Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Fun fact: neki koji su se pre 20-25 godina "borili" protiv Slobe, sada su npr u penziji i glasaju za AV. Jbg, 70k penzijica kapne svaki mesec...
A neki ne glasaju, nego su u vlasti
Послато са SM-N960F уз помоћ Тапатока
Послато са SM-N960F уз помоћ Тапатока
- Pulp Fiction
- Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
- Garaža: Astra G 1.7 dti
Bože kakav snimak ahahha. Eto, on je od malena znao da će se baviti politikom, nije bitno u kom dresu kada i kako, ali je tu. Pomalo mi je žao što ja nisam takav, a FPN-ovac sam.
Ja sam Dusanov komentar razumeo ne kao opravdavanje agresije, nego više kao realizam... Sile rade ono što rade od pamtiveka, a mali gledaju da to prepoznaju i da se ne zamere. U tom smislu ne moramo mi da budemo autošovinisti, ali možemo da kritički sagledamo sve od 1987. recimo do 1999. Nije to dug period, ali se mnogo toga desilo pa da vidimo gde smo pogrešili, kako, i da li smo uopšte?
Ja sam Dusanov komentar razumeo ne kao opravdavanje agresije, nego više kao realizam... Sile rade ono što rade od pamtiveka, a mali gledaju da to prepoznaju i da se ne zamere. U tom smislu ne moramo mi da budemo autošovinisti, ali možemo da kritički sagledamo sve od 1987. recimo do 1999. Nije to dug period, ali se mnogo toga desilo pa da vidimo gde smo pogrešili, kako, i da li smo uopšte?
- igor_harris
- Pridružio se: 12 Jan 2017, 13:47
- Garaža: 2004 Mazda 3 (1.6CD)
Ma ne vredi, RTS je odradio svoje i ta svest se nece promeniti nikad. Sta god da kazes, ma koliko bilo racionalno ti si autosovinista jer to je to bolna tema.
Sve je po principu - I tako Srbija zivi mirno na Balkanu 90ih, kad iz cista mira NATO resi da nas sravni sa zemljom.
Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
Sve je po principu - I tako Srbija zivi mirno na Balkanu 90ih, kad iz cista mira NATO resi da nas sravni sa zemljom.
Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
- starac vujadin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58
Svakako i na tako nešto, ali u ovim danima još više se odnosilo na elementarnu pristojnost. Jednostavno, i kada vam umre neki rođak koga nista baš simpatisali nije pristojno u danima njegove smrti i sahrane pričati loše o njemu, ili za svoju babu koja umre u 94. godini reći da se naživela i da je ok što je skončala. Sačekajte barem koji dan da prođe, pa opanjkavaj rođaka i babu ako vam nisu prirasli srcu....Grujic napisao: 26 Mar 2019, 21:23Nekako mislim da se Vujadinov post odnosio upravo na ovakve postove...Dusan napisao: 26 Mar 2019, 20:05 Na kraju krajeva, mi smo sami odgovorni i za svoje uspehe i za svoje neuspehe. Mnogo je lakse kriviti nekog drugog, sudiju, komsiju ili strani faktor, lakse je analizirati da li smo se uspesno branili ili ne, da li smo im oborili dovoljno aviona ili ne. To je sve lakse nego okrenuti se sam sebi i preispitati svoje postupke. Posle 20 godina covek u ovoj temi i dalje ne uvidja zasto je miloseviceva politika za osudu. Lako je osuditi nato, ali nato je nato, i nato radi stvari koje nato radi, (konstanta na koju ne mozemo da uticemo) a tasko je osuditi Milosevica, jos teze osuditi sam sebe ili svoje roditelje koji nisu ranije sprecili Slobu da nas odvede u propast. Kada se u milionima ljudi probudi ideja da su sve stvari u nasim rukama i da sve zavisi od nas, kada prestanemo da kukamo i krenemo da radimo, tek tada ce nam biti bolje.
Taj koncept "mi smo krivi", "narod je takav", "poimo od sebe" je jaaaako klizav teren i više tema za teoretisanje.
Eto, ni naša država ne ume da malo da sačeka...
https://www.facebook.com/natacha.pejin? ... NE&fref=nf
Mene samo interesuje odakle kaplje više...Heinz napisao:Fun fact: neki koji su se pre 20-25 godina "borili" protiv Slobe, sada su npr u penziji i glasaju za AV. Jbg, 70k penzijica kapne svaki mesec...
Kada će sistem u kojem 20% populacije izdržava armiju penzionera koji imaju glavnu reč o tome ko je na vlasti konačno da kolabira.
Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Očigledno nikad.
- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Sto bi po meni trebao biti dokaz da ova drzava na neki nacin ima dovoljno stredstava da se razvija i napreduje, ali sa druge strane ne moze jer 60% tih sredstava ode u dzepove politicara, a delimicno i jaci od nas nam nedaju da se razvijamo.
Ja se stvarno ne razumem puno u politiku, ali sta mislite o drzavama koje su objavile bankrot i krenule od nule? Sta mislite o Orbanu koji je prekinuo saradnju sa MMF-om, i slicnim "izuzetcima" na ovom svetu? Kako ce oni proci? Kako bi mi prosli da tako nesto uradimo?
Ja se stvarno ne razumem puno u politiku, ali sta mislite o drzavama koje su objavile bankrot i krenule od nule? Sta mislite o Orbanu koji je prekinuo saradnju sa MMF-om, i slicnim "izuzetcima" na ovom svetu? Kako ce oni proci? Kako bi mi prosli da tako nesto uradimo?
SFRJ j drzava koja je objavila bankrot, znamo direktno kako to ide.
Ne mislim da je krah drzave i opsti raspad neki dobar pocetak za bilo sta i bilo gde.
Ne mislim da je krah drzave i opsti raspad neki dobar pocetak za bilo sta i bilo gde.
- YUgisa
- Pridružio se: 29 Jan 2014, 18:52
- Garaža: Yugo 1.3EFI Stroker i Yugo 1.3EFI
- Kontakt:
Novca u Srbiji ima i vise nego dovoljno, samo su pogresno rasporedjene. Nacin kako se vodi politika trenutno kod nas je slican onome kako se vodi u Singapuru, problem je samo sto kod nas novac uvek ide u privatne dzepove, a tamo u drzavnu kasu. Licno nemam nikakav problem sa tim da neki tamo "izabrani" dozivotno vodi drzavu jer glasanje za 2 ili 5 stranaka sacinjenih od istih ljudi decenijama u krug mi ne daje u ocima nikakav rezultat demokratije nego samo kao nepotrebni troskovi za izbore, imam samo problem kad je "izabrani" takav da vredja inteligenciju normalnog coveka sa praznom pricom. Ako i stavlja u dzep nesto, nek stavlja visak, a ne da povecava manjak...
Being second is to be the first of the ones who loose...
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Orban se održava na vlasti isključivo zahvaljujući lobiranju barona nemačke industrije koji su spucali silne pare u Mađarsku poslednjih decenija. Evo dobio je šut iz EPP-a.Gaginh0 napisao:Sto bi po meni trebao biti dokaz da ova drzava na neki nacin ima dovoljno stredstava da se razvija i napreduje, ali sa druge strane ne moze jer 60% tih sredstava ode u dzepove politicara, a delimicno i jaci od nas nam nedaju da se razvijamo.
Inače Mađarska je član MMFa i to ne samo član nego se saglasila sa poslednjim regulacijama MMFa.
- starac vujadin
Proglašavanje finansijskog bankrota nije nikakav raspad i krah države, već objava nemogućnosti da se plaćaju dugovi i ništa više od toga, što u realnosti znači odlaganje plaćanje dugova na neodređeno vreme. Od toga se diže kosa na glavi poveriocima, a samoj državi i narodu...pa to zavisi od političke situacije, vođstva države, ekonomskog potencijala i drugih parametara. Može da bude loše, a može da bude dobro ako se proglasi bankrot. Argentina je proglašavala bankrot mnogo puta i svaki put joj je bilo bolje posle toga, ali Argentina je država sa ogromnim ekonomskim potencijalom i resursima, pa može brzo da se izvuče iz dubioze ma kako mnogo krali. SFRJ nije nikada objavila bankrot, već naprotiv ušla u aranžmane sa tim svetskim ekonomskim institucijama i reprogramila svoje dugove na dosta rizičan način što joj se nije isplatilo.
Druga je stvar kada neka država jednostavno više ne želi da koristi taj novac koji joj nude finansijske institucije takvog tipa (Svetska banka, MMF, Banka za međunarodna poravnanja, Pariski klub i Londonski klub), a prethodno izmiri svoje obaveze prema njima, kao što je primer Mađarske. Orban je to pametno uradio iz političkih razloga. Ali, on ima veliku političku podršku u svom narodu, pametno vodi zemlju iako je non stop pod pritiskom.
To je primamljiv novac jer je "najjeftiniji", ali nosi sa sobom uticaje koji narušavaju suverenitet države. Šta bi mi uradili kada bi tako nešto uradili? Mi u ovakvoj politčkoj situaciji jako teško to možemo da uradimo jer ljudi koji su bliski navedenim finansijskim institucijama drže sve bitne finansijske poluge ove zemlje i njima je u interesu da večno budemo u tom vrtlogu zaduživanja jer smo odavno ozbiljno narušili naš ekononski suverenitet i doveli sebe do nivoa polukolonije...skoro kolonije. Postpeeno,lukavo i tiho da izađemo iz toga ne možemo jer oni imaju našu ekonomsku situaciju na skeneru jer su nam unutar sistema i ništa im ne može promaći, a nije za očekivati da se pojave neki novi "komunisti" koji bi proglasili nacionalizaciju, otkazali plaćanja i izbacili sve napolje
Druga je stvar kada neka država jednostavno više ne želi da koristi taj novac koji joj nude finansijske institucije takvog tipa (Svetska banka, MMF, Banka za međunarodna poravnanja, Pariski klub i Londonski klub), a prethodno izmiri svoje obaveze prema njima, kao što je primer Mađarske. Orban je to pametno uradio iz političkih razloga. Ali, on ima veliku političku podršku u svom narodu, pametno vodi zemlju iako je non stop pod pritiskom.
To je primamljiv novac jer je "najjeftiniji", ali nosi sa sobom uticaje koji narušavaju suverenitet države. Šta bi mi uradili kada bi tako nešto uradili? Mi u ovakvoj politčkoj situaciji jako teško to možemo da uradimo jer ljudi koji su bliski navedenim finansijskim institucijama drže sve bitne finansijske poluge ove zemlje i njima je u interesu da večno budemo u tom vrtlogu zaduživanja jer smo odavno ozbiljno narušili naš ekononski suverenitet i doveli sebe do nivoa polukolonije...skoro kolonije. Postpeeno,lukavo i tiho da izađemo iz toga ne možemo jer oni imaju našu ekonomsku situaciju na skeneru jer su nam unutar sistema i ništa im ne može promaći, a nije za očekivati da se pojave neki novi "komunisti" koji bi proglasili nacionalizaciju, otkazali plaćanja i izbacili sve napolje

- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
Čaušesku, na primer, nije zaduživao Rumuniju nakon otplate dugova i to može da stvori sliku šta se u takvim situacijama dešava. Naravno, on u isto vreme nije primer dobrog vladara. Naprotiv...
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Ne postoji dobar vladar. Taj koncept je prevaziđen u razvijenim zemljama pre oko 100 godina. To ostalo još u Rusiji i sličnim banana državama.
- starac vujadin
Čaušesku je interesantan i specifičan primer. Prvo, malo u prošlost njegove vladavine...DukeNS napisao: 27 Mar 2019, 20:50 Čaušesku, na primer, nije zaduživao Rumuniju nakon otplate dugova i to može da stvori sliku šta se u takvim situacijama dešava. Naravno, on u isto vreme nije primer dobrog vladara. Naprotiv...
Čaušesku je unutar Varšavskog pakta uvek bio enfant terrible koji je terao neku svoju politiku i imao veze sa zapadom. Kritikovao je intevenciju u Čehoslovačkoj, Rumunija nije bojkotovala Olimpijadu u LA i imao je nekoliko posebnih ekonomskih aranžmana sa zapadom. Kao i sa Titom, tako je i on imao poziciju da su mu rado davali kredite da bi ga još više odvojili od SSSR. On se u jednom trenutku polakomio za tim kreditima jer je imao dobre platne bilanse zobg visoke cene nafte 70-ih. i mislio da će ih sa lakočom otplaćivati No, u jednom trenutku mu se sve srušilo.
Došlo je do pada cena nafte i slabljenja SSSR koji je bio već ekonomski na izdisaju i nije mogao da pomaže svoje satelite u krizi, a pogotovu nisu baš bili spremni da pomažu Čaušeskua koji je bio najmanje pouzdan partner SSSR unutar njihovog bloka. Pored toga, njegova vladavina je bila potpuno neuravnotežena...više je ličila na vladavicnu nekog egzotičnog afričkog diktatora. Šta god neko mislio o Rumuniji ipak je to evropska zemlja sa istorijom i narod to nije mogao više da trpi.
Suočen sa tim, odlučio je da hitno vrati dugove u izrazito jakom tempu. Najbolji način da se zemlja izvuče iz prezaduženosti je da se pametno zaduži da bi pokrenuo privredu i da postepeno tako zavrti krug i da se izvuče. Rumunija nije imala snage da zavrti neki novi državni investicioni ciklus, niko nije hteo da joj pomogne i rešio je da se vadi na najprostiji i najsuroviji način tkao što je odvajao od usta naroda. Jednostavno je sve što se proizvodilo, a pre svega u poljoprivredi odvajao za vraćanje dugova. Kad je neko prezadužen teško će se izvaditi tako što od 30000 dinar plate vraća 20000, a živi od 10000 i ne zadužuje se da bi uložio u nešto.
Uspeo je da vrati dugove, ali je narod doveden do ivice i preko toga, a njegova vlast je ličila na surovu karikaturu. Uz to se malo dosolilo iz inostranstva, ali bunt je bio iskren i opravdan kao i ovde sa Miloševićem.
SFRJ je imala neku "razblaženu varijantu" takvog vraćanja dugova sa tzv. programom "stabilizacije", ali to nije dugo trajalo iz mnog razloga što je druga, dugačka priča.
Sada je Rumunija dužna preko 70 milijardi dolara i dug čini 35-40% BDP. To može da se iskontroliše i manji je nego kod nas, ali interesantno je da je procenat zaduženja znatno skočio po ulasku Rumunije u EU. Do tada je bilo 10-ak %
No, uvek se može videti uvek ista šema da su skoro ssve zemlje koje ne žele da uzimaju kredite i da se prezadužuju odjednom predmet neke političke krize, naročito u Latinskoj Americi i tu se dolazi do apsurnigh situacija da ima zemalja koje imaju sve predizpozicije da budu razvijene i bogati poverioci drugim zemljama, a same su prezadužene bez naoko racionalnog razloga, ali naravno da postoji politička logika u tome.