Imali smo, nismo znali

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Re: Imali smo, nismo znali ...

Post od Geza »

Bacio sam pre dosta vremena pogled na ćaletov izveštaj o primanjima tokom radnog staža. Krajem 80-ih je imao platu od nešto preko 1.000 DM, i to u poljoprivrednom kombinatu. Da mu nije toga bilo sad bi primao penziju ispod 20K.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

zuzazu napisao: 15 Jul 2020, 19:41 Roditelji radnici u jednoj od onih fabrika gde su radili proizvode po licenci kako procitah notornu lagariju.
Zemun. Socijala kraj. Radnici pomenutih Inse, Teleoptika, Zmaj...

Svake godine dva puta na more. Prvi put strogo Pula, Rijeka, Rovinj. Najskuplji deo Jadrana.
Svake zime skijanje. Strogo Slovenija. Kakve Jahorine, kakvi Kopaonici.

Kada se to svasta nesto “nemalo”, pa i benzin. Vozilo se na “par-nepar”, a problem je resen kupovinom jos jednog automobila.

I ako mi roditelji nisu generali, ministri, piloti - ja sam se odskolovao za pilota. Visu zrakoplovnu skolu u Zagrebu je mogao da upise ko je hteo, i da ne plati dinara. Na kraju natjecaja ostajalo je i slobodnih mesta.

Ajd’ probajte sve to sada...

I onda saznam da je plata bila u visini mog dvonedeljnog dzeparca, i da nismo imali banane, i da smo isli u Grcku da kupujemo maslac...

Svi u odeljenju smo bili manje - vise iz slicnih porodica. Nije mi poznato da se neko patio, gusio u kreditima i nemao da jede.

Bilo je lepo. Meni je bilo dobro. Nekima malo gore, a nekima malo bolje. Raslojavanja drustva kao danas - ni govora.

Proslo je 20 i vise godina od te Jugoslavije, a sad bi mnogi da prekrajaju istoriju i iz njima znanih razloga pljuju po onome sto je bilo.
Kako se uzme, nije svima bilo lepo, roditelj vojno lice, nikad dobio adekvatan stan prema činu, jedno dete školovano na fakultet drugi srećom nije ni hteo da studira.
Vazda neko snalaženje, srećom imadosmo selo za hranu i zdravu babu i dedu za proizvodnju hrane, inače bismo odrasli na salamama.
Koliko je ta školovana i civilizovana država bila i društvo na nivou, toliko se i raspalo krvavo i uz toliko propasti. Kako su svi ti slobodni građani sebi dozvolili da ubijaju jedni druge, meni nije jasno i toliko je stvarno nebitno sve ono što je generacija pre postigla kad se toliko urušila da ne možemo 30 godina da se sastavimo.
Uspon je trajao daleko kraće nego pad...
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Gaginh0 napisao: 15 Jul 2020, 20:35 Evo ja cu da ga spomenem, Ljubitelj mi rusi sliku o YU :D Vi ostali vracate nadu :D
Nema nade, zemlja je bila sranje, ali ljubitelj priča fantazmagorije iz neke paralelne stvarnosti....mada i zuzazu, valjda iz kontre iritiran ljubitlejem, suviše farba ružičasto nešto što nije tako bilo.

To što je danas sranje u nekim stvarima mnogo veće nego tada je uglavnom posledica upravo te Jugoslavije, a razumljivo je da se ljudi sećaju sa setom kada im je bilo bolje...samo da smo imali drugi sistem bilo bi još bolje. Nadam se da nas neće po treći put naterati u takvu veštačku tvorevinu koaj je pokazala da ne može da funkcioniše. Teoretski, nije bila loša ideja, ali se pokazalo da ne ide. Ne ponovilo se.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Svaki tranzicioni scenario je bolji od rata i posledica koje i danas trpimo.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

ja se takodje ne secam da samo lose ziveli 80ih godina, roditelji radili u tada prilicno jakim firmama ali nisu bili na nekim ne znam kakvih polozajima, radili su sa visom skolom.
81. godine cale kupio novog juga (narucio ga je cim su se pojavili u prodaji), 85. novu 128icu (secam se kao juce da je bilo tog predvecerja, cini mi se oktobar, kad je doterao iz KG) a 88. ili 89. otisao u nemacku da kupi auto i doterao reno 5 star 3 godine ako se ne varam nekih 8.000 maraka placen (takodje imam urezano u pamcenju kad je stizao iz nemacke a ja ga na terasi cekao do kasno u noc tacnije posle ponoci, da vidim auto i sto je jos bitnije poklone koje mi je doneo :) ) inace tada drugi reno 5 u Krusevcu, posle kad su krenuli campusi bilo ih je vise.
Na letovanje smo isli svake godine uglavnom u grcku ali i 3 godine u crnu goru. Ne secam se da smo u necemu oskudevali, sta znam mozda ja to pamtim drugacije jer sam rodjen 1980. pa prvih par godina naravno i ne mogu da pamtim sem po nekim flesevima i fotografijama ali recimo od 85. dosta toga pamtim sto kroz secanje sto kroz albume sto kroz pricu mojih.
Takodje i drustvo sa kojima su se moji druzili su letovali sa nama, kum kupio novog keca 86. ili 87., drugi jedan prijatelj od mojih je kupio juga u to neko vreme, mahom smo zajedno letovali, znaci i oni su mogli da priuste grcku. Moj dobar skolski drugar isto svake godine isao u Grcku a njegovi kupili novu ladu 80 i neke.
Otac dok je imao tog juga pocetkom 80ih nabavljao je dosta delova iz Italije tipa alu felne, sportski volan, obrtomer, sve sto je bilo aktuelno za neki tjuning i stajling u to vreme posto je to voleo, a to je prilicno kostalo, cak negde imam i neke blokčiće u kojima je to zapisivao i vodio evidenciju za svaki auto troskove.
Ne znam ocigledno da nije svakom bilo isto sto je i logicno kao i danas ali ja komentarisem iz svog porodicnog ugla i ljudi koje sam imao oko sebe u tom nekom periodu.
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

Da se išlo na more, išlo se. Nije se pravila neka posebna drama oko toga. Ili se ode u neki kamp na moru il u nečiju vikendicu il u apartmane, al se išlo.
Cela familija sa majčine strane je tih '80 sagradila kuće, najvećim delom od svojih plata i nekim sitnim kreditima.
Dakle, išlo se na more, kupovali se automobili i gradile kuće, a svi iz familije radnička klasa u firmama tipa Ateks, Prokupac, Kasina.....
Nekako je, barem meni, ostao utisak da se skromnije i rasterećenije živelo nego danas.
Pa ja i burazer smo živeli sa majkom kao podstanari tih osamdesetih od njene jedne plate. Nismo imali neki luxuz, al nismo ni oskudevali.

Послато са SM-A715F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

^^
Ako ces da meris po autima, i moji su kupili nova auta 2005., 2007., 2015., isli 10 puta na more u poslednjih 15 godina, a sve isto to je po mojim procenama radilo 70% foruma, plus dobar deo foruma ide i na zimovanje (moji to ne gotive), sta je onda bilo bolje nekad? Ni sistem ne verujem da je bio bolji, samo su ljudi bili manje obavesteni.
Da me ne razumes pogresno, otisao sam iz Srbije pre godinu dana zato sto se ne slazem sa nekim stvarima, pa nemam razloga da branim istu.
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
NemanjaOOOO
Reactions:
Pridružio se: 02 Avg 2019, 10:43

Post od NemanjaOOOO »

Cinjenica da su ljudi u to vreme lagano mogli da kupe stan ili naprave kucu, kupe nov automobil, bez zaduzivanja kod banaka govori o tome kako se zivelo, za razliku od danasnjih vremena. Ne kazem da danas to neko ne moze da priusti, hvala bogu moze, ali tada je takvih bilo daleko više nego danas i vecina je radila za platu i mogla i da priusti i da ustedi.

Danas ljudi odlaze na letovanje placaju na rate, uzimaju kredite za odmor, 80ih nisam zaista cuo za takve slucajeve.

Послато са SM-G960F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:

Post od starac vujadin »

Stan nije mogao da se kupi jer nije ni postojalo tržište nekretnine. Stanovi su se dobijali i menjali međusobno. Kuće i vikendice su se gradile, ali realno - retko koja se izgradila u normalnom roku i uglavnom su se završavale godinama i decenijama.

Što se tiče mora nije se dizao kredit, ali su ljudi koristili čekove, išlo se preko sindikata po smešnim cenama..neka dobra strana socijalizma. Mada, ni tada, kao ni danas većina ljudi nije išla na more svake godine kao što ne ide ni danas. To što smo mi na forumu gde svako od nas ima kola, pa se kreće u krugu ljudi koji imaju neki standard da može da putuje to ne znači da je većina takva..nije bila ni tada. Zatim, da li ste mogli da zamislite da idete na more na Tajland, Tursku, Egipat kao danas po ceni domaćeg mora? To je bila misaona imenica. Opcije za zimovanja su bile ograničena. Sada ljudi idu po Alpima...

Što se tiče kupovina kola sada je bolja situacija. Ok, tada si mogao lakše da uštediš i da se kupi nov auto uz neko odricanje, čekanje. ALi, sada je mnogo veći izbor i tada je bila misaona imenica da za neki ekvivalent od 3000 eur npr kupiš relativno dobar polovan auto kao što možeš. Sada kola vozi mnog više ljudi, dostupnija su mnog širim slojevima.

Što se tiče opuštenosti rasterećenosti, kako je tad amoglo da se lakše živi od plate to jeste, ali to ima dve začkoljice. Prvo, to je bilo na dosta veštački način održavano u bivšoj Jugoslaviji, a s druge strane sadašnja tenzija, neizvesnost, socijalna i ekonomska je globalna stvar. Nekad ste na zapadu mogli lagano da prolazite mesečno sa socijalnom pomoći ili sa jendim slabo plaćenim poslom i da vam ostane nešto, sada nije više tako. Svuda se živi u tom smislu gore nego pre i ljudi moraju da rade po ceo dan, po dva, tri posla da bi opstali.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Pa zadnji pasus ti nije bas precizan a i tacan. I dalje ljudi jako lepo zive od socijale na zapadu - samo kao i uvek dolazi ono pitanje o definiciji kvaliteta zivota... A da ne pricam o jednoj plati u porodici (moja situacija) i sl... Cinjenica je da ljudi ocekuju svaki put vise i vise, i taj ciklus je tesko razbiti...
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Neko ko u zemljama trećeg sveta sastavlja kraj s krajem bi mogao jako lepo da živi od socijale na zapadu, svedoci su gomila migranata koji po ceo dan sede na prozorima i čačkaju telefon, smeju se, Nemačka im dala smeštaj, hranu(?), pomoć od tipa 800-900 evra mesečno, šta će im više? Živeli u Siriji, pišali po prašini, razmišljali hoće li imati vode, a sad imaju mnogo više za džabe, pa što bi radili? Kao i nasa ciganija...
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

80-tih je bilo ok da odeš u krš sobu, sa zajedničkim kupatilom, na kilometar od plaže... Većina je išla tako, nije se to smatralo ni za kakvu katastrofu, nego tako je kako je. Manje je to smetalo kad je većini bilo isto. Nije ni tada baš SVIMA bilo isto, bilo je jednakijih među jednakima, ali nije bilo toliko razlika kao danas. Čini mi se da je sad daleko lakše biti nezadovoljan nego tada, čak i kad objektivno imaš daleko više. No, 80-tih sam bio klinac, samo mogu da pretpostavljam kako je bilo odraslima tada.
Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:
Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
Garaža: Astra G 1.7 dti

Post od Pulp Fiction »

Moj otac je pričao da se to ''OK'' živelo samo krajem 80ih, pre toga slaba priča, naročito u pasivnijim krajevima, dosta se odlazilo napolje... Masovne unutrašnje migracije su bile, sirotinja je išla po gradovima da radi u fabrikama, bili su u radničkim barakama mnogi, naravno neki radnici u nekim firmama su dobijali i stanove, gde je opet bilo mućki. Isto tako su išli na ta mora u radnička odmarališta, ali opet nije to svaka firma imala.
Kuće su gradili baš kao što kaže Starac dugoo, deceniju čak, pa mnoge tada napravljene su dočekale 90-e samo sa pločom...Moj deda električar je lepo zarađivao, ali samo onda kada je firma ih slala po Maloj Aziji, Rusiji i Africi da uz naše ostale firme rade.
Mogao se kupiti domaći auto lagano, ili barem mlad polovnjak... Moji nisu imali nove, ali jesu polovnjake. Mada smo mi živeli u Hrv. oni srpski delovi jesu bili pasivni, i beda, ali gradovi gde su se mnogi selili su bilo ok za život. Barem ta priča oko mora im je bila nebitna :)
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:

Post od starac vujadin »

ljuba napisao: 16 Jul 2020, 10:47 Pa zadnji pasus ti nije bas precizan a i tacan. I dalje ljudi jako lepo zive od socijale na zapadu - samo kao i uvek dolazi ono pitanje o definiciji kvaliteta zivota... A da ne pricam o jednoj plati u porodici (moja situacija) i sl... Cinjenica je da ljudi ocekuju svaki put vise i vise, i taj ciklus je tesko razbiti...
Na osnovu čega znaš da nisam "precizan i tačan". Koji su to precizni i tačni podaci koji demantuju da se od socijalne pomoći na zapadu sve teže preživljava i da ljudi sve više moraju da rade više da bi preživeli?
I ne radi se o tome da ljudi traže sve više i više, nego da ispune ono što je bazični standard u nekom vremenu. To što to pre nije bio slučaj nije uporedivo. Stvar je da istu količinu novca imaš isti ili veći kvalitet života. Ako je to nekada bilo da s ekupamo jednom nedelno to je bilo tada, ako je danas standard da imamo stalno toplu i hladnu vodu i da možemo da kupamo kad god hoćemo onda je to standard.
Neko ko u zemljama trećeg sveta sastavlja kraj s krajem bi mogao jako lepo da živi od socijale na zapadu, svedoci su gomila migranata koji po ceo dan sede na prozorima i čačkaju telefon, smeju se, Nemačka im dala smeštaj, hranu(?), pomoć od tipa 800-900 evra mesečno, šta će im više? Živeli u Siriji, pišali po prašini, razmišljali hoće li imati vode, a sad imaju mnogo više za džabe, pa što bi radili? Kao i nasa ciganija...
I oni rade svašta sa strane da bi preživeli. Nemaju oni troškove kao iz svog zavičaja, nego kao u Nemačkoj. I da žive kao životinje, sa minimalnim troškovima opet nije lako. Hajde da si rekao možda Avganistan, ali ako Siriju stavljaš kao primer gde ljudi nisu imali vode i pišali po prašini, trebalo bi malo da se informišeš. Imali su mnog toga džabe i mnogo više nego na zapadu, ako bi hteli da vode takav život, ali ih je druga muka naterala. Srija nije bila baš zemlja iz koje se odlazilo do građanskog rata.
kami
Reactions:
Pridružio se: 28 Avg 2012, 16:25

Post od kami »

Sve je to slicno, osim sto su danas apetiti porasli, troskovi dosta veci.. svaki 3, 4 dan neki fastfood, pekara, restoran. Pa koliko samo mesecno para ode na mobilne telefone, kablovske i ostale rezije koje tada nisu imale..??? Samo od tih rezija, eto na 4 godine nov fiat.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Odgovori