Akumulatori

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Re: Izbor akumulatora

Post od Bax »

Exide, Energiser, Varta, Yuasa, Topla, to su neke internet preporuke.

Od jeftinijih se pominje Biloxi iz Metroa.

Evo sto je Stalker, poznati internet guru pisao.
Exide/Tudor i Varta/Energizer uz (neizbežni) Bosch su glavna linija brendova. Osim što vas (naročito se to priča za Bosch) može zadesiti neki "rumunjak" a možda i iz garaže to su akumulatori gde se izbor završava (negde gde je bolji standard).
Naravno još desetine brendova "vreba iza ćoška" i na zapadu (nižim cenama uglavnom).
Energizer je već dovoljno jeftin da se ne treba dalje štedeti. Eto to hoću da kažem.
2 ili 3 godine garancije ili 5 ništa ne znači ukoliko se ona (kao kod guma) ne priznaje (a uglavnom je tako, uvek je kriv vaš automobil a ne akumulator).
Zato bih (za sada) izbegavao da se izjasnim šta je drugo dobro jer skoro da nema tog junaka koji će pošteno odraditi garanciju.
Ajd' čisto da se zna:
Slovenci su bili dobri (Starter, Topla ...) ali od kada su proizvodnju preselili u Makedoniju, ne hvala! Može da prođe ali nije više ono što je bilo.
Monbat. Odličan brend. Tehnološki superiorni u regionu CEE. Jedina uzdržanost je baš zbog toga što nas tretiraju kao manje ozbiljno tržište nego Zapadno gde inače i prodaju jedno 3/4 proizvodnje. To znači da (iako retko) može i da vam zapadne loš komad, a garanciju priznaju (na žalost) kao i svi ... od slučaja do slučaja.
Tesla iz Brčkog je cenovno više nego O.K. Nije neki kvalitet ali zapravo nije ni tako loš (naročito prema ceni).
Black/White Horse. Ovo je priča za nastavke. Uprošćeno: do skoro su trajali kolika im je garancija (pa još koji dan preko) ili ni toliko. Malo lakše priznaju garancije doduše. Doduše bilo je i trajanja od 5-6 god. i to ne tako retko. Pride su se nešto i popravili u skorije vreme. Glasine kažu da bi od ove (ili prošle) godine trebali da su O.K. i da i kod nas ide izvozni (ruski) kvalitet. Solidno a povoljne cene. Ne znam koliko ima istine u tome, videćemo. Sačekao bih bar iduću zimu i reakcije na "novi i ujednačeniji kvalitet". White verzije bih pre birao, mada već zalaze u cene jačih brendova.
ITD.
Još da ponovim, kao zaključak:
Energizer je O.K. Energizer ima O.K. cenu. Ako cenite JC (a najveći su ili tu negde), kupite bar ovaj brend.
Firecell ... neka se malo dokaže. Zašto se niko ne javlja (i teško da će se javiti). Zato što nema iskustava sa njim.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Gotovo da je svejedno koji brend, važnije je koji tip akumulatora (koja tehnologija izrade) je potreban za dato vozilo.
I kao i uvek datum proizvodnje što svežiji ako može da se bira za dati brend-model akumulatora koji je odabran.
Ja bih pre uzeo neki Monbat, Rombat, Vesna/Topla ili tako neki brend gde se zna gde se proizvodi nego neki iz multinacionalke gde je proizvodnja negde i od dobavljača ko zna kojih a na kraju nalepljena ova ili ona brend nalepnica.
Varta odavno nije nemačka firma i odavno se plasira sa proizvodima ko zna odakle, ostao je samo brend, tako da bih ja preskočio osim ako baš ne mogu da proverim gde je i kada proizveden. Slično i za druge brendove, bez provere za konkretan primerak samo ime brenda meni ništa ne ukazuje na kvalitet niti za koje tržište je izvorno namenjen.

A što ne original iz Reno ponude, ili PSA ili Fiat...znaju oni da budu vrlo povoljni sa cenama a ipak je proveren kvalitet (ide preko mreže ovlašćenih a tu postoji koliko toliko kontrola nabavke). Ja bih pitao i za tu opciju koja je ponuda Renoa.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Exide, od ta dva. I ja bih Vartu preskočio. Pre tri godine sam kupio jedan njihov AGM akumulator od 95 Ah, dao preko 200 evra za njega... eno ga ispušta dušu a jedva da je korišćen.
DusanZ
Reactions:
Pridružio se: 08 Maj 2019, 19:22
Garaža: Renault Megane III 1.5 DCI 95KS

Post od DusanZ »

Razumeo prijatelji,

Hvala puno na informacijama, eto ja neinformisan pa bih se možda i zeznuo sa Vartom, sad znam da je izbegavam.

Pogledaću i ostale preporuke pošto do sad nisam ni znao da postoje kao ozbiljne opcije.

Hvala puno na pomoći!
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Re: Akumulatori

Post od dragvorl »

@DusanZ

Pre nego sto otvoris temu koristi pretragu, jer puno tema vec postoji. Kao sto vidis i ova o akumulatorima.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
DusanZ
Reactions:
Pridružio se: 08 Maj 2019, 19:22
Garaža: Renault Megane III 1.5 DCI 95KS

Post od DusanZ »

dragvorl napisao: 20 Dec 2022, 22:21 @DusanZ

Pre nego sto otvoris temu koristi pretragu, jer puno tema vec postoji. Kao sto vidis i ova o akumulatorima.
Važi, nisam znao da postoji tema.
Korisnikov avatar
zdushan
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4

Post od zdushan »

Sestrin klinac tera 500L, 1.4 motor benzinac. Aku odapeo naprasno, i pri kupovini novog prodavac ga napade da mora aku sa gelom, oko 12 soma.. navodno zbog elektro serva.??
Dete se zbunilo pa odustalo, pa me zove a evo i ja zbunjen.
Msm taj 1.4 je basic totalno, kakve bre muda sarme gelovi?
Al ko nije siguran taj pita..

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Varta preporucuje i obican i AGM za 500L 1.4 2014. Ako ima start stop onda bi trebalo staviti AGM.

https://www.varta-automotive.com/en-gb/ ... &find=find

Sent from my SM-S901B using Tapatalk

Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Ako auto nema start-stop sistem, treba mu običan starter akumulator.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

pa svi noviji fiati imajuj el.servo i obican punto i GP pa koristimo obican aku, ta prica sa gel akumulatorom je ocigledno neka glupost
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ne povezujte start stop i AGM direktno, iako je to najčešći slučaj, ima i gde nije tako. Glavna razlika je u načinu punjenja akumulatora, a koji tip akumulatora staviti u auto - isključivo na osnovu toga kakav tip je stavila fabrika.
N_L
Reactions:
Pridružio se: 16 Mar 2016, 06:59

Post od N_L »

N_L napisao:Nije moja slika al da lakse objasnim
Slika

Stavio sam novi akumulator i ovo crijevo sto ide u njega koje sluzi valjda da kiselina izadje tuda u slucaju x y mi ne pase, tj nastavak na vrh crijeva, moje je vece bilo ,treba mi novo, dje bih to mogao uzet? Znam da je sitnica i 99% ljudi ne bi ni uzimali ali moram, exide je akumulator sad a fabricka crvena kao na slici bila je prevelika za tu rupu.

Sent from my SM-S908B using Tapatalk
Moram opet pitat jer mi ide na k haha ima li se dje ovo nabavit ili da pravim nekako
Znam ova slika je koma losa al gore je boljaSlika

Znaci nastavak crijeva sto ide u rupu na aku
Sent from my SM-S908B using Tapatalk

Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Na Fiesti sa SS imam EFB (tečnost) aku. Gel ide na jača kola sa više zahtevne opreme

Sent from my MI 9 using Tapatalk

Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Tašti na oktaviji prekjuče otišao akumulator, auto je 2017. januar, znači još malo pa 6 godina...nije loše.
Stavljen Energizer AGM, oko 18k rsd.Slika

Sent from my SM-F936B using Tapatalk

LAV-LAV
Reactions:
Pridružio se: 27 Okt 2019, 10:49

Post od LAV-LAV »

U Corollu 1.4 dizel 2017 god je tvornički ugrađena baterija od 65 Ah i s udarnom snagom od 620 A.
U Toyoti tu bateriju mijenjaju sa 77Ah i 780A , a tako je u svim katalozima za taj auto.
Ima li netko s tim iskustva i da li zna zašto je tako?

Poslano sa mog Redmi Note 7 koristeći Tapatalk

Odgovori