Juce sam prolazio kroz Crnu Goru i zaustavila me patrola blizu Nikšića. Ustanovili su da imam zatamnjena stakla folijama i poslali me na vanredni tehnicki pregled.
Tu su me natjerali da skinem folije sa prednjih bocnih stakala i jos sam platio kaznu [ukupno 44€] . U slucaju da nisam htio da skidam folije rekli su da ce mi privremeno oduzeti vozilo jer je tehnicki neispravno.
Interesuje me da li vazi isti zakon za strance, tj. da li su imali pravo da me natjeraju da skidam folije iako samo prolazim kroz stranu zemlju (inace sam iz BiH)?
Kakva je situacija kada stranci sa zatamnjenim staklima prolaze kroz Srbiju?
Zatamnjena stakla
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Re: Zatamnjena stakla
http://www.bmwclubserbia.com/forum/inde ... ent-322530
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Pa kad nije častio gospodu.
Ja idem sledeće nedelje. Videćemo kako će biti.

Ja idem sledeće nedelje. Videćemo kako će biti.
Ne pomazu nista vise ili bolje od fabricke ugradnje. O tome se radi.Day Walker napisao:Znaci folije pomazu? O tome se radi...
Stavi foliju od 25% na providno obicno staklo pa proveri poredjenjem sa fabrickom zastitom 25%. Ili izmeri, svejedno ako zelis egzaktne proverljive cifre.
Na obicnom kaljenom, providnom staklu, na vrlo starim automobilima folije pomazu, koristile su se tih 70 tih i pocetkom 80tih godina masovno kod nas, i to je tada bilo jedino moguce kada su (uglavnomo domace) fabrike vrlo retko serijski stavljale zastitna stakla. A zapadni modeli vozila bili raritet. Kupovale se u Solunu ili Trstu, ili skromnog izbora domace iz Beceja.
Danas, ili je zastitno staklo sa ugradjenom folijom u sendvice vec serijska oprema ili se moze doplatiti kao opcija, zavisno od modela i proizvodjaca. Auti danas bez zastite na staklima, kojima folija kao naknadna ugradnja treba, su retki.
Ne znam kako je sa godištem 2016, ali oba naša vozila nemaju laminirano bočno staklo već kaljeno.
Zato sam i pitao da neko slika oznaku bočnog stakla na Stilu, baš me zanima da li su laminated ili tempered.
Zato sam i pitao da neko slika oznaku bočnog stakla na Stilu, baš me zanima da li su laminated ili tempered.
- Vladapetr
- Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
- Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT
Opet zatrpavanje gomilom bespotrebnih informacija, kako bi se progurala sopstvena netačna teza.
Na SVAKOM automobilu se oseti razlika u vožnji pre i postavljanja folija, čak i onih najsvetlijih. Tačka.
Na SVAKOM automobilu se oseti razlika u vožnji pre i postavljanja folija, čak i onih najsvetlijih. Tačka.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Na Stilu su laminated, to sam bas obratio jednom paznju.
Meni su bocna laminated, mali Volvo 1986 prednja bocna a zadnja bocna nisu, dok Volvo 1995 su bocna laminated i napred i nazad. Sekurit Saint Gobain.
Isto ranije Volvo model 740/ 1988 koji sam imao su bila sva bocna stakla laminated.
I gomila auta koje vidjam sa 15+ godina modeli imaju laminated bocna stakla.
Meni su bocna laminated, mali Volvo 1986 prednja bocna a zadnja bocna nisu, dok Volvo 1995 su bocna laminated i napred i nazad. Sekurit Saint Gobain.
Isto ranije Volvo model 740/ 1988 koji sam imao su bila sva bocna stakla laminated.
I gomila auta koje vidjam sa 15+ godina modeli imaju laminated bocna stakla.
- Vladapetr
- Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
- Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT
Što ne menja činjenicu da bi se u svim tim kolima vozio mnogo komotnije kada bi zalepio folije na stakla.
There are 10 kinds of people in the world:
- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
Pa oba su zatamnjena...?
Boringly average, but also perfect for school run mums
- Day Walker
- Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
- Garaža: BMW X3
Ne znam dal se pravis lud ili samo teras svoju pricu..ljubitelj napisao:Ne pomazu nista vise ili bolje od fabricke ugradnje. O tome se radi.Day Walker napisao:Znaci folije pomazu? O tome se radi...
Stavi foliju od 25% na providno obicno staklo pa proveri poredjenjem sa fabrickom zastitom 25%. Ili izmeri, svejedno ako zelis egzaktne proverljive cifre.
Kada na fabricko staklo danasnjeg automobila naknadno stavis foliju makar i najsvetliju, bice ti prijatnije nego bez te folije samo sa fabrickim staklom.... Jel sad ok? Jel sad kapiras o cemu pisemo ili ces i dalje da furas svoju pricu?
Brzine idu u H-a !!!

AS1 je laminated, AS2 tempered.
Očigledno nije "standard za novija vozila".
TT
Očigledno nije "standard za novija vozila".
TT
- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
Mora biti i laminated (slojevita) i tempered (kaljena). Prvo, da bi bila zatamnjena (25% ili 75% providnosti) a drugo kad puknu (čemu opet prvo pomaže da bude bezbednije).
Folija je samo plus na sve to.
Folija je samo plus na sve to.
Boringly average, but also perfect for school run mums
Ima li neko iskustva sa tzv. keramickim folijama (ceramic foils) i ugradjuje li ih iko kod nas?
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Black glass ima nesto takvo u ponudi ako je to to na sta mislis
Sent from my HTC One using Tapatalk
Sent from my HTC One using Tapatalk
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Osetice se da stavis i najobicniju providnu zelenu kesu. TackaVladapetr napisao:Na SVAKOM automobilu se oseti razlika u vožnji pre i postavljanja folija, čak i onih najsvetlijih. Tačka.

Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...