Zimske gume - da ili ne?
-
- Banned
- Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
- Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017
Re: Zimske gume - da ili ne?
Uh, pa ja cu mozda u Bosnu do kraja meseca.
Ovaj clanak koji je napisan, je na B92, i obicna je reklama, ovog puta za one koji voze na zimskim tokom cele godine, isto kao i clanci koji su isli u novembru za zimske.
Sto ne testiraju nesto, nego tu trucaju o magicnih 7 stepeni?
Clanak nema nikakvu tezinu bez adekvatnih testova.
Sto ne testiraju nesto, nego tu trucaju o magicnih 7 stepeni?
Clanak nema nikakvu tezinu bez adekvatnih testova.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
ja sam bio pre dve nedelje, i niko mi nije gledao gume, bio u sarajevu i na jahorini...Ogi napisao:Uh, pa ja cu mozda u Bosnu do kraja meseca.
- zdushan
- Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
- Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4
Koliko ja vidim, Bax uzima auto da bi mu stajao u servisunidza napisao:Zajebava nas Bax, on prelazi kolima koliko može i biciklom, pa mu auto nije preko potreban.

- YUgisa
- Pridružio se: 29 Jan 2014, 18:52
- Garaža: Yugo 1.3EFI Stroker i Yugo 1.3EFI
- Kontakt:
Istina, guma za suvo je guma bez sare... 2-3m mozda pri 50km/h sto bas i nije malo jer prosecan auto bi trebao da za to iskoristi oko 10m za zaustavljanje... Sto je prakticno onda 25% duze kocenje...nidza napisao:Što da briše, piše običan difolt tekst sa čuvenom temperaturom od 7 stepeni, preko koje su letnje gume (gle čuda) bolje po kiši.
Letnje gume su pre svega KIŠNE gume. Gume samo za suvo ne postoje za obične puteve, tj postoje samo su zabranjene. Kad temperatura krene da pada, dolazi do izražaja smeša. Letnje će uvek da imaju bolju šaru za odvođenje vode, dok će zimske imati bolju smešu za niske temperature. Zavisno od modela sigurno postoji presek te dve funkcije (trenje u odnosu na temperaturu) na grafiku, gde je levo od preseka jedna guma bolja, a desno druga.
Opet se vraćamo na staro. Prednost zimske gume je što na 40 stepeni njen trag kočenja je 2-3 (lupam) metara duži od letnje, dok je na snegu trag kočenja 25-30 metara duži. Ta 2 metra će iskusan vozač da nadomesti anticipacijom, dok 30 metara može da predstavlja ozbiljan problem - u fazonu hoćeš da zakočiš na semaforu, i uspeš da se zaustaviš, ali na SLEDEĆEM.
Being second is to be the first of the ones who loose...
Obrati pažnju ponovo šta sam napisao. Između 25% i 250% je poprilična razlika.
Tapatalk Pro
Tapatalk Pro
Napisao si da je na snegu sa zimskim gumama 25-30m duzi zaustavni put.
Sent from my HTC One using Tapatalk
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
-
- Banned
- Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
- Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017
Da li je veca steta da drzim jos zimske ili da stavim sutra letnje ?
Hoce neko da kupi moje zimske gume ?

Hoce neko da kupi moje zimske gume ?

- YUgisa
- Pridružio se: 29 Jan 2014, 18:52
- Garaža: Yugo 1.3EFI Stroker i Yugo 1.3EFI
- Kontakt:
Ne vidim sta sam ja pogresno protumacio to sto si rekao?
Rekao si da zimska guma ima 2-3m duzi trag kocenja od letnje, pretpostavljam da si rekao od 100 do 0km/h sto ako sad izuzmemo specijalne slucajeve nije bas istina jer dva testiranja koja sam ja video o toj tematici govori da vec preko 12 stepeni razlika bude oko 5m u korist letnje... Drugi test nemam pojma pod kojom je temperaturom odradjen (siguran sam da nije preko 40 stepeni) je dao podatak od 7-8m razlike... Ako se prosecan auto zaustavlja za oko 40 i nesto sitno metara sa 100km/h, onda sa 50km/h do 0km/h mu treba oko cetvrtina predjene putanje odnosno oko 10ak metara... Iz ovog dolazimo do toga da tvoja 2-3m ce pre odgovarati nekoj brzini od 50km/h nego sa 100km/h...
Zimska nece po snegu stati za 10m sa 50km/h pa samim tim 25-30m vise za letnju nece biti 250%... Sa 50km/h treba ce joj oko 25m tako da po tvojim recima tih 25-30m daje 100 i koji procenat vise sto se opet ne poklapa sa testiranjima koja sam ja gledao gde je ta razlika oko 60-70%...
Tako da zimska ima leti slabije kocenje oko 20-25% a letnja zimi po snegu ima 60-70%...
PS: Verovatno je mislio na letnje, samo je malo lose sroceno...
Rekao si da zimska guma ima 2-3m duzi trag kocenja od letnje, pretpostavljam da si rekao od 100 do 0km/h sto ako sad izuzmemo specijalne slucajeve nije bas istina jer dva testiranja koja sam ja video o toj tematici govori da vec preko 12 stepeni razlika bude oko 5m u korist letnje... Drugi test nemam pojma pod kojom je temperaturom odradjen (siguran sam da nije preko 40 stepeni) je dao podatak od 7-8m razlike... Ako se prosecan auto zaustavlja za oko 40 i nesto sitno metara sa 100km/h, onda sa 50km/h do 0km/h mu treba oko cetvrtina predjene putanje odnosno oko 10ak metara... Iz ovog dolazimo do toga da tvoja 2-3m ce pre odgovarati nekoj brzini od 50km/h nego sa 100km/h...
Zimska nece po snegu stati za 10m sa 50km/h pa samim tim 25-30m vise za letnju nece biti 250%... Sa 50km/h treba ce joj oko 25m tako da po tvojim recima tih 25-30m daje 100 i koji procenat vise sto se opet ne poklapa sa testiranjima koja sam ja gledao gde je ta razlika oko 60-70%...
Tako da zimska ima leti slabije kocenje oko 20-25% a letnja zimi po snegu ima 60-70%...
PS: Verovatno je mislio na letnje, samo je malo lose sroceno...
Being second is to be the first of the ones who loose...
Znam ja sta je on mislio,ali je rekao da se obrati paznja
Inace je ceo taj deo posta,rekao bih,pausalno napisan.

Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Lapsus. Znaš na sta sam mislio.Xepoj87 napisao:Napisao si da je na snegu sa zimskim gumama 25-30m duzi zaustavni put.
Tapatalk Pro
- profesorPROST
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 14:50
Nemoj da skidaš zimske zbog sebe, Bosna je nepredvidljiva, zna u Aprilu da padne sneg.Ogi napisao:Uh, pa ja cu mozda u Bosnu do kraja meseca.
Never Say Never Again
Meni je muka da li ce za nedelju dana biti plus preko 3500 mnv, najtopliji mart u istoriji...
Sent from my ZTE-SKATE
Sent from my ZTE-SKATE
Tebi će biti ok.
Ne znam šta nas čeka. U nedelju granica mržnjenja 3400m, strašno za mart.
Tapatalk Pro
Ne znam šta nas čeka. U nedelju granica mržnjenja 3400m, strašno za mart.
Tapatalk Pro
Samo da be budu visibabe, BTW za one koji ne znaju to su visine na kojima u junu pada sneg, sad je plus...
Sent from my ZTE-SKATE
Sent from my ZTE-SKATE