Zimske gume leti
Re: Одг: Zimske gume - da ili ne? (lična iskustva)
Mnogo gorih stvari ima za zatvor nego sto su zimske gume leti. Nemojmo preterivati i pokusavati biti veci papa od pape.
Послато са LG-P990 користећи Тапаток 2
Послато са LG-P990 користећи Тапаток 2
Ropstvo nikad nije iskorenjeno, samo se proširilo na druge rase.
-Čarls Bukovski-
-Čarls Bukovski-
-
- Banned
- Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
- Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017
Re: Zimske gume - da ili ne? (lična iskustva)
Ima tu jos nesto a to je da te gume posle jednog leta nisu vise ni zimske a letnje nisu po defaultu. Znaci, krs.
Re: Zimske gume leti
A koja je to drasticna razlika u normalnoj voznji?
- sasa lbg
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:11
- Garaža: citroen C5 ,passat B3,citroen C3,vw caddy
- Kontakt:
Re: Одг: Zimske gume - da ili ne? (lična iskustva)
Ogi
Kad nasi teh. pregledi budu prsiljeni na takav nivo pregleda ni tvoj I 30 nece proci al zbog drugih stvari.
HTC
Kad nasi teh. pregledi budu prsiljeni na takav nivo pregleda ni tvoj I 30 nece proci al zbog drugih stvari.
HTC
Uvijanje gume, plivajuči osečaj na volanu, duži zaustavni put, manja stabilnost....
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
A da ne vozis Wintere stare 5 godina? 
Ne primecujem nikakvu znacajnu razliku izmedju zimskih i letnjih guma na 15-ak stepeni. Letnje Michelin Primacy HP, zimske Sava Eskimo HP - i jedne i druge u istoj dimenziji 225/45 R17. Napominjem da ne vozim reli

Ne primecujem nikakvu znacajnu razliku izmedju zimskih i letnjih guma na 15-ak stepeni. Letnje Michelin Primacy HP, zimske Sava Eskimo HP - i jedne i druge u istoj dimenziji 225/45 R17. Napominjem da ne vozim reli

Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Zimske sam imao ove godine michelin alpin a4 kupljene nove dimenzije 195 65 15, letne imam vredestein spotrac5 u dimenziji 205 50 17. Na prošlom avtu imao sam zimske semperit speedgrip 2 u dim 205 55 16 a letne michelin pilot sport 3 u istoj dimenziji. Znači wintere ne vozim, a o savi eskimo HP imam slično mišljenje ko o interi ali ne bi sad o tome
. Samo ja radim preko 30kkm na godinu i dinamičan sam šofer..možda je u tome razlog

- Delija
- Kontakt:
Moje "pitanje" u vezi Wintere je bilo sala (ne verujem ni da ih ima u Sloveniji) zato sto to sto si opisao kao razlike u voznji u zimskim mesecima nema skoro nikakvog smisla...
BTW, ja imam duplo losije misljenje o kombinaciji iole ok auta i 15" balonjara na ruznim celicnim felnama sa ili bez frizbija - tvoj Michelin Alpin A4 u dimenziji 195/65 R15 je bukvalno duplo jeftinija guma od Sava Eskimo HP u dimenziji 225/45 R17.
Sava Eskimo HP nije bash ni previse jeftina (170 evra placen komad) ni losa guma niti moze da se poredi sa Winterom. HP se za razliku od "obicnih" proizvodi u Nemackoj - nije klasa Michelin-a, ali preko Stojanov-a kad sam pazario Hondu Civic mogao sam da biram samo to ili Hankook
, a kad sam vec tamo pazario jos jedan set 17" alu felni, mrzelo me da se zezam sa pazarom guma na drugom mestu. Michelin Alpin A4 je bio skuplji 40-50 evra po gumi iliti 20-ak %, ali dzabe kad ga nije bilo...
EDIT: Kad smo kod Save ti bi bar mogao da branis domace
BTW, ja imam duplo losije misljenje o kombinaciji iole ok auta i 15" balonjara na ruznim celicnim felnama sa ili bez frizbija - tvoj Michelin Alpin A4 u dimenziji 195/65 R15 je bukvalno duplo jeftinija guma od Sava Eskimo HP u dimenziji 225/45 R17.
Sava Eskimo HP nije bash ni previse jeftina (170 evra placen komad) ni losa guma niti moze da se poredi sa Winterom. HP se za razliku od "obicnih" proizvodi u Nemackoj - nije klasa Michelin-a, ali preko Stojanov-a kad sam pazario Hondu Civic mogao sam da biram samo to ili Hankook

EDIT: Kad smo kod Save ti bi bar mogao da branis domace

Poslednja izmena od Delija u 21 Apr 2013, 10:06, izmenjeno 3 puta ukupno.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Ima razlike, nemojte da udaramo u filozofiju. Naravno, što si dalje od njihovih graničnih vrednosti razlike su manje, logično, tj kad se vozi polagano. Kad se vozi oštro, razlike su velike. Ne treba stalno voziti oštro, ali treba biti u fitu sa kolima i refleksnim reakcijama, jer je to prva stvar koja spašava glavu. Ja koristim priliku kad sam sam za malo oštre vožnje da vidimo gde smo, malo da se podsetimo, jer je već znalo da zatreba.
Na kraju krajeva, razlike IMA i između različitih LETNJIH guma, a ne zimskih, koje su kudikamo gore, pogotovo po letnjoj kiši.
Tapatalk HD
Na kraju krajeva, razlike IMA i između različitih LETNJIH guma, a ne zimskih, koje su kudikamo gore, pogotovo po letnjoj kiši.
Tapatalk HD
- Delija
- Kontakt:
Ma ovde se trenutno raspravlja o voznji zimskim i letnjim gumama u sred zime, a ne na visim temperaturama.
maniaxxx napisao:...ja se i zimi kad nema snega ne volim voziti sa zimskima, jer je potpuno drugačija vožnja nego sa letnima, a ko to ne oseča bolje i da nema dozvolu po mom mišljenju. Pa bilo to po gradu ili na autoputu, bilo gde.
Re: Letnje gume
Neko poredjenje iz iskustva, za 2000km zimske ce se pohabati kao da je letnjim vozeno 2500km,oko 20tak % brze se haba.Captain Slow napisao:Moje pitanje je bilo vezano za habanje guma,
Ja na tvom mestu nebih razmatrao namenske letnje.
Delija napisao: EDIT: Kad smo kod Save ti bi bar mogao da branis domace
Nesto sam propustio, SAD ili Poljska koje mu je domace

Nauka, struka i praksa potvrdjuju da nema smisla to sto ti ocekujes iz razloga sto je razlika u trenju prema podlozi vrlo mala a ponasanje vozila se bitno ne menja.Ogi napisao:Naravno da nema ali ja kazem da itekako ima smisla ukinuti koriscenje zimskih leti!
-
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:42
- Garaža: Suzuki SX 4, 1.5 16V; Fiat Punto 1.2 8V
@ljubitelj
Jako precizan odgovor. Hvala. Sem tebe i dragvorla niko nije pažljivo pročitao moje pitanje, a to je da li smatrate da je legalno voziti zimske gume leti do 1.6 mm dubine šare?
Svi pričaju o tome kako se menja struktura i sastav zimske gume zbog velikih temperatura leti, ali niko se ne poziva na neki izvor gde je obavljeno testiranje takvih guma. Mislim na samo testiranje materijala i menjenje njegovih performansi tokom vremena, ne na menjanje performansi u kočenju ili upravljanju usled samog zagrevanja, jer takve testove sam video i jasno mi je da se zimska guma više troši i ima slabiji grip u toku leta. Dakle, ako Ogi tvrdi da takve gume postaju krš posle samo jedne sezone, da li je to njegov utisak ili ima nešto da potkrepi svoje tvrdnje? Isto pitanje i za ljubitelja, jer vidim da je više naklonjen mojoj strani.
Jako precizan odgovor. Hvala. Sem tebe i dragvorla niko nije pažljivo pročitao moje pitanje, a to je da li smatrate da je legalno voziti zimske gume leti do 1.6 mm dubine šare?
Svi pričaju o tome kako se menja struktura i sastav zimske gume zbog velikih temperatura leti, ali niko se ne poziva na neki izvor gde je obavljeno testiranje takvih guma. Mislim na samo testiranje materijala i menjenje njegovih performansi tokom vremena, ne na menjanje performansi u kočenju ili upravljanju usled samog zagrevanja, jer takve testove sam video i jasno mi je da se zimska guma više troši i ima slabiji grip u toku leta. Dakle, ako Ogi tvrdi da takve gume postaju krš posle samo jedne sezone, da li je to njegov utisak ili ima nešto da potkrepi svoje tvrdnje? Isto pitanje i za ljubitelja, jer vidim da je više naklonjen mojoj strani.

Poslednja izmena od Svorci u 21 Apr 2013, 13:08, izmenjeno 1 put ukupno.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Imamo celu temu o voznji zimskih pneumatika leti.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Vozio sam na jednom autu zimsku gumu svih 365 dana, 3godine i malo jace, negde oko 45.000km.Nikakvih problema samo leti pumpati na dodatnih 0,3 bara visi pritisak.
Bilo je ostalo oko 3mm sare pa je bacena jer nije vise bila za zimu korektna a mogla je jos jednu letnju sezonu da pregura.
Potrosnja sare je bilo potpuno ravnomerna po celom obimu,sve 4 gume su se ravnomerno pohabale.
Nema dileme da je boljakombinacija namenskih letnjih/zimskih ali je i samo zimksa ili celogodisnja prihvatljiva uz uslov da se bude svestan da se ona koristi sto podrazumeva odustajanje od agresivne voznje na granici mogucnosti auta i podloge.
Bilo je ostalo oko 3mm sare pa je bacena jer nije vise bila za zimu korektna a mogla je jos jednu letnju sezonu da pregura.
Potrosnja sare je bilo potpuno ravnomerna po celom obimu,sve 4 gume su se ravnomerno pohabale.
Nema dileme da je boljakombinacija namenskih letnjih/zimskih ali je i samo zimksa ili celogodisnja prihvatljiva uz uslov da se bude svestan da se ona koristi sto podrazumeva odustajanje od agresivne voznje na granici mogucnosti auta i podloge.