Ja sam Sony-em prezadovoljan (hvala Nidži na savetu ). Lagan za nošenje, ima dosta opcija a slike i video su vrhunskog kvaliteta za tako mali uređaj. Razmišljao sam o još nekom objektivu ali mislim da ću se zadržati na kit objektivu kod ovog aparata a eventualno uzmem D7100 kog bi koristio za namensko fotkanje.
Ma šta će ti D7100, naoružaj se objektivima za Sony-ja.
Meni jedino smeta kod mog Nex-a što nema fazni AF, nego samo kontrastni, koji zna da brlja. Čekam još malo da sazre, pa da zalivadim DSLR i čitav sistem. Treba nekog usrećiti kome je to potrebnije nego meni, skuplja prašinu uglavnom. Takođe mi pokretni ekran omogućava zanimljive uglove, pri čemu ne moram da zaležem na patos - mator sam već za to.
Pa sigurno ga ne bih nosio svaki dan (kad sam na putu) kao Nex
Kao sto rekoh, u entry level klasi, Nex dominira u odnosu na dslr konkurenciju ali kako zahtevi rastu, dslr postaje sve smisleniji.
Videcu jos... jedino se bojim da ga kupim pa da mi skuplja prasinu kao Nidzin
Nex i slične sprave imaju smisla sam sa nekom "palačinkom", inače nisu ništa preterano manje i zgodnije od DSLR-a. Čim moraš da vučeš torb(ic)u, isto ti dođe.
Ne sporim da je lakši ali nije mnogo praktičniji/zgodniji koliko to zvuči "na papiru". Čak je i ergonomija daleko lošija. Veći objektiv po meni obesmišljava ceo taj koncept. Par stotina grama više meni lično ništa ne znače, čak volim veću i masivniju spravu jer možeš iz ruke da okidaš mnogo duže ekspozicije nego sa tim "kutijicama". A pritom ih DSLR-ovi i dalje debelo šiju kvalitetom slike. Zuzazu je to srećom na vreme ukapirao. To jednostavno nije to. Inače i ja nosim DSLR stalno oko vrata, no problemo ni to.
Na DSLR-u baterija mi drzi poprilicno dugo, kada sam fotkao aeromiting pre dve godine iako je opaljeno preko 300 fotki sa teleobjektivom gde je sve vreme radio IS i AF sa sve pregledima slika nisam uspeo da izvucem svu struju iz baterije Pitaj Zua koliko mu drzi na nexu
Različita očekivanja i različite potrebe.
Za ozbiljnu fotografiju dSLR je bez premca i dalje prvi.
Ali za turističku fotografiju je već pitanje.
Meni prvom ne pada na pamet da teglim pet dana po ceo dan torbu da EOS-om. Idiot u džep pa kako bude.
Saša napisao:Ne sporim da je lakši ali nije mnogo praktičniji/zgodniji koliko to zvuči "na papiru". Čak je i ergonomija daleko lošija. Veći objektiv po meni obesmišljava ceo taj koncept. Par stotina grama više meni lično ništa ne znače, čak volim veću i masivniju spravu jer možeš iz ruke da okidaš mnogo duže ekspozicije nego sa tim "kutijicama". A pritom ih DSLR-ovi i dalje debelo šiju kvalitetom slike.
Letos na moru su me bas neki francuzi sa bebom pitali da ih slikam njihovim D7000. Posle toga mi je Nex delovao kao najmanji moguci kompakt
A to da ih siju kvalitetom slike, nisam siguran... osim ako ne poredis Nex 5 i Canon 5D
Pa da, kako i drugačije, stavi najbolji takav fotoaparat protiv najboljeg DSLR-a pa da vidimo. U stvari, ne moraš čak ni najbolji ni najnoviji (primer koji si dao)... i opet ćeš doći na isti zaključak.