Banke - odabir, utisci...
Re: Banke - odabir, utisci...
Mala napomena, placanje na Amazonu mi je pre neke 4 gpdine proslo da nije trazena nikakva autorizacija. Samo sam uneo broj kartice i istek. CVV nije trazen uopste.
Послато са SM-N960F помоћу Тапатока
Послато са SM-N960F помоћу Тапатока
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
E tu mi jedna stvar pada na pamet, šta rade ako imaš više kartica u novčaniku, jel očita sve ili se malo zbuni? 

- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Meni su preko PayPal-a naplatili stvari koje ni pod razno nisam pazario - nikad cuo za sajtove na kojima su me "pretplatili" i naplatili usluge. Kockarnica i prodaja igara.
Zalio se - vratili mi odmah pare.
Nisu mi objasnili kako je to uopste moguce da se desi pored 2-factor autentilkacije. Pitao sam vise puta - svaki put su se samo izvinili.
Zalio se - vratili mi odmah pare.
Nisu mi objasnili kako je to uopste moguce da se desi pored 2-factor autentilkacije. Pitao sam vise puta - svaki put su se samo izvinili.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Meni trazi skoro uvek SMS kod. Gde mi nije trazio je za putarine i na Aliju za manje sume. Za putarine nije trazio ni terminal PIN kad se gurne kartica ako se dobro secam. Tj za Italiju sigurno nije trazio.ljuba napisao: 30 Avg 2022, 10:13 Eh obavezna.... Ima brdo provajdera koji to ne rade za manje sume. Jednostavno prevaranti idu preko firewalla gde hoce pa se prestave da su iz Juzne Amerike ili odakle vec. Firma ima velike probleme zbog glupih provajdera koji ne rade dodatne prover, pa onda moramo da vracamo pare za vec isporucene stvari, a kompanija se stiti kao vi morate to da sprecite a mi u opste namamo kantakta sa placanjem. Ludilo. Oni naprave sranje pa onda firmi naplacuju penale (za dosta ponistenih transakcija). Inace mi smo svuda stavili da je obavezan drugi korak , plus zabranili sve moguce zemlje, pa oped prolaze transakcije kao lude, a oni se prave ludi ....

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Kada plaćam karticom u 90% slučajeva koristim kreditnu, iznos ode u rezervaciju pa ako bude problem banka će da vrati svoj novac.
Sent from my SM-G975F using Tapatalk
Sent from my SM-G975F using Tapatalk
2fa trazi payment provajder, i on ne mora da ga trazi svaki put niti banka vlasnik kartice moze da insistira na tome(nemaju ni svi payment provajderi tu opciju uopste). Moze placanje i bez cvv2 al to je danas na nivou statisticke greske.
Delija ja bih promenio karticu za svaki slucaj ako nisi siguran ko je i zasto to naplatio. Mislim da kupac ne moze tek tako po svom zahtevu da naplacuje bilo sta sto implicira da ti je neko u posedu kartice. A amazon i fejsbuk lazne naplate su jedne od najcescih nacina kako prevaranti izvlace pare.
Delija ja bih promenio karticu za svaki slucaj ako nisi siguran ko je i zasto to naplatio. Mislim da kupac ne moze tek tako po svom zahtevu da naplacuje bilo sta sto implicira da ti je neko u posedu kartice. A amazon i fejsbuk lazne naplate su jedne od najcescih nacina kako prevaranti izvlace pare.
To je bajka, nemoguće je klonirati bankarsku EMV karticu, ni da je uzmeš u ruke i odneseš na mesto gde je proizvedena. Previše je složen proces izrade platne kartice i zahtevao bi neviđenu zaveru na mnogo nivoa. Jednostavno fizički ne postoji princip kloniranja, morala bi nova da se napravi. Nije to USB memorija pa prekopiraš, imaš zone kojima pristupa operativni sistem u read-only delu čipa koji pokreće procesor. On nema svoje napajanje, napaja ga ili kontakt ili indukcija NFC čitača, i ti ni ne znaš šta se tamo kuva, aktiviraš čip i OS tako što mu pustiš struju, on se butuje, diže aplikaciju i ona pristupa memoriji. Koji OS je na čipu, šta je instalirano, pojma nemaš. Imaš razne dobavljače čipova, razne OS-ove, a svi rade na istim čitačima, POS i ATM-ovima, jer daju iste odgovore.
Druga bajka je očitavanje NFC kartice sa par metara, to takođe fizički nije moguće. Domet antene čipa na platnoj kartici ili ličnom dokumentu se meri u centimetrima, maltene preko 2cm neće već moći da uspostavi dovoljno kvalitetnu vezu da razmeni podatke. Hipotetički da nekim specijalnim uređajem sa usmerenim zračenjem i indukuješ dovoljno električne energije u anteni kartice, da podigneš operativni sistem čipa, opet neće imati dovoljno emisione energije da vrati bilo šta na daljinu veću od 2-3cm.
Uzged na sve napisano, bežična i žična veza uopšte ne završavaju na istim delovima čipa u kartici. Ne pristupaš istom delu čipa, istim memorijama uopšte, zavisno od vida komunikacije. Bežična nije u stanju da prenese količinu podataka koju može žična, i kao takva, sporija i manje sigurna, ne koristi se za sve servise koje pruža banka, što znate i sami. Samim tim, bežično ne možeš da pristupiš podacima koji su rezervisani za kontaktnu komunikaciju.
Pare se kradu tako što vam neko uslika broj i CVV, pa iskoristi na nesigurnom servisu. Zameniš karticu u banci, blokiraš staru, naručiš novu, sve ostaje isto, zameni se CVV na novoj kartici što znate i sami da se uvek menja.
Druga bajka je očitavanje NFC kartice sa par metara, to takođe fizički nije moguće. Domet antene čipa na platnoj kartici ili ličnom dokumentu se meri u centimetrima, maltene preko 2cm neće već moći da uspostavi dovoljno kvalitetnu vezu da razmeni podatke. Hipotetički da nekim specijalnim uređajem sa usmerenim zračenjem i indukuješ dovoljno električne energije u anteni kartice, da podigneš operativni sistem čipa, opet neće imati dovoljno emisione energije da vrati bilo šta na daljinu veću od 2-3cm.
Uzged na sve napisano, bežična i žična veza uopšte ne završavaju na istim delovima čipa u kartici. Ne pristupaš istom delu čipa, istim memorijama uopšte, zavisno od vida komunikacije. Bežična nije u stanju da prenese količinu podataka koju može žična, i kao takva, sporija i manje sigurna, ne koristi se za sve servise koje pruža banka, što znate i sami. Samim tim, bežično ne možeš da pristupiš podacima koji su rezervisani za kontaktnu komunikaciju.
Pare se kradu tako što vam neko uslika broj i CVV, pa iskoristi na nesigurnom servisu. Zameniš karticu u banci, blokiraš staru, naručiš novu, sve ostaje isto, zameni se CVV na novoj kartici što znate i sami da se uvek menja.
Poslednja izmena od nidza u 30 Avg 2022, 11:16, izmenjeno 1 put ukupno.
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
To im je uigrana šema.Delija napisao: Pitao sam vise puta - svaki put su se samo izvinili.
Na svako pitanje/reklamaciju, odgovoraju na isteku zakonom propisanog roka, a često poslednjeg dana zamole zanproduženje roka.
Posle svog tog čekanja, daju neki generički odgovor, što često bude upućivsnje na opšte uslove poslovanja (OUP*). Velika većina već tu digne ruke.
Međutim, ako se ne daš i argumentovano im odgovoriš, uglavnom se izvinjavaju i upućuju da ih prijaviš NBS, ako ti se odgovor ne sviđa.
--
* Jedno su mi se pozvali na OUP, generalno, bez detaljisanja. Ja ih zamolim da mi kažu koji je tačno deo OUPa u pitanju. Banka vrati neki član rada sa karticama.
Lepo isečem taj član, vratim im i opet zamolim da mi navedu gde tačno piše da nisam u pravu, a da oni jesu.
Sledeće je bilo: Tako je kako je, prijavite nas NBS

Realno, OUP nema veze sa životom, ali će 95% ljudi dići ruke još kod prvog odgovora.
--
Pisao sam već ranije. Kolegu su baš zajebavali u banci, čak su mu i menice izgubili, a obezbeđenje htelo da ga izbaci iz banke kada je rekao da neće odstupiti od šaltera dok ih ne nađu. Rekli mu "Tužite nas, a sada napustite ekspozituru".
Tu sam pozvao NBS i ispričao im, jer on nije hteo. Čovek se prvo smejao, a onda zamolio da kolega podnese prijavu da ih penale i to žestoko, a da zatim reše i pitanje menica.
Kolega nije hteo da ih prijavi, ali je preneo razgovor ovima iz banke. Za dva dana menice nađene, otpisani neki troškovi nastali njegovim neznanjem itd itd... Zvao ga neki grande šef da se izvinjava, nesporazum...
TapaT
nidzo taj kriminal je vredan vise milijardi dolara godisnje i u tehniku kloniranja se takodje ulazu velike pare i to je neprestana borba koja traje a reci tako pausalno da je bajka da se kartice kloniraju je neozbiljno. Eno ti pun jutub kako se citaju podaci sa malo duze od par santimetara.
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Ta kartica/racun sluze iskljucivo za on-line placanje (PayPal, Google Pay... nista egzoticno) iliti na racunu je minimalan iznos - kad treba, prebacim sa drugog racuna.ftj napisao: 30 Avg 2022, 11:11 Delija ja bih promenio karticu za svaki slucaj ako nisi siguran ko je i zasto to naplatio. Mislim da kupac ne moze tek tako po svom zahtevu da naplacuje bilo sta sto implicira da ti je neko u posedu kartice. A amazon i fejsbuk lazne naplate su jedne od najcescih nacina kako prevaranti izvlace pare.
Nisam siguran ni ako promenim karticu/racun da se nece ponovo desiti.
Zanimljivo je da PayPal nije nista dodatno trazio, pitao... Cim sam se zalio - odmah su resili. Kao da su oni sami to uradili metodom APP

Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Ništa, ti se informiši na youtube, a ne direktno iz same industrije o kojoj govorimo.ftj napisao: 30 Avg 2022, 11:24 nidzo taj kriminal je vredan vise milijardi dolara godisnje i u tehniku kloniranja se takodje ulazu velike pare i to je neprestana borba koja traje a reci tako pausalno da je bajka da se kartice kloniraju je neozbiljno. Eno ti pun jutub kako se citaju podaci sa malo duze od par santimetara.

- carov2
- Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
- Garaža: Audi A4
- Kontakt:
Pre tri godine je prijatelju neko u Beogradu ukrao milion dinara. U pitanju je takođe banka Intesa, neko je došao sa potpisanim nalogom za isplatu, njegov potpis, kao i pečat, a banka bez ikakve provere isplatila.dragvorl napisao:Kumu neko u USA svukao oko 500 dolara sa kartice u Intesi. Banka mu vratila sumu ali su mu skinuli proviziju neku kao. Prvo je krenula sa 50e provizije pa kad se pobunio su smanjili na pola. Pijaca style.
Prijatelj je iz Pirota, kao i njegova firma, čije su pare skinute sa računa.
Da niko ne pozove i proveri, neverovatno.
Sent from my LE2120 using Tapatalk
99.9% je ljudski faktor u ovim malverzacijama, nikakve džigi bau magije sa ali expressa.
- carov2
- Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
- Garaža: Audi A4
- Kontakt:
Žalio se banci, mislim da ih je i tužio, ali naravno, za sada ništa.
nidzo evo malo jutjub informisanja -
nije 2-3 metra al eto dovoljno je na ti je neko na pola metra pa da ti ocita broj kartice i expiration date.
nije 2-3 metra al eto dovoljno je na ti je neko na pola metra pa da ti ocita broj kartice i expiration date.