Pretpostavimo da je devojcica presla ulicu na crveno. Jednostavno nepaznom istrcala. Mali je mogao da vozi i 60 i da je udari.Ogi napisao:I uopste nije tacno da su 2 zivota upropascena kao sto svi kukaju nego 1.
Ne opravdavam ga uopste, ali nije potpuni krivac, makar vozio i 200km/h.
Mene je kao klinca njenih godina, sopstvenom nepaznjom, mogao zgaziti auto. Ne daj boze da jeste, a da je u njemu bio neki budza, opet bi ga na lomacu.
Isto tako, mogao sam zgaziti dete ispred skole, iako sam vozio polako. Klinka je trcala trotoarom, okrenuta meni ledjima-u istom smeru, i odjednom, bez gledanja, samo skrenula na ulicu. Ukopao sam auto u mestu i stao malo ispred nje. Naravno, da sam divljao, druga bi bila prica, ali opet...dete je dete i lako moze da pogine. Klinac mi je jednom skoro pao pod auto, dok je cekao da predje ulicu. Jednostavno je izgubio ravnotezu iz nekog razloga. I ko bi posle bio kriv - Dzabe posle prica ko je kriv. Sve se to desavalo u sred dana, na vrlo preglednim saobracajnicama. Skoro sam zadrzao neku devojku, koja se u pozdravljanju sa drugaricama zanela (verovatno nije skontala da se u medjuvremenu upalilo crveno za pesake) i jednostavno okrenula i krenula preko ulice. Uhvatio sam je i povukao nazad, jer je krenula na crveno i lagano je mogao da je zvekne auto.
Cija je ono zena zakacila dete ispred skole? Dete ocas posla, a i odrasli, moze izaci na ulicu.
Veci je problem ovde sto mali njih/nas ima saobracajnu kulturu, bio vozac ili pesak. To se uci jos od skole, vrtica, pa i ranije, ako ima ko da nauci.
Meni se smeju sto stojim na semaforu i cekam da mi se upali zeleno (za pesake). Nekada, i kada se upali zeleno, sacekam da vidim ima li onaj prvi auto nameru da staje. Nemali broj puta, pogotovo u gradu, ljudi prodju kroz crveno, ili na uslovno zeleno, pa preko pesackog. Kao sto u ulicama gde imam prednost (posebno po Dorcolu) uvek usporim i bacim pogled u stranu, jer ima nas raznih. Nekad i stanem, jer nije bitno ko je u pravu, vec ko je izvukao zivu glavu/auto.
Ovim ne zelim da opravdam ovog malog. Samo kazem da ne znamo sta se desilo i da je samo delic sekunde dovoljan da upropasti zivot, dva ili ko zna koliko. Dovoljno je da pri 50kmh vidi da je zeleno, skrene pogled sa puta (na muziku, telefon, komarca) a da neko istrci na ulicu. Vrlo je verovatno da je vozio preko ogranicenja, te da je sve moglo i drugacije da se zavrsi, samo kazem da sacekamo rezultate istrage.
Posle, ako se provuce sa packom, stavite ga na lomacu, zajedno sa caletom i celim Pinkom, bas me briga.
Ako ste primetili, ovih dana je poginulo dosta ljudi na putevima. I tu ima krivaca, a o njima ni post rasprave, a kamoli XX stranica.
p.s. Forumi jesu mesto za razmenu misljenja. Ipak, nezgodno je kada vecina uvrti sebi u glavu da su u pravu i ne zele da odstupe od toga, cak ni kada shvate da mozda grese. Drze se svoga kao p'jan plota... Sva ova moja prica sugerise jedno: sagledajte stvari iz svakog moguceg ugla, pre nego donesete bilo kakvu "presudu". To se ne odnosi samo na ovaj slucaj. Ljudi razlicite stvari rade iz razlicitih pobuda. Sta god da se desi, probajte prvo da saznate zasto, ili da se stavite u njihovu kozu (sto je cesto nemoguce, jer niko ne zna kako bi reagovao dok mu se nesto ne desi) pre neko sto donesete (mozda) pogresan zakljucak. Tako pucaju prijateljstva, gube se glave, propustaju zivotne prilike...