Obrazovanje i školstvo

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: AW: Obrazovanje i školstvo

Post od Floyd »

To sto kazete vazi manje-vise samo za tehnicke nauke.
Nostrifikacija za trazenje posla ne vredi puno ali je potrebna za dalje usavrsavanje.

Gesendet von meinem GT-I9505
Cherokee
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI

Re: Obrazovanje i školstvo

Post od Cherokee »

dragvorl napisao:
Više puta se čuju priče među studentima o tzv. Stogodišnjem ugovoru između nekadašnje Austro-Ugarske i Bosne i Hercegovine. Na osnovu njega, građani BiH mogu besplatno pohađati austrijske univerzitete. Pokušali smo saznati više o spomenutom ugovoru, te smo kontaktirali ambasadu BiH u Austriji i Ministarstvo za obrazovanje u Austriji.Iz ambasade nam nisu ništa konkretno mogli reći, osim da je ugovor istekao i da nije produžen., dok Iz Ministarstva za obrazovanje u Austriji saznajemo da takav ugovor ne postoji i da nemaju nikakvu informaciju o takvom dokumentu. Što se tiče plaćanja školarine za bh. državljane u Austriji, prema Austrijskom zakonu o određivanju školarine, bosanskohercegovački studenti ne plaćaju školarinu na univerzitetu samo ukoliko dotični austrijski univerzitet ima sklopljen ugovor o partnerstvu sa univerzitetom u Bosni i Hercegovini.Iznos školarine za bh. Državljane u Austriji se razlikuje od univerziteta do univerziteta
http://www.stipendije.ba/vanilla/index. ... -ugovor/p1
Ja sam upravo cuo suprotno od ljudi iz BiH, da su uspevali otici na studije u Bec koje su free na osnovu tog nekog sporazuma od pre Boga oca.

Inace, svako ko zeli na studije u Becu ima moju podrsku, narocito ko zeli da upise elektrotehniku i druge tehnicke nauke. Tehnicki univerzitet u Becu je veoma cenjen.
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

To sto oni tvrde da je besplatno bilo je za sve studente, 50ak evra na beckom univerzitetu (universität wien). Sad je cena oko 400e po semestru, po korekciji od pre par meseci i svi placaju. Nema veze to sa bilo kakvim sporazumom.

@Floyd, tacno da je to za prirodne nauke, ali poslodavac ima mogucnost da te primi bez nostrifikacije ako si ti vec dokazan i za bilo koje drugo zanimanje.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Dusan napisao:Ne znam sta ti zavrsavas?
Da krenem od pocetka, studiram Saobracajni Fakultet u Beogradu, treca godina sam i svakako sam planirao master studije posle toga.
Zasto sam vas pitao za ovo?
Danas sam u razgovoru sa jednim kolegom, koji je zavrsio master na mom faksu, saznao da ima ta neka opcija, ako su roditelji rodjeni na teritoriji Vojvodine, moze da se zavrsava kod njih master studije besplatno, i jos je valjda obezbedjen hrana, smestaj i nekih 200 eur/mesecno. Navodno, to je sve deo nekog sporazuma od ranije, kada smo mi ucinili nesto za njih, necu da lupam napamet. Nismo imali puno vremena da pricamo o tome, pa je sve ostalo nedoreceno. Zato sam vas pitao, da vidim da li vi nesto znate o tome, ali svakako cu ponovo popricati sa njim.
Da stvar bude uverljivija, danas sam cuo jos od jedne osobe kako je ona cula za istu takvu pricu, ali nije je preterano interesovalo pa ne zna vise o tome. Je*iga, znam sve da je ovo prica rekao mi brat od muske tetke, pa njegov prijatelj, ali nemam sta da izgubim ako se raspitam vise o tome. Ako saznam nesto vise, napisacu u ovoj temi.
bane valjevo napisao:Kuzmanoviću, pogledaj šta i pod kojim uslovima se nudi u Holandiji, konkretno u Groningenu, pa ako te bude zanimalo mogu da ti ispričam kako je tamo stanje...
Bane, super informacija, imacu ovo na umu svakako. Hvala puno. :pivo:
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Ima taj neki sporazum sigurno, ne znam detalje ali mislim da upravo istice. Mislim da je vise neka fora odstete jos iz vremena vkadavine austro-ugarske nego kontra usluge ali nije bitno.
Videcu da pitam za vise detalja.
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:

Post od Kuzmanovic »

Aj vidi ako mozes da se raspitas. Dosta je povoljna stvar, a izgleda da malo ljudi zna o tome.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Brate, ne znam sta ti je tu povoljno jer cak i da je besplatna skolarina od 800e (tako Dusan kaze), ostaje ti jos 10k eura za ostale troskove.
Hocu da kazem da je usteda od 800e prema celokupnoj sumi potrebnoj za jednu godinu, smesna ;)
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:

Post od Kuzmanovic »

Ako je obezbedjen smestaj, hrana i te neke pare mesecno ne vidim sta nije povoljno i na sta da spucam 10k evra? Pod uslovom da je tako, to cemo jos videti. Ako nije ukljucen smestaj, onda si u potpunosti u pravu. Raspitacu(emo) se.

Sent from my LG-P705 using Tapatalk 2
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

Gotovo sam siguran da nema te opcije da ti plate smestaj, hranu i jos ti daju dzeparac. Mozda na ime tog ugovora dobijes da ne placas faks, ali bez stipendije da ti te stavke placaju je jako tesko. (i zvuci previse dobro, da bi bilo realno) Inace smatram da je vredno napregnuti se finansijski blio da se proda neko parce zemlje, auto, studentski kredit ili tako nesto i zavrsiti barem master ovde. Time otvaras mnoga vrata i ako zelis i ako uspes da nadjes posao preko toga mozes lako do papira za boravak na primer.
Ja sam se gomile stvari odrekao da bi bio ovde. Mogao bih bez problema da ustedim za neki novi G7 GTI npr. :kezo:

EDIT: Sto se tice posla ovde, sa studentskom vizom maksimalna mesecna zarada je oko 370e (sto je realno malo). Mada sam cuo da moze da se nadje nesto sa strane, naravno kod nasi' zemljaci. :mrgreen:
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Ako posle faksa u Austriji moze da se sredi boravisna viza onda definitivno vredi uloziti...naravno, pricam za ljude koji planiraju da ostanu tamo. U suprotnom su bacene pare jer znam da su neki imali problema sa priznavanjem stranih diploma u Srbiji ;)

U FR i CH ne ide bas tako lako sredjivanje radne vize posle faksa za ne-EU drzavljane.
Cherokee
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI

Post od Cherokee »

Za Rot-Weiss-Rot kartu se poprilicno lepo vrednuje ako imas zavrsen neki nivo skolovanja u Austriji. ;)
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Evo pravih rezultata dobrog skolstva:

Link
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Realno jeste sramota kakvih naucnih casopisa ima, ali nasao je i ko ce da protestuje...
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Što? Znaš ih?

Tapatalk 4
Odgovori