Kako se vozi u Srbiji?

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Re: Kako se vozi u Srbiji?

Post od Xepoj87 »

Generalno bi bio onaj kriv, ako Draganova brzina nije dokaziva, ali pred Bogom, ili u koga vec veruju, Dragan bi ga popasao, a realno bi obojica otisli pravo pred njega :D
I meni se to dosta puta desavalo, nekada da sam morao i da zabadam kocnicu, i bezim sa puta... Nekada sam vozio brzo, a nekada jednostavno retard obilazi po cenu zivota, da bi ustedeo 2 minuta... Izletanja na autoputu da ne spominjem... Blicam, blicam, i lik svejedno iskoci i krene u preticanje... Obicno munjevitom brzinom od 100, i na pola gasa...

Tapatok za Vindovz
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

eto, opet podeljena misljenja...
situacija je imaginarna, a napisao sam je da bi sad samo malo stvari postavili drugacije - zamislite da se sve to desilo ali u istom smeru... dakle, ja koji preticem stizem nekog odpozadi sa brzinom vecom od ogranicenja, i on krece da pretice... apropo celog ovog pisanija sa codeom...
jako je tesko oceniti ko je kriv koliko, ali nevinih tj onih koji nisu napravili prekrsaj nema, osim onoga kojeg svi preticu... naravno da smo i velika vecina nas bila i u jednoj i u drugoj ulozi, i da smo uvek bili u pravu, samo treba biti posten pa to i priznati...
ja prvi nisam cvecka, da se razumemo...
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Upravo.

Tapatok za Vindovz
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Ma jasno, nego vidim i Adrei i dag81 pričaju on nekim "pravima" ali zakon jasno određuje prava (i obaveze) a ne njihovo poimanje pravila i ograničenja. Ko vas je bre tome naučio, kakvu ste to kvazi školu učili?
Nema tu pravde kosmičke i nebeske, ako kršiš zakon, kako očekuješ da te ostali u tome bezrezervno poštuju? Ja kad kršim ograničenja uglavnom ćutim i ne bunim se, a kamoli da ističem nepoštovanje kolega prema mom "ponašanju".
Boringly average, but also perfect for school run mums
Libero
Reactions:
Pridružio se: 23 Jan 2014, 11:39
Garaža: Opel Astra j

Post od Libero »

Ji 4Tze napisao:Ma jasno, nego vidim i Adrei i dag81 pričaju on nekim "pravima" ali zakon jasno određuje prava (i obaveze) a ne njihovo poimanje pravila i ograničenja. Ko vas je bre tome naučio, kakvu ste to kvazi školu učili?
Nema tu pravde kosmičke i nebeske, ako kršiš zakon, kako očekuješ da te ostali u tome bezrezervno poštuju? Ja kad kršim ograničenja uglavnom ćutim i ne bunim se, a kamoli da ističem nepoštovanje kolega prema mom "ponašanju".
Druže, ovde si jedino ti i istomišljenici onda išli u tu kvazi auto-školu. Ako hoćeš primi k sebi ovo što neki pokušavaju da
vam objasne, u suprotnom puno sreće u saobraćaju.
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

Vladapetr napisao: Šta bi bilo da se zaista desio sudar? Codeov prekršaj bi mogao da se kazni jedino u slučaju da je snimljen ili da je policija neposredno ispred početka isprekidane. Sa druge strane, vozač koji na isprekidanoj liniji bočno udari vozilo koje ga obilazi sa leva - kriv je po default-u.
Tačno, ali... šta da je recimo code udario kamion otpozadi? Onda je po defaultu code kriv. Ili nije? Ili bi se onda utvrđivalo da li je neko prekoračio brzinu? (ups, opet je "code kriv")
U svakom slučaju, ne mislim da je kamiondžija namerno to uradio, jer ne verujem da iko želi da pogine ili nosi nekoga na duši.
Kako god okrenete, svako bi odgovarao za prekršaj koji je učinio (o onim najcrnjim varijantama nema smisla ni pričati).
"Shit happens", a na nama je da učinimo sve da se ne dese, baš kao što je to code na kraju i učinio.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2014, 15:56
Garaža: honda civic ep3, honda civic ek3

Post od schonenk »

dragan napisao:eto, opet podeljena misljenja...
situacija je imaginarna, a napisao sam je da bi sad samo malo stvari postavili drugacije - zamislite da se sve to desilo ali u istom smeru... dakle, ja koji preticem stizem nekog odpozadi sa brzinom vecom od ogranicenja, i on krece da pretice... apropo celog ovog pisanija sa codeom...
jako je tesko oceniti ko je kriv koliko, ali nevinih tj onih koji nisu napravili prekrsaj nema, osim onoga kojeg svi preticu... naravno da smo i velika vecina nas bila i u jednoj i u drugoj ulozi, i da smo uvek bili u pravu, samo treba biti posten pa to i priznati...
ja prvi nisam cvecka, da se razumemo...
Trezvene misli se obicnu provuku neprimeceno, kad rasprava udje u burnu fazu.

Ovde su mozda neki shvatili, a neki ne, da se ne teoretise, kao sto je iznet utisak, vec prica o stavu za volanom, nacinu razmisljanja.

Niko nije osudio Code-a, ali ako si stavio video i skinuo gace, normalno je da ces biti predmet komentarisanja i diskusije.

Bitno je biti svestan da ne mogu da vaze ista pravila, ako se krecete van zakonskih granica. Morate imati vise tolerancije za druge ucesnike u saobracaju. Nisu to sve bahati momci, to su ljudi sa porodicama, babe, dede, neiskusni vozaci, nevesti...To su sve ucesnic u saobracaju zbog kojih su tu pravila u saobracaju da ih zastite, jer ne mogu ispravno da procene gomilu situacija. Morate biti svesni da su u saobracaju i da nece ispravno postupiti u svakoj situaciji.

Ako je jedino pravilo gledaj u retrovizor ili ces biti razmazan po putu, onda stvarno nema prostora za diskusiju.

Dakle, govorimo samo o stavu za volanom. Code-ova voznja nije predmet, tako verovatno vozi vecina ovde uz vise ili manje svesnosti o opasnosti koju takve odluke donose.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Suština je da u saobraćaju mora da vlada tolerancija i timski rad. Kod nas je saobraćaj odraz našeg mentaliteta, tj gledamo kako jedni drugima da zagorčamo život. Zato smo tu gde smo.

Sinergija uvek vodi napred, a konflikt najčešće nazad. To je naš suštinski problem.

Ja se uvek trudim da pomažem drugima u saobraćaju jer se velika većina snalazi lošije od mene. Zapravo saobraćaj se odvija mnogo brže kad jedni druge propuštamo umesto da blokiramo.

Tapatalk Pro
ADrei
Reactions:
Pridružio se: 21 Sep 2012, 18:34

Post od ADrei »

perfiko napisao:
Vladapetr napisao: Šta bi bilo da se zaista desio sudar? Codeov prekršaj bi mogao da se kazni jedino u slučaju da je snimljen ili da je policija neposredno ispred početka isprekidane. Sa druge strane, vozač koji na isprekidanoj liniji bočno udari vozilo koje ga obilazi sa leva - kriv je po default-u.
Tačno, ali... šta da je recimo code udario kamion otpozadi? Onda je po defaultu code kriv. Ili nije? Ili bi se onda utvrđivalo da li je neko prekoračio brzinu? (ups, opet je "code kriv")
U svakom slučaju, ne mislim da je kamiondžija namerno to uradio, jer ne verujem da iko želi da pogine ili nosi nekoga na duši.
Kako god okrenete, svako bi odgovarao za prekršaj koji je učinio (o onim najcrnjim varijantama nema smisla ni pričati).
"Shit happens", a na nama je da učinimo sve da se ne dese, baš kao što je to code na kraju i učinio.
od toga sta on zeli ili ne zeli kad neko pogine nema mnogo vajde, zar ne?
vec sam napisao da je skolski drug poginuo sa R1 tako sto je lik krenuo da pretice i isekao ga, vozio je oko 200kmh po uvidjaju kad se zakucao u njega i pored nenormalne brzine koju niko ne ocekuje tamo gde je 60kmh kriv je ovaj sto ga je isekao jer je R1 vec bio u preticanju, mislim da je jos uvek u zatvoru.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:

Post od schonenk »

Uz duzno postovanje prema tvom prijatelju. Prva stvar koju me je otac naucio kada sam seo za volan - "sta ako?".

U prevodu ne stavljaj zivote u ruke drugih, macke, psa lutalice, nesavesnog, zbunjenog, nervoznog...

Ako si stisnuo gas razmisli sta sve moze da podje po zlu. Taj vozac sigurno nije stajao i cekao da napravi zamku za motor, vec ga nije primetio, nije mu bilo bitno, ali krajnji ishod je nepovratno izgubljen zivot. Mogao je da bude i nesavestan vozac sa porodicom, i ko zna koliko bi bilo stradalih.

Ako vozite brzo u saobracaju budite svesni da nema zone za izletanje, zastitnog kaveza, pa shodno tome procenite rizik.

Stvarno ima slucajeva gde treba objaviti snimak, ljudi koji nisu za saobracaj, vise za sanatorijum, ali mislim da je slucaj ovog gore kamiondzije u najmanju ruku diskutabilan. Bez obzira sto ima osnova za ljutnju, mozda je milion puta dao zmigavac na vreme, a u ovoj situaciji je zaboravio, mozda...
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Po meni, vozaci ovih privatnih autobusa ala Zika Turs ili Mika Turs itd. uglavnom krsine neke, definitivno nisu normalni. Sinoc idem ka Smederevu oko 8 uvece, kisica neka pada. Vozim 80km/h, a ovaj bilmez u autobusu me pretice. Isao je jedno 90-100. I to ne samo mene nego je redom obilazio vozila i iza mene... I jos ima neka raspala svetla nisu nastelovana lice kao da su duga. Svi zivi mu blicali iz suprotnog smera.
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:

Post od schonenk »

ADrei napisao:
od toga sta on zeli ili ne zeli kad neko pogine nema mnogo vajde, zar ne?
vec sam napisao da je skolski drug poginuo sa R1 tako sto je lik krenuo da pretice i isekao ga, vozio je oko 200kmh po uvidjaju kad se zakucao u njega i pored nenormalne brzine koju niko ne ocekuje tamo gde je 60kmh kriv je ovaj sto ga je isekao jer je R1 vec bio u preticanju, mislim da je jos uvek u zatvoru.
Zaboravih, meni ovakvi slucajevi izazivaju zebnju, bas iz razloga sto nasi vestaci ne uzimju u obzir okolnosti (ili gresim?) da vozac nije mogao uociti drugo vozilo.

Koliko raskrsnica u Bg je potpuno nepregledno (vidim 50 m puta), sto zbog lose infrastrukture, sto zbog parkiranih vozila i kontejnera. Da bih bezbedno prosao moram da racunam da se vozac koji dolazi i ima prednost krece u granicama normale ili da saljem izvidnicu, tj suvozaca.

Ako neko odluci da prodje kroz raskrsnicu 150 i pobije mene i moju porodicu, ja cu biti kriv jer je on imao prvenstvo prolaza?
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Mislim da uzimaju u obzir ekstremne situacije. Morali bi.

Tapatalk Pro
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

+1 schonenk-ov post

Ti na motorima sto voze 200kmh su po meni kamikaze, ne shvataju da se oni mnogo teze primete od automobila plus neprimerena brzina.
Ako je dozvoljeno 80 a on ide 200, to je skoro 3 puta veca brzina i 3 puta manji objekat koji treba primetiti u retrovizoru plus dodajte na to neku blagu krivinu i eto nesrece zato sto je vozac "isekao" motociklistu.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

nidza napisao:Mislim da uzimaju u obzir ekstremne situacije. Morali bi.

Tapatalk Pro
Ma gde uzimaju..
Najboljoj drugarici se desilo bas to sto je shonenk napisao..
Dzip koji je imao prednost je oduvao jer je jurcao, a ona nije mogla nikako da vidi da on dolazi dok nije provirila prednjim krajem automobila. Sve se desilo na Senjaku, a tamo je opsti haos kakve su uzane ulicice + se svi parkiraju svuda
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Odgovori