Motorna ulja

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Re: Motorna ulja (opšta tema)

Post od Uroš S. »

Ima lik na Skoda Srbija sa fleksibilnim servisnim intervalom (teras kad ti komp kaze), nisam se udubio, jednom je pomenuo u nekom postu da mu je do sada palio lampicu za servis na 11, na 17 i na 14 hiljada km. Potrazicu pa cu da napisem tacno. Yeti 1.2TSI je u pitanju, cini mi se, svakako je nov auto sa modernijim motorom.

TT post.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Одг: Motorna ulja (opšta tema)

Post od Saša »

Zar tako ne funkcionišu novi dizelaši, regeneracija filtera i ostalo... Malo mi čudno da se i benzinac tako ponaša?

Tapatalk
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Taman neka je fabricka preporuka i 50.000 km, 15k je maksimum koji prolazi ulje u mom autu. U Pezou 8-10k.

Ja stvarno mislim da ukoliko kupis polovan auto ili zelis da predjes 200+ kkm, ne treba da se pridrzavas uputstva.
Tako je preporuka za 1.6 HDi bila veca nego sto ulje moze da izdrzi, pa su ljudi unistavali motore zbog glupe zamene ulja... Njima je bitno da u katalogu pise sto veci interval da bi privukli ljude, ionako debelo naplate servis dok si u garanciji, a sta ce posle da se desi ni najmanje ih ne zanima...

Za Mercedes je preporuceno 20k, neki voze i 30 sa tim Mobil-om, mi menjamo na 15.000....
Znam za dva primerka na kojima se menja na 15k i stavljaju najkvalitetniji delovi, guraju 650+ hiljada...
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Meni je najmerodavniji komšo sa službenom Z10 iz 2007 sa pogonom na gas od prvog dana i sa preko 200.000 km na satu. Čovek strogo menjao ulje i filtere na svakih 15.000 (sipana preporučena Selenia) i nijedan problem do sada. Meni sasvim dovoljno.

Tapatalk
Korisnikov avatar
daka
Banned
Reactions:
Pridružio se: 12 Nov 2012, 10:53
Garaža: Opel Corsa 1.3 DTC 111years, 2011 god.

Post od daka »

Znamo :kafa:

:mrgreen:
MAD MAX
Banned
Reactions:
Pridružio se: 22 Feb 2012, 22:19

Post od MAD MAX »

daka napisao:I za ova dva "klimatologa" iz uputstva ! :mrgreen:
Slika
Daka, pročitao sam tvoje postove u vezi mot ulja za dizel sa DPF.
Multi Jet 1,3, sa DPF filterom čestica obavezno zahteva ulja ACEA C3. To je najbitnije. E sad, gradacija je u 95% slučajeva SAE 5W-30, zato što proizvođači ulja praktično ne mogu da dosegnu ovaj standard sa SAE 5W-40, iz bar 2 razloga.
Prvi je izraženo prisusvo cestca čađi u ulu koje izazivaju masu problema a posebno sklerozu motora i prolupavanje zbog zapušenje uljne pumpe. Sa SAE 5W-30, mnogo je bolje ispiranje motora i sprečavanje stvaranja crnog taloga.
Drugi uslov je i što su ova ulja obično Long Life, a to je vezano i sa onim tvojim odlukama o dužini servisa. Ulje SAE 5W-30, je dugotrajnije po defoltu.
Ja lično znam samo za Motul i Castrol ulja sa ACEA C3 i gradcijom SAE 5W-40. Kastrol je najčešće vezan za VW norme 505.00, pa mislim da je norma ACEA C3 "malo" iznuđena.
Zato ne treba bez nužde eksperimentisati, nego se držati ACEA C3 i SAE 5W-30, kod tvog motora.
Send from ZX Spectrum 8 bit 16kB
Korisnikov avatar
daka
Banned
Reactions:

Post od daka »

Dobro i koje posledice mogu ocekivati u narednih 15000km?
Korisnikov avatar
sasa lbg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:11
Garaža: citroen C5 ,passat B3,citroen C3,vw caddy
Kontakt:

Post od sasa lbg »

Nikakve
Ali sto rece mad max vrati se na bolje.

HTC
Korisnikov avatar
daka
Banned
Reactions:

Post od daka »

Sta je bolje?
MAD MAX
Banned
Reactions:

Post od MAD MAX »

Pa ako si nasuo sigurno ulje ACEA C3 nikakve. Dugoročno, može biti stvaranja crnih taloga na motoru. To dugoročno je 100 000km.
Next pomenu 1,6 HDI DPF da su imali problem, tipa koga sam naveo, to jeste crne naslage i blindiranje uljne korpe, što je dovodilo do totalne havarije.
Osnovni uzrok je upravo Pežo koji u početku nije zahtevao ACEA C, nego sipao ulja ACEA A3/B4 SAE 5W-40. Masa ovoh motora je prolupala pre 100 000km. Imo o ovome da se dosta nađe na NET-u, mada ne i uzrok eksplicitno. Logično
Korisnikov avatar
daka
Banned
Reactions:

Post od daka »

Dobro vise ko je ovde lud,prvo tvrdite da nevalja pa kad pitam zasto i sta ce se desiti,onda je sve ok ,nema problema?!!?...izgleda sam se zajebao sto sam uopste i menjao,mozda bi sa starim bilo bolje? :trljamoci:
http://castroledge.com/oil-range/turbo-diesel-5w-40
MAD MAX
Banned
Reactions:

Post od MAD MAX »

Ako si pogodio original Castrol Edge ACEA C3, nema brige. Ako je original. :o Na drugim motorima i zeitin bi nekako izdržao, ali na motoru sa DPF, uslovi su jako otežani. Kažem Castrol je jedno od retkih da pravi, da je uspeo da napravi ACEA C3 SAE 5W-40. Ovo ulje ima estarsku sintetik bazu, baš kao i MOTUL. Skupa ulja.
Sledeći put biraj TOTAL ineo, ELF solaris, odgovarajući MOBIL 5w-30. Tvoj motor je prilagođen ovoj gradaciji u svim uslovima.
Korisnikov avatar
daka
Banned
Reactions:

Post od daka »

Pa pobogu ne vozim ja svemirski brod,vozim najmanji i najjeftiniji dizel motor u klasi,dobio je vise nego odlicno ulje.Neverovatno gde pojedinci nadju primedbe.Da sam kojim slucajem sipao nesto drugo ,e onda bi bilo sto nisi CASTROL?
@MADMAX
u svakom slucaju hvala na pomoci,bar si na neki nacin pokusao da mi objasnis zasto i zbog cega,ali ja definitivno ne vidim gde sam pogresio?!
MAD MAX
Banned
Reactions:

Post od MAD MAX »

To jesu mali motori, ali jako zahtevni za ulja. Pogledaj po netu, probleme koji su imali hdi, jtd, dci, a sve zbog ulja.
Problem sa castrolom je što niko ne može da garantuje da je original. Ukoliko nije original, nije dobro, mnogo mnogo više nije dobro nego za nekog benzinca.
Evo primer Captiva, ona je grupa GM, dve zamene ulja bez ACEA C3, je dovelo do zaribavanja i loma bregaste zbog zapušenja uljnih kanala i totalne skleroze motora. Kako ulje stari postaje znatno gušće zbog čađi, i tada dolazi do izražaja SAE 5-30 koje lakše ispira motor i drži čestice u sebi.

Ja nisam dovoljno dobar da komentarišem Castrol uspeh ACEA C3 5W-40. Vrlo retka pojava...
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Dako, ne znam koji deo od svih ovih postova što su ti napisani ne razumeš i čini mi se da se pomalo bezobrazno odnosiš prema ljudima koji ih pišu? Besan si na nas što si se zajeb`o?
Ako za iste pare imaš Castrol 5w40 koje je GM certified, ne znam što nisi njega uzeo, nego to drugo koje nije? Trebao si malo bolje da se raspitaš, pre nego što si odlučio da sam menjaš ulje.
To što ti piše na slikama koje si poslao su ALTERNATIVE ukoliko nisi u mogućnosti da nađeš ulje koje zadovoljava GM-LL-B-025 i to isto ti lepo piše i u tekstu, na samom početku.
Bez obzira koliko košta tvoj motor, on predstavlja školski primer motora kojeg neadekvatno ulje može da uništi, nije to Opel Record u koje si praktično mogao da sipaš bilo koje mineralno ulje, samo ako je tečljivo na tvom geografskom području.
Odgovori