Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?
- Ivan
- Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
- Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,
Re: Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?
Ako neko polaze na bezbednost, kocenje, upravljanje i ostale karakteristike guma, onda su univerzalne odlican izbor za nekog ko prelazi bas malo i ko prelazi bas mnogo.
Recimo prelazis 40kkm godisnje, kupis nove univerzalne imas odlicno ponasanje tu zimu, a i sledece leto, a za 40kkm si ih potrosio, jer na tezim i snaznijim autima i nije realno ocekivati da guma traje vise od 40.000km.
Ako prelazis malo, do 10kkm, a pogotovo ako si na 5k recimo imaces nekoliko zima odlicne performanse, plus jedno leto viska, pogotovo ko prelazi malo to su uglavnom manji automobili koji koriste manje i jeftinije gume te im je vulkanizerski trosak osetno veci procenat ukupnih troskova.
Pogotovo sto ce 2 seta guma letnji i zimski propasti od godina vise nego od kilometraze.
Ako neko prelazi npr 20-30kkm onda univerzalne nisu dobar izbor.
Tako da smatram da je sjajno sto imamo izbor sa univerzalnim gumama jer su u nekim varijantama bolji izbor.
Pa za punta bolje uzeti set miselin CC nego 2 seta tigrusa, imaces bolje performanse letnji i zimi.
Recimo prelazis 40kkm godisnje, kupis nove univerzalne imas odlicno ponasanje tu zimu, a i sledece leto, a za 40kkm si ih potrosio, jer na tezim i snaznijim autima i nije realno ocekivati da guma traje vise od 40.000km.
Ako prelazis malo, do 10kkm, a pogotovo ako si na 5k recimo imaces nekoliko zima odlicne performanse, plus jedno leto viska, pogotovo ko prelazi malo to su uglavnom manji automobili koji koriste manje i jeftinije gume te im je vulkanizerski trosak osetno veci procenat ukupnih troskova.
Pogotovo sto ce 2 seta guma letnji i zimski propasti od godina vise nego od kilometraze.
Ako neko prelazi npr 20-30kkm onda univerzalne nisu dobar izbor.
Tako da smatram da je sjajno sto imamo izbor sa univerzalnim gumama jer su u nekim varijantama bolji izbor.
Pa za punta bolje uzeti set miselin CC nego 2 seta tigrusa, imaces bolje performanse letnji i zimi.
A koja je fora kod CC SUV guma?
Njih ne oznacavaju kao CC+ ili CC2.
Vidim u opisu da imaju bocna ojacanja kao razliku.
Za moju dimenziju 215 50 18 ima samo CC SUV.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Njih ne oznacavaju kao CC+ ili CC2.
Vidim u opisu da imaju bocna ojacanja kao razliku.
Za moju dimenziju 215 50 18 ima samo CC SUV.
Uh, prevideo sam da CC2 dolaze sa samo 7.0mm.. mesečno u proseku prelazim oko 750km, što bi bilo tek oko 9k km da ne pređem i po 3.5k km za dve nedelje na letovanju. Nisam pametan, mnogo mi je 72k RSD za možda ni nepune tri godine..
Ako se uzme da se leti gume više troše nego zimi, neka bude to 1 mm po sezoni od 12k km (5k jesen/zima + 7k proleće/leto), sa rotacijama.ikac2000 napisao: 21 Sep 2021, 00:32 Meni je CC+ za 15k km potrosio 1 mm pozadi i 1.5 mm napred, znaci uz rotaciju 50 do 60k km.
80% leti vozen do Srb i Grcke.
Da probam računicu za CC2 205/55 16 sa pretpostavkom da se gume kupe pred zimsku sezonu:
prve zime su gume na 7 mm (360€ sa montažom)
druge zime su na 6 mm
treće zime su na 5 mm
pre 4. zime su možda na 4 mm
Za ove tri sezone se u Srbiji na demontaži i montaži guma uštedi 100-120€ (cimanje guma ili hotel za gume ne računam, kao ni promenu cene).
Dakle može da se pređe 36k km za 360€ i onda se ostaje bez zimskog seta (tj. seta za sneg, led i poledicu

Mozda mogu i 4 zime da izvuku.
Pre par meseci 3000 din placena zamena seta u BG, na 4 godine to je 24.000 rsd.
200 evra otislo u vetar.
Sa ovim cenama zamene, ti si dobio vise od pola cifre za nove gume, posle 4 godine...
Plus si ustedeo ceo radni dan sto nisi isao 8 puta kod vulkanizera, neko moze i tu da zaradi jos 100 evra.
NA ustedi si dobio skoro ceo novi set posle 4 godine.
200 evra otislo u vetar.
Sa ovim cenama zamene, ti si dobio vise od pola cifre za nove gume, posle 4 godine...
Plus si ustedeo ceo radni dan sto nisi isao 8 puta kod vulkanizera, neko moze i tu da zaradi jos 100 evra.
NA ustedi si dobio skoro ceo novi set posle 4 godine.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
- Ivan
Slazem se u tako nekim konfiguracijama ustedis znacajan deo vrednosti guma.
Nekome sa 22inca i gumama koje su set od hiljadu evra navise je trosak vulkanizera zanemarljiv maltene, ali za recimo obican auto sa rasprostranjenom dimenzijom maltene ustedis 2 vrhunske gume.
Naravno jos ovo sve racunamo defanzivno jer i zimska kad padne ispod 5mm nije vise ni blizu ono sto je bila i place za zamenom
Послато са SM-A528B помоћу Тапатока
Nekome sa 22inca i gumama koje su set od hiljadu evra navise je trosak vulkanizera zanemarljiv maltene, ali za recimo obican auto sa rasprostranjenom dimenzijom maltene ustedis 2 vrhunske gume.
Naravno jos ovo sve racunamo defanzivno jer i zimska kad padne ispod 5mm nije vise ni blizu ono sto je bila i place za zamenom

Нико ту не може бити паметан, гледајући у назад пар зима у БГу, снега није скоро ни било. На кашкаију сам имао CC нове све 4, годину дана нису виделе снег, дакле, вожене само по сувом и лети и зими. Ауто продат, следећа зима опет без снега. Тј било само ДВА дана.
Послато са SM-A715F помоћу Тапатока
Послато са SM-A715F помоћу Тапатока
Drugim recima velika je sansa da ces ih terati i 6 godina, jedini maler je da negde krenes u oluju, pa te ne znam sta zadesi u 5 i 6 godini.
Ti si legalan i sa 3mm, ako nema snega i leda na putu.
O kom snegu se ovde vise i prica, ko ide na skijanje ili zivi u planini uzece zimske.
Uz sve svoje zelje ja nosam uspeo da provozam zomke po sbegu vec nekoliko godina, nema ga.
Ti si legalan i sa 3mm, ako nema snega i leda na putu.
O kom snegu se ovde vise i prica, ko ide na skijanje ili zivi u planini uzece zimske.
Uz sve svoje zelje ja nosam uspeo da provozam zomke po sbegu vec nekoliko godina, nema ga.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Onda se dodaju i rotacije, 8x 10€, tj oduzmi 80€ (nemam garažu i alat).Bax napisao: 21 Sep 2021, 11:19 Mozda mogu i 4 zime da izvuku.
200 evra otislo u vetar.
Ja im kazem na redovnom servisu da ih prebace dok je auto na dizalici, jer na 2 god menjaju kocionu pa ih ionako skidaju.
- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
Tako je, rotaciju mogu da odrade i na servisu...
Što se SUV-a tiče, iz moje perspektive posle godinu dana čini mi se, ja uopšte nemam nešto poverenja u ove CC gume, korigovao sam vožnju prilično u odnosu na one GY EG koje sam imao ranije, mnogo su mekanije i gotovo sam siguran da bi se raspale da sam nastavio da vozim kao ranije. Kad vozim lagano, nemam primedbi, al valjda smo ovde, bar većina nas neki zahtevniji korisnici
Tako da, ko ima uslova, cenim da je bolje menjati setove, tj. ako se isplati cimanje u odnosu na vožnju Allseason guma. Da imam kuću s garažom i parkingom, ne bih nikad držao AS gume.
Ne znam što nisam u garaži napravio neke plakare na ključ i zadržao dva seta pa da ih sam menjam. Držim jedan set u garaži, krokodilku dizalicu i šta mi teško...
Što se SUV-a tiče, iz moje perspektive posle godinu dana čini mi se, ja uopšte nemam nešto poverenja u ove CC gume, korigovao sam vožnju prilično u odnosu na one GY EG koje sam imao ranije, mnogo su mekanije i gotovo sam siguran da bi se raspale da sam nastavio da vozim kao ranije. Kad vozim lagano, nemam primedbi, al valjda smo ovde, bar većina nas neki zahtevniji korisnici

Tako da, ko ima uslova, cenim da je bolje menjati setove, tj. ako se isplati cimanje u odnosu na vožnju Allseason guma. Da imam kuću s garažom i parkingom, ne bih nikad držao AS gume.
Ne znam što nisam u garaži napravio neke plakare na ključ i zadržao dva seta pa da ih sam menjam. Držim jedan set u garaži, krokodilku dizalicu i šta mi teško...
Boringly average, but also perfect for school run mums
Dag mi obuo ženomobila... Videćemo kolko ce trajati. Dve letnje su bile kineske, sve sa onim felnama 18" sa kojim je došao, pa je svaka bankina bila naša... Ovo će valjda biti bolje makar za to 
Ne znam ni koje su gume
)

Sent from my SM-G781B using Tapatalk

Ne znam ni koje su gume

Sent from my SM-G781B using Tapatalk
Using Tapatalk
Taman da kupim cc+ juce komad bio 18.350din danas 24500 

Nisu normalni
Sent from my SM-N986B using Tapatalk

Nisu normalni
Sent from my SM-N986B using Tapatalk
- Ivan
Inflacija 
A conti allseason?

A conti allseason?
Kod mene je Conti bio 125 pre neki dan, danas 131.