ljuba napisao: 24 Dec 2018, 20:41
Najvise ga tisti policijska drzava

Kaze mi Svabe smo mnogo gadni kada se radi o zakonima i policiji. Plus uslovi rada

Mozda ja nisam relevantan i objektivan, ali i meni je Nemacka mracna maksimalno. Policija i drzavni organi nenormaln grubi i strogi. Jedan primer iz 2000 godine. Isao sam vozom od Beograda do Amsterdama. Nemacki kondukter je hteo (izbacio me) da me izbaci iz voza sto nisam imao 1DM doplatu za neki specijalni tip voza, i izveo me dok nisam palatio to i dubio na glavi. A u Holandiji u istom tom vozu kondukter je samo bacio pogled na kartu i pozeleo mi lep provod - pa isto tako na svim nivoima. A da ne pricam da je nemacki kondukter obucen kao SSobac, a Holandski u sareno zuto plave boje... I mene licno nervira sto se u Nemackim firmama gazdama i sefovima obracas kao bogovima, a u Holandiji kao drugarima, na skoro svim nivoima...
superboss napisao: 24 Dec 2018, 20:47
Što se toga tiče, mislim da je Nemačka mala maca za Veliku Britaniju.
Oni su tek "uzakonjeni" uzduž i popreko.
Da se razumemo, nikad nisam bio u UK-ovo sam zaključio iz priča sa ljudima ovde.
@ljuba
Retko koja država po opuštenosti može da se poredi sa Holandijom.
Kolega mi takođe pričao za nemačkog konduktera koji mu je tražio da plati dodatnu kartu jer je, u praznom kupeu, sedeo na "srednjem" mestu koje je skuplje, dok su dva na krajevima jeftinija. Umesto da ga zamoli da se premesti na mesto pored. Ili u krajnjoj liniji da ga pusti da sedi tu gde je seo, jer je kupe bio prazan.
Što se tiče UK, tamo jesu ulice pod kamerama i postoji taj nadzor na "višem" nivou (ranije zbog IRA-e, a posle 11. septembra pod izgovorom opasnosti od islamista). Ali nikada te kondukter u autobusu ili vozu neće maltretirati ako nemaš odgovarajući kartu. Najljubaznije će ti objasniti šta i koliko treba da se plati, ponekad te jednostano pustiti da ne platiš ako proceni da si zbunjeni turista.

Niko ne juri ljude da ih kažnjava za bacanje smeća i prelazak ulice na crveno. Pa opet, domaće stanovništvo takve stvari jednostavno ne radi (osim možda oni mlađi, kad se napiju petkom uveče

).
U UK postoji suštinski problem što je to zapravo privatna država kraljevske porodice i lordova. Obični građani ne mogu posedovati nepokretnost (bar ne u Londonu, ne znam kako je u drugim gradovima). Kad "kupiš" kuću, ti si zapravo preneo na sebe "lease" koji je obično na 99 godina. Sa sličnim ograničenjima se sreću i pravna lica. Na primer, internet provajderi uopšte nemaju pravo da postavljaju kablove između gradova, već ih samo mogu iznajmiti od British Telecoma. Kraljevska porodica, njihovi posedi i poslovi su u principu izuzeti od zakona. Svaki turista će u Londonu videti Oxford Street, u kome je saobraćaj dozvoljen samo autobusima i taksijima. Ali to ne važi npr. za Royal Mail, koji ovom ulicom slobodno proteruje šlepere sa poluprikolicama.
Ovo su samo neke sitnice koje stranac lako vidi i sazna, ali mogu misliti koliko duboko sve to ide. Pa opet, običan engleski narod deluje zadovoljno, i nikada nije pokušao da digne ozbiljniju buržoasku, ili ne daj bože, socijalističku revoluciju.