Ljubitelji satova?

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Re: Ljubitelji satova?

Post od Rakhil »

Otkako je cerka malo porasla pa usla u fazu da zaviruje u sve fioke i slicno, satove sam djuture odneo kod matoraca da ih ne bi drzao u spajzu ili tako nesto. Sad kad odem vikendom, uzmem par komada pa nosam do sledeceg vikenda i slicno, mada sam nesto i prestao da nosim sat svaki dan.
Elem, par komada koji su se sad zatekli na polici (pardonirajte na kvalitetu slika, ali me mrzelo da se drndam sa fotoaparatom kad je mobilni bio pri ruci):

Slika
Naravno, u pitanju je replika, posto original ovog sata kosta vise od mog auta. Nisam fan replika i ne kupujem ih, ali ovaj je svojevremeno iskrsao za 2500 dinara, tako da je bio potpuni impulse purchase. Inace, jako lep sat a bogami i kvalitetan.

Slika
Jedan od bisera sovjetskog dela kolekcije. Podmornicka Raketa sa 24h brojcanikom, ume da bude zestok jeb kad gledas u brzini.

Slika
Najskoriji dodatak zbirci, tasta ponasla kuci pa me iznenadila posto zna da sam ljubitelj satova. Levo je pozlaceni Omikron, totalni old skul. Desno je Breitling Ref.178 iz 1942-e, tu sam bas pao na dupe. Ima neku krs narukvicu koja ce u djubre i mora na komplet sredjivanje i zamenu stakla, inace je u ok stanju. Mint primerci idu za nekih 2000 evra, ovaj je negde na pola te sume, tako da se moze reci da me je tasta neplanirano obradovala :D
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Post od fq400 »

Već mi je stalo disanje kad sam video A. Lange & Sohne :D
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Da ne citiram sve zbog slika...
Rakhil napisao:I ovako sam se nakupovao brdo satova, ko zna sta bi bilo da imam love u izobilju. Kad bas ne bih razmisljao o parama, zna se:
Slika

Šalu na stranu, a propos satova.... Navikao sam da imam sat na ruci i imam užasan problem ako ga zaboravim. Takoreći sam "k'o bez gaća". Veoma cenim ove "firmirane" satove u smislu inženjerstva, domišljatosti i juvelirskog i svakog drugog zanatskog umeća, ali nikada ne bih nosio tako nešto, a kupio takav sat pogotovu. I da mogu da, a ne mogu, sebi priuštim tako nešto, ne bih se odlučio za tako nešto. Jednostavno ne treba mi to i ne želim da razmišljam da li ću ga slupati ako mlataram rukama i lupim o gelender na stepeništu, što mi se desilo više puta ili da rizikujem da me neko izbode na ulici zato što mi je na ruci sat od X000 € (ili daleko bilo XY000) ... Hvala lepo. :naughty: Nosio sam godinama najobičniji plastični Swatch, doduše skroz crni, plaćen 60-ak DEM dok nije crko. Menjao sam mu narukvice jer su pucale i to je to. Zadnjih 7-8 godina nosim Swatch Irony, aluminijumski, lagan, prilično diskretan. Pokazuje znake posustajanja, i kad skroz crkne biće zamenjen sličnim, plafon 200-300€.

Ne želim da iko pomisli da mislim nešto loše o ljudima koji nose skupe satove, jer ne gledam ljude kroz to šta nose, jednostavno mojih 5 centi. Diviću im se na slikama i to je to. :pardon:
Širim haos!
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Kad Rakhil pomenu kopije da reknem koju.

Dobio sam pre desetak godina kopiju Omege Speedmaster kupljenu u Turskoj.
Nosio sam je nekoliko godina i jedino što se na njoj desilo je da je sa donje strane koja naleže na ruku došlo do neke hemijske reakcije znoja i hemikalije kojom je sat bio premazan pa je boja bila blago izmenjena i matirala. To se možda moglo i srediti nekim poliranjem, ali ja nisam bio zainteresovan.

Inače iz zezanja sam ga par puta testirao tako što sam se u časovničarskim radnjama koje su "na glasu" pravio da hoću da zamenim narukvicu. Bukvalno niko nije provalio da je kopija na prvo gledanje. Svi su mi nudili neke kožne narukvice od krokodilske kože od 200€.

Sat je bio težak i masivan i potpuno je odavao utisak originala. Ono gde sam ja video nedostatak je kvalitet skazaljki i podloge koje su bili plastični, ali i ti se videlo tek kad se čovek dobro zagleda.

BTW Kvarcni mehanizam koji je bio unutra je radio perfektno, imao je hronometar koji je takođe radio odlično i verujem da se nije značajno razlikovao od kvarcnog mehanizma koje ugrađuje sama Omega u svoje kvarcne satove.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Satovi su lep modni detalj i nista vise od toga. Smatram da je sve preko 1000e za sat bacanje para svojstveno ljudima kojima se moze.

Starac Vujadin je ovde naglasavao ljude sa stilom koji nose skupe mehanicke satove...
Moje je misljenje da to nema nikakve veze sa stilom koliko sa zeljom za isticanje (finansijske) moci.
Ko jos moze da poveruje da neko utuca milion eura u satove samo zato sto to jako voli.

Inace sto se tice skupih satova...najskuplji koji sam drzao u ruci i probao je neki IWC nemampojmakoji od 14500 chf (sto je, kako mi je kum objasnio, tek neka ulazna cena u svet lux satova).
Jbm li ga...ja nisam osetio nikakvo uzbudjenje stavljajuci taj sat na ruku a jos manje potrebu da tako nesto posedujem.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Ne generalizuj, Floyde, nije bas tako jednostavno. Prvo, u klasi do 1000 evra imas satova milion koji prze koliko su kvalitetni, tako da su ovi ozbiljno skuplji izuzetak. Drugo, satovi od po pedesetak hiljada evra i vise se prodaju u mizernom broju kad se pojave i postanu aktuelni, vrlo brzo dospeju na akcije, posebne ponude u ovlascenim radnjama i slicno, pa im cena ide 10 puta nanize.
Kupovina skupih satova je egzibicionizam isto kao i da pazaris Pikasa - slika ko slika, vecini se nece ni svideti, ali je Pikaso, jebiga. Toliko ima besmislenijih primera upucavanja para da su satovi jos i super.
Ja bih rado trosio vise para na satove da mogu, naravno u skladu sa primanjima. Kad bih imao godisnji bonus od par miliona evra, sto u Evropi i Americi nije toliko retko, ne bih zalio da pazarim par satova ranga 10k evra godisnje i da ne osetim.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Kupovina skupog sata nije ništa besmislenija od kupovine jednog Veyron-a.

Ono gde se slažem sa Floydom je da je posedovanje skupog sata često isticanje finansijske moći, ali opet isto kao i posedovanje preskupog automobila. Ne vidim razliku, osim što sat možeš da gledaš uvek, a kola ne baš.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Nekome sat od 1000e nije skup. Besmisleno je kupiti takav sat, a nemati za hleb. Za 400-500e mogu da se nađu satovi egal onima od više hiljada, ali nisu potpisani zvučnim imenima kao što su Brajtling, Omega, itd. I laik može da vidi veliku razliku između takvih satova i ovih komercijalnih kao što su Fosil, Diesel...

Razlika je kao između klope u dobrom restoranu i Meka. Može da se uživa u oba, ali razlika postoji, a puna su oba restorana iako je prvi 5x skuplji.

Tapatalk HD
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Starac Vujadin je ovde naglasavao ljude sa stilom koji nose skupe mehanicke satove...
Moje je misljenje da to nema nikakve veze sa stilom koliko sa zeljom za isticanje (finansijske) moci.
Ko jos moze da poveruje da neko utuca milion eura u satove samo zato sto to jako voli.
Pogrešno si razumeo moje pisanje i nisam to "naglašavao". Imaš vrlo subjektivno mišljenje koje projektuješ kao deo objektivne stvarnosti i van toga je po tebi sve besmisleno. Imaš satove koji koštaju Boga oca za koje niko ne bi rekao da su skupi...ali pošto tw to ne dotiče glupo je i da sad obrazlažem zašto nisi u pravu.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Rakhil napisao:Ne generalizuj, Floyde, nije bas tako jednostavno. Prvo, u klasi do 1000 evra imas satova milion koji prze koliko su kvalitetni, tako da su ovi ozbiljno skuplji izuzetak.
Pa to sam i rekao...ako bas volis do 1000e mozes da biras sat.
Lux satovi idu preko 10000e a izmedju 1000 i 10000 imas entry level modele zvucnih marki koje uglavnom (cast izuzecima) kupuju wannabe likovi. Ono kao...imam Omegu ili Breitling....ko je kao ja.

Postoje pravi ljubitelji i kolekcionari koji kupuju polovne modele na ebay-u, preko oglasa, na buvljaku (ovo postoji i na zapadu)...posle ih sredjuju i nose ili cuvaju. Za taj hobi nije potreban veliki novac ali znanje jeste.

Kad neko udje u radnju i kupi sat od 50000e, uradio je to uglavnom jer mu se moze a ne zato sto je neki veliki poznavaoc i covek od stila. Samo cu ti reci da su natpisi u velikim prodavnicama satova ovde i na ruskom...Rusija je poznata kao zemlja sa mnogo skorojevica.
paja napisao:Kupovina skupog sata nije ništa besmislenija od kupovine jednog Veyron-a.

Ono gde se slažem sa Floydom je da je posedovanje skupog sata često isticanje finansijske moći, ali opet isto kao i posedovanje preskupog automobila. Ne vidim razliku, osim što sat možeš da gledaš uvek, a kola ne baš.
Ne bih ja to poredio sa automobilima...
Lux auto kosta kao lux sat ali obican sat kosta mnogo manje od obicnog auta.

Ali ima i toga da neko satove dozivljava na isti nacin kao ja automobile :D
starac vujadin napisao:Pogrešno si razumeo moje pisanje i nisam to "naglašavao". Imaš vrlo subjektivno mišljenje koje projektuješ kao deo objektivne stvarnosti i van toga je po tebi sve besmisleno. Imaš satove koji koštaju Boga oca za koje niko ne bi rekao da su skupi...ali pošto tw to ne dotiče glupo je i da sad obrazlažem zašto nisi u pravu.
Mozda ja nisam u pravu ali mi nije jasno zasto se po medijima skupi satovi uvek vezuju za polupismene politicare, lopove, skorojevice i sl. ljude sa stilom.
Poslednja izmena od Floyd u 23 Jan 2013, 23:45, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ako bih obezbedio neke meni mnogo bitnije stvari u zivotu svakako mi ne bi bilo zao da dam koju hiljadu za neki fin sat. Svakako ga ne bih uzimao zbog "pishanja po sirotinji" vec iskljucivo radi svog zadovoljstva. Onda opet kad razmislim o razvoju stvari mozda je mnogo pamenije ne imati takav detalj jer moze kostati zivota/zdravlja na nekim mestima :nonono: .
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Floyd,
Zato što je populizam moderan u medijima. Skupe satove nose i ljudi sa stilom i ljudi bez stila. To se dešava u svakom hobiju, statusnim simoblima, itd imaš neukus i ukus.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Floyd napisao: izmedju 1000 i 10000 imas entry level modele zvucnih marki koje uglavnom (cast izuzecima) kupuju wannabe likovi. Ono kao...imam Omegu ili Breitling....ko je kao ja.
U ovom cenovnom opsegu se nalazi jako mnogo odličnih satova. I to mehaničkih satova. Wannabe likovi kupuju kvarcne ili kopije. Po mom mišljenju retki su ljudi koji će dati npr 5000€ za sat nekog proizvođača kad na istoj polici postoji vizuelno vrlo sličan sat istog proizvođača za 5x manje para, a da ne znaju šta kupuju. Ti ljudi tačno znaju šta i zašto kupuju, znaju da plaćaju mehaniku i prezirom gledaju na 5x jeftiniji kvarcni sat.
dragvorl napisao:Ako bih obezbedio neke meni mnogo bitnije stvari u zivotu svakako mi ne bi bilo zao da dam koju hiljadu za neki fin sat.
:plusone:
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

starac vujadin napisao:Skupe satove nose i ljudi sa stilom i ljudi bez stila. To se dešava u svakom hobiju, statusnim simoblima, itd imaš neukus i ukus.
Na to sam i mislio ali se mozda nisam dobro izrazio.
Novac nije uvek povezan sa covekom od stila...zapravo u poslednje vreme sve manje.
Mislim da je tvorcima Rollsa bilo nezamislivo da ce njihove automobile voziti nepismeni stanovnici sirmoasnih cetvrti koji su novac stekli recitujuci budalastine uz glupe ritmove.

@Pajo

Mozda sam lose cifre naveo ali zna se na sta sam mislio.
Cak i ovde u temi je bilo reci o kupcima zlatnih Rolexa ili Breitling-a i Omege.
Covek sa stilom i poznavaoc, kao sto rekoh ne mora da potrosi puno para na sat i uglavnom nece uzeti najizvikanije moguce marke kao sto su ove gore pomenute.

Sto se meni tice, ne bi mi smetalo da imam dobar (ne preterano skup) mehanicki sat.
Panta
Reactions:
Pridružio se: 13 Mar 2012, 11:39
Garaža: Superb 3 karavan

Post od Panta »

paja napisao:Kad Rakhil pomenu kopije da reknem koju.

Dobio sam pre desetak godina kopiju Omege Speedmaster kupljenu u Turskoj.
Nosio sam je nekoliko godina i jedino što se na njoj desilo je da je sa donje strane koja naleže na ruku došlo do neke hemijske reakcije znoja i hemikalije kojom je sat bio premazan pa je boja bila blago izmenjena i matirala. To se možda moglo i srediti nekim poliranjem, ali ja nisam bio zainteresovan.

Inače iz zezanja sam ga par puta testirao tako što sam se u časovničarskim radnjama koje su "na glasu" pravio da hoću da zamenim narukvicu. Bukvalno niko nije provalio da je kopija na prvo gledanje. Svi su mi nudili neke kožne narukvice od krokodilske kože od 200€.

Sat je bio težak i masivan i potpuno je odavao utisak originala. Ono gde sam ja video nedostatak je kvalitet skazaljki i podloge koje su bili plastični, ali i ti se videlo tek kad se čovek dobro zagleda.

BTW Kvarcni mehanizam koji je bio unutra je radio perfektno, imao je hronometar koji je takođe radio odlično i verujem da se nije značajno razlikovao od kvarcnog mehanizma koje ugrađuje sama Omega u svoje kvarcne satove.

Heh, bas sam juce gledao te replike na sajtu http://www.replike-satovi.com/ i poslao im mail za cenu replike Omega Speedmaster 007. Zivo me interesuje kako cena tako i "look like". Odgovora jos nema a na telefon su nedostupni :x

Trenutno derem Casio Edifice EF-539
Slika
Odgovori