Vožnja na gas - vaša iskustva

Iskustva u vezi autogasa, preporuke za ugradnju
Odgovori
Stjepa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:36
Kontakt:

Re: Vožnja na gas - vaša iskustva

Post od Stjepa »

trojanac napisao:Gde sipaš? Meni taj protok zavisi od pumpe.
Ma sipao sam na vise pumpi. Uglavnom po Beogradu, ali bilo je i van.
Jos odavno sam primetio i prijavio Vladu, al kao neka nek utvrdim dali je definitivno do auta ili nije.
Ali je do auta.

Evo cist primer od sinoc: Tocio sam za 2000. Kada sam stigao na nekih 15xx iza mene je stao pug 206 da tanka (sad ce ispasti da izmisljam, ali stvarno je bilo) za 500din. Aj sto je ista pumpa, nego je i "aparat" isti sa dva creva. Jedno menu drugo njemu. I nju se natankalo tih 500din dok je meni bilo na nekih 18xx. Bas sam namerno pratio.
Znaci da je meni ventil propustio kolicinu od nekih ~300din dok je njemu od 500. Znaci primetno sporije. Al kao nije to neko vreme, tj ta razlika od 200din. No ako se prebaci u procente ispade da mi je za 40% iz nekog razloga slabiji protom.
A priznacemo svi da 40% nije zanemarljiv procenat. Pa kad se uzme koliko je to vise vremena na vecim kolicinama koje se toce...
Sad bi bilo najpametnije da se nakanim i odem do Vlada. Problem se sam nece otkloniti, a ako ga opet potisnem... Imam ja jos ~7500km da kotrljam do onog redovnog servisa gasne instalacije. Pa kad se uzme koliko cu ga puta jos do tada tociti...

@Saša meni je boca 47l tako da moze tu "para" da stane. Ali sa ovim Rumunom ipak ne mogu preci ni 500km sa punom bocom. Cak mi fali nekoliko desetina kilometara da dohvatim tu brojku. Stalno zedan.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Одг: Vožnja na gas - vaša iskustva

Post od Saša »

Meni sa tih 32-33 litra pređena kilometraža varira između 370 i 470 km, zavisno kako ga vozim, gde ga vozim i koliko mi tačno sipaju gasa. Najviše troši na autoputu pri većim brzinama. :)

Tapatalk
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

Protok pri točenju plina dosta zavisi i od jačine opruge kuglice u priključku ;)
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Razlog manjeg protoka je sto je "ustinuto" crevo ili cev za tocenje do multiventila.
Ja sam ugradio kako smatram da treba i bilo je odlicno a onda sam po nagovoru ( i nalogu) atestiraca crevo dovoda savio u luk od 90stepeni i otada je odmah smanjen protok tj sipanje produzeno.

Svako koleno ili promena pravca stvara dodatni otpor kretanju i nekada se ne oseti a eto kod mene se bas promenila brzina tocenja.
Kako mi je mala boca od 48 litara neto nije mi problem (60bruto) da sacekam minut duze tocenje. Kod mene je stavljeno platicno crevo armirano kevlarom bas za LPG tocenje. (Faro, italijansko)
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

vratio sam se sa duzeg puta po inostranstvu, i imam par zapazanja - onaj pokazivac radi tacno u smislu da pokazuje uvek isto sa istom kolicinom gasa, samo treba prestelovati napon paljenja svake pojedinacne diode ( to sam video da moze kod babica ) i pokazivace kako treba...
dalje, na par mesta u ceskoj su uspeli da mi uspu oko 46l u rezervoar od 48l, ( kod nas je maximum bio nesto preko 43l u prazan rezervoar ) i to me nisu pokrali, nego sam prelazio srazmerno vise km...
nakon nesto preko 2000km puta bord mi je pokazivao 8l prosek, dok je realna potrosnja po pistolju bila 9,4l. s obzirom da je najveci deo puta vozeno autoputem 120-130kmh ja sam zadovoljan.
preciznije informacije o potrosnji cu u temi o fokusu.
jos jedna razlika mi je zanimljiva u odnosu na landi u kliju - kad sipam plin kad se napuni nema onog caktanja ventila vec puni sve vreme i onda samo prekine i to je to...
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Post od dunx81 »

Koliko vam je vremenski trebalo da odradite stelovanje napona na meracu i da li je potrebno da ga dopunjavas dok ga bazdari ili moze i bez tankovanja?
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Te lampice su pokušali više puta da našteluju i na kraju su priznali da je to problem sa kojim mora da se pomirim (AC STAG i Lovato elektro multiventil).
Za punjenje: čuo sam da postoje MV koji prekidaju točenje, ali nigde to nisam video :)
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

dunx81 napisao:Koliko vam je vremenski trebalo da odradite stelovanje napona na meracu i da li je potrebno da ga dopunjavas dok ga bazdari ili moze i bez tankovanja?
nismo ga radili, samo sam video u softveru da moze.
ja bih otprilike ispomerao te napone, da probam barem...
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Post od dunx81 »

I ja cu to morati da sredim,bas me nervira.
Stjepa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:36
Kontakt:

Post od Stjepa »

Onda jedan dan da se sastanemo i zajedno cackamo oko tih napona.
Da samo jedna osoba vozi auto pa i nekako da "vinkla" koliko ima plina. Ili da se makar uvek puni do vrha, pa ponistava kilometraza kada se natoci...
Po trenutnom stanju nekad ne znam kud sam pos'o kud' dos'o. I odusevim se kad na moje pitanje "Koliko jos plina ima?" dobijem odgovor "Ma ima, al ako imas para natoci malo." :)
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Pa čim upali crvenu negde i sa na pola ili malo manje od pola rezervoara. Sipaš pun, da se zeleni i miran si. I naravno, uvek bar 1/5 benzinskog rezervoara, da se nađe. ;)
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Одг: Vožnja na gas - vaša iskustva

Post od Saša »

Ja uvek praznim do kraja i točim do vrha (2.700 din), resetujem bord i ne boli me glava oko toga. Znam da ću preći oko 400 km kako god i gde da vozim, a i kada točiš do vrha te lampice se mnogo pravilnije gase (na 80 i koji km otprilike svaka), pa se ima i više nego dobra predstava koliko imaš još gasa, odnosno koliko se može preći. U drugom rezervoaru uvek imam oko 15-tak litara benzina, dovoljno za paljenje i da se uvek dovučem do najbliže pumpe, a dosipam za 1.000-1.200 kada se upali žuta lampica. I to je to, preko 30.000 bezbrižnih kilometara... :)

Tapatalk
Korisnikov avatar
mr.Big
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 21:02

Post od mr.Big »

Heinz napisao:Te lampice su pokušali više puta da našteluju i na kraju su priznali da je to problem sa kojim mora da se pomirim (AC STAG i Lovato elektro multiventil).
Kod Rašića to baždarenje dioda traje 2-3 minuta (lično sam prisustvovao) i posle toga pokazuju sasvim logične vrednosti. Operacija je toliko jednostavna i brza da me ne bi iznenadilo da vam to urade gratis, s obzirom koliko su OK firma...

PS
Nemam ništa sa njima, osim par pozitivnih iskustava :)
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Lična iskustva su i najbolja preporuka.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Pa kod Ivana sam i bio, i to više puta, dok nismo svi zajedno odustali :)
Odgovori