Banke - odabir, utisci...
Re: Banke - odabir, utisci...
u principu do 60% neto plate. ukoliko si zirant, od tih obracunatih npr. 60% se oduzima iznos mesecne rate kredita za koji si zirant - bez obzira sto se redovno otplacuje.
Sent from my LYA-L29 using Tapatalk
- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
idi na lizing onda, to ne ide na opterecenje plate tj. ne registruje se u kreditni biro
Boringly average, but also perfect for school run mums
- schonenk
- Pridružio se: 17 Jan 2014, 15:56
- Garaža: honda civic ep3, honda civic ek3
Sve podatke neophodne za online placanje si ostavio na tom sajtu gde si placao aqua park. To je kljucni problem koriscenja kartice online, kome poveravas te podatke.Vladapetr napisao: 03 Sep 2022, 00:59
A sad najzanimljiviji deo: ta kartica se nije koristila za plaćanja. Godinu i nešto pre ovog slučaja je upisana u PP, jednom sam preko nje online platio aqua park u Segedinu, i to je sve. Nisam je ni nosio van kuće, tako da je nisu mogli snimiti ili klonirati.
Sent from my iPhone using Tapatalk
- Vladapetr
- Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
- Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT
Banke - odabir, utisci...
Kapiram da su jedino tu mogli da procure, ali su opet veliki hotel gde je gomila uplata online pa bi trebalo da su bezbedniji.
Poenta je da u online transakcijama teret dokazivanja ima prodavac. Kad se desi ovakav problem moje je samo da prigovorim i kažem “ja to nisam platio”. Onda prodavac mora da dostavi dokaz da jesam. Zato se i koristi 2FA, da bi se izbegle situacije koje je Ljuba gore opisao.
Ovde banke po pravilu pokažu ozbiljan bol u preponama, pa moraš sam da se cimaš i dokazuješ.
Poenta je da u online transakcijama teret dokazivanja ima prodavac. Kad se desi ovakav problem moje je samo da prigovorim i kažem “ja to nisam platio”. Onda prodavac mora da dostavi dokaz da jesam. Zato se i koristi 2FA, da bi se izbegle situacije koje je Ljuba gore opisao.
Ovde banke po pravilu pokažu ozbiljan bol u preponama, pa moraš sam da se cimaš i dokazuješ.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
those who understand binary and others who don't.
U tih 60% ulaze i kreditne kartice (i ako nije korišćena ona se računa kao kredit) , dozvoljeni minus (i ako možda nisi u minusu, obračunavaju limit koji je dozvoljen) + sve kredite ako imaškod napisao:u principu do 60% neto plate. ukoliko si zirant, od tih obracunatih npr. 60% se oduzima iznos mesecne rate kredita za koji si zirant - bez obzira sto se redovno otplacuje.
Jesi siguran za dozvoljeni minus? Ja imam odobren limit u visini mesecne zarade, pa mi zato ne pije vodu.
Sent from my YAL-L21 using Tapatalk
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Da, trebalo bi da je kao kod kartice, 5% max zaduženja se oduzima od kreditne sposobnosti.
TapaT
TapaT
Veruj čoveku koji ima stan i auto na kreditMomčilo napisao:Jesi siguran za dozvoljeni minus? Ja imam odobren limit u visini mesecne zarade, pa mi zato ne pije vodu.

naravno - klijent moze biti zaduzen maksimalno do 60% neto plate. u to ulaze sva kreditna zaduzenja i to bi trebalo biti jasno.
Pre par dana krenem da otvorim intesa aplikaciju preko telefona i istina bio je slab net jer sam bio u nekom podrumu, i posle par pokušaja, aplikacija se skroz resetuje i daje mi samo opciju da je reaktiviram ponovo i bio sam skroz blokiran da je koristim.
Sutradan sam nazvao kol centar i nakon što sam im izdiktirao sve podatke(ime, prezime, adresu, broj lk) i dobio potvrdni sms kod, reaktivirao sam aplikaciju i sve je proradilo kao pre. Tad mi je operaterka dala informaciju da ukoliko se prekine internet u toku autorizacije, očekivano je se aplikacija resetuje i da mora ponovo da se reaktivira.
Imajte to na umu jer u nekim scenarijama takva situacija može biti jako neugodna. stop digital slavery
Sutradan sam nazvao kol centar i nakon što sam im izdiktirao sve podatke(ime, prezime, adresu, broj lk) i dobio potvrdni sms kod, reaktivirao sam aplikaciju i sve je proradilo kao pre. Tad mi je operaterka dala informaciju da ukoliko se prekine internet u toku autorizacije, očekivano je se aplikacija resetuje i da mora ponovo da se reaktivira.
Imajte to na umu jer u nekim scenarijama takva situacija može biti jako neugodna. stop digital slavery
- noodles
- Pridružio se: 21 Jun 2016, 19:54
- Garaža: KIA Sportage 1.6 GDi
Pre neki dan naletim na objavu poštanske šted. na IG oko uvođenja google pay-a za njihove mastercard kartice. Pošto ja imam MC karticu, izdatu od (ex) mts banke koja je sada pripojena poštanskoj, reko', hajde da probam, testa radi.
Skinem google wallet, cela procedura dodavanja kartice prođe bez problema. Sutradan u maxiju pokušam da platim, kad pos terminal izbacuje poruku "kartica nepodržana". Probao par puta, neće i odustanem.
Pitam poštansku na IG, da li su i MC kartice izdate od mts banke podržane, oni kažu jesu. Ja reko' što bre neće
Sve ovo vreme, google wallet mi je izbacivao notifikaciju da podesim google pay kao default-ni način za besk. plaćanje. Ja to stalno kliktao "remind me later", jer sam mislio da nije nešto neophodno.
Danas podesim da je google pay default, i u trenutku tog podešavanja, izlazi upit "da li si siguran da hoćeš da zameniš defaultni 'mts banka' besk. način plaćanja"? Ja tu malo u rebusu, nikad ništa nisam imao za besk. plaćanje sa telefona.
Podesim ja to, danas opet probam, i plaćanje prođe na keca.
E sad, izgleda da je mbanking aplikacija mts banke bila podešena kao defaultna za to besk. plaćanje. Pošto je za "plaćanje telefonom" potrebno samo otključati telefon i uključiti NFC opciju, očigledno je ta procedura pokušavala sa mts aplikacije da odradi nešto.
Eto čisto kao info, da neko, ko ima još neke aplikacije na tel. za besk. plaćanje, isto će se odraditi preko defaultne. Ovo su napomenuli i likovi sa benchmark kanala (deo na 6:45).
Inače transakcija se izvršava nenormalno brzo.
Evo i benchmark klipa na ovu temu:
Skinem google wallet, cela procedura dodavanja kartice prođe bez problema. Sutradan u maxiju pokušam da platim, kad pos terminal izbacuje poruku "kartica nepodržana". Probao par puta, neće i odustanem.
Pitam poštansku na IG, da li su i MC kartice izdate od mts banke podržane, oni kažu jesu. Ja reko' što bre neće

Sve ovo vreme, google wallet mi je izbacivao notifikaciju da podesim google pay kao default-ni način za besk. plaćanje. Ja to stalno kliktao "remind me later", jer sam mislio da nije nešto neophodno.
Danas podesim da je google pay default, i u trenutku tog podešavanja, izlazi upit "da li si siguran da hoćeš da zameniš defaultni 'mts banka' besk. način plaćanja"? Ja tu malo u rebusu, nikad ništa nisam imao za besk. plaćanje sa telefona.
Podesim ja to, danas opet probam, i plaćanje prođe na keca.
E sad, izgleda da je mbanking aplikacija mts banke bila podešena kao defaultna za to besk. plaćanje. Pošto je za "plaćanje telefonom" potrebno samo otključati telefon i uključiti NFC opciju, očigledno je ta procedura pokušavala sa mts aplikacije da odradi nešto.
Eto čisto kao info, da neko, ko ima još neke aplikacije na tel. za besk. plaćanje, isto će se odraditi preko defaultne. Ovo su napomenuli i likovi sa benchmark kanala (deo na 6:45).
Inače transakcija se izvršava nenormalno brzo.
Evo i benchmark klipa na ovu temu:
Sa budalama se ne isplati svađati. Prvo te spuste na svoj nivo, a onda te dotuku na iskustvo!
da, mora da bude podesena kao glavna aplikavija za placanje. igrom slucaja imam tri walleta na telefonu i desava se da, iako je pokrenuta aplikacija/eallet kojim zelim da platim, on autonatski dize aplikaciju koja je glavna i pregazi onu koju sam ja odabrao.
licno mislim da je odlicno korisnicko iskustvo, kako nacin prijave kartica (podrzava i vise kartica u isto vreme), tako i nacin placanja i autorizacije transakcije biometrijom.
licno mislim da je odlicno korisnicko iskustvo, kako nacin prijave kartica (podrzava i vise kartica u isto vreme), tako i nacin placanja i autorizacije transakcije biometrijom.
- noodles
- Pridružio se: 21 Jun 2016, 19:54
- Garaža: KIA Sportage 1.6 GDi
Hm, ja se jutros vratio u onaj maxi gde prvi put nije htelo da prođe plaćanje, kad isto se dešava - nepodržana kartica.
Juče, posle podešavanja google wallet-a kao default za plaćanje, transakcija je uspešno obavljena u jednoj apoteci, to nisam napomenuo u poruci iznad.
Sve sam odradio kako treba, otključan telefon, uključen NFC, podešen wallet kao default, čak sam ga i pokrenuo i neće.
Ne znam do čega može da bude, dal do mene, banke, aplikacije, pos terminala...
Čitao sam i na nekom drugom forumu da se to dešava i drugima, na različitim prodajnim mestima, pa očigledno oslanjanje samo na telefon/pametni sat kao vid besk. plaćanja nije baš najbolje rešenje. Ipak izgleda treba da se nosi kartica za svaki slučaj
Juče, posle podešavanja google wallet-a kao default za plaćanje, transakcija je uspešno obavljena u jednoj apoteci, to nisam napomenuo u poruci iznad.
Sve sam odradio kako treba, otključan telefon, uključen NFC, podešen wallet kao default, čak sam ga i pokrenuo i neće.
Ne znam do čega može da bude, dal do mene, banke, aplikacije, pos terminala...
Čitao sam i na nekom drugom forumu da se to dešava i drugima, na različitim prodajnim mestima, pa očigledno oslanjanje samo na telefon/pametni sat kao vid besk. plaćanja nije baš najbolje rešenje. Ipak izgleda treba da se nosi kartica za svaki slučaj

Sa budalama se ne isplati svađati. Prvo te spuste na svoj nivo, a onda te dotuku na iskustvo!