pritom ne mislim samo na potencijalnu finansijsku stetu), onda bi bilo neodgovorno da ne uradim sve sto je do mene da mi se ne ponove nemile scene.
Ovo je moja teorija.
Iako dobar lopov moze da udje gde god hoce i da odnese auto koji god hoce i povali svaki sistem zastite...
Tesko da ce krenuti i ici do kraja na auto koji ima dodatnu fabricku zastitu, kvalitetan alarm, dodatnu el zastitu, klin/iglu, GSM i GPS pracenje, dojavu, i jos se pritom drzi u dobro obezbedjenoj garazi koja isto ima mehanicku zastitu na kapiji i alarm i video nadzor... kada isti takav auto moze da digne sa parkinga potpuno neobezbedjen.
Isto tako i za gajbu, prvo i osnovno ne drzati apsolutno nista vredno i znacajno u stanu NIKADA (nakit, lova, dokumentacija, oruzije, nikakve skupe slike...) - a dobri lopovi se itekako informisu o svemu i obicno se zna da li ima ili nema plena. Pa kad tako "ispraznjenu" gajbu od vrednosti kvalitetno obezbedis (kvalitetna blindirana vrata, mehanicka zastita na spoljnoj drvenariji - ima vise tipova zastite, video nadzor, duplo napajanje, kvalitetan alarmni sistem, dojava, u slucaju odsustva angazovati nekoga da redovno obilazi gajbu....). I tu se bas drasticno smanjuje mogucnost neprijatnost posto lopovi imaju koliko hoce tipovanih gajbi sa plenom kojima je jedina zastita kineska blind vrata, gde ulaze ka u svoje.