Zanimljivi novinski i drugi članci
Re: Zanimljivi novinski i drugi članci
@superboss
Kako to oni diktiraju cenu? Kakve veze ima moja izjava da je poljoprivreda isplativa sa tim kako je miskovic stekao svoj kapital?
Za proizvodnju automobila takodje mi nije jasno sta si hteo da kazes, al da, generalno je isplativa, naravno tu ne racunam pezo, sitroen i ostale fijat varijante koji bi sutra stavili kljuc u bravu da nema dotacija iz drzave.
Pritom kad kazem poljoprivreda, sigurno ne mislim na hobi svastarsku poljoprivredu kojim se bavi vecinski deo naseg stanovnistva a koja bi sutra nestala da drzava ne dotira stotine miliona evra svake godine, vec na ozbiljno bavljenje tom delatnoscu a kao i za bilo koji drugi ozbiljan posao potrebna su ozbiljna ulaganja. Npr. za ozbiljno bavljenje jabukama treba ti npr. pola miliona evra pa ako si kreditno sposoban za tako nesto mogu ja da ti doniram besplatno biznis plan.
Kako to oni diktiraju cenu? Kakve veze ima moja izjava da je poljoprivreda isplativa sa tim kako je miskovic stekao svoj kapital?
Za proizvodnju automobila takodje mi nije jasno sta si hteo da kazes, al da, generalno je isplativa, naravno tu ne racunam pezo, sitroen i ostale fijat varijante koji bi sutra stavili kljuc u bravu da nema dotacija iz drzave.
Pritom kad kazem poljoprivreda, sigurno ne mislim na hobi svastarsku poljoprivredu kojim se bavi vecinski deo naseg stanovnistva a koja bi sutra nestala da drzava ne dotira stotine miliona evra svake godine, vec na ozbiljno bavljenje tom delatnoscu a kao i za bilo koji drugi ozbiljan posao potrebna su ozbiljna ulaganja. Npr. za ozbiljno bavljenje jabukama treba ti npr. pola miliona evra pa ako si kreditno sposoban za tako nesto mogu ja da ti doniram besplatno biznis plan.
Najbolje da država ne dotira pa da svi pocrkamo od gladi 

Ako se ukinu dotacije cena hrane će porasti.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Delta je najveci izvoznik voca, zato i mogu da rade sa cenom sta hoce jer ce na tog jednog doci deset novih.
Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Moji imaju pola ha malina, ja berem svaki dan posle posla.Xepoj87 napisao:Jednom da uzmes da beres maline 8 sati, 1000 dinara za kg bi ti bilo jeftinostefanan napisao:Maline na pijaci 600din kilo. Od cega su...
Sent from my Sony
Gledam i ove ljude sto dolaze da beru u dnevnicu, krvav je to dinar, ustaje se u pola 6 i bere do pola 9. Pauza za doručak i ručak po pola sata. Dnevnica 1800 dinara. Treba ceo dan prestajati samo na nogama, a kad uprži sunce, u hladu 35 a kako je tek u redu malina, nigde daška vetra, sunce peče...
Dolaze i stari ljudi od 70 godina a i devojke, momci od 16. Baš dosta mladih devojaka ima ove godine.
Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока
Koja je to logika da najveci izvoznik moze da radi sa cenom sta hoce? Valjda onaj ko kupuje ako mu se ne svidja ne mora da kupi od njega. Druga je stvar sto ti kao veliki proizvodjac sigurno nemas iste uslove kao i mali i to je normalna stvar. Ako mislis na to da moze od malih da otkupljuje za male pare, pa ok to je trziste, ako imas kome bolje da prodas ti prodaj. Udruzi se sa jos par njih pa direktno izvezi negde ako ti ne odgovara cena u lokalu.
@Heinz
Veliki proizvodjaci ni nemaju subvencije, tj. subvencije vaze samo do 20 hektara tako da sumnjam da bi ista poraslo.
@Heinz
Veliki proizvodjaci ni nemaju subvencije, tj. subvencije vaze samo do 20 hektara tako da sumnjam da bi ista poraslo.
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Kakvom logikom ide ne znam ali je ocigledno da im dodatno d..e pomera.
BERAČI MALINA KAO ROBOVI Ispovest Beograđanke: Gladni smo, imamo gnojne rane, udara nas sunčanica... http://www.blic.rs/27cnn0w
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Sa druge strane znam dosta ljudi koji imaju maline, bave se time godinama i nikada nisu imali problem sa beracima. Uvek su maksimalno ispostovani, rade i placeni su kako je dogovoreno, ali posao svakako nije lak. Ni taj posao nije za svakoga, pogotovo ne za one koji misle da ce lako "zgrnuti" pare. Mene bi suncanica zveknula vec u prvom satu 
TapaT

TapaT
Политика - Видовдани наших незадовољстава
http://www.politika.rs//articles/details/358180
Политика - Шамар српској науци и образовању
http://www.politika.rs//articles/details/358240
http://www.politika.rs//articles/details/358180
Политика - Шамар српској науци и образовању
http://www.politika.rs//articles/details/358240
Logika je da će kupac pre doći kod onog ko ima dovoljno veliku količinu za prodaju. Jedan primer kako veliki kontrolišu male. Delta Agrar prodaje preparate za prskanje voća i ima svoje plantaže u Čelarevu. Isto tako Agromarket prodaje preparate i ima svoje plantaže u Beloj Crkvi. Za njih važi jedna cena, a za ostale druga. Oni mogu preko trgovine da ispeglaju neki minus, dok mali proizvođači ne mogu.ftj napisao:Koja je to logika da najveci izvoznik moze da radi sa cenom sta hoce? Valjda onaj ko kupuje ako mu se ne svidja ne mora da kupi od njega. Druga je stvar sto ti kao veliki proizvodjac sigurno nemas iste uslove kao i mali i to je normalna stvar. Ako mislis na to da moze od malih da otkupljuje za male pare, pa ok to je trziste, ako imas kome bolje da prodas ti prodaj. Udruzi se sa jos par njih pa direktno izvezi negde ako ti ne odgovara cena u lokalu.
@Heinz
Što se udruživanja tiče, to je više stvar mentalnog sklopa naroda na ovim prostorima. Uvek će neko prigovarati da daje više, da su njegovi radovi prioritetniji... Na primer, u velikoj hladnjači u jednoj sekciji je smešteno voće od tri različita proizvođača. Jedan bi da proda, druga dva ne žele jer čekaju bolju cenu. Ako se sekcija otvori, sve iz nje mora da proda, jer voće više ne može da se čuva u kontrolisanim uslovima koji su bili do tada.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

Sve se to reši udruživanjem samo je problem što su naši ljudi to ne znaju da urade na pravi način.
Kada se udruže onda odlučuje većina i nastupaju na tržištu kao jedan. Nema tu više hoću ili neću nego glasaš za odluku. Problem je što naši ljudi to nikako ne kapiraju i samo gledaju ličnu zaradu i interes, ne vide širu sliku. Odnosno ne vide da kada nastupe složno i istrpe neke gubitke na kratko kasnije na duže mogu da zarade mnogo više...
Kada se udruže onda odlučuje većina i nastupaju na tržištu kao jedan. Nema tu više hoću ili neću nego glasaš za odluku. Problem je što naši ljudi to nikako ne kapiraju i samo gledaju ličnu zaradu i interes, ne vide širu sliku. Odnosno ne vide da kada nastupe složno i istrpe neke gubitke na kratko kasnije na duže mogu da zarade mnogo više...
Pre nego što smo se mi roditi rodili
postojale su zadruge u koje su seljaci po sili zakona morali da uđu. Bilo nekom pokretnom imovinom, bilo radom/uslugama. A kad nekoga teraš na nešto jako dugo, kod njega se stvara osećaj besa i nemoći. Mnogi to još pamte i neće se olako upuštati u avanturu u kojoj će biti samo marginalci.

To govori koliko su zadruge bile napredna ideja i zapravo model u kom se kreće korporativna poljoprivreda. Kao i sve u komunizmu, problem je bila realizacija i uticaj ljudskog faktora.
To što Rotor piše, video sam u Austriji. Zemljoradnici od mašina imaju svoj samo traktor i po koju sitnu priključnu mašinu. Sve ostale velike mašine su kupljene i održavane kao zajedničke i koriste se po dogovoru.
A kod nas...?
A kod nas...?