Interesantna igra brojeva, sad sam izveo i fizika kaze:
P[ks]*t / 1.041 = m
Tih 1.041 se zanemare taman da kompenzuju gubitke i menjanje brzina, rekao bih malo premalo, ali ne verujem da masi za vise od 5-10%. U svakom slucaju, nedovoljno precizno za neke finije analize, ali za neku grubu procenu moze da posluzi.
Mene interesuje kako 2.0 TDI ide sporije
Kapiram da ima jedno 100kg vise,ali kako ce onda ova Octavia da ide sa mnom u njoj ili sa 2 osobe?
Ako tih 100-ak kila moze da toliko utice na 2.0 dizel motor koji je dosta jaci od tog 1.4,koliko ce da utice na 1.4...
Veče u kome se svi slazu je protraceno. Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
prednost je subjektivna pa ne može da bude realna nikako , ali tome cifre i služe, da ne bude "moj TDI ide ka'nevreme" - grafik lepo pojasni zonu max momenta i snage i koliko je ona zastupljena u rasponu broja obrtaja
Boringly average, but also perfect for school run mums
Laki021 napisao:Interesantna igra brojeva, sad sam izveo i fizika kaze:
P[ks]*t / 1.041 = m
Znači KS*s=kg?
Meni maši 13 %, ali ja vozim Italijana, a ne preciznu nemačku mašinu.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline. Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite. Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Ne nego i onih 1.041 ima neku jedinicu, ako te ne mrzi kucaj jedinice po forumu...
Sto vise masi, to je losije iskoriscen potencijal motora na konkretnom autu.
Oh, da li je baš tako?
Moja Croma bi prema tvojoj računici trebalo da ubrzava za 12,9, a ona ubrzava za 11,3s.
Aventador bi nasuprot tome trebalo da ubrzava za 2,3 a ubrzava za 2,9 s
Znači da u Cromi šasija koristi više od 100% potencijala motora? Rekao bih da je to fizički nemoguće.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline. Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite. Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Fizika je uvek u pravu, ali sam ja pogresno izracunao
Trebalo je da pise:
P[ks]*t * 1.91 = m
I onda se tih 1.91 izbace kao kompenzacija za gubitke, promene brzina i otpor vazduha i trenja. Poenta cele price je da je snaga puta vreme 0-100km/h jednako masi puta neki koeficijent. Opet ponavljam vrlo aproksimativno i osim za grubu procenu ne moze se koristiti.
Mislim...Nemoj se ljutiš, ali opet si nešto krivo izračunao. Po tome bi moja Croma trebalo da ubrzava za 6,5s do stotke.
Kako uopšte ubaciš vreme ubrzanja do 100km/h u formulu, kada to zavisi između ostalog i od prenosnih odnosa...?
Poslednja izmena od perfiko u 10 Jan 2013, 11:50, izmenjeno 1 put ukupno.