Ne znam na koji nacin preporucena. Svaki cestit proizvodjac ima svecicu koja zadovoljava neke parametre za odredjen motor tako da se nisam vodio markom radi nekog tacnog modela svecice. I jesam, imao sam srece
Interval, pa kod ovih klasicnih motoco koje su bile u autu, 40tak hiljada km je vec kilometraza kad mogu da se menjaju... pogotovo posto ide na tng.
Svako od njih lepo u uputstvu uz automobil uvek navede koja svećica ide za taj motor (a obično navedu i još jednu od drugog proizvođača), a ti naravno možeš staviti šta hoćeš. Konkretno, za Fiata NGK pravi OEM svećice i one imaju i njihov i Fiatov znak na sebi, tako da nema lutanja i pitanja valja li ova ili ne valja. Držiš se te preporuke i nema zime.
Meni bi trebalo da fabrički idu ove koliko sam uspeo da izguglam - Denso XU22HDR9
Sad nemam pojma da li je pametnije staviti iridijumske i biti miran duže vreme, nije mi bitna cena jer je svakako simboličan trošak u odnosu na to koliko se retko menja.
Generalno treba da može. Vidi kod drugih proizvođača po cross-reference.
Ja sam recimo na Yamaha skuter stavio iridijumsku NGK predviđenu baš za taj agregat, a čitajući po forumima da je to čest 'upgrade'. Radio je odlično, tj još bolje jer su nestale neke knedle na leru.
Bila je obična bakarna unutra. A postoji i bakarna svećica koja takođe odgovara po finderu. Vidi npr na NGK part finderu.
Jedino što je bakarna 300 dinara a ova iridijumska je bila preko 2000, na skuteru je jedan cilindar pa nije drama ali na autu je to fina para.
Mala zanimljivost.
Naime Jeep Renegade, ima FIatov Etorque 1.6 atmo benzinac. Pored toga ima iridijumske svecice koje se menjaju na 30.000km.
Nista slicno nisam video ni na jednom drugom autu.