Letnje gume
Re: Letnje gume
Dragane ajd budi realan,dal stvarno mislis da guma sa 4mm sare treba da ima iste karekteristike kao guma sa 8mm?
Ja sam recimo zadovoljan sa ps3. U poredjenju sa gy f1 assymetric su znacajno vise performance gume. Kolko se tacno vise trose ne znam u milimetar al mislim da ima razlike u korist gy, naravno gy je i meksi i udobniji. Sa ps3 sam presao 35k km sto je sasvim ok.
I meni su dobre bile ps3, takodje 35 soma presao, a ako sam ja sa njom presao toliko, mogu reci da bi me i sa sedamnaest godina, dok sam vozio bez dozvole, bilo sramota da vozim tako da ta guma bude celava posle 20k km.
Sent from my Sony
Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Da li milimetri uopšte imaju veze sa ponašanjem i držanjem gume? Govorim o julu mesecu, bez kapi kiše već nekoliko nedelja.
Tada bi praktično mogao voziti i gume bez šare, bolje bi držale. Do prve lokve
Tada bi praktično mogao voziti i gume bez šare, bolje bi držale. Do prve lokve

Pa po toj logici bi gume trebalo sto bolje da drze, sto su potrosenije, sto nije slucaj.
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Re: Одг: Letnje gume
Realno smesa bi trebala da je ista i na 8mm i na 4mm kod premijuma.
U sezoni da se sljuati 4mm trebale bi isto da drze, naravno na suvom.
Moja letnja guma za ovu sezonu bice Dunlop BR jer sam spao na manju dimenziju pa je dostupna.
U sezoni da se sljuati 4mm trebale bi isto da drze, naravno na suvom.
Moja letnja guma za ovu sezonu bice Dunlop BR jer sam spao na manju dimenziju pa je dostupna.
Ako je ista smesa po dubini gume, ne vidim zasto bi drzala razlicito sa 8 i 4mm osim ako ne pricamo o voznji sa akvaplaningom. Ako gresim, hajde molim te objasni mi gde gresim...
Poenta je u promeni samih fizičkih i hemijskih karakteristika gume tokom eksploatacije i starenja, i koliko to utice na drzanje...
Edit - ubaci se dagov post
Poenta je u promeni samih fizičkih i hemijskih karakteristika gume tokom eksploatacije i starenja, i koliko to utice na drzanje...
Edit - ubaci se dagov post
Naravno da nije isto. Guma koja je potrosila pola svoje sare odnosno na vise od pola je svog radnog veka nikad nece drzati isto kao i nova.
Ako je isto sto ne mozes napraviti isti start sa novom gumom i sa gumom koja je pri izdisaju, konkretno pilot exalto, dok je imama zdravu saru nije proklizavala iz prve u drugu sada proklizava, i sto se osecam ne sigurnije po kosutnjaku kada je isto?
Teorija je jedno praksa nesto sasvim drugo.
Teorija je jedno praksa nesto sasvim drugo.
Iskreno ja mislim da nije ista smesa na 8mm i na 4mm ni na jednoj gumi, Te zbog tog misljenja menjam gume na dve godine a nekad i manje. Kako i zasto? Nikad ne kupujem polovnu gumu, uvek iskljucivo novu. Set koji imam vozen je recimo dve god i u sasvim korektnom stanju da prodam za upola cene nego sto kostaju (ima ljudi kojima to zavrsava posao) a ja nadomestim drugu polovinu i opet imam novu gumu.
Dok neki pazare polovno, teraju do zice, pa opet ispocetka polovno pa opet do zice i tako u krug, a ne shvataju da je potrebno samo jednom da se isprse za nove gume i stalno da teraju novu.
Dok neki pazare polovno, teraju do zice, pa opet ispocetka polovno pa opet do zice i tako u krug, a ne shvataju da je potrebno samo jednom da se isprse za nove gume i stalno da teraju novu.

Honda Undetected Garage
https://www.facebook.com/profile.php?id ... &ref=br_tf" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/profile.php?id ... &ref=br_tf" onclick="window.open(this.href);return false;
Isti princip 
To je pogotovo izrazeno sa zimskim.

To je pogotovo izrazeno sa zimskim.
Ajde malo da se pokapiramo... I ja kazem da nije isto u praksi a zasto je to tako, to je pitanje... Praksa i teorija se moraju poklopiti, ako je teorija dobra...
Poenta je sto je mislim da ta guma slabije drzi zato sto joj je plica sara vec iz drugih razloga, zagrejala se i ohladila hiljadu puta, pokvasila i osusila, elasticno naprezala u svim mogucim pravcima itd...
Kad bi napravio novu gumu sa 4mm mislim da bi da ne kazem isto drzala kao i sa 8, a sa druge strane vec smo stoput spomenuli kako guma moze da ima saru i kao nova ali da je neupotrebljiva, jednostavno nema km iza sebe ali nema ni prijanjanje...
Poenta je sto je mislim da ta guma slabije drzi zato sto joj je plica sara vec iz drugih razloga, zagrejala se i ohladila hiljadu puta, pokvasila i osusila, elasticno naprezala u svim mogucim pravcima itd...
Kad bi napravio novu gumu sa 4mm mislim da bi da ne kazem isto drzala kao i sa 8, a sa druge strane vec smo stoput spomenuli kako guma moze da ima saru i kao nova ali da je neupotrebljiva, jednostavno nema km iza sebe ali nema ni prijanjanje...
Teorija i praksa se ne moraju poklapati,drvo ti je ziv primer toga.
A da li ce drzati isto nova guma bez sare isto kao sa sarom 8?hoce a dali ce drzati isto kada se taj sloj potorsi to je pitanje.
A da li ce drzati isto nova guma bez sare isto kao sa sarom 8?hoce a dali ce drzati isto kada se taj sloj potorsi to je pitanje.
Poslednja izmena od kapor u 21 Feb 2015, 21:37, izmenjeno 1 put ukupno.
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Pa valjda te na suvom ne drži šara nego smesa? Šare su za vodu i grip na rastresitoj podlozi tipa sljunak pesak ili nesto od toga na asfaltu? Opet kazem - laički. Nemam empirijska iskustva.
Huawei P6 TT
Huawei P6 TT
Ovo pod sarom mislim na sloj gume,mala greska u izrazavanju.