Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od superboss »

Rakhil napisao:
MESECNO samo na bruto plate.
Kad smo vec kod ovoga, kolika su opterecenja za poslodavce u EU, ili razvijenim zemljama? Floyd znas li ti mozda?

Nisam ekonomista, ali mi kod nas to deluje nelogicno i previse. Ovo naravno govorim uopsteno, sa predpostavkom da je ovo normalna drzava-koja to naravno nije.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Country Highest tax rate As of a gross income exceeding
The Czech Republic 15% Entire income
Poland 32% 85.528,00 PLN (+/- 21.385,00 EUR)
Belgium 53,50% 34.330,00 EUR
Ireland 41% 36.400 EUR (S), 45.400 EUR (G)
Spain 43% 53.407,00 EUR
The Netherlands 52% 54.367,00 EUR
Sweden 54,65% 532.700 SEK (+/- 55.190,23 EUR)
France 40% 69.783,00 EUR
Italy 43% 75.000,00 EUR
The United Kingdom 50% £ 150.000,00 (+/- 182.120,61 EUR)
Germany 45% 250.730 EUR

Ovo sam nasao na brzinu, nadam se da je citljivo ovako. Kod nas su ukupna davanja oko 65% na neto platu ili oko 40% od bruto plate.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:

Post od superboss »

Predpostavljam da su ovo primanja na godisnjem nivou?
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Kod nas jos odavno pricali kako kao hoce da smanje porez na platu sa 65% na 45% tako nesto, ali trt. Mislim da mom caletu sigurno jedno 25.000 od plate ide na te poreze, zdravstveno itd. (ajd za zdravstveno i treba, ali 65% porez je nenormalno).
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

superboss napisao:Predpostavljam da su ovo primanja na godisnjem nivou?
Da. Nas sistem nije uporediv sa drugima, posto se u inostranstvu uglavnom racuna ceo prihod, sto ne mora biti samo plata, a ovo bi bile maksimalne stope zahvatanja od nekih visina prihoda pa navise.

Kad bi kod nas bilo uvedeno da dobijamo bruto platu i sami placamo porez i doprinose, pa cak i da samo dobijemo bruto platu na racun i da se onda automatski odbiju porezi i doprinosi (tj, da ne mozes da ih potrosis), u roku od godinu dana bi popadala svaka vlada koja zadrzi isto stanje.
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Post od fq400 »

Osim pomenutih opterećenja zarada još postoji i porez na dobit koji je povećan sa 10 na 15%, plus još 10% (mislim) na 'podizanje' novca. Na ovo treba dodati inflaciju koja će verovatno biti preko 10% i nepredvidivi kurs.

Vrlo nezahvalan ambijent za privredu bilo koje vrste, osim one burazerske. Pritom, čini mi se da je uveden i porez od 25% na transakcije sa tzv. poreskim rajevima, ali nisam siguran da je stupio na snagu i koliki je tačno.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:

Post od superboss »

Kod nas tesko nesto po tom pitanju sme da se uradi, jer je odnos zaposlenih i penzionera persu :uf:

Ipak, ja ne razumem, zasto porez drzavi placaju i radnik i poslodavac? Mislimm, jasno mi je da lihvarima vazdan fali para ali ipak, gledajuci cifre iznad, oporezovana primanja su povelika.

Ne znam kako su oporezovane primanja ispod ovih cifara? Kod nas je nelogicno da se plata nekog jadnog radnika, oporezuje isto kao Bajatovicev dzeparac.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Primanja ispod tih cifara su sareno oporezovana, bilo bi prekomplikovano porediti sve, ali uglavnom su niza. Za doprinose i njihovo razdvajanje na dva dela sam se i ja uvek pitao, neka ujdurma knjigovodstvene prirode.
A da te jos smorim (sorry :) ), Bajatovic je u dodatnoj prednosti sto doprinosi prestaju da se placaju iznad nekih 288.000 dinara, posle toga ide samo porez
Korisnikov avatar
Incognito
Reactions:
Pridružio se: 01 Apr 2012, 22:06

Re: Fiat 500L

Post od Incognito »

kapor napisao:
Incognito napisao:To sto je Zastava bila unistena i opljackana to nije problem radnika vec drzave i politicara koji su tu izstu Zastavu unakazili,a zajedno sa njom i radnike. :) Mene kao radnika (govorim figurativno) uopste ne zanima da li je preduzece u problemu ili gubicima,vec me in teresuje samo da budem adekvatno placen za to sto radim.Hajde sad da svi srozamo plate pilotima na 300 evra mesecno zato sto je Srbija siromasna zemlja i ne moze da im isplati od 6-10.000 evra kao u svim normalnim zemljama.Ne slazem se sa takvom logikom.
Ovo je najveca glupos sto sam cuo. Ako nisi zaradio ne mozes ni da primis.Ajmo kao i uvek svi da primamo velike plate, a da nas ne zanima da li firma posluje sa dobitkom ili sa gubitkom, jer je tako u ostatku sveta. U Danskoj je pre jedno desetak godina jedna fabrika doslau situaciju da je morala da odpusti polovinu radnika jer nije imala dovoljnu zaradu, ili da pola firme radi jedan mesec a druga drugi mesec, ida primaju pola plate svaki mesec. Pa pogadjajte sta su odlucili?
Niko ovde ne trazi ono sto nije zaradio.Ti ljudi rade danonocno i za to trebaju da budu adekvatno placeni.Tacka.
A sto se tice toga da li radnika treba da interesuje da li preduzece posluje sa dobitkom ili gubitkom, ne treba da ga interesuje.Mene prvog ne interesuje u kakvoj je situaciji ni privreda ni drzava, osim toga da vredno i na najbolji moguci nacin uradim ono sto se od mene ocekuje i za to primim ono sto mi pripada.
Zasto se recimo ti ne prijavis da radis taj posao u Zastavi kad znas da je situacija kako u Zastavi tako i u samoj drzavi jako teska i da se "nema para".To je problem drzave, a ne radnika.Postsocijalisticke zemlje sa kojima bi Srbija trebalo da se poredi kao sto su Slovenija,Ceska i Slovacka imaju trostruko vecu prosecnu platu od Srbije,a bar 20% nize cene,prvenstveno kad je o hrani rec,tako da radnici u Hyundai-yu,Kia-i i Skodi mogu da budu zadovoljni jer mogu sa svojim prihodima solidno da zive,dok Srbi ovde ne mogu da zadovolje ni najosnovnije potrebe sa onim sto primaju.Mozda ti radis posao od kojeg zaradjujes daleko vise od tih radnika u Zastavi pa te tudji problemi ne doticu,ali je vazno biti realan u svakoj situaciji.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

NEsto slicno sam i ja hteo da napisem...
Ima vise vrsta radnika,pa su neki odgovorni i za poslovanje firme,ali oni na koje se ovde misli,fizikalci, nisu duzni da razmisljaju da li fabrika uspeva da proda ono sto oni prave...
Oni svoj deo posla odradjuju i za to treba da dobiju platu.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Ne znam samo po kom osnovu je Srbija post-socijalisticka zemlja
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Možda zbog promene imena :)
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Pa ajde, ako je to dovoljno da vise ne budes socijalisticka drzava, onda nismo :D
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

A šta su post socijalističke zemlje? Koji su kriterijumi za to? :zbunjen:
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Pa evo, ja se bas to pitam, nadam se da ce Incognito da mi pojasni. Valjda je to kad si socijalisticka drzava, pa te prodje ludilo i unormalis se, ali ipak cekam pojasnjenje :mrgreen:
Odgovori