Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od superboss »

Naravno :(.

Mada, ne treba zavaravati sebe da su u "Njemačkoj" kuće od marmelade.

Treba hladne glave otići, gde god. Onda ti neke stvari ne dođu kao hladan tuš.

Ovo se najčešće odnosi na primanja. Obično budu manja nego što se neko nada.

Pri tome, mnogi zaboravljaju da ma koliko iskustvo imali kući-tamo negde počinju od početka. Sad, koliko kome treba da se pokaže i dokaže-to je potpuno individualna stvar.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
igor_harris
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2017, 13:47
Garaža: 2004 Mazda 3 (1.6CD)

Post od igor_harris »

Postoji i ta mogucnost, mnogo ljudi ne moze da se uklopi u novu sredinu. Ali ako imas problem da ne mozes da se uklopis u sredini u kojoj si rodjen, onda nemas sta da izgubis, a poznajem mnogo takvih ljudi, a i sam se osecam tako... Oduvek osecam nesklad izmedju sebe i ovog okruzenja.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:

Post od superboss »

U takvoj situaciji je najbolje otići preko, pa makar i na kraće.

Kada sam 2010. otišao za Rusiju ja jednostavno nisam više mogao da izdržim u Srb. Bilo mi je svega i svih dosta.

Kada se malo distanciraš, bukvalno promeniš ugao kako gledaš na mnoge stvari. E sad, Rus nije baš dobar primer, jer tu verovali ili ne mi kao naraod ispadamo mnogo bolji-nego to se kod nas misli.

Kada sam se vratio, bilo mi je nekako lakše da neke loše stvari prihvatim. Ne da su normalne-nego da je kod nas trenutno tako kako jeste.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

superboss napisao:Naravno :(.

Mada, ne treba zavaravati sebe da su u "Njemačkoj" kuće od marmelade.

Treba hladne glave otići, gde god. Onda ti neke stvari ne dođu kao hladan tuš.

Ovo se najčešće odnosi na primanja. Obično budu manja nego što se neko nada.

Pri tome, mnogi zaboravljaju da ma koliko iskustvo imali kući-tamo negde počinju od početka. Sad, koliko kome treba da se pokaže i dokaže-to je potpuno individualna stvar.
Naravno da je jako bitno shvatiti sta se gubi a sta se dobija onim kad se napusta Srbija. I tu mnogo utice gomila stvari, ali dzabe to pricati nekom ko ima neki bzvz ili nikakav posao, narocito sa faksom, da li ima normalnu porodicu i krug prijatelja isto jako utice. Evo dajem svoj licni primer, u Srbiji ovakav posao kao sto sad radim ne bih mogao nikad da nadjem, ne zato sto radim nesto potpuno egzoticno i nesvakidasnje, nego jednostavno je industrija kikiriki i ponuda poslova je smesna. Godinu dana sam trazio paralelno sa poslom u Srbiji nesto drugo u bransi, i sem dve jako dobre prilike nista drugo nisam uspeo...da ne pricam o kolicini stresa na poslu, u ostalo i da ne zalazim. Firme jako slabo finansijski stoje, a opet nece da izdvoje za dobar kadar cak i kad mogu.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

+1
Zbog toga se polako i distanciram od pojedinih ljudi jer odem kuci iznerviran a ne opusten. Ovde 90% energije potrosis na sitnice. Kad god odem u inostranstvo par dana sam konstantno u grcu, sve na zurbu, frku, posle vec krene spustanje lopte i kao slag na tortu povratak kuci :kezo:

Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

Uvek se možeš da vratiš kući, bar je to lako :)

Svako bi trebalo da zna kolika je plata za posao koji obavlja u inostranstvu, recimo da bi ja na zapadu imao platu (godišnju) negde ranga 25-30 hiljada evra sa poslom kojeg radim (kao junior/skoro senior). Da odem u Beč, gde kolege iz firme idu, tačno bi znao šta da očekujem sa tom količinom novca jer u današnje vreme kada su informacije lako dostupne nije problem sračunati koliko bi te isti život koštao tamo a koliko košta ovde. Cenim da jedino optimisti ne uračunaju sve troškove pa bude manje isplatno nego što bi hteli.

Da li bi se neko uklopio, kako bi podneo prelazak na zapad, to je sve jako individualno ali prosečan stanovnik ove razorene zemlje ima neretko egzistencijalne probleme. Mi ne razmišljamo da li će ovde biti novca za nov auto, nego za račune/kirije/rate i sl.

Vidim da se pokrenula tema i oko cene vrtića i sl. troškova za decu, Holandija za koju je Ljuba dao informacije je jedna od zemalja gde se najviše % plate troši na decu...
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Servis radi dole na odmoru :)
Mada sam ja počeo sam sada, ionako mi je to malo falilo jer sam dole uvek nešto čačkao. Sad sam menjao prednje pločice na Kii sam. Iznajmio dizalicu na pumpi i zamenio.

vidi ga ovaj, obrisao post, a ja mu odgovorio mrgreen:
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

Neko spomenu, kako su svi ovde "našpanovani", pod tenzijom. To je proizvod dugogodišnjeg nakaradnog sistema u državi, da se sve radi stihijski, sad, odmah. Pa kad uvide da su se preračunali, onda menjaju datume i odluke.
Tablice se menjaju sad, odmah, svi. Lične karte, zdravstvene knjižice, vozačke, atest plin, folije za stakla. Preduzetnici, koji paušalno plaćaju porez, dve godine nisu dobijali rešenja za porez, jer poreska čeka novu odluku vlasti?!!! Pa će zbrka da se napravi kad krenu novi obračuni poreza.
Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:
Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
Garaža: Astra G 1.7 dti

Post od Pulp Fiction »

Pitanje za kragujevac ili nekoga već ko može da odgovori. Ovima sam slao CV i išao preko tog čoveka iz CRO. Rekli su mi da ćemo se čuti narednih dana, naravno napisali mi mail na nemačkom, pa sam morao prevesti u gmailu ahaha.
Boetronic GmbH se zovu, agencija? Neki info. Legit priča ili...
Uglavnom, ne znam hoće li biti išta od tog mog odlaska, zbog obrazovanja i lošeg nemačkog ali ajde.
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Ja kad dođem u Srbiju pustim mozak na pašu a bogami mislio sam i da se dole zivi više opušteno nego u SLO, sad ili sam se varao ili je u SLO još gore...
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

ftj napisao:Sit gladnom ne veruje jbg. Navikne se covek na normalne stvari pa ih uzima zdravo za gotovo i nije mu jasno sto bi srbin dolazio kad ovako ima samo 500e bolju racunicu.
Ja nisam to rekao nego da razumem Deliju i njegovu konkretnu situaciju. Čovek prodaje retka znanja i veštine na globalnom tržištu.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:

Post od superboss »

A što edotova post. :)

Vidiš ti si bio dovoljno strpljiv. Ima dosta ljudi koji jednostavno izgore u zelji da im bude bolje.
ROCK
Reactions:
Pridružio se: 17 Apr 2015, 23:08
Garaža: BMW F30 328i

Post od ROCK »

Risto napisao:Uvek se možeš da vratiš kući, bar je to lako :)

Svako bi trebalo da zna kolika je plata za posao koji obavlja u inostranstvu, recimo da bi ja na zapadu imao platu (godišnju) negde ranga 25-30 hiljada evra sa poslom kojeg radim (kao junior/skoro senior). Da odem u Beč, gde kolege iz firme idu, tačno bi znao šta da očekujem sa tom količinom novca jer u današnje vreme kada su informacije lako dostupne nije problem sračunati koliko bi te isti život koštao tamo a koliko košta ovde. Cenim da jedino optimisti ne uračunaju sve troškove pa bude manje isplatno nego što bi hteli.

Da li bi se neko uklopio, kako bi podneo prelazak na zapad, to je sve jako individualno ali prosečan stanovnik ove razorene zemlje ima neretko egzistencijalne probleme. Mi ne razmišljamo da li će ovde biti novca za nov auto, nego za račune/kirije/rate i sl.

Vidim da se pokrenula tema i oko cene vrtića i sl. troškova za decu, Holandija za koju je Ljuba dao informacije je jedna od zemalja gde se najviše % plate troši na decu...

Apsolutno se slazem sa konstatacijom da nije toliko bitno koliko zaradis vec kakvi te troskovi cekaju sa tom zaradom.
Evo u CH bi jedna cetvoroclana porodica ~10k CHF mesecno da bi mogla normalno da zivi bez nekog velikog razbacivanja. Nekom je to nenormalno puno para ali tako je napravljen sistem. Plate jesu velike ali takodje i rashodi srazmerni primanjima. Naravno sto neko rece mozes ti da se stiskas cele godine i jedes koru hleba dnevno pa kad odes u otadzbinu da se izd...vas i pokazujes kako si faca gasterbajterska :) Naravno da nisu svi ljudi takvi ali ih ima u zavidnom broju
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Da, ali evo jednog pesimistickog pitanja na Delijin komentar o kolicini para u Srbiji i napolju. Ako se on na toj poziciji ma koliko da zaradjuje, razboli ili mu se nesto desi pa bude u nemogucnosti da radi, ili moze smanjeno da radi, koliko dugo ce imati tu veliku platu u Srbiji u tim izmenjenim okolnostima?
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

superboss napisao: Kada sam 2010. otišao za Rusiju ja jednostavno nisam više mogao da izdržim u Srb. Bilo mi je svega i svih dosta.

Kada se malo distanciraš, bukvalno promeniš ugao kako gledaš na mnoge stvari. E sad, Rus nije baš dobar primer, jer tu verovali ili ne mi kao naraod ispadamo mnogo bolji-nego to se kod nas misli.
Rusija je totalno kontra primer. Par drugara je radilo par godina u RUS pa par godina u DE iste poslove (elektroinstalacije), i po njihovim rečima : u Rusiju nikako :)
Odgovori