TheWickerMan napisao:30%? Budite realni, 50% vozila nije ispravno.
Sent from my LG-P880 using Tapatalk
Tehnička neispravnost i krš nije isto.
Tehnički neispravan se mnogo lako postane.
Pa evo svako ko je stavio folije ili xenon tehnički nije ispravan, al to ne znači da je auto krš. Ili ako nećemo kozmetiku, ručna kako hvata levo/desno, luft na sponi itd.... Sve jeftini jednokratni kvarovi, ali tehnički neispravno.
I ja mislim da je to za Bg, oko kojeg je krenula priča manji problem, ovde je ipak bolji standard i % krševa je manji.
O tome i pričam. Luft u letvi volana, poluosovinama, nejednako hvatanje kočnica, svetla, pozicije itd itd. Sve to spada pod neispravnost
zato i mislim da 50% vozila ne bi prošlo "pravi" tehnički. Da ne pominjem uklanjanje katalizatora,DPFa, zatvaranje EGRa i slično. Plus gomila njih ima plin a nema atest, i to je neispravnost.
To jeste neispravnost, ali se reši sa 100-200e i taj auto je ispravan, neće se time smanjiti broj kola. Ovde je reč bila o kolim koja su toliki krš da ako ne mogu da "prođu" tehnički jedini racionalni izbor je rashod.
preleteli ste pricu i sad su na kraju svi tehnicki neispravni . pa naravno da jesu, kad nam je 90% automobila starije od 10 godina i preslo po milionce.. tu se svake godine pojavi neki luft ili neka sitnica koja treba da se sredi.
ftj napisao:Kada bi nas tehnicki bio kao nemacki tuv automatski bi se iskljucilo bar 20-30% voznog parka. Ne zato sto su vozila stara i tehnoloski zastarela vec zato sto su neispravna. Ne znam stefane sta si ti drugo istripovao da se prica.
I treba isključiti ta vozila. Moja kola neće isključiti jer sam ja savestan i samosvestan vlasnik. Neznanje takođe ne isključuje od odgovornosti.
Po džepu samo i preko noći će svi postati savesni.
Auto nije tehnicki u ispravnom voznom stanju. Ne prica se o dodatno ugradjenoj opremi, prepravkama estetici. Osnovna mehanicka konstrukcija, upravljanje kocenje limarija signalizacija izduvni gasovi mora da bude u okviru predvidjenih vrednosti za dato vozilo prema fabrickoj deklaraciji karakteristika. Gume i postojanje sijalica koje rade se podrazumeva kao deo provere ispravnosti.
Takav neispravan auto se iskljuci iz saobracaja.
Nije tacno da je ovde toliko nizak standard da se ne moze odrzati taj minimum ali jeste tacno da se cesto zeli pruziti duze od jorgana po svaku cenu a auto je ovde jos uvek statusni simbol umesto alatka za rad i zivotnu potrebu. Jugo je dobar primer da je potrebno minimum novca da bi se popravio ili odrzavao u besprekornom tehnicki ispravnom stanju.
Treba ukinuti ad hoc Uredbe koje ogranicavaju slobodan uvoz vozila i primeniti striktno vec postojece Zakone i tehnicke pravilnike uz uspostavljanje tehickog pregleda (koji sada fakticki ne postoji).
Auto ispravan tehnicki, moze da se registruje i vozi.
Auto neispravan, ne moze da se registruje i vozi.
Prosto. Nikakve euro 3, 5, 19 ili slicne uredbe forme radi pri cemu niko ne proverava da li vozilo jeste tehnicki ispravno prema toj nekoj normi. Izduvni gasovi vecine euro 3 i euro 4 vozila kod nas su van norme, i to su najbrojnija grupa tehnicki neisrpavnih vozila, prakticno svi uvezeni dizeli su neispravni (DPF se ovde ne menja kao deo redovnog serivisiranja).
A sve to jos na kvadrat vazi za vozila u drzavnom vlasnistvu poput vozila komunalnih preduzeca, pa javni autobuski saobracaj.
U toj Nemackoj koja se stalno uvodi kao reper za poredjenje najnomralnije se uvoze Euro 2 vozila, najnormalnije registruju i idu na tehnicki pregled svaka 24 meseca i najnormalnije se smatra da moraju da budu apsolutno tehnicki ispravna bez obzira na godinu proizvodnje materijalni status vlasnika ili neke licne zelje.
Poreskim sistemom se stimulise kupovina i upotreba ekoloski cistijih vozila i to je sasvim efikasan mehanizam.
Ne mora niti auto svako da ima, nije to neko osnovno ljudsko pravo. Moze i motocikl kao sto je sirom sveta to vid osnovnog prevoza za najsiromasnie slojeve stanovnistva.
Sa druge strane izmisljaju se pravne neispravnosti kao sto je izmisljeni radni vek seta za prvu pomoc od 5 godina. A sto ne postoji recimo u toj Nemackoj sa kojom se poredimo.
Ja ocekujem standardnu matricu: docek, lozenje nekoliko dana, kukanje svih sportova za drzavne pare, kukanje radnika u kulturi da ih niko ne jebe dok sportistima pravimo docek.
Bilo bi jednostavnije, i ne bi se toliko ometao saobraćaj da se dočeci, i sve druge manifestacije organizuju na ušću npr.
Ni ja ne shvatam, ako je okupljanje ispred skupštine Srb. (svejedno i dali je ispred gradske-jer je preko puta) zabranjeno, to valjda treba da važi za sve i uvek.