Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?
Re: Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?
Jeftine/univerzalne gume, pa još univerzalne/jeftine, su više za režim penzionerski-penzionerski.
Daj dimenzije. Verovatno misliš na "Ol vedr/vetr", ne na "Adapto".
Daj dimenzije. Verovatno misliš na "Ol vedr/vetr", ne na "Adapto".
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Michelin CC (2) bas i nije jeftina guma.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
225 50 17. Jedine all season na ipg sava gume. Oko 8500 din
Ima valjda i drugih prodavaca. Michelin CC2 oko 18k koliko vidim.
ima al 200 evra po komadu. Zato i pitam za savine
Guma skupa, a auto jeftin? 600e vs 300e je 300e na 3-4 godine vožnje. Niti jedan test ne postoji za tu Savu.
Sava je brend u okviru GoodYear grupe, treba videti ko je proizvodjač te gume koju razmatraš.
To što piše Sava ništa ne znači niti govori o samoj gumi, za naše područje GY gume se obeležavaju pod Sava, barem je bilo tako ranije sa onim iz niže cenovne kategorije.
-----------------------------
No to ništa ne znači ni u pozitivnom ni u negativnom smeru, danas je guma znatno iznad neophodnih karakteristika za normalnu vožnju ali ako imaš preferencije prema ekstremnim /zahtevnim uslovima vožnje odna je bolje gledati sam GY brend nego Savu (ili neku od marki GY za budžet kategoriju).
To ti je manje više isto i sa ostalim velikim igračina, Michelin, Continental, itd...cenovno niža kategorija se distribuira pod drugim brendovima.
Naravno postoje razlike izmedju cenovnih katetgorija, tu do 15tak % pa sam ako ti to nešto preterano ne znači za tvoj stil vožnje skoro pa je svejedno koji brend je ispisan na gumi.
Što više informacija saznajem sve više uvidjam da mnogo toga je povezano sa marketingom pa svako bira kako mu odgovara.
To što piše Sava ništa ne znači niti govori o samoj gumi, za naše područje GY gume se obeležavaju pod Sava, barem je bilo tako ranije sa onim iz niže cenovne kategorije.
-----------------------------
No to ništa ne znači ni u pozitivnom ni u negativnom smeru, danas je guma znatno iznad neophodnih karakteristika za normalnu vožnju ali ako imaš preferencije prema ekstremnim /zahtevnim uslovima vožnje odna je bolje gledati sam GY brend nego Savu (ili neku od marki GY za budžet kategoriju).
To ti je manje više isto i sa ostalim velikim igračina, Michelin, Continental, itd...cenovno niža kategorija se distribuira pod drugim brendovima.
Naravno postoje razlike izmedju cenovnih katetgorija, tu do 15tak % pa sam ako ti to nešto preterano ne znači za tvoj stil vožnje skoro pa je svejedno koji brend je ispisan na gumi.
Što više informacija saznajem sve više uvidjam da mnogo toga je povezano sa marketingom pa svako bira kako mu odgovara.
Pa razlika nije baš mala. Za markirane moram da dam 800 evra, a za savu 300. Za mene je to ogromna razlika i ne znam što bih davao toliko. Žustrije volim da vozim samo po suvom i mislim da tu ne bi smela da se tek tako kliza niejdna guma. A po klizaovom vozim penzionerski jer ne verujem da će da me spasi nijedna guma ako divljam po takvom. Ja sam već vozio tigar all season na prošloma autu i nisam imao nikakav problem, samo je fora što je ovaj jači i sportskiji.Heinz napisao: 23 Mar 2022, 17:56 Guma skupa, a auto jeftin? 600e vs 300e je 300e na 3-4 godine vožnje. Niti jedan test ne postoji za tu Savu.
- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
Ne postoji ni skupa AS guma za žustru vožnju a kamoli jeftina.
Boringly average, but also perfect for school run mums
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Pogledaj testove usput.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
500 evra razlike nije malo uopšte. Samo, za 8500 u toj dimenziji se dobija ili letnja ili zimska Sava, koje su obe bezbedne, ali za entuzijastičniju vožnju nisu ni one. A za tvoje želje je barem neka prosečna letnja - računaj 100 € - i ta zimska Sava zimi.
Univerzalne — možda Mišelin, Vredštajn, Bridžston i Kontinental. Čak ne ni Gudjer, pošto nije toliko orijentisana na leto kao prethodne. Sava nije testirana, ali nešto nisam utiska kako je dorasla tvojim uslovima..
Univerzalne — možda Mišelin, Vredštajn, Bridžston i Kontinental. Čak ne ni Gudjer, pošto nije toliko orijentisana na leto kao prethodne. Sava nije testirana, ali nešto nisam utiska kako je dorasla tvojim uslovima..
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
Možda @kojot nema istu definiciju žustre vožnje kao ostali ovde. Možda njegovo žustro nije da hoće s tim gumama da driftuje, već prosto da, čim nije suvo, on vozi penzionerski, a čim je suvo, onda hoće malo jače da da gas, pa povremeno zbog toga malo naglije zakoči, itd., al možda bez baš preterane škripe guma...
S obzirom da mu se ne mili da da 200 evra po gumi, a ne vozi od juče, onda možda i zna od ranije da su ga i te gume od po 60ak evra dobro služile do sad. A ako je tako, onda možda da samo odabere šta kažete da je nakvalitetnije u tom cenovnom rangu, i ima da mu bude i bolje nego s prethodnim gumama, ne?
S obzirom da mu se ne mili da da 200 evra po gumi, a ne vozi od juče, onda možda i zna od ranije da su ga i te gume od po 60ak evra dobro služile do sad. A ako je tako, onda možda da samo odabere šta kažete da je nakvalitetnije u tom cenovnom rangu, i ima da mu bude i bolje nego s prethodnim gumama, ne?
Upravo je definicija šta je šta ono što može da predstavlja razliku pri odabiru. A svako od nas može drugačije da percipira subjektivni osećaj žustrine.
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
Još mala dopuna na moj iskaz. Pod "bez preterane škripe guma" sam mislio baš na to: da mu guma tek povremeno možda zaškripi, i to kad mu se omakne ili baš mora. I kapiram da to izbegava svako od nas ovde s obzirom da nam gume nije ćaća kupio.
Sve okej, ali u blizini tih 8500, to jest tog cenovnog ranga, trenutno nema ničega što bi čovek mirne duše mogao da preporuči. Evo, ovaj »Trajangl« je na jednom testu u 205/55 R16 disao za vrat »Krosklajmatu«, ali ko može da garantuje da će i kroz godinu dana smesa imati pristojne performanse? Štaviše, »Sailun« i »Nokian« su nedavno uhvaćeni da na ispitivanja i na tržište ne šalju iste gume — da l' je prevara, da l' toliko neujednačene serije, ko bi znao, ali kupcu razlog nije toliko bitan u krajnjoj liniji.
https://alufelnebalaban.com/product/225 ... on-x-ta01/
https://alufelnebalaban.com/product/225 ... on-x-ta01/