Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od ljuba »

Ko bi rekao da ce da pomenu demonstracije :)

Duizenden mensen demonstreren tegen Servische regering
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Ne znam da ti objasnim tehnoloske razlike. Mi (u sirem smislu region koji si opisao ukljucivo centralnu Aziju) poznaje pojmove kiselo mleko i jogurt. Sto od kravljeg mleka sto od kozjeg/ drugih.
Da se ogranicim na eng. govorno podrucje gde sam ziveo, imaju samo pojam Yoghurt i on se univerzalno koristi za sve sto lici kao napitak tog tipa. Kiselo mleko nisam cuo da iko razume, koristi ili zna o cemu se radi kada se trazi pod tim pojmom.
Moje iskustvo je da na zapadu Yoghurt napravi kako ko stigne tj bez nekog pravila sve strpa pod taj naziv pa bude prilicna razlika od proizvoda do proizvoda za navodno jednu istu stvar.
Nekada vise lici na nas jogurt nekada vise na nase kiselo mleko. Nikada nisam pohvatao kako da iz nayiva Yoghurt shvatim sta cu zapravo kupiti.

Nekada se u Jugoslaviji 70tih prodavao originalni ruski Kvas i Kefir, i oni su uvek imali drugaciji ukus od svegha domaceg. Nekako jaci, kiseliji.

Inace, taj proces kiseljenja mleka prirodnim trmickim putem mi je dobro poznat. Mi smo u kuci tako pravili, u vremenima kada nije bilo po prodavnicama da se kupi (80tih) ili je bilo ograniceno kolicinski (ne secam se vise da li bese bonovi ili ono prebrojavanje po korpi na kasi).
Mi smo imali neki poluatomatski aparat za pravljenje jogurta DDR proizvodnje kupljen kod nas.
Jos mi u secanju da se sipa mleko ali samo ono za kuvanje, iz kesica, u svaku posudu, pa se zatim doda 2 ili 3 kasike gotovog industrijskog. Onda se taj aparat ukljuci u struju, uvije u cebe i ostavi nekoliko sati da se odradi taj proces vrenja. Mislim da je bese 6-8 sati trebalo. Tipa legnes uvece na spavanje i ujutru proveris na aparatu da li je gotovo. Ne secam da li je bilo neke indikacije.

Mozda cak i imamo negde zatureno taj aparat, odavno nismo koristili. Imao je nekihz 8 posudica, za 8 porcija ogurta da se napravi.

Jogurt tako napravljen je uvek imao drugaciji ukus od industrijskog.

Ovcije kiselo mleko je veoma zdravo i odlicno za razne virusne infekcije disajnih organa. Moze nozem da se sece koliko je gusto.
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

ljuba napisao:Ko bi rekao da ce da pomenu demonstracije :)

Duizenden mensen demonstreren tegen Servische regering
Bilo i na nemackoj drzavnoj televiziji u redovnim vestima malopre.
gazza
Banned
Reactions:
Pridružio se: 01 Okt 2012, 12:38
Garaža: Suzuki S-Cross 4x4 1.6TD Sergio Celano

Post od gazza »

member napisao: 05 Jan 2019, 15:41 Što ne pravite kefir sami? Ja sam delio džabe kefir gljivice svakome ko je hteo da kod kuće pravi kefir, i svi naprave 2-3puta i bace gljivice. Neće niko da se muči, svima je lakše da odu u market Slika
pravio bi ja da imam kravu i štalu, al nemam :-|
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

ikac2000 napisao: 06 Jan 2019, 11:29 Bilo i na nemackoj drzavnoj televiziji u redovnim vestima malopre.
Na nemačkoj televiziji može da se vidi, ali kad se na RTSu gledaju vesti, to se očigledno ne dešava. Evo sad gledah RTS vesti u 12.00, baš su se dali u izveštavanje o protestima u Parizu i Budimpešti,a ove ljude što su im sinoć prolazili pod prozorom očigledno nisu primetili.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Thousands of demonstrators in Serbia have rallied for the fifth week against President Aleksandar Vucic.

https://www.bbc.com/news/amp/world-europe-46772500

Slika
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

gazza napisao: 06 Jan 2019, 11:41
member napisao: 05 Jan 2019, 15:41 Što ne pravite kefir sami? Ja sam delio džabe kefir gljivice svakome ko je hteo da kod kuće pravi kefir, i svi naprave 2-3puta i bace gljivice. Neće niko da se muči, svima je lakše da odu u market Slika
pravio bi ja da imam kravu i štalu, al nemam :-|
Mleko se prodaje i u nekim prodavnicama(tako sam čuo barem) :nemampojma:
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

kragujevac napisao: 06 Jan 2019, 12:36
ikac2000 napisao: 06 Jan 2019, 11:29 Bilo i na nemackoj drzavnoj televiziji u redovnim vestima malopre.
Na nemačkoj televiziji može da se vidi, ali kad se na RTSu gledaju vesti, to se očigledno ne dešava. Evo sad gledah RTS vesti u 12.00, baš su se dali u izveštavanje o protestima u Parizu i Budimpešti,a ove ljude što su im sinoć prolazili pod prozorom očigledno nisu primetili.
Bilo je, ja gledao jutros oko pola 5 na rts sajtu reportaza iz nekog dnevnika
Evo ga
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story ... liona.html
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Evo, sad gledah i dnevnik u 1930, baš da vidim hoće li i sekundu da pomenu. Naravno da nisu.
Bitno je da se izveštava iz Pariza i iz Budimpešte, pa da se snima kako Alek sa kamarilom unosi u skupštinu badnjak od 300kg itditd. Protesta u Srbiji očigledno nema, ni u u BG nu u KG, bar ako je verovati RTSu.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

Pa nema danas bilo je sinoc u informativnim emisijama , danas je novi dan :kezo:
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Hajde da dam doprinos temi o jogurtu.
U Turskoj kupovinom Yoghurt-a dobijate nesto kao nase kiselo mleko. Bilo koji proizvodjac - odlicno je.

Gadost zvana Ayran, u kojoj se Turci dave, u domacoj izvedbi se sprema tako sto se puter (tereyagi) razmuti u mlakoj vodi.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Meni više prija ovaj koji jedem na kašiku nego retki dole u Srbiji.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Ja jedem ovaj ovde silom prilika, ali ipak više volim da pijem nego da jedem jogurt. Dobro je što komšija turčin ima ovaj GAZI jogurt, to mi donekle rešava situaciju. :D
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

ljubitelj napisao: 06 Jan 2019, 10:25 Ne znam da ti objasnim tehnoloske razlike. Mi (u sirem smislu region koji si opisao ukljucivo centralnu Aziju) poznaje pojmove kiselo mleko i jogurt. Sto od kravljeg mleka sto od kozjeg/ drugih.
Da se ogranicim na eng. govorno podrucje gde sam ziveo, imaju samo pojam Yoghurt i on se univerzalno koristi za sve sto lici kao napitak tog tipa. Kiselo mleko nisam cuo da iko razume, koristi ili zna o cemu se radi kada se trazi pod tim pojmom.
Moje iskustvo je da na zapadu Yoghurt napravi kako ko stigne tj bez nekog pravila sve strpa pod taj naziv pa bude prilicna razlika od proizvoda do proizvoda za navodno jednu istu stvar.
Nekada vise lici na nas jogurt nekada vise na nase kiselo mleko. Nikada nisam pohvatao kako da iz nayiva Yoghurt shvatim sta cu zapravo kupiti.

Nekada se u Jugoslaviji 70tih prodavao originalni ruski Kvas i Kefir, i oni su uvek imali drugaciji ukus od svegha domaceg. Nekako jaci, kiseliji.

Inace, taj proces kiseljenja mleka prirodnim trmickim putem mi je dobro poznat. Mi smo u kuci tako pravili, u vremenima kada nije bilo po prodavnicama da se kupi (80tih) ili je bilo ograniceno kolicinski (ne secam se vise da li bese bonovi ili ono prebrojavanje po korpi na kasi).
Mi smo imali neki poluatomatski aparat za pravljenje jogurta DDR proizvodnje kupljen kod nas.
Jos mi u secanju da se sipa mleko ali samo ono za kuvanje, iz kesica, u svaku posudu, pa se zatim doda 2 ili 3 kasike gotovog industrijskog. Onda se taj aparat ukljuci u struju, uvije u cebe i ostavi nekoliko sati da se odradi taj proces vrenja. Mislim da je bese 6-8 sati trebalo. Tipa legnes uvece na spavanje i ujutru proveris na aparatu da li je gotovo. Ne secam da li je bilo neke indikacije.

Mozda cak i imamo negde zatureno taj aparat, odavno nismo koristili. Imao je nekihz 8 posudica, za 8 porcija ogurta da se napravi.

Jogurt tako napravljen je uvek imao drugaciji ukus od industrijskog.

Ovcije kiselo mleko je veoma zdravo i odlicno za razne virusne infekcije disajnih organa. Moze nozem da se sece koliko je gusto.
Ma kakva mašina, to se pravi bez mašine.
Odgovori