paja napisao:Rusija i naročito Belorusija su za početak autokratske države u kojima se hapsi čim nešto kažeš protiv vlasti. Poslednji primer su Pus rajot i njihova sudbina jer su se drznule da kažu nešto protiv Putina. Slično je bilo ovde za vreme histrije koja je vodila direkt na Goli otok. Ako ti se to sviđa onda nemam reči.
Osnovno ravo je pravo na kritiku.
Parada koja svima smeta je oblik izražavanja koji je po ustavu garantovan. Mene mnogo više brine to što se ustav krši.
Na paradu ne bih išao, a kada bi i ostali bili indiferentni prema njoj to bi bio jedan marginalni događaj kao i razna obeležavanja svetskog dana Roma i sl.
EDIT Nevladine organizacije su i sve crkve, fudbalski klubovi...
Ne mogu nikako da se slozim sa ovim sto si napisao.To sto su te klinke pohapsene i osudjene na robiju nema ama bas nikakve veze sa tim sto su navodno drznule da nesto kazu protiv Putina,vec zato sto su tu glupost izvele u ruskoj pravoslavnoj crkvi,a takav gest pokazuje nepostovanje crkve kao institucije.Bez obzira na to da li je neko vernik ili ne,on mora da postuje crkvu kao versku instituciju i tu je kraj svake price.Uostalom,sam Putin je izjavio da smatra da je ta kazna ipak previsoka.Da li ti stvarno mislis da ce Putin kao licnost koja (ma sta ko mislio o njemu) ipak ima vanserijski autoritet kako u granicama Rusije,tako i van nje,da se mnogo potrese oko toga kakav politicki stav prema njemu ima par klinki ? Nedavno su slicni idioti izveli slican performans u nemackoj katolickoj crkvi pa su i oni takodje pohapseni sto u potpunosti podrzavam.Da li mislis da je i Nemacka autokratska drzava ? Drzava i zakon moraju da se postuju,ko to ne zeli doci ce pre ili kasnije pod udar sistema.
I ne mislim da poredjenje pojava iz komunisticke Jugoslavije ili Sovjetskog saveza ima bilo kakve veze sa danasnjom Rusijom.Slazem se da su to bila vremena ogranicene demokratije (ili je mozda uopste nije ni bilo) ali nazvati danasnju Rusiju autokratskom drzavom je u najmanju ruku smesno jer to nema veze sa realnoscu.U Rusiji ne postoje nikakvi logori,niko ne dobija metak u celo ili vesanje ukoliko prekrsi zakon,ali dobija zasluzenu kaznu za svoj prekrsaj nista stroziju nego na zapadu i ne vidim nikakav problem u tome.
@ Rakhil
Ako sam dobro shvatio sta si hteo da kazes,po tebi je u redu da ti neka treca lica namecu nesto sto je protiv tvojih interesa.Drzava mora da zna sta je u interesu nje i njenog naroda i da u skladu s tim radi u korist njihovih interesa,a ne interesa pojedinaca ili nekih drugih interesnih sfera koje se serviraju spolja.Kazes da ti ne smetaju nevladine organizacije koje evo vec decenijama blate i sikaniraju Srpski narod,a posledice te prljave kampanje vidljive su na svakom koraku.Meni takve stvari smetaju i ne treba mi takva demokratija.
Da li znas sta amerikanci uce svoju decu jos u prvom razredu osnovne skole ? Uce ih to da su im Rusi najveci neprijatelji kojima je jedini cilj da uniste ameriku,da samo zbog toga i postoje,da su na Kubi i u juznoj americi instalirali skrivene raketne sisteme koje zele da ispale na ameriku cim im se za to pruzi prilika.Svaki normalan covek zna da je to prljava kampanja i da takve stvari nemaju veze s mozgom,ali ako oni imaju takvu politiku prema drugima,onda i drugi imaju pravo da sebe zastite od te prljave politike.Pa u toj istoj americi i zapadnoj evropi BUKVALNO NIGDE ne sme da se otkrije istina o trgovini Srpskim organima na Kosovu,ne sme da se otkrije to da su zive ljude bukvalno klali u 21. veku,a vi pricate o tome kako je Rusija autokratska zemlja.
Iskren da budem,ponekad pomislim da su Srbi najveci mazohisti koji postoje na svetu,jer im bukvalno nista ne smeta.Zato nas i gazi kako ko stigne i nije ni cudo sto smo ovde gde jesmo.
Da zavrsim ovu pricu jer mi se stvarno smucila,reci cu samo da ni meni uopste ne smetaju pederi,ni njihove seksualne ambicije,ne zelim im nista lose,jednom recju ne obracam paznju na njih ni najmanje.Na kraju krajeva,ja kao pojedinac uopste nisam bitan kao ni moje misljenje,ali ovde je ocigledno 90 posto gradjana protiv takvog paradiranja,u suprotnom ne bi se svake godine podizala tolika tenzija oko organizacije te parade i ne bi se pripremalo nekoliko hiljada policajaca u svrhu zastite te parade.A osnovno demokratsko nacelo je da se postuje pravilo vecine,zar ne ? Pa u cemu je onda problem.