Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od ljubitelj »

Suplja prica, srecom nisu nista zapalili od uredjaja kod sebe i komsija.
Naopako od starta, dobro su ih odmah otkacili sa mreze preko nego sto nastane steta.

Da su u nekoj ozbiljnoj zemlji popili bi kaznu samo tako...ali prica da elektro inzenjeri ne znaju da spoje i naprave kako treba.
Dobar primer kako ne treba raditi nesto napamet a ova jos prica svima kakav su haos napravili :zbunjen:
Solaris
Reactions:
Pridružio se: 23 Feb 2019, 19:16

Post od Solaris »

Šta fali solarnim panelima?
pedjaks
Reactions:
Pridružio se: 27 Avg 2013, 21:07

Post od pedjaks »

ljubitelj napisao:Suplja prica, srecom nisu nista zapalili od uredjaja kod sebe i komsija.
Naopako od starta, dobro su ih odmah otkacili sa mreze preko nego sto nastane steta.
????
Izvini ali moram ovo da kažem: Glup komentar.
Koliko si uopšte upoznat sa solarnim panelima i proizvodnjom struje i dvosmernim brojilima???

Slažem se sa tobom jedino u tome da su se trebali raspitati o procedurama u eps-u, koje su nlago rečeno iz kamenog doba, namerno ili slučajno. Ovakve mikro solarne elektrane su win-win i za državu i za eps i za građane, ali iz dobro poznatog razloga guraju se male hidroelektrane.

Inače npr Švajcarska daje subvencionisane kredite za uvođenje solarnih panela na krovove jer njima sa njihovim suncem se isplati, a nama ne.
E zato je CH tamo gde jeste i SRB je tu gde jeste

Solaris
Reactions:
Pridružio se: 23 Feb 2019, 19:16

Post od Solaris »

Srbija ima sunčaniju klimu od Švajcarske.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

pedjaks napisao: 24 Feb 2019, 16:52
ljubitelj napisao:Suplja prica, srecom nisu nista zapalili od uredjaja kod sebe i komsija.
????
Izvini ali moram ovo da kažem: Glup komentar.
Koliko si uopšte upoznat sa solarnim panelima i proizvodnjom struje i dvosmernim brojilima???

Slažem se sa tobom jedino u tome da su se trebali raspitati o procedurama u eps-u, koje su nlago rečeno iz kamenog doba, namerno ili slučajno. Ovakve mikro solarne elektrane su win-win i za državu i za eps i za građane, ali iz dobro poznatog razloga guraju se male hidroelektrane.
Pa kako kazes da je glup komentar ako su prikacili nesto na mrezu za sta nije jos napravljena procedura prikljucka? U svako zemlji je to jako kaznjivo, a na primer u Holandiji bi verovatno i debelu kaznu dobio, a i u Svajcarskoj. Slazem se ja da je to “svetski” proizvod, i da ih ima vec prikljucenih, ali kao energeticar svestan sam opasnosti svakog prikljucenja na mrezu uredjaja jacih od kW. To ima ozbiljne posledice, posebno u slucaju neodgovarajucih ostalih elemenata - postavljenih od strane elektrodistribucije, za koji oni nisu imali pojma koji su :) (prikljucni ormaric pa sve do trafoa) a verovatno ni sama elektrodistribucija :). Srbija je nazadna zemlja po mnogim pitanjima, ali pravila su pravila, a posebno u jakoj struji :) A politika je politika i menja se na izborima :)

PS: Kada smo vec kod politike, u Holandiji se ozbiljno vodi politicka debata o tranziciji sa fosilnih na obnovljive izvore. I jako je interesantna, posebno u delu ko ce to da plati :)
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Pre bih stavio solarne panele koji greju vodu, ne znam koja je razlika u ceni/efikasnosti. Ali bar bih imao toplu vodu u bojleru, i ništa sa državom.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Upoznat sa proizvodnjom struje, i upoznat sa posledicama kada se 1fazni generator prikaci na 3 faznu mrezu. Nazalost mogao sam samo da konstatujem da je ugljnisani uredjaj za otpad i da je bolje da nisu ni pokusavali to sto su uradili. U jednoj firmi davno bilo no pravila su i danas ista, a ovi sto su izmesali 1 fazni i 3 fazni prikljucak su kao sto sam napisao imali puno srece.
I tu igracku od solarnih panela se naravno ne isplati nigde u svetu prikljucivati kao elektranu, pa se i ne radi vec se pravi dopunski interni sistem. Upravo jer kosta puno da se ulozi da bude po pravilima distribucija a prinos u kWh je mizeran.

Zezanje sa jakom strujom moze opasno da se zavrsi, zato i postoje pravila i procedure sta, ko i kako prikacinje na javnu mrezu.

@heinz, takoje. Okvirno foto panel efikasnost 15-20%, vodeni panel 90-95% efikasnosti.
Solarne panele imam na kuci od 2005. , odavno se isplatili i vrlo korektno rade a sada bi vec trebao i remont da se uradi.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Kolika je investicija u pitanju, za recimo 1 bojler, odnosno za 3 bojlera u kući?
pedjaks
Reactions:

Post od pedjaks »

Ljudi su različiti, neko zablokira egr, a neko uđe u investiciju od par hiljada evra bez raspitivanja, (taj deo mi ne pije vodu), ali priča o obnovljim izvorima energije je ok.

Sama tehnika za obnovljive izvore energije je prilično napredovala i pojeftinila zadnjih godina.
Krenimo redom.

1. Mesto razgraničenja između distributera el. energije je brojilo. Sve ispred je distributerovo, sve iza je potrošačevo.
2. Većina brojila (posebno digitalna) već imaju mogućnost merenja preuzete i predate el energije kao i ograničene maximale i zvanično su odobrena.
3. Svaki invertor(uredjaj koji jednosmernu struju pretvera u naizmeničnu) uvežen zvaničnim putem ima atest da može da se koristi i može se zvanično kupiti kod nas i ugraditi kao i svaki bojler ili frižider
4. Postoje usvojene feed-in (pogledaj na netu) tarife ali one isključuju "kućne korisnike", a zamislite samo u bgdu da 1% krovova postavi po par kvadrata solarnih panela, ali zato ako dodje neki "investitor" i napravi 10x veću solarnu elktranu, plaćaće mo mu debele novce po kwh.

Poenta je u tome da postoje svi tehnički uslovi da ovo zaživi kao i u CH, ali eps ne interesuje da otkupljuje tako proizvedenu struju. Isključivo je stvar odluke!

https://www.energetskiportal.rs/obnovlj ... ija-sunca/
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Heinz napisao:Kolika je investicija u pitanju, za recimo 1 bojler, odnosno za 3 bojlera u kući?
Video sam da ih dovlače polovne iz DE, panel od 2x2 se prodaje za 100eur, koliko tu vode stane ne znam, nisam se udubljivao al deluje kao povoljna investicija

Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Fluid, cevi, pumpe, ventili... šta sve tu treba i koliko košta.

EDIT:
Slika
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Mene izaslo oko 700 evra , bojler 120 litara sa elektro grejacem 4kW i 2 panela.
Instalacije jos oko 100 evra.
Uvezeno iz Grcke, neki njihov proizvodjac a kupljeno ovde u zimu te godine novo uz 12 meseci garancije.

Sistem je termosifonski, nema pumpu, nema elektronike.
Fluid je nekih 3-4 litre, oko 10 evra.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Bas tako pa da idemo redom
pedjaks napisao: 24 Feb 2019, 22:09 1. Mesto razgraničenja između distributera el. energije je brojilo. Sve ispred je distributerovo, sve iza je potrošačevo.
Bas tako kao sto si rekao - ne smes nista da saljes u mrezu natrag - iza broila dok ti eksplicitno ne dozvole. Sve posle mozes, a kod njih to nije bio slucaj.... Ili ti to vidis drugacije, ako je tako kako? Smer energije je vise nego bitan za sve :) i striktno definisan u svim mogucim ugovorima...
pedjaks napisao: 24 Feb 2019, 22:09 2. Većina brojila (posebno digitalna) već imaju mogućnost merenja preuzete i predate el energije kao i ograničene maximale i zvanično su odobrena.
Kod mene u Beogradu su stara broila, bas me interesuje koliko procenatra broila u Srbiji to moze? Inace u Holandiji je velika prica bas na temu vracanja energije. Bas je koega (NL) imao zavrzlamu oko toga. Mora da im daje dzabe natrag energiju ili da napravi firmu (bez zapsoslenih) i da tobije BTW broj da bi moglu da mu odobre pare vracanje struje.... Veliki je problem (za drzavu) sto se na tako proizvedenu struju (vracenu u mrezu) ne placa porez (u NL do 100% na cenu struje) plus ne placas troskove distribucije za primanje te energije unatrag u mrezu i slanje komsiji - da oni koji imaju solarne panele nisu investirali u mrezu - plus je odrzavali ti - to ni ne bi mogao da uradis - argument mali je procenat je totalno glup.... Iliti to je dobro za prirodu :)
pedjaks napisao: 24 Feb 2019, 22:09 3. Svaki invertor(uredjaj koji jednosmernu struju pretvera u naizmeničnu) uvežen zvaničnim putem ima atest da može da se koristi i može se zvanično kupiti kod nas i ugraditi kao i svaki bojler ili frižider
Da, ali procitaj tacku 1. Npr scena, radnici EDBa hoce da skinu broilo i misle da su ga iskljucili sa mreze a ono sa druge strane ziv kabl - a to nikada u zivotu nisu videli :). Ko ce da odgovara kada oni nastradaju. Mala sansa je da se to desi, (ispod 0,1%) ali nije to Software da kazes nema veze restartovacemo :)
pedjaks napisao: 24 Feb 2019, 22:09 4. Postoje usvojene feed-in (pogledaj na netu) tarife ali one isključuju "kućne korisnike", a zamislite samo u bgdu da 1% krovova postavi po par kvadrata solarnih panela, ali zato ako dodje neki "investitor" i napravi 10x veću solarnu elktranu, plaćaće mo mu debele novce po kwh.
Snovi, snovi, snovi :) Ja bi poceo od prostijih stvari, kontorla biznismena, investitora a na prvom mestu razvijanje sudstva i pravne drzave..
pedjaks
Reactions:

Post od pedjaks »

Naziv teme je :
Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Moja percepcija je olako odbacivanje obnovljivljivih izvora energije (benefite svi znamo),
dok je tvoja verovatno završavanje poslova van institucija i procedura, koje inače ni ja niti bilo ko normalan ne odobrava.

A što se tiče svega ostalog što ne bi gledali Švajcarsku, koja je maksimalno pojednostavila uvođenje solarnih kolektora, svu el. energiju tako proizvedenu okupljuju po njihovim subvencionisanim feedin tarifama,, koji su snimili svaki krov koliko sunčeve energije prima godišnje, koji daju subvencionisane kredite.

Inače većina brojila kupljenih nakon 2000 ima tu mogućnost i stvarnih tehničkih problema za implementaciju nema.
Problemi su u zastarelim pravilnicima.
Korisnikov avatar
Woodoo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:12

Post od Woodoo »

Odgovori