Fotografija

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: Koji foto-aparat koristite?

Post od Floyd »

Bitno je da postoji izbor pa svako sebi moze da izabere ono sto mu najvise odgovara.
Svako je u pravu na svoj nacin i tu nema sta da se diskutuje ;)

Ja opet, posle skoro godinu dana sa Nexom, ponavljam, da se nisam prevario kao sto sam mogao da sam uzeo 700d / D5200.
Nisu oni losi aparati ali tacno znam situacije kad ih ne bih nosio tj. cca 70% fotki koje sam opalio Nex-om, ne bih imao...

Zu, slozices se da RX100 nema sta da trazi pored Nex-a ili bilo kog dslr-a (cak i najjeftinijeg) kada se fotka u uslovima slabije osvetljenosti.
Ti oba aparata posmatras na isti nacin (kao ispomoc tvom primarnom sistemu) a ja kao trenutno jedini aparat i kao konkurenciju dslr-ovima slicne cene.

Istina, jos uvek nisam siguran da li je pametno graditi sistem oko Nex-a ili to ostaviti za neku srednju klasu kasnije...
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ne žuriš nigde. Ako si već krenuo sa Nex, nastavi sa Nex. U tom segmentu se DSLR skuplja, bezogledalci se šire, tako da je dugoročno poprilično jasno gde će se sve to završiti.

Možeš i neki polovan DSLR višeg ranga da uzmeš sa sistemom objektiva, da se igraš malo i proslediš dalje za iste pare. Tako ćeš imati sliku šta može, da li ti je to sve stvarno potrebno i da li ćeš moći da ga iskoristiš kako treba.
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Floyd, baci pogled koliko kostaju Sony objektivi :kuku:

Nidzo, vec na prvo trazenje po internetu, kompanija Panasonic se nece sloziti sa tobom :nonono:

Note that the slope of the DSLR growth is higher than that of the mirrorless growth. This implies that mirrorless won't overtake DSLRs in sales, as I've been writing for some time now. Mirrorless is a growth market, but it's not a growth market that appears to be cannibalizing DSLR sales.

A necu ni ja

http://www.sansmirror.com/newsviews/pan ... claim.html

Da ne trazim vise, nece nı drugi....

A few companies are showing some mirrorless camera growth, but in terms of sheer volume the unit numbers are still relatively small, especially here in the US. Some of Olympus's growth may be coming at the expense of Panasonic, too. Overall, mirrorless is holding its own, but it hasn't significantly altered the overall market shares in interchangeable lens camera sales. Canon and Nikon still dominate with more than two-thirds of that market worldwide. In the US, it actually is worse: Canon and Nikon have over 80% of the interchangeable lens camera sales this year.

http://www.sansmirror.com/newsviews/mir ... -news.html

ı tako, gde god otvorim - ista stvar :masem:
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Ovo me podseti kada se je vodila bitka oko toga koji ce format video kaseta biti najprihvatljiviji od strane proizvodjaca video opreme tamo negde sredinom 70tih tih godina, samo da podsetim bili su sledeci formati VHS (JVC, PANASONIC), Betamax (Sony)... Naravno Sony ga je ovde popusio sve mi se cini da ce ga i sa ovom vrstom aparata ispusiti.
Slika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

US je specifično tržište. Prema svim istraživanjima bezrazložno kupuju gedžete koji su supersnažni, ogromni, veliki, ne iz razloga što su im potrebne te performanse, nego što su po difoltu paljevine od konzumenata (plus im se može).

Izenađen sam da se globalna prodaja zapravo smanjuje, evo ga jedan zanimljiv grafik po regijama:
Slika

Slika

Čim C i N nisu pun gas uleteli u ML, znači da je pik još uvek ispred nas, a može biti samo bolji, nikako gori. Ne očekujem od njih da se nešto zeznu, pogotovo ne u svojoj kući i čitavoj Aziji gde ML ima već sad odličnu prođu.
BAJKER napisao:Ovo me podseti kada se je vodila bitka oko toga koji ce format video kaseta biti najprihvatljiviji od strane proizvodjaca video opreme tamo negde sredinom 70tih tih godina, samo da podsetim bili su sledeci formati VHS (JVC, PANASONIC), Betamax (Sony)... Naravno Sony ga je ovde popusio sve mi se cini da ce ga i sa ovom vrstom aparata ispusiti.
Nema šanse. Pogrešna ti je analogija. Ovo je prelazak sa audio kasete na CD.
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Sony je vazda imao dobre ideje cija je krajnja realizacija bila tropa :uplakan:
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Na žalost da. DSLR su im užas. Nex/Alpha nešto bolji utisak i mislim da će da odrade dobar posao. A7 prvenac, iako prepun mana, itekako dobre kritike ima. Otvori prvu stranicu dpreview, od 10 top gledanih aparata, sve 3 verzije A7 su tu, što je izuzetno.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

nidza napisao: Nema šanse. Pogrešna ti je analogija. Ovo je prelazak sa audio kasete na CD.
Ne nije, tacno sam napisaom ono sto je bilo i sto su cinjenice.
Slika
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

:plusone:

Moram da se slozim sa Bajkerom. Ne samo sto je u pravu i sto mi je drug, nego se sva sreca nije javio Paja

JER JE PAJA UVEK U PRAVU (cak i kad ne zna o cemu se govori :isplazijezik: :isplazijezik: )
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: AW: Koji foto-aparat koristite?

Post od Floyd »

nidza napisao:Ne žuriš nigde. Ako si već krenuo sa Nex, nastavi sa Nex. U tom segmentu se DSLR skuplja, bezogledalci se šire, tako da je dugoročno poprilično jasno gde će se sve to završiti.

Možeš i neki polovan DSLR višeg ranga da uzmeš sa sistemom objektiva, da se igraš malo i proslediš dalje za iste pare. Tako ćeš imati sliku šta može, da li ti je to sve stvarno potrebno i da li ćeš moći da ga iskoristiš kako treba.
Naravno... polovan je takođe opcija.
zuzazu napisao:Floyd, baci pogled koliko kostaju Sony objektivi :kuku:
Video pa zato i razmišljam ima li smisla ulaganje na tu stranu.
35mm i tele su svakako prvi koje bih eventualno uzeo.

@Bajker

Mislim da koristiš pogrešnu analogiju u ovom slučaju.
Bezogledalci nisu tu od juče a trenutno stanje na tržištu uopšte ne nagoveštava da bi mogli da dožive sudbinu betamax-a.
Poslednja izmena od Floyd u 22 Okt 2014, 20:39, izmenjeno 2 puta ukupno.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

zuzazu napisao::plusone:

Moram da se slozim sa Bajkerom. Ne samo sto je u pravu i sto mi je drug, nego se sva sreca nije javio Paja

JER JE PAJA UVEK U PRAVU (cak i kad ne zna o cemu se govori :isplazijezik: :isplazijezik: )
Naravno. :D

Smorili ste pa vas samo čitam.
Nema apsolutne istine. Svakom nešto paše i to je tako. Sve ostalo je sviranje q.
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Kad razmislim, opet si u pravu :djavo:
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Znam. :D
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Samo ga vi lozite, iovako ne moze da se zivi od njega :nonono:
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

nidza napisao:Na žalost da. DSLR su im užas. Nex/Alpha nešto bolji utisak i mislim da će da odrade dobar posao. A7 prvenac, iako prepun mana, itekako dobre kritike ima. Otvori prvu stranicu dpreview, od 10 top gledanih aparata, sve 3 verzije A7 su tu, što je izuzetno.

Pogresno i bez dublje analize gledas na listu gledanosti.

Tacno je da ima tri Sony A7 medju prvih deset najgledanijih. To su A7 obican, A7 S i A7 R.

Sony ponavlja gresku iz proslosti, ne uvazavajuci svoje buduce korisnike. Napravili su tri varijante istog modela i kupca stavljaju na muke.

Normalno da je posecenost velika, jer se svako ozbiljan pita " pa dobro gde je razlika, cekaj da udjem u test i vidim", isto kao sto sam i ja uradio pa je moje brojanje otislo i na A7 i na A7S i na A7R.

Sta mislis da je recimo Canon napravio 7D mkIi, 7D mkII A i 7D mkII B? Imao bi tri Canona 7D medju prvih deset.

Ne, samo to.

Kao sto znamo, sistem se pravi oko stakla a ne oko tela, a tu Sony nikako da se otvori. Izbacili su dobar aparat (A7) i ljudi uveliko kukaju po forumima koja stakla da stave kad je izbor nikakav?

A ono sto nude kida sa cenom. Pomenuti 50mm 1,8 E mount koji imam, jeste odlican ali je 3,5 puta skuplji od Canonovog pandana od 50mm u istoj svetlosnoj jacini. Jeste ima stabilizator, ali koji ce mu? I kosta li kolika je razlika?

Ovakva ubedjenja ljudi iz Sony da su najbolji, i da ce ljudi platiti i vise samo da bi imali " Sony kvalitet" dovela su i do najvecih greski u istoriji firme - Betamax, Minidisc, memory Stick.... Pimenimo one gde je tvrdoglavo insistiranje na standardu i cifri na kraju dovelo do gasenja proizvoda.
Odgovori