Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Re: Zimske gume - da ili ne? (lična iskustva)

Post od Sh@rance »

Sta se cudis?
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Videces tek kad odes kod vulkanizera i kad je bude skinuo sta ce da izadje iz unutrasnjosti gume, posto je vozena na prazno.
Generalno si mogao pregurati sa ovom da si stavio unutrasnju, ejr bi verovatno pustala kad bi je zakrpio(tu gde je bio ekser ili sta vec) jer je postala porozna, predpostavljam. Ali najsigurnije je sa druge strane ovo sto si odradio, samo sto je malo rano za zimske ali jbg..

Imam ja 2 komata iste ovakve, skoro pa nove, mislim oko 7mm sare.
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Pa onako... Septembar... 35 stepeni... i tako...
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Kontakt:

Post od dag81 »

Ja volim da kazem, nebitno je ostalo, bitno je da je cela i da nije trula. Kad vec mora kompromis, naravno.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Ljudi,vi kao da ste kola poceli voziti pre 3 godine i to svi samo nova,pa se izcudjavate kada neko vozi zimske leti,kada nema abs,esp,airbag i ostale stvari,kao da je to smak sveta...
Imam 12 automobila,od toga 4 sa svim tim sistemima i lupani su samo ovi sa tim sistemima i to svaki,osim caletovog dzipa,svi ostali vozeni daleko duze od ovih sa svim tim sistemima,pravim gumama i slicno.
Evo,svi zivi,svi zdravi,ni jedan nije izazvao bes Boziji,Mojsije nije dosao...

Pogotovo su mi zanimljivi ljudi poput Ogija koji voze kao po jajima,pa razliku izmedju zimskih i letnjih verovatno ne bi ni osetili,a najvise se iscudjavaju i krste...
Da,znam one price,jednom ce ti zatrebati,pa ce biti kasno,ali tako ce mi jednom mozda zatrebati pola stvari iz kuce,pa ih ne nosam sa sobom...
Na 124 nisam imao pojma ni koje,ni kakve gume imam... Sipao gorivo,kada se nesto pokvari,popravim i udri dalje,pa 5 godina i 300.000km posle,ni dlaka sa glave da mi zafali...
Poslednja izmena od Xepoj87 u 28 Sep 2012, 22:44, izmenjeno 1 put ukupno.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
oli
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 19:39

Re: Одг: Zimske gume - da ili ne? (lična iskustva)

Post od oli »

Bas tako

Послато са XT910
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:

Post od Sh@rance »

dag81 napisao:Ja volim da kazem, nebitno je ostalo, bitno je da je cela i da nije trula. Kad vec mora kompromis, naravno.
Znam druze, verovatno bi ja to okrpio i terao dalje da se samo ja prevozim u kolima, ali vozim decu, zena vozi pa nebih bas da se zezam sa tim. Imao sam komplet novih zimskih guma stavio sam ih malo ranije tako da do marta imam fore da vidim stacu, dali cu menjati samo jednu ili cu kupiti ceo komplet Michelina. To sam hteo da uradim jos prosle godine pa mi sve bilo zao novih guma, sad kad je jedna naceta debelo se razmisljam da pocastim punta i novim letnjim michelinkama, videcemo kako cu finansijski stajati u martu kad budem skidao zimske.

@Xepoj87 druze u potpunosti se slazem sa tobom.
@Ogi jeste septembar ali kraj septembra. I da je pocetak kakve veze ima? Za 17 godina koliko posedujem svoje automobile nikada u zivotu nisam imao zimske gume ovo su mi prve u zivotu. Dali ce se nesto desiti gumama za mesec dana sto sam ih stavio pre vremena(500km lokalne voznje mozda ni toliko) planiro sam da ih namontiram 1. novembra?
Druga stvar. Jedini covek koga ja poznajem u mom zivotu licno da ima dva kompleta guma kao ja je moj brat od strica kupio 4 nove wintere i 4 felne i nikoga vise. Ili gule godinama sve 4 wintere i zimi i leti, ili su im dve letnje i dve zimske gume na kolima pa ih rotiraju po godisnjim dobima. Osvrni se malo po parkingu i vidi sta ljudi voze i na cemu se voze pa se onda krsti, a ne meni sto sam namontirao zimske 27 septembra jer mi je zena ostetila jednu letnju gumu pa nisam imao drugog resenja. Imam trenutno u zivotu mnogo precih stvari koje mi trebaju nego kupovina gume. Tako da sam montiranjem zimskih jedan finansijski problem odlozio za prolece.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Sharance, samo opušteno. Isto je bilo i meni prošle godine kad sam hteo u septembru da stavim nove zimske gume, jer nisam imao poverenja u one koje su došle sa autom.
Posetite www.garaza.rs !
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Vidim iznervirao si se i potezes neke nebulozne argumente sto znaci da znas da sam u pravu.
Argument
Osvrni se malo po parkingu i vidi sta ljudi voze
je za nepoverovati! Tako da vise necu javljati na ovu temu a ti matori nastavi da vozis "kao svi" .
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Kontakt:

Post od dag81 »

Sh@rance napisao:
dag81 napisao:Ja volim da kazem, nebitno je ostalo, bitno je da je cela i da nije trula. Kad vec mora kompromis, naravno.
Znam druze, verovatno bi ja to okrpio i terao dalje da se samo ja prevozim u kolima, ali vozim decu, zena vozi pa nebih bas da se zezam sa tim. .
Nisi me dobro razumeo. Tvoja bivsa guma nikako nije cela, jer je naceta po bokovima, sto znaci da je nebezbedna. Cak i da si se idlucio da ih ostavis na autu, bolje da si uzeo jednu polovnu ali ne trulu bez obzira na saru, jer je bezbednija nego ova. ;) Tako da si dobro odradio, osim sto si trebao samo nazad da stavis 2 zimske, ali nece im nista faliti ni ovako za tih par stotina km.
Korisnikov avatar
ivancho
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:59
Garaža: Octavia 1,6d
Kontakt:

Post od ivancho »

Sh@rance napisao:Da Zena je vozila na felni izduvanu gumu. Sa obe strane je tako ostecena. Lose se vidi na slici ali uzivo deluje drugacije, skinut je poprilican sloj gume sa obe strane gume duz cele gume u predelu gde su slova. Inace gume je i bila zadnja desna, nigde nije isecena samo je ostecena. Ne znam koliko je to bezbedno voziti na kolima.
Kao sto ti je Dag rekao, mozes otici kod nekog vulkanizera da je pogleda tj da je skine i pogleda iznutra koliko si "isekao" bok gume. Jer kako je bila izduvana felna je pala preko boka gume i tako pravilo veliko trenje i ogromnu temperaturu i gorelo bok gume koji nosi ceo auto. Najverovatnije da je ta guma neupotrebljiva, ali imali smo par slucajeva gde su se istopile samo slovne oznake, tj "ukrasni" deo a zid ostao ceo. Ali to je jako, jako mali procenta i sumnjam da je kod tebe tako, nazalost.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Kontakt:

Post od dag81 »

Naravno, treba je prvo proveriti, tj. pre kupvine nove, ali kao sto ti rece sanse da je ''ziva'' su jako male.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ja takve gume bacam. Baš sad u ponedeljak sam zamenio 1 gumu, isto zadnja desna ispustila. Nova guma, iz aprila, greška moja - upao sam u rupu i nisam stao istog momenta.

Zadnju gumu na velikom i jakom automobilu nema šanse da osetiš kada ispusti. Spolja je kao nova bila, ali iznutra je bila mrtva.

Ode 13 soma dok trepneš...
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:

Post od Sh@rance »

Ma necu da se zezam uopste sa njom ja sam je istog trenutka otpisao kad sam video da je naceta. Videcemo do marta sta cu uraditi ili nova Firestone F590 ili sve 4 nove Michelin energy saver samo su mi ove dve opcije u opticaju.
Nego sr..a se uvek desavaju kad ne treba. Do nove godine imam gomilu troskova pa mi je sad kupovina i jedne letnje gume bas trosak. Kad prodje nova godina onda sam na konju :rofl:
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Ne proizvode se vise F590 gume, tako mi je rekao vulkanizer.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Odgovori