Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
kapor
Reactions:
Pridružio se: 24 Jan 2013, 20:15
Garaža: renault clio rs 172

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od kapor »

Samo sto u srbiji radnik prvo glrda koliko ces ti kao poslodavac da zaradis na njemu.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Pa u Srbiji bas i ne mozes. Imas proceduru koja moze da potraje i par meseci ako je radnik pravno potkovan ili prosto pita advokata. Sustina pitanja nije bila da li ja smem zakonski da otpustim ljude, nego da li smem uopste, posto ovde ispada kako je radno mesto kad ga jednom steknes ustavno pravo i tvoje je samo da trazis bolje uslove, ne i da ga menjas ako nisi zadovoljan.
Floyd napisao:Plata nije socijalna kategorija i ja cu radnika placati ekvivalentu njegovoj kvalifikaciji (trenutnoj ceni iste na trzistu) plus nagrada za licno zalaganje. To da li sam ja na tom radniku zaradio lupam, 100ke godisnje, bio na nuli ili u minusu, nije njegov problem.
Njegovo je da radi sto ima po ugovoru a moje je da mu obezbedim dogovorenu platu za to.
On sa mnom ne deli rizik pa samim tim ne moze ni zaradu.
Ovde si tako definisao sustinu da imas pivo cim dodjes, a za boldovano imas jos jedno pivo bonusa za posebne rezultate :mrgreen:
AcaDorcol
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2013, 06:38

Post od AcaDorcol »

@Rakhil

Jeste kako kazes, ima 5 firmi koje rade alu stolariju, ali onu koju prodaju ovde. Ja sam govorio o stolariji koja bi mogla da se izveze u Nemacku, ne o stolariji koja se prodaje u Srbiji i koja je proizvedena na masinama koje su kao otpad prodate na kilo u nemackoj, pa ih neko ovde uvezao i zapoceo svoj biznis.
Velika je razlika u ceni tih masina. Milijarda je figurativno upotrebljena, mada nisam siguran koliko ce ukupno kostati fijatov pogon u Kragujevcu ako se sve sprovede do kraja. To su masine koje omogucavaju da 2.500 radnika proizvedu vise automobila nego 25.000 radnika do pre neku godinu. To su masine koje mogu proizvesti automobil koji se na deviznom trzistu moze prodati kao i to kao neka niza srednja klasa automobila.
Koliko bi kostao pogon koji bi trebalo da proizvede neku visu klasu automobila? Mozda dve milijarde? Tri?

I od tih 2500 radnika u Kragujevcu koji sada rade ima ih dosta iz Cacka i Kraljeva, nisu svi radnici iz Kragujevca. Nisu svi stari radnici Zastave prosli testove.......a nekima iz Cacka i Kraljeva se isplati da za te pare svaki dan jos i putuju do posla jer i u njihovim gradovima nema posla..........

Ne teram ja nikog k Marksu, niti napadam niti kritikujem kapitalizam, pomenuo to nisam, i nemoj tako lako da me diskreditujes, samo iznosim neka svoja zapazanja u smislu sta se u svetu promenilo i sta se u Srbiji nije promenilo. Valjda to nije zabranjeno ovde na forumu, izneti neko svoje misljenje a da te odma ne optuze da si pristalica teorije zavere komiteta 300, masonskih loza i sl.

Zasto mi vise ne mozemo da izvezemo nista? Cak ni kukuruz i mleko vise ne mozemo da izvezemo.
Zasto? Jel mozda zato sto smo mnogo pametni i tehnoloski nadmocni? Jel zato sto imamo kvalitetnu radnu snagu? Zasto?
Korisnikov avatar
Incognito
Reactions:
Pridružio se: 01 Apr 2012, 22:06

Post od Incognito »

perfiko napisao:A šta su post socijalističke zemlje? Koji su kriterijumi za to? :zbunjen:
Rakhil napisao:Pa evo, ja se bas to pitam, nadam se da ce Incognito da mi pojasni. Valjda je to kad si socijalisticka drzava, pa te prodje ludilo i unormalis se, ali ipak cekam pojasnjenje :mrgreen:
Pod tim terminom podrazumevam zemlje koje su u tranziciji ili pri kraju iste.Kako god,rec je o zemljama koje su bile u istom sistemu u kom je bila i Srbija jer naravno da necu porediti Srbiju sa zapadnoevropskim zemljama.E upravo te zemlje danas imaju daleko uredjenije sisteme,neuporedivo vece prosecne plate,vecu brigu o radnicima itd.

@Kapor

Da li ti ljude rade dobro svoj posao ili ne,u to nisam ulazio.Polazeci od pretpostavke da ti ljudi tamo vredno i odano rade svoj posao (a takvih ima i u Srbiji itekako) pricao sam samo o tome da svaki rad treba da bude adekvatno placen i da ne treba drzava svoje probleme da lomi preko ledja radnika.
Sav taj posao sa Fiatom je jedna nevidjena glupost i organizovana pljacka sa ciljem da iz cele price profitiraju samo dve strane - 90% Italijani koji ce preko ledja Srbije sada imati ekskluzivnu priliku da te Fiate izvoze na trzista Rusije,Belorusije i Kazakhstana bez poreza i 10% lokalni srpski politicari.
Celu zabavu treba da plati sirotinja na kojoj se tamo izivljavaju i to mi jako smeta.Ali bez obzira na to,silno bih voleo da Fiat donese korist Srbiji,ali mislim da od toga nema nista.
Korisnikov avatar
kapor
Reactions:

Post od kapor »

Ne nego ne mozemo da izvozimo skart robu a da je prodajemo po ceni prve klase.Jer smo poznati po tome da hocemo da za godinu dana zaradimo milione.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

kapor napisao:Samo sto u srbiji radnik prvo glrda koliko ces ti kao poslodavac da zaradis na njemu.
Posledice samoupravljanja.
Rakhil napisao:Ovde si tako definisao sustinu da imas pivo cim dodjes, a za boldovano imas jos jedno pivo bonusa za posebne rezultate :mrgreen:
Al da bude ladno :D :pivo:
Incognito napisao:kskluzivnu priliku da te Fiate izvoze na trzista Rusije,Belorusije i Kazakhstana bez poreza i 10% lokalni srpski politicari.
Fiat ne moze bez carine u Rusiju...pisale su novine o tome.
Fiat u Srbiji ima samo jeftinu radnu snagu i infrastrukturu.
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Incognito napisao:
perfiko napisao:A šta su post socijalističke zemlje? Koji su kriterijumi za to? :zbunjen:
Rakhil napisao:Pa evo, ja se bas to pitam, nadam se da ce Incognito da mi pojasni. Valjda je to kad si socijalisticka drzava, pa te prodje ludilo i unormalis se, ali ipak cekam pojasnjenje :mrgreen:
Pod tim terminom podrazumevam zemlje koje su u tranziciji ili pri kraju iste.Kako god,rec je o zemljama koje su bile u istom sistemu u kom je bila i Srbija jer naravno da necu porediti Srbiju sa zapadnoevropskim zemljama.E upravo te zemlje danas imaju daleko uredjenije sisteme,neuporedivo vece prosecne plate,vecu brigu o radnicima itd.

@Kapor

Da li ti ljude rade dobro svoj posao ili ne,u to nisam ulazio.Polazeci od pretpostavke da ti ljudi tamo vredno i odano rade svoj posao (a takvih ima i u Srbiji itekako) pricao sam samo o tome da svaki rad treba da bude adekvatno placen i da ne treba drzava svoje probleme da lomi preko ledja radnika.
Sav taj posao sa Fiatom je jedna nevidjena glupost i organizovana pljacka sa ciljem da iz cele price profitiraju samo dve strane - 90% Italijani koji ce preko ledja Srbije sada imati ekskluzivnu priliku da te Fiate izvoze na trzista Rusije,Belorusije i Kazakhstana bez poreza i 10% lokalni srpski politicari.
Celu zabavu treba da plati sirotinja na kojoj se tamo izivljavaju i to mi jako smeta.Ali bez obzira na to,silno bih voleo da Fiat donese korist Srbiji,ali mislim da od toga nema nista.
E vidis, zato je Srbija tu gde jeste. K'o da citam kolumnu u pecat-u..

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk HD
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

@Incognito - ja sam pitao otkud ti to da je Srbija post-socijalisticka zemlja. Trenutno vazece drzavno i drustveno uredjenje ovde je socijalizam barem 90%, fali nam jos par stavki oko planske privrede da bi zadovoljili naucne definicije.
AcaDorcol napisao:Ne teram ja nikog k Marksu, niti napadam niti kritikujem kapitalizam, pomenuo to nisam, i nemoj tako lako da me diskreditujes, samo iznosim neka svoja zapazanja u smislu sta se u svetu promenilo i sta se u Srbiji nije promenilo. Valjda to nije zabranjeno ovde na forumu, izneti neko svoje misljenje a da te odma ne optuze da si pristalica teorije zavere komiteta 300, masonskih loza i sl.

Zasto mi vise ne mozemo da izvezemo nista? Cak ni kukuruz i mleko vise ne mozemo da izvezemo.
Zasto? Jel mozda zato sto smo mnogo pametni i tehnoloski nadmocni? Jel zato sto imamo kvalitetnu radnu snagu? Zasto?
Ja te ne diskreditujem, ti to sam radis uspesno. Milijarde nisi upotrebio figurativno vec vrlo konkretno, citiram:
AcaDorcol napisao:Da bi oni sada nabavili masine koje podrzavaju te nove standarde treba im 2 milijarde (da milijarde) evra, jer su u EU standardi odstupanja za prozorske profile isti oni koji su se do pre deset godina primenjivali u svemirskim letelicama. Masine koje to podrzavaju kostaju milijardu evra.
Dakle, radi se o masinama za izradu profila za alu stolariju, ne skreci sad na pogon u Kragujevcu. Alu profili se prave ekstruzijom aluminijuma, koliko se ja secam, a tu ne mozes imati mikronske standarde ni u ludilu. Aluminijum kao materijal dise vise nego sto bi ti pretpostavio. Ako imas precizne podatke o ceni masina i da se kod nas ne proizvode profili koji zadovoljavaju strane standarde, ti navedi, ovako je domen maste.

Na forumu je zabranjeno ono sto stoji u pravilniku, a sto se tice misljenja, ja sam prvi koji ce da brani tvoje pravo na iskazivanje istog i boze sacuvaj da te ja ucutkujem. Ali ces morati da meni dozvolis isto pravo i da istrpis kritiku, narocito kad nabacas kilometarske postove koji prste od pelena za odrasle (jos uvek cekam ime tog trgovinskog lanca), preskupih masina i zajebanih mind control menadzera marketinga.

Ovaj baraz pitanja na kraju upucujes na pogresnu adresu, ja sam vrlo svestan limita nasih izvoznih potencijala, ali bih mogao da ti napisem jedan oveci esej na tu temu, samo sto taj ne bi ukljucivao novi svetski poredak pa bi te verovatno smorio posle dva pasusa.
Korisnikov avatar
kapor
Reactions:

Post od kapor »

Naravno da ima i vrednih radnika ali na zalost u manjini,kad pricate o zaradama u evropskim zemljama jer znate koliki su im troskovi stanovanja i rezije?

A san svakog srbina je da ima platu 5000e da radno vreme bude max 8 sati da subotu i nedelju ne radi, da ode na posao popije 3-4 piva isprica najajnovija desavanja sa rialiti emisija i ode kuci, a za posao sta ga briga.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Ko god je imao malo dete zna da pelena može da zadrži sadržaj ali ne i miris :kezo:
AcaDorcol
Reactions:

Post od AcaDorcol »

:D
AcaDorcol
Reactions:

Post od AcaDorcol »

Pa zar nisi provalio da pored kase uvek stoji osvezivac vazduha :loool:

Ona kuca, odnosno prevlaci one bar kodove preko skenera, a pogled joj se gubi u daljini.......

:loool:
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

Ako mogu još nešto da pitam: Da li je neko od vas radio u proizvodnji i šta je proizvodio?
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Radim u proizvodnji i proizvodim neke programe za štampače.
Korisnikov avatar
kapor
Reactions:

Post od kapor »

Ja proizvodim stanove.
Odgovori