Međutim, Sindikat radnika u prosveti Srbije tvrdi da su se tetsovi iz srpskog juče prodavali po ceni od 4.000 dinara u pojedinim školama zbog čega traže od Ministarstva prosvete najoštrije sankcije protiv direktora, supervizora i svih odgovornih osoba u tim školama. Sindikat navodi da su se takve pojave dešavale i u prethodnim periodima, ali da se nisu sprovodile sankcije, niti su odgovorna lica snosila odgovornost za te i takve nezakonite radnje
Slične tvrdnje izneo je i Forum beogradskih osnovnih škola, navodeći da su se prošle godine testovi za ispite prodavali na Zelenom vencu, da je ozbiljna istraga obećana, a da nikakvo saopštenje o rezultatima te istrage nije izdato do danas.
Beograd -- U sedmom mesecu trudnoće Marija G. (33) iz Beograda uzela je muževljevo prezime i saznala da pored brojnih dokumenta, mora da ima i novi dokument o krvoj grupi.
Bez njega je ne bi primili u porodilište na porođaj.
Trudnica koja se uda i promeni prezime mora biti spremna na obiman administrativni posao, jer sva njena lična dokumenta tog trenutka postaju nevažeća, poput lične karte, pasoša, vozačke dozvole, zdravstvene knjižice.
U poodmakloj trudnoći Marija je otišla kod lekara na pregled, gde joj je rečeno da papir na kojem piše njena krvna grupa ne važi, ukoliko na njemu ne stoji novo prezime koje se poklapa s onim u ostalim dokumentima.
"Kada sam pre nekoliko meseci bila kod lekara, pitao me je da li nameravam da se udam i promenim prezime. Rekla sam da ću se udati i najverovatnije uzeti muževljevo prezime. Tada mi je rečeno da će mi biti potreban novi dokument s krvnom grupom ", priča Marija, koja se pre mesec dana udala i od tada je u akciji prikupljanja novih ličnih dokumenata.
Ovom prilikom naglašava, da hoće da upozori sve neudate žene, da ne čekaju trudnoću ako planiraju udaju i promenu prezimena, da ne bi trudne sedele po čekaonicama različitih institucija.
" Sada sam u osmom mesecu trudnoće i umesto da ležim i da se odmaram, ja jurim da izvadim nova lična dokumenta. Osim lične karte, prioritet je i novi dokument krvne grupe, koja se udajom nije promenila ", kroz smeh, ironično, kaže ova buduća mama.
Prema njenim rečima, potvrdu o krvnoj grupi uzeće u Institutu za transfuziju krvi Srbije, a tamo kažu da za trudnice imaju poseban olakšavajući prijem.
"Kod nas trudnice imaju poseban status. One najčešće i dolaze samo da izvade krvnu grupu, ali njima se za razliku od ostalih pacijenata radi i test na prisustvo antitela. Dešava se da nekoliko trudnica čeka na ovaj dokument, pa u tom slučaju nijedna ne može da ima prednost. Vodimo računa o njima i njihovim potrebama", kaže Gordana Antuljeskov, portparol ovog instituta.
Ona naglašava da ukoliko je neka žena dva puta i više davala dobrovoljno krv, može odmah da dobije potvrdu o krvnoj grupi bez čekanja.
"To važi za sve dobrovoljne davaoce. Inače potvrda o krvnoj grupi je dokument kao i svaki drugi. Treba da bude usaglašen s ostalim ličnim dokumentima kao što je lična karta, zdravstvena knjižica i drugo. Takođe postoji bojazan da žene koje u dokumentu s krvnom grupom imaju upisano devojačko prezime, a ne udato, ne budu primljene u porodilište jer je ovaj dokument jedan od obaveznih koji se prilaže na prijemu za porođaj ", objašnjava Gordana.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Hteo sam da pišem i ranije ovde, pošto je ovo stvarno alarmantno:
Pse stvarno volim, nadam se da vlasnici sa foruma praktikuju poruku sa zadnjeg znaka. Ovde kod mene, mnogo je zgodna, lepa pešačka zona, mnogo mesta da se kuce istovare-a najbolje ispred ulaza ili kapije. To je omiljeni sport.
Na 200m od kucje mi je pruga, a iza pruge atar. Milina periferijskog zivota, nigde nikog, svakog jutra ja setam prugom i slusam na radiju Daska&Mladju, a Meda trci okolo i djubri njive.
Inace mi je cudno kada vidim pse koji su u stanju da se "opogane" na betonu. U prirodi zivotinje je da bezi u travu ili na zemlju kako bi obavila nuzdu. A ima kod nas dosta ljudi koji ne sakupljaju za psima, prakticno vecina. U principu, sto je manje mesto, to je manja sansa da ce sakupljati. Tesko je ljudima da se naviknu, gadno im je verovatno. Evo gledam sebe, meni je gadno. Zato i vodim dzukca na povodniku tih 200m i on zna gde idemo, pa je miran i onda kada ga pustim istrci se, iske*a i ostalo...
Ne znam kako bih se navikao da sam negde u centru, pa da moram da nosim kesu i rukavicu.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Dobro, ali to manje smeta u manjem mestu, jer ima manje kerova, manje ljudi, manje govana.
Ovde u blizini moje firme, ljudi dolaze sa kerovima da šetaju po nekoj travi između parkinga. Ima ih i koji pokupe sa kerom i bace u kontejner govno. Ali opet se može naći dosta govana po stazi, a u travu ne smeš ni da kročiš, i to u samom centru centra novog sada. E to je ruglo.
A sad što na klisi naiđeš na govno, jbg, to se može oprostiti.
Ja u sred Pariza ugazio u govno i to ko da je nosorog kenjao a ne pas dok sam se nameštao da slikam znamenitosti grada. A patike bele pa nove kupljene za tu priliku.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Pre neki dan blizu slavije vidim 'pripadnicu romske nacionalnosti' kako se sa bebom u naručju(inače već 10 godina je viđam sa raznim bebama, sigurno je znate) nešto mota oko kola na parkingu, gleda me i smeje se. Pomislim u sebi što li mi se smeje i vratim pogled i vidim da žena upravo izbacuje tovar na sred parking mesta nekom liku tik pored vrata. Zgranuo sam se i bukvalno par minuta nije moglo da mi dođe do mozga šta sam video.
Beogradu nedostaje javnih toaleta ili bar čuvanje postojećih.
Video sam zimus čoveka koji je ušao u kafanu i uredno pitao da se posluži toaletom a konobar ga skoro izbacio uz reči da je samo za goste pa se čovek dosetio uzeo čaj i otišao do toaleta, konobar zbunjeno gleda, zna da je ovaj ušao samo zbog toga.
A možda je bolje bilo da mu se israo ispred lokala.
Čudan smo mi narod, svakome zatreba klonja ali zato se uredno razvali sve što se napravi novo.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
samo polako napisao:Ja u sred Pariza ugazio u govno i to ko da je nosorog kenjao a ne pas dok sam se nameštao da slikam znamenitosti grada. A patike bele pa nove kupljene za tu priliku.
Sasvim normalna stvar u Parizu...po tom pitanju Beograd je ultra cist u odnosu na Pariz
@ftj
Vidis, ovde u CH jos nisam video nekog da ne pokupi ono sto je njegov ker istovario ali sam juce predvece, setajuci pored jezera, video nekog garavog (azilant iz ko zna koje pm) kako zaliva jezero a ljudi prolaze...centar grada ej
I ovi Svajcarci svasta primaju na svoju teritoriju a s druge strane skolovanim ljudima koji uspeju da nadju dobro placene poslove nece da izdaju vize jer imaju smesne kvote za takve