Cene goriva u Srbiji
Re: Cene goriva u Srbiji
Aditivirani »Šel V 100« mi je spustio potrošnju 0,2 L/100km u odnosu na aditivirani »Eko Rejsing 100«. Zanemarivo. Čak mislim da »Eko« ima 100 oktana (po ko zna kakvom merenju, postoje brojni standardi) a »Šelu« je ono “100” samo deo naziva, izgleda. Međutim, motor jeste malo promenio zvuk — ma šta to značilo.
Što se isplativosti tiče, verovatno je sada jasno kako je najbolje točiti 95 i sam sipati kvalitetan aditiv, ko želi. Ali ja sam za to malo lenj, a i razlike u ceni su donedavno bile male.
Koja goriva sada kod nas imaju stvarno preko 95 oktana?
Što se isplativosti tiče, verovatno je sada jasno kako je najbolje točiti 95 i sam sipati kvalitetan aditiv, ko želi. Ali ja sam za to malo lenj, a i razlike u ceni su donedavno bile male.
Koja goriva sada kod nas imaju stvarno preko 95 oktana?
0,2 je baš mala razlika, koja bi mogla da se desi i zbog drugih faktora.
Jeste. Mada, ista relacija, dužine oko 140 km, često vozim njom (dan za danom u isto vreme u konkretnom periodu) pod istim uslovima. A frik sam pa često kontrolišem sve na autu. Jedina očigledna promena je bilo gorivo.
Ja svaki radni dan imam 80km i za sve ove godine nisam uspeo da utvrdim veće razlike između goriva u odnosu na uticaj vremenskih prilika, koji bude dosta veći od 0,2. Bude i litar kad krene bočni vetar.
Uzimam aditivirano zbog (valjda) više oktana i - nadam se - čistijeg motora (u smislu brizgaljki, naslaga na ventilima i klipovima i sličnom), a potrošnju sam pomenuo zbog prethodne priče. Inače, i ja sam iznenađen što je moj auto na toj relaciji “zalepljen” baš tačno na 7,5 L/100 km u svežijem periodu. Čak i ritam ne utiče mnogo, a nekom logikom bi morao jer svugde utiče najviše; “standardno” tu prođem za 110-115 minuta. Naravno, ne računam kada ima snažnog vetra, kada vozim još nekoga itd. E, sa »Šelom V 100« je spustio na 7,3 (desetak vožnji, recimo).
Doduše, možda bi situacija bila očitija u poređenju sa nekim BMB 95.
Doduše, možda bi situacija bila očitija u poređenju sa nekim BMB 95.
Zna li neko šta će biti u vezi ovog zadnjeg idiotluka da neće sipati gorivo ljudima u kanistre? Znači ja recimo ne mogu da kupim 10kg nafte za recimo traktor, već moram da sipam u auto, pa da izvlačim gorivo na crevo iz rezervoara?
Послато са MI 9 помоћу Тапатока
Jeste idiotizam sto ne mozes u kante da sipas, neka ogranice 10-15l i to je a ne da ne moze uopste, nekom treba gorivo za poljovprivredu, nekom za neku masinu, agregat, itd. doduse za poljoprivredu je malo 10ak litara goriva ali opet moze covek da se snadje 10 po 10 na par dana nakupi se koliko mu treba. Meni konkretno sad recimo treba, imam dva auta za prodaju koja su na rezervi sa gorivom, moram bar po 5l da im sipam.
U rezervoar motokultivatora Imt 506 staje 5 litara benzina. Moj put do njive je oko 10km što oduzme oko 50% rezervoara, kako da pripremiš/izfrezaš zemljište za sadnju i vratiš se nazad kući? Treba bar 10 litara da bi imao neku sigurnost, jer se dešavaju i kvarovi mašine i treba imati neku rezervu.
Šta da radi čovek koji treba da saseče koji kubik drva za ogrev motornom testerom? Da kupi jedan auto pa da sipa u auto, da izvuče gorivo iz auta i sipa u motornu testeru?
Šta da radi čovek koji treba da saseče koji kubik drva za ogrev motornom testerom? Da kupi jedan auto pa da sipa u auto, da izvuče gorivo iz auta i sipa u motornu testeru?
- zdushan
- Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
- Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4
Doneses testeru na pumpu.
Sent from my SM-A715F using Tapatalk
Sent from my SM-A715F using Tapatalk
U testeru stane 300-400ml benzina. Minimum koji možes da kupiš je valjda 2 litara?
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
Taman da te pitam. Ti dakle imaš traktor, ne pišeš uopšteno?A170T napisao:Zna li neko šta će biti u vezi ovog zadnjeg idiotluka da neće sipati gorivo ljudima u kanistre? Znači ja recimo ne mogu da kupim 10kg nafte za recimo traktor, već moram da sipam u auto, pa da izvlačim gorivo na crevo iz rezervoara?
Imao sam neku diskusiju, pa sam bio ubeđivan "ali ne mora poljoprivrednik toku kanistera, niti da ide na pumpu, već sipa preko zadruge". Ali kapiram da je to argument koji je možda mogao biti validan dok je drug Tito bio živ?

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
- Ivan
- Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
- Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,
Odakle ti ovo? Moze li neki razlog ili izvor neki.
Drugar je imao isti auto/motor kao kod tebe, uzeo novog, presao vise od 300.000km i nikad problema ni sa diznama ni sa dpfom, a samo je sipao premium dizel.
Ja lično nemam traktor, za tu neku poljoprivredu koju radimo završava nam posao motokultivator, za one prilike kada je traktor potreban rodbina uskoči i odrade ono šta treba.Gazu napisao:Taman da te pitam. Ti dakle imaš traktor, ne pišeš uopšteno?A170T napisao:Zna li neko šta će biti u vezi ovog zadnjeg idiotluka da neće sipati gorivo ljudima u kanistre? Znači ja recimo ne mogu da kupim 10kg nafte za recimo traktor, već moram da sipam u auto, pa da izvlačim gorivo na crevo iz rezervoara?
Imao sam neku diskusiju, pa sam bio ubeđivan "ali ne mora poljoprivrednik toku kanistera, niti da ide na pumpu, već sipa preko zadruge". Ali kapiram da je to argument koji je možda mogao biti validan dok je drug Tito bio živ?Da li uopšte to tako funkcioniše preko zadruga nekako, ili ipak mora na NIS pumpe da se ide, i da li su danas u praksi poljoprivrednici uglavnom u zadrugama ili uglavnom nisu?
Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
Ja lično često u letnjim mesecima kupujem rođacima naftu za traktor i vozim autom. Ljudi žive 25km od benzinske pumpe i ne isplati se čoveku da lupa traktor svako malo za gorivo. Ogromne količine nafte i benzina se potroše na selu u letnjim mesecima.
Danas na selu možeš samo da crk... U selu žive 20-30 ljudi, nema nikakvih uslova za život, ali to je već druga priča...
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Reci majstora, nemam izvor da prosledimIvan napisao: 13 Mar 2022, 15:31Odakle ti ovo? Moze li neki razlog ili izvor neki.
Drugar je imao isti auto/motor kao kod tebe, uzeo novog, presao vise od 300.000km i nikad problema ni sa diznama ni sa dpfom, a samo je sipao premium dizel.
Ja isto radim poljoprivredu i sreća pa sam napravio neku zalihu onog dana kad se digla galama da će biti ograničenja. Ovde na forumu su se neki smejali ljudima koji sipaju u burad i pravili ih budalama ali ispostavilo se da je pravljenje zaliha bilo opravdano. Još smo dobili 4 din popusta na agro karticuA170T napisao: 13 Mar 2022, 12:58 Zna li neko šta će biti u vezi ovog zadnjeg idiotluka da neće sipati gorivo ljudima u kanistre? Znači ja recimo ne mogu da kupim 10kg nafte za recimo traktor, već moram da sipam u auto, pa da izvlačim gorivo na crevo iz rezervoara?