Obuća i odeća

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Re: Novi Sad

Post od goblin »

Ja sam se sokirao kada sam video jednu stavku ugovora za zakup lokala u Delti. Posto je drugar zakupac dva velika lokala, onda mi je on preneo ovu informaciju.
Kaze da menadzment prati promet njegovog poslovanja i da imaju po ugovoru tacno odredjenu skalu prometa do kojeg placa fiksni zakup, a ako prebaci odredjenu svotu prometa na mesecnom nivou onda procenat mora da ide trznom centru.
Npr. ako mesecno napravi promet do 80.000eur onda placa fiksni zakup, ali za iznos preko 80.000eur mora da ostavi dodatnih 5% za zakup.
Pa su ga onda jos kod opremanja uslovljavali da opremu i montazu za neke obavezne sisteme mora da nabavlja i placa iskljucivo preko njih po barem 30% vecim cenama od trzisnih....
Uglavnom dosta rigorozna i ne bas korektna politika.

E sad, ko vodi npr. Usce, da li se banka mesa u menadzment zbog toga sto imaju hipoteku... to pojma nemam.
Ali znam za slucajeve iz nekih drugih bransi da su banke usled neredovnog servisiranja kredita uzimale zalozenu imovinu u obliku razradjenog biznisa ili imovine ( hotel, stanovi za prodaju ili rentiranje, poloprivredne zadruge...) i bukvalno postavljali svoj menadzment, nesto u fazonu stecajne uprave, gde su sami vodili menadzment.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

To se zove Turnover fee, sasvim je regularna i opšte prihvaćena stvar u svetu. Ne funkcioniše tako kako si napisao nego se dogovori kirija i određeni procenat od prometa, pa plaćaš ono što je tog meseca veće. Inače se taj procenat određuje tako da bi svaki zakupac lupao glavom o plafon od sreće, samo da ga dosegne.

Sve i da banka preuzme poslovanje nekog TC-a onda bi postavila neku firmu (ili iznajmila usluge neke već postojeće i dokazane) kao menadžment, ne bi ona vodila poslovanje. To skojevsko poslovanje u kapitalizmu ne postoji, direktive i nalozi. A koliko je lako odlučiti se na takav korak i pronaći odgovarajuću firmu da to vodi najbolje ilustruje primer Merkura, koji je u blokadi ko zna otkada i banka je preuzela svoju hipoteku a tek sada je uspela da nađe ko će to da vodi.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Vlado,u Bigu u NS zakup nije tako kako si ti napisao. Fiksna je cena zakupa + procenat(ono sto je goblin pisao).
To je zato jer ipak mora da postoji neki godianji plan. Tesko je praviti planove na fleksibilnoj ceni zakupa u zemlji gde je ekonomija slaba i kupovna moc u stalnom padu. Mada i dalje postoji veliki broj zakupaca na listi cekanja za ulaz u BiG. Glavni pokretac tog trznog centra je HM i ovi ostali zakupci mogu da ga ljube u dupe za zahvalnost jer HM privlaci ljude da dodju u Big. Da je HM dosao u Merkator ,(nije bilo ni sanse) ovaj ne bi propao. Kaze mi momak koji radi fiskalne da se moze zaobici i placanje tog dodatnog procenta za zakup (recimo u decembru je taj procenat bas velik) ali je veoma nelegalna rabota :-)
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Realno, Vlada je u pravu.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

I sad je bolji menadžment u BIG kome promet pravi jeftini H&M od Ušća koji neće da ih pusti unutra :-)

Ono gde je Vlada možda u pravu je da sama organizacija zakupa i sl. bolje funkcioniše u BIG, ali vođenje TC ne verujem.

Veliki je to biznis.

TT
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

member napisao:Vlado,u Bigu u NS zakup nije tako kako si ti napisao. Fiksna je cena zakupa + procenat(ono sto je goblin pisao).
Nisi razumeo. Cena zakupa je fiksna (npr 1000e), a Turnover fee je npr 10%. U mesecima kada praviš manje od 10.000e pazara plaćaš kiriju 1000e, u mesecima kada praviš više od 10000e pazara plaćaš 10% od toga. Ovako funkcioniše zakup svih lokala u svim ozbiljnim tržnim centrima, razlikuje se samo vrednost Turnover Fee-a i način na koji se obračunava (na mesečnom, kvartalnom ili godišnjem nivou).
member napisao:Kaze mi momak koji radi fiskalne da se moze zaobici i placanje tog dodatnog procenta za zakup (recimo u decembru je taj procenat bas velik) ali je veoma nelegalna rabota :-)
Može, ili da ne kucaš fiskalne (težak prekršaj), da kucaš lažne fiskalne (još teži prekršaj) ili da upravi predaš falsifikovan izveštaj (nimalo pametan potez).

Heinz napisao:I sad je bolji menadžment u BIG kome promet pravi jeftini H&M od Ušća koji neće da ih pusti unutra :-)

Ono gde je Vlada možda u pravu je da sama organizacija zakupa i sl. bolje funkcioniše u BIG, ali vođenje TC ne verujem.

Veliki je to biznis.

TT
Prvo, nikada nisam rekao da je bolji nego da je profesionalniji. Hajde da prvi put u svojoj ostrašćenosti nisi video, sada je već zabrinjavajuće jer sam i juče morao isto da ti napominjem. Da li stvarno moram da ti objašnjavam u čemu je razlika?

Drugo, i dalje te molim za pojašnjenje odakle ti podatak da uprava Ušća nije htela da pusti H&M u svoj objekat!? Da bi znali da li si paranoik, naivan ili samo ne kapiraš najbolje.

Heinz napisao:Veliki je to biznis.
Završetak rasprave kao da je iz filma Abdulaha Sidrana, kakvo poentiranje kakva esencija znanja, vau :rofl:
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Upozoravam blagovremeno da nikakvo vredjanje nece biti dozvoljeno, tako da nemojte ni da pokusavate, a vec je i ovako tema u teskom offu, prebacicu posle.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Da se ubacim, najveci promasaj je onaj Aviv u ZR, bio sam 3 puta, nisam video vise od 15 ljudi u komplet soping centru. Nasli su gde ce ga otvarati...
Grad u kome je Mc zatvoren.
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Vidim ja ko ne kapira zašto H&M nema u Ušću.

TT
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Pa napiši zašto ga nema, nemoj da se stidiš, neće niko mnogo da se smeje :rofl:
Dakle, jedan tržni centar neće da primi H&M (valjda mu nije nivo) a zakupci su mu već C&A, Takko, Cotton, Deichmann i ostali najjeftiniji mogući brendovi :kuku: Ovo je tvoja finalna izjava?
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Uopste nije problem napraviti pazar 10k evra. Drug radi u apoteci kod jednog naseg prijatelja i u najzabacenijim napravi pazar minimum 300k dinara.

Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Korisnikov avatar
branja
Reactions:
Pridružio se: 25 Feb 2015, 10:44
Garaža: jtd,bajo moj; cannondale bad boy

Post od branja »

Po meni Usce ima najbolji izbor ako govorimo o markama koje su zastupljene u drugim tc. A i najbolje je organizivan trzni centar.

Poslato sa Lumia 925
Slika
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Slazem se sa branjom.

Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Vlado za pocetak, sta ti znaci "profesionalniji".

Sto se mene tice BIG je smejurija naspram TC usce, nema to veze samo sa lokacijom, velicinom grada i sl, vec prosto sa planiranjem, konfiguracijom, osvetljenjem... I jeste ceo BIG deluje jeftino, naravno da je jedan od razloga H&M koji im je kako rekoste glavna radnja.
Da li ima BIG veliku samoposlugu/supermarket?
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

Ima, DIS je u BIGu
Odgovori