Zašto je Srbija tu gde jeste?!
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
@snork. Odlican post 

- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Ne znam koja su ovlašćenja predsednika bila po Ustavu iz 1990., vrlo moguće da su bila veća. I za naš sadašnji Ustav u pogledu organizacije vlasti neki navode da je tzv. polupredsednički.snork napisao:U vezi sa Jeremićem, mislio sam pre svega na tačku 1. Zar to nije međunarodna politika? Istina, ja a o tim stvarima znam samo koliko sam u školi učio iz predmeta "Ustav i prava građana". To je bilo pre 20 godina - upravo je Miloševiću isticao drugi mandat kao predsedniku Srbije, pa nam je profesor rekao da će garant postati predsednik SR Jugoslavije, što se i dogodilo. Ko je bio savezni i republički premijer u kom periodu - ne sećam se. Milošević je bio glavni i vukao je sve konce.Uroš S. napisao: Ne valja ti premisa, predsednik se ne bavi (visokom) politikom.
1. Predstavlja državu u zemlji i inostranstvu.
2. Predlaže nosioce nekih funkcija (mandatara za sastav vlade nakon konsultacija sa parl. strankama, pet sudija Ustavnog suda...)
3. Proglašava zakone
4. Komanduje oružanim snagama i postavlja, unapređuje, razrešava oficire u činu generala.
5. Ostala tradicionalna ovlašćenja, prijemi, odlikovanja, raspisivanje parlamentarnih izbora.
Ni P od politike, čak ne sme da se bavi politikom, da bude član stranke, niti da bude na političkoj funkciji.
Jedna je stvar šta ko po zakonu i zvanično radi, a druga je stvar koliku ima moć da utiče na dešavanja u zemlji i svetu. U tom smislu bi za Srbiju bilo još korisnije da umesto predsednika imamo Kralja Aleksandra II Karađorđevića. Dovoljna je prva tačka, sva ostala ovlašćenja navedena u 2-5 mogu da mu se ukinu. Pa opet bi na međunarodnom planu mogao da uradi više nego što će to ikada moći bilo koji predsednik.
Ti si doslovno rekao da je nebitno šta ko po zakonu sme da radi, važno je šta može da uradi?! Pa to je takav apsurd, da ne kažem nešto drugo. I Tadić je vukao sve konce pa ne znači da tako treba.
Nadležnosti Vlade:
1. Utvrđivanje i sprovođenje unutrašnje i spoljne politike zemlje. itd. Da ne nabrajam ostala ovlašćenja. Ovo Ustav navodi kao prvo ovlašćenje Vlade.
Na kraju krajeva, bilo kakav međunarodni ugovor, sporazum, konvenciju, usvaja Skupština, u okviru svoje zakonodavne funkcije. (O međunarodnom ugovoru se donosi Zakon o tom i tom ugovoru i time on ulazi u pravni sistem naše zemlje).
Slažem se da ne znači da to tako treba - ali u praksi, tako funkcioniše. Ni kraljica Elizabeta II od Engleske nema neka velika ovlašćenja, pa sam sasvim siguran da ima načina da utiče i na parlament, i na sudije, i to ne samo u Britaniji, nego bukvalno na pola planete.
Ђенерал Јанковић
Ti međunarodni ugovori, na način na koji su se donosili, samo su nam štetu naneli (onaj sa Rusima za NIS, sa Arapima za BGH2O). Poslanici u Skupštini samo dižu ruke, ne služe ničemu.
Barem da su neke macke, pa da dizu jos nesto sem ruku.
http://youtu.be/7qBZFSQA5vY?t=25
huligan...
- Puzo81
- Pridružio se: 11 Mar 2012, 23:42
- Garaža: Ford S-Max 2.0 Tdci Titanium
Vid'o da ga snimaju
.

- Uroš S.
Ali to nije zbog ovlašćenja nego zato što je institucija i što ima autoritet da kada nešto kaže to se sluša i utiče. Ali porediti englesku kraljicu sa predsednikom bilo koje istocnoevropske države je neozbiljno. To je institucija sa bukvalno hiljadugodišnjom tradicijom, i to je ono što ovde fali,.Ne Jeremić sa svojim kvazi vezama u svetu nego institucija.snork napisao:Slažem se da ne znači da to tako treba - ali u praksi, tako funkcioniše. Ni kraljica Elizabeta II od Engleske nema neka velika ovlašćenja, pa sam sasvim siguran da ima načina da utiče i na parlament, i na sudije, i to ne samo u Britaniji, nego bukvalno na pola planete.
RN3 Pro via TT
Predsednik svake istočnoevropske zemlje vrlo brzo napumpa autoritet i ojača kao institucija u svojoj zemlji daleko iznad kraljice u UK...
Subotica?Velja napisao:http://youtu.be/7qBZFSQA5vY?t=25
- Uroš S.
Pričali smo o spoljnoj visokoj politici koju vodi predsednik Srbije pa smo se volšebno prebacili na engleski parlament i kraljicu.
Buahahaha
RN3 Pro via TT
Buahahaha
RN3 Pro via TT
- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
Koja planira invaziju na Rusko carstvo albanskim koridorom 

Boringly average, but also perfect for school run mums
- Uroš S.
Preko CG, Bugarske, Rumunije, Moldavije, Ukrajine, do naftnih polja na Kavkazu. Missing link je bila baza na Kosovu i sada imaju čist prolaz, samo da kresnu tenak.
RN3 Pro via TT
RN3 Pro via TT
- samo polako
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15
Slažem se.Velja napisao:Predsednik svake istočnoevropske zemlje vrlo brzo napumpa autoritet i ojača kao institucija u svojoj zemlji daleko iznad kraljice u UK...

Poslednja izmena od samo polako u 22 Mar 2017, 10:26, izmenjeno 1 put ukupno.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...