Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Re: Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?

Post od Uroš S. »

Uvek treba dati pare za bolju gumu. Posebno ako je u pitanju 50ak evra na ceo set koji menjaš na 3+ godine. To je 10ak eura godišnje razlike za bolju gumu.

Ja bih Kleber i BFG izbacio iz razmatranja za AS. osim ako nisu neko čudo napravili što sumnjam jer su im ostale gume osrednje ka lošim (Kleber).

Sent from my SM-N970F using Tapatalk

BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

Глас са Фулду, ја сам се лепо навозао са њима, стварно је потцењена гума.

Послато са SM-A715F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:
Pridružio se: 30 Jan 2019, 15:59
Garaža: Opel Astra J 2010 1.6b 116hp, Hyundai Tucson 2023 1.6 t-gdi 150hp

Post od pegazbre »

Ja sam mogao za Focusa da uzmem Crossclimate kao sto sam uzeo za S-Max-a ali negde sam morao da stavim granicu i stanem.

Gledao sam kako se vozi auto, gde, koliko...a onda je bilo bitno da to nisu najeftinije AS gume (tigar, lassa, sava...) vec nesto izmedju i izbor je pao na Fuldu i nisam se pokajao.
Korisnikov avatar
gavran
Reactions:
Pridružio se: 09 Sep 2013, 15:44
Garaža: Službeno vozilo

Post od gavran »

Ja, dok sam na prethodnom autu imao gume dimenzija 205/55/16 sam se vodio bukvalo istim kriterijumima i takođe mi je izbor bio pao na Fuldu Multicontrol koju sam vozio 2 godine i bila mi je odlična.
Ali tada mi je najjeftinija guma bila 6,000-6,500 dinara, srednji rang je bio oko 7,500-8,500 dinara a premijum 10,000-10,500 dinara. Pa si iz ranga u rang mogao da prelaziš za 2,000 dinara po gumi, a to je cca 60-65 eur po setu za što kažu gume koje ćeš voziti minimum 3 godine.

Međutim mene sada ubija dimenzija 215/60/16 koju imam na sadašnjem autu. Premijum gume (Michelin, Continental, GY...) u toj dimenziji koštaju 16,000-17,000 dinara. Neki prozvođači u svom portfoliju ni ne nude gume u toj dimenziji, poput upravo pomenute Fulde Multicontrol, sada i ovog novog modela Sava All weather tako da nemaš ni neki izbor. Onda imaš Hankook (sada gde se on svrstava u korejski premijum ili srednju klasu, ili je na nekoj granici, jer cenovno jeste na granici) koji košta 14,000 dinara. I onda imaš srednji rang gde su Barum, BGF, Kleber, Nexen i one idu oko 11.500-12,500 po gumi, Kleber može da se nađe i nešto jeftinije ako je umesto V u H brzinskom indeksu i ako nije XL, a koliko vidim ni taj Kleber se nešto ne hvali preterano, na nekima koje sam gledao piše da se prave u Rumuniji i sl.. A ispod 10,000 imaš samo kineze Sailun, WestLake, onda imaš Apollo to su valjda indijci, Matador slovački, i imaš turske Petlas/Starmaxx i Lassa, čak ni Tigar ove nove nemaju u toj dimenziji recimo čisto kao primer. Meni su u tom rangu Lassa bile odlične, vidim sada se pojavio i Multiways 2 ali nema ih u toj dimenziji kod nas, a nema više na stanju ni ovih prethodnih. Lassa je bila 8,000, 4 gume 32.000. Ako bih hteo da pređem u srednju klasu, u rangu te Fulde koju sam imao, to bi po nekom mom subjektivnom mišljenju onda bio Hankook to je 14,000 odnosno za 4 gume 56,000, razlika 200 evra. A ni taj Kinergy baš ne hvale da bi opravdao toliku cenu, a i ta cena onda svakako ekonomski ne opravdava allseason, jer onda mi se za te novce više isplati da kupum zimske i letnje racimo Lassine za po 7,000-8,000 komad, pogotovo što će mi te sezonski trajati 5 godina a ove ću morati da menjam za 3 recimo. Jer meni je allseason super što kupim, stavim i naredne 3 godine ne gledam u nebo i kalendar i ne cimam se oko vulkanizera i zamene, ali samo onda kada ga kupim po istoj ili blago višoj ceni od sezonske pa mi dva seta allseasona traju 6 godina koliko bi me služio po set sezonskih a na 3 godine imaš nove gume. Tako da mi je ova dimenzija stvarno izašla na nos, mislim kada sam kupovao auto nisam namenski baš tražio da bude 16-tica ali pošto mi je već auto bio dobar to mi je još kao bila i prednost jer povučen iskustvom sa 205/55/16 kontao sam kao u 16-tici mogu da biram za normalne pare, kad ono međutim......kakav danak neiskustvu.
Rad je stvorio čoveka, a nerad.......gospodina
Korisnikov avatar
AchtungDichtung
Reactions:
Pridružio se: 02 Jun 2020, 13:11

Post od AchtungDichtung »

Subota napisao: 13 Dec 2021, 20:03 Ford Fiesta za suprugu, vožnja 90% po gradu, očekujem ukupno godišnje 7-8 hiljada km, planina nikako. Odlučih da pazarim all season gume, dimezija je 195/50/R15.
Ne bih uzimao najjeftinije, ali ni najskuplje, neku sredinu.
Dakle nešto od:
- Kleber Quadraxer 2
- Fulda Multicontrol
- BFG G-grip all seasons 2...
Ja sam pre nekih godinu i po bio u slicnoj dilemi i uzeo Fuldu. Izmedju nje i Klebera mi je bila mrtva trka, mislim da su i po testovima imali vrlo slicne rezultate.
Posle tih godinu i po ja sam veoma zadovoljan. Od -14 do +40c, apsolutno nikakve zamerke nemam. Na skijanje i sl. nisam isao, ali sam isao po brdima oko Prijepolja po zimi pa i tu nisam imao problem.
Isto tako i gradska voznja po neociscenim ulicama je ok prosla.
Za vase potrebe rekao bih vrlo dobra guma.

Ja da sada kupujem mozda bih uzeo Michelin ili GY i to cisto iz razloga da vidim ima li razlike, posto na Fuldu nemam zamerki.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Ćale vozi Fuldu MC i ne žali se. Ja sam od skoro na Dunlopu Sport AS, i ovih dana sam baš zadovoljan. Dobro kopa kroz sneg a drži oko nule po mokrom odlično. Inače su joj performanse na mokrom kao glavni atribut.

Sent from my SM-N970F using Tapatalk

Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Od mene za sada apsolutna preporuka za Michelin CrossClimate 2.
Videcemo za godinu dana.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Subota
Reactions:
Pridružio se: 20 Avg 2020, 18:18

Post od Subota »

@motorista osim što nemam nikoga tamo koga bih iscimao, ja gume moram da rešim u narednih dan - dva, tako da nemam ni vremena :(

Čitajući napisano, manje više jasno je da će izbor biti Fulda. Pa da vidimo kako će služiti :)

Hvala na savetima :doubleup:
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Post od motorista »

Možda ih ima i u Srbiji. Nemam ni ja trenutno vremena, ali imaš nekoliko ljudi na forumu koji trguju gumama, ili nađi na temi brojeve onih čačanskih i kragujevačkih firmi, ponekad imaju te ređe modele a i načelno su jeftini.
Korisnikov avatar
sasa lbg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:11
Garaža: citroen C5 ,passat B3,citroen C3,vw caddy
Kontakt:

Post od sasa lbg »

Gavran
Ma.kako Tigar nema u dim 215.60 r16?ja vozim tigar u toj dim,doduse nisu kupljene ove godine.

Послато са SM-N970F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

gavran napisao: 14 Dec 2021, 09:36 Međutim mene sada ubija dimenzija 215/60/16 koju imam na sadašnjem autu.
A da probaš sa 205/60 16?
Koja je letnja dimenzija, ako su 17"?
Korisnikov avatar
gavran
Reactions:

Post od gavran »

sasa lbg napisao: 15 Dec 2021, 07:41 Gavran
Ma.kako Tigar nema u dim 215.60 r16?ja vozim tigar u toj dim,doduse nisu kupljene ove godine.

Послато са SM-N970F помоћу Тапатока
https://tiresvote.com/catalog/tigar/all-season/modes/

ovde su sve raspolozive dimenzije u kojima se pravi taj tigar, filtriraš za 16" i nema te dimenzije, ima:

195/55/16 91V
205/55/16 91H
205/55/16 91V
205/55/16 94V
205/60/16 96V XL
215/55/16 97V XL

215/60/16 nema možda je ranije bilo, ne znam, mislim ja sam kucao tu dimenziju i na jedno 5-6 sajtova za prodaju guma i nigde mi nije ponudio tu opciju, ali svejedno, ne bih ja ni išao baš na Tigar, nego sam više naveo kao primer koliko je ta dimenzija nezahvalana u smislu da je pojedini čak ni ne prave a ti što prave imaju vrlo zanimljivu cenovnu politiku sa obzirom da je u pitanju 16". (da ne bude zabune, pricamo konkretno o Tigrovom all season modelu, ne Winteri)
Heinz napisao: 15 Dec 2021, 09:05
gavran napisao: 14 Dec 2021, 09:36 Međutim mene sada ubija dimenzija 215/60/16 koju imam na sadašnjem autu.
A da probaš sa 205/60 16?
Koja je letnja dimenzija, ako su 17"?
Letnja je ista dimenzija, ja imam samo jedne njegove fabričke felne 16" i na njih fabrički ide ta dimenzija. Ako misliš na to koja bi bila fabrička dimenzija gume da je felna 17", ide 215/55/17. Čitao sam da mnogi masovno stavljaju 205/60/16, ubacivao sam ja to i u onaj kalkulator, oko 1,8-2,0% je razlika u ukupnom obimu tako da je u okviru onih 3%, ali ja nešto nisam zagovornik tih odstupanja od fabričke dimenzije.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

A i ne smeš da ideš van fabrike, zabranjeno na tehnickim
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Ako je homologovana dimenzija neće biti problem, treba proveriti. Šta piše u uputstvu za vozilo?
Korisnikov avatar
gavran
Reactions:

Post od gavran »

Pa za njega su predviđene sledeće dimenzije, naravno u zavisnosti od motora i opreme:

215/60/16
215/55/17
235/45/18
235/40/19

A onda ispod piše ovo:

WARNING
Using incorrect or unmatched tires and/or wheels or improper tire and wheel combinations can lead to loss of control, collision and serious personal injury.
x Always use tires, wheels and wheel bolts that meet the specifications of the original factory-installed tires or other combinations that have been specifically approved by the vehicle manufacturer.
(e sada kako ovo tumačiti i u koji kontekst staviti, da li misli na ove gore pomenute 4 kombinacije, recimo meni je auto došao fabrički sa 215/60/16 i preporuka je da se držim toga ali mi omogućava druge kombinacije specifično odobrene od proizvođača u smislu da mogu da stavim 215/55/17 ili mi dozvoljava tolerancije na zadate dimenzije na 16")
x All 4 wheels must be fitted with radial tires of the same type, the same size (tread circumference), and the same tread pattern. Driving with different tires reduces vehicle handling and can lead to a loss of control.
x Never drive faster than the maximum speed for which the tires installed on your vehicle are rated because tires that are driven faster than their rated speed can fail suddenly.
x Overloading tires can cause heat build-up, sudden tire failure, including a blowout and sudden deflation and loss of control.
x Temperature grades apply to tires that are properly inflated and not over- or underinflated.

Nigde se suštinski ne spominju eventualne tolerancije niti kolike su one, a ima i ovo:

If necessary, ask your authorized Volkswagen dealer or authorized Volkswagen Service Facility about permissible winter tire dimensions.

sada kako i ovo tumačiti jer se specifično odnosi na zimske gume, da li misle na neki downsize-ing u okviru pomenute 4, na primer da proveriš ako ti je auto došao sa 235/40/19 letnjim da li smeš da staviš 216/60/16 zimksu ili ne bi smeo da ideš ispod 215/55/17 recimo ili misli opet na neke eventualne tolerancije....
Odgovori