Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od kragujevac »

Ja ću sutra da odlepršam do obližnjeg turčina preko puta da vidim šta sve ima u frižideru što liči na tečan jogurt.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Ja imam obrnuti problem.

Navikao sam se na jogurt sa kasikom, nekako se duze jede i vise me zasiti.
pedjaks
Reactions:
Pridružio se: 27 Avg 2013, 21:07

Post od pedjaks »

Ja sam se navukao na zlatiborski jogurt koji se prodaje u maxiju pod njihovom robnom markom, 'od naše zemlje' ima neko srce ne etiketi.
Perverzija od jogurta.

Korisnikov avatar
Puzo81
Reactions:
Pridružio se: 11 Mar 2012, 23:42
Garaža: Ford S-Max 2.0 Tdci Titanium

Post od Puzo81 »

Jogurt "zapis Tare", nema dalje, perfektan.

Ima ga u Mikromarketima i Rodiću čini mi se.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Ima Zapisa i u u većini "mlečnih" radnji.

Mislim da je njihovo mleko (u kesi) poslednje, kojeg se sećam, da se uhvatio koliko toliko kršten kajmak, nakon kuvanja. Doduše, ne kuvam mleko često, a i neki lik (koji održava mašineriju raznu, pa i po mlekarama) reče da nikada ne treba kupovati mleko u kesama. Nisam ni ulazio u detaljniju priču, jer mleko ne koristim baš...

TapaT

Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Sta bi sa onim jogurtom iz Vrsca?
Staklena ambalaza, meni je bas dobar. Mleko mi nije "selo"

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

gazza
Banned
Reactions:
Pridružio se: 01 Okt 2012, 12:38
Garaža: Suzuki S-Cross 4x4 1.6TD Sergio Celano

Post od gazza »

sve su lošiji domaći jogurti, u mlekarsku industriju su ušle iste one tehnologije koje omogućavaju da bez mleka praviš sir. ta gustina koju imaju neki je nemoguća u prirodnoj fermentaciji.

ja inače poslednjih nedelja pijem vindijin z'bregov kefir, koji je izvanredan za moj ukus, iako se ne ložim da je 100% prirodan. zapravo ima krupne komadiće u sebi, podseća na ono što se preko zov buttermilch.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

To mi je najbolji kefir kod nas. Nema onaj klasičan šmek kefira, sasvim je OK.

Od mlekare Petrov sam digao ruke zbog te staklene ambalaže. Imam ambalažu, imam i Univer pored zgrade, ali jogurta nema kada ponesem ambalažu, a ima kada ne ponesem...

TapaT

Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:

Post od blaugrana »

A jes' vala patnja sa tim nosenjem ambalaze i neimanja jogurta u tom trenutku

Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Sad dodjosmo iz nabavke, turčin ima nekoliko vrsta jogurta, ovaj mi se učinio najtečnijim. Ukus mu je baš dobar, kad se doda samo malo vode i promeša dobije se neki stepen "tečnosti" kao što trenutno ima Dukat i njemu slični jogurti u SRB.
Jogurt.jpg
Jogurt.jpg (69.37 KiB) Pogledano 2504 puta
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:

Post od blaugrana »

E, i to je reseno :)
To je taj sto je Meidling preporucio

Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Što ne pravite kefir sami? Ja sam delio džabe kefir gljivice svakome ko je hteo da kod kuće pravi kefir, i svi naprave 2-3puta i bace gljivice. Neće niko da se muči, svima je lakše da odu u market
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Mi smo doneli pre godinu-dve gljivice kefira iz Srbije. Žena pravila neko vreme pa batalila, pošto je samo ona pila, Meni kefir bio nekako prekiseo,, nije mi uopšte ličio na jogurt, osim po konzistenciji. Deca nema šanse, nisu htela ni da probaju.
Ljuba Moljac
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Kefir ne treba ni da lici na jogurt. Najbolji je ruski kefir, nekada se i kod nas prodavao.
Inace, pojam jogurt ne znaci isto u nasem jeziku i nasim krajevima i na zapadu. Nije isti pojam, barem ne u engleskom jezickom podrucju tj tim zemljama.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Ljubitelju, jel možeš da napišeš detaljnije - šta znači kod njih, a šta kod nas? I ja sam primetio da nije isto, ali ne znam kako da formulišem razliku u tehnološkom smislu. Zapravo, na Zapadu praktično nema običnog jugurta, već samo voćni. On otprilike ima ukus kao i kod nas, tj.reč je o nečemu što podseća na jogurt, ali deluje razblaženo i pri tome je pasterizovan - nema živih bakterija i hranljiva vrednost mu je skoro nikakva.

Jogurt (nebitno da li čvrsti ili tečni ili ga zvali "kiselo mleko" - što se u velikom broju ex-Yu mlekara paradoksalno odnosi na čvrstu varijantu) bi trebalo da predstavlja mleko fermentisano bakterijom Lactobacillus bulgaricus. Mlečni šećer se u tom procesu pretvara u mlečnu kiselinu. Proces se prekida stavljanjem na hladno kada se mleko dovoljno ukiseli. Ako se predugo ostavi na toplom, biće previše kiselo i neprijatno za konzumiranje (zavisi i od ličnog ukusa ko šta voli). Gotov jogurt se može iskoristiti za pravljenje novog. Verujem da su mnogi od nas to nekada radili (npr. ponesemo industrijski jogurt iz grada na selo gde svi imaju samo domaće mleko od sopstvenih krava i nema mlečnih proizvoda u prodavnici). :) Nisam to odavno pokušavao, ali ako se sada jogurt pasterizuje, onda to više nije moguće.

Jogurt i razni drugi proizvodi od mleka (u zavisnosti da li se na mleko deluje određenim enzimom, bakterijom ili gljivicom) su izum centralno-azijskih nomadskih naroda iz familije Mongola. Sad vidim da je ono "bulgaricus" u nazivu pomenute bakterije u čast bugarskog naučnika koji ju je izolovao u 20. veku, ali Bugari (hristijanizovani i slovenizirani Tatari koji su iz okoline Volge došli na Balkan) jesu tradicionalni proizvođači jogurta i oni su ga i doneli u ove krajeve još pre dolaska Turaka (takođe naroda altajskog-mongolskog porekla). Narodi Centralne Azije su, prilikom kontakta sa Persijancima i Arapima (od kojih su posle primili islam), njima preneli veštinu spremanja ovih poizvoda.

U "zapadni" svet je jogurt stigao mnogo kasnije, i nije stekao popularnost koju ima na Balkanu i u Centralnoj Aziji. Mnogima (uključujući i mene) je ovo proizvod koji najviše nedostaje u Zapadnoj Evropi, a posebno je kritično u Americi.

Što se tiče Istočne Azije, zanimljivo je šta mi je rekla jedna žena iz Kine koja živi ovde: Tamo je i mleko retkost, a sir, jogurt i slični proizvodi su im prilično gadnog ukusa i ne vole ih. Znaju za njih, ali ih vezuju za Mongole, Ujgure i slične narode koje smatraju "divljacima". :)
Ђенерал Јанковић
Odgovori